Monday, January 11, 2010

100% Kukus!!



Today dinner ialah ikan salmon ye tuan-tuan dan puan-puan....
Tapi tukang masaknyer amat le pening kepala tak tau nak masak cemana dah salmon tuh...
Asyik2 grill masuk oven jek....bahan pun serupa setiap masa...sayur-mayur pun stew style saje...boring wohhh....

Tanya geng kat fb.....google2.... last2 kita kukus je la hehe...sedap jugak tau....

Ikan tu eynda perap dgn sos teriyaki + oregano + lemon & pepper +garam skit. Kukus dlm 15 minit kot...tak tengok la brape minit tadi....check selalu la jangan terlalu masak nanti isi jadi kering...kukus pun tak guna pinggan tau....eynda kukus atas pengukus direct...bekas yg lubang kecik2 tu la...biar air ikan jatuh dlm air kukusan....


Pas tu veggies pulak eynda gaul dgn garlic butter & garam skit...ye di sini la berlakunyer penambahan lemak di mana butter telah digunakan tapi takpe eynda redha hahaha.....kukus dlm bekas mangkuk sampai rasa dah masak jangan sampai lembik veggies tu....

Masa nak hidang atas pinggan....letak salmon...veggies...last sekali ambik kuah veggies skit tuang atas salmon....kuah garlic butter tu akan buat salmon lagi cedappp....ehhh...masa kukus takyah letak air dlm veggies tau...sebab bila dah panas nanti otomatik ada kuahnyer...

Itu saje....jap lagi nak dinner... ;-)



25 comments:

Uda said...

salam..
menu yg bagus utk kesihatan... tak der minyak

Lady of Leisure said...

wah healthynya menu kak eynda...
salmon ni bagus untuk kulit kan.. patut la kulit org jepun mcm glowing jer sbb depa banyak amkan salmon kan..
:)

adriana az said...

eynda..bravo for the recipe..nxt time ana boleh cuba.good job!

rosma said...

kalau la rosma leh telan yg kukus2 ni..bgs sgt..pandai kak eynda jg kesihatankan?harus diikut.

tifa said...

simple yet delicious:)

eynda said...

Uda...thanks :-)

eynda said...

Lady...salmon kan kaya omega 3...bagus utk kulit... :-)

eynda said...

adriana....thanks... :-)

eynda said...

rosma...akak suka yg berkukus...rebus...bakar....sup...tapi takde la hari2 makan yg healthy hihi...jenis suka makan ni mana boleh tahan dugaan tengok makanan...semalam makan cupcakes :-p Errkkk...tak brape pandai jaga kesihatan kot sebab baru je baik dari gastrik :-D

eynda said...

tifa....ha'ah kan...mudah je nak prepare :-D

zarin said...

wow! very healthy dinner...
i heart salmon espc yang raw tu..hihi..

Mia-Ina said...

cantiknya gmbr makanan2..tgk mcm menyelerakan benar nie..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sedap & sehat sis...

iNa said...

wah..yummyyy...........seddap...

LiAnA said...

walaupun kukus tp nampak sedap jer...

Idida Aziz said...

dh ode ngan amni...tungguuuu..hehehe

JiEjAh_DeEn said...

eynda
sedap yer salmon tu kalau setim ajek ??
bleh la cuba sbb saya pun dah jemu dok grill sesaja :D

adha said...

masih demam salmon yer.. hihih nampak menyelerakan.. hihi yummy

ComeyBelako said...

wah...jeles ni.very healthy dinner u have. bravo.

MIEZA said...

Enyda, Mieza pun tengah google nak masak apa ni..Mieza pon berdiet gak. Azam tahun baru...boleh cuba menu ni lak...

IdzaLia said...

Lia ni rajin makan salmon ni selalu lah nampaknya kan.. kulit Lia ni mcm tak je skrg ni. huhu

Nana said...

sedap dan sihat!!!!
suka salmon jugak

A.I said...

kenyang ke makan tu je?

tp nampak sedap oooo

Faizah_Haris said...

nampak menyelerakan ler....

NJ said...

salam eynda...dtg tgok menu ni lapaq la perut ni secara tiba2 dah ni..aduh enak sungguh tu..yum yum...

lama x mai jenguk bizi la sgt2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails