Monday, January 18, 2016

Entry Pertama Untuk 2016......




Assalamualaikum...






Entry pertama utk tahun 2016...... 

Takde apa sangat nak citer.... masuk gear satu dulu.... bila bukak laptop tengok 1st January ada gambar ni je.... family gathering kat rumah eynda... Hannah & anak sedara dia, Arianna... 

Sejak buka sekolah ni eynda jarang bukak laptop.... Alhamdulillah rutin harian semakin tersusun sebab anak-anak start sekolah pagi... 3 tahun berturut-turut diaorg sekolah petang dulu sangatlah kelam kabut hidup eynda.... Alhamdulillah eynda pun dah start dapat slot ke gym setiap pagi lepas anak2 ke sekolah & hubby pegi keje... masa utk buat comeback! Ye la 3 tahun eynda berkorban masa utk anak-anak & rumahtangga, tak sempat nak sihatkan diri, fitkan body... dah le 2-3 tahun lepas jugak sakit spine menyebabkan eynda tak boleh aktif workout...Alhamdulillah sejak chiro, sekarang dalam fasa menten je 2-3 minggu sekali pi chiro... dah boleh lasak2 balik cuma sentiasa ikut kemampuan diri bukan keegoaan diri lagi huhu... tak boleh jangan buat!

Adam tahun ni nak ambik PT3.... hari ni dah start home tuition.... Hannah pulak dah darjah 4 tapi masih ada yg ingat dia baru tadika hehehe..... takpe la awet muda sikit :-D

Hujan pulak kat luar tu.... tahun2 lepas petang2 ni cuak aje... petang je hujan... petang je hujan.... time ni la nak keluar ambik anak2 kat sekolah.... dahhhh basah lencun... redah jalanraya dalam hujan... banjirrrr.... trafik jam yg sangat2 kronikkkk aduhhhhh.... Alhamdulillah Allah bagi keselesaan utk eynda ..permudahkan tanggungjawab eynda.... sekarang hujan lebat petang2 pun seronok sebab duduk dalam rumah tak kemana-mana hehehe.... bestnya hujan... sejukkkk...

Adios.... hingga bertemu di entry akan datang... nak tunggu cikgu tuisyen Adam datang :-)




Wednesday, December 23, 2015

Wordless Wednesday #24.



Assalamualaikum....






Belum siap 100%.......

Tema warna terbaru... "Latte & Espresso" :-)








2H1M @ Sky Residences, Cinta Sayang Resort, Sungai Petani.



Assalamualaikum...



Last weekend eynda & family balik kampung.... sepupu eynda kahwin... kendurinya hari Sabtu 19hb Disember.... selepas subuh terus bersiap-siap... tapi kami tak pakai pakaian utk kenduri terus la... Eynda & Hannah tak pakai baju kurung, pakai baju biasa dulu... selesa sikit nak travel 4-5 jam dalam kereta...

Dalam pukul 8 pagi kami bertolak... singgah makan kat RNR Guthrie (Elmina) sebab takut RNR kat PLUS highway sesak...maklum la weekend....

On the way tu tak ingat area mana, ada accident pulak.... 




Lori terbabas langgar divider.... bila masuk waze ada yg bagitau ambulans datang... bahagian pemandu & penumpang tu memang remuk habis so eynda rasa ada yg cedera...





Dalam pukul 1 tengahari kami sampai kat kampung... singgah rumah mertua dulu utk bersiap...Pegi kenduri, makan-makan...jumpa sanak saudara... dalam 4pm kami ke Cinta Sayang Resort utk check-in....


Pembaca blog eynda mungkin dah paham kot... eynda ni suka ambik gambar & tepek banyak-banyak kat blog ... so bersedialah ye nak tengok gambar berkeping-keping kat bawah :-D





Hubby tengah tunggu turn nak check-in... lama jugak kami tunggu diaorg bagi kunci... sebab cari reservation kami tak jumpa... ahhh sudahhh... mana mau tidur? Kat rumah mama eynda ada sedara mara menumpang tidur sebab tu kami cari hotel... lagipun saje la nak bawak anak-anak tidur kat tempat mama diaorg pernah keje zaman dulu-duluuuuu :-D

Nasib baik ada jugak bilik... weekend tu memang bilik penuh sebab ada wedding kat situ malam tu ditambah dgn weekend ditambah dgn cuti sekolah.... kami buat reservation online 2-3 hari sebelum tu... kata diaorg hari ni (sabtu) baru reservation kami masuk hmmmm...apa-apa aje janji ada bilik utk kami...





Manja kuda tu .... sementara tunggu ayah settle check-in, Hannah posing dgn kuda tak bernyawa ni...





Bilik 12B-1 tapi naik lif tekan nombor 14 ye....





Puas hati....luas.... ye la apartment kan...baru je lagi Sky Residences ni... dulu2 ada chalet je kat Cinta Sayang Resort ni...





Dapur....





Ruang makan... tak guna pun hehe...





Bilik utama....ada balkoni kat luar tu...





Bilik Adam & Hannah.... balkoni ada gak sambung dgn balkoni bilik utama... kena hati2 pesan kat Hannah jangan sesuka hati bukak sliding door tu huhu...





Bilik ke3 ni paling best! Siap bertangga lagi... tapi gayat jugak la bila berdiri/baring kat situ ......ibarat kita tidur atas balkoni! Heran pulak hubby ni booked 2 bilik ke 3 bilik? 




Pemandangan dari balkoni bilik utama.... kat bawah tu nampak The Carnivall Theme Park... tak tunjuk kat Hannah...bahayaaaa..nanti dia ajak pegi situ... mana ada masa nak pegi... 1 malam je kat situ...






Balkoni lagi... kat ruang tamu pulak...memang puas hati la stay kat sini...





Habit eynda... yg ni pun nak snap :-p





Yang ni pun....





Dan yang ini....diaorg sediakan Cappucino (peket hitam)...selalunya hotel2 lain nescafe...





Menjelang maghrib...malam tu kami ke rumah mertua, makan-makan sempena birthday mertua keesokkan hari... sebab esok tu nak balik Shah Alam dah...takut tak sempat nak celebrate...so celebrate malam sebelum tu aje....





Lewat malam kami balik ke apartment kami.... ni lobby...takde receiptionist pun... hiasan je kot hehe..





Tempat lepak kat lobby apartment... ada jugak pusat gym etc...





Level kami ada tempat lepak cam ni...tingkat2 atas takde... tingkat2 bawah tak sure :-D Nak snap gambar ni pun cuak jugak... kot2 ada yg "join" bergambar .... Gurau je ok :-D





Esok pagi tu bangun bersiap utk buffet breakfast yg termasuk dlm bayaran apartment kami... bukan kat apartment ye restoran ni... kat tempat kami check-in tu... so jalan kaki aje la... ala dekat je... feeling2 macam kat London...partly cloudy.... windy... sampailah kat tempat makan! :-D





Banyak jenis makanan jugak kat situ...





Hannah makan cereal......





Ada nasi goreng ... sayur campur... feveret eynda la ni...





Ni pun feveret eynda... roti jala..kuah kari ayam dia pekat sangat2... macam jenis tak letak santan... telur separuh masak...nyummmmsss...tu je eynda makan...pastu minum coffee sebagai penutup...







Lepas breakfast sebelum balik ke apartment, jalan-jalan tengok pemandangan dulu... pemadangan padang golf aje la kat situ....





Adam asyik tanya... imbas kenangan lama ke? Teringat zaman dulu2 ke?





Dulu2 buggy  kat sini warna putih & ada 4 tempat duduk je... eynda merasa jugak la bawak buggy ni dulu2 :-)





Dulu datang sini sebagai pekerja.... sekarang datang sebagai pelanggan.... nostalgia sangat.... dah banyak berubah... dulu ini tempat keje eynda.... masuk je kat dalam tu eynda la sambut dgn senyuman manis hehe.... sebelum dapat keje tetap, eynda jadi receiptionist kat sini... dalam 8 bulan aje kot...tapi eynda timba banyak sangat pengalaman... jumpa macam2 tetamu, pelbagai ragam... jumpa VIP,VVIP...artis... Kat sini jugak eynda berpeluang bertemu dgn Tun Mahathir face to face... Eynda yg iring dia ke bilik... cuma time tu kamera/handphone bukanlah benda wajib yg kena ada kat tangan eynda sentiasa... kalau ada, jom kita wefie, Tun! :-p

Sekarang tempat ni dah jadi tempat karaoke kot... belakang tu ada restoran Steamboat....receiptionist sekarang kat lobby golf/clubhouse....





Jalan kaki balik ke bilik, tukar uniform kolam renang pulak... ehhh sempat...nak check-out 12pm.... kita habis breakfast 9am...





Kolam renang bukan kat apartment ye.... berdekatan dgn clubhouse/tempat check-in so jalan kaki lagi... 9.30am masih sejukkkk hehe... sambil2 tu snap gambar apa yg jumpa depan mata...

Shuttle?? Takpe trima kasih... kita jalan kaki aje....





Tempat kuda...





Ada 3 kolam... kolam kanak2... kolam dewasa (dalam)... kolam pertengahan.... yg pertengahan ni sesuai la utk Hannah, paras pinggang dia...





Adam & hubby mandi kat kolam dewasa...eynda jadi guard aje jaga barang2 penting... sambil jadi jurugambar.... kureng sikit bab berendam dalam kolam ni...





Dalam 11am balik ke apartment, kemas2 bag...ready utk check-out.... ni kat lobby apartment...




Bye bye Sky Residences...bye bye Cinta Sayang Resort.... tempat kenangan indah eynda dulu2.... tempat yg mematangkan eynda...walaupun sekejap... InsyaAllah panjang umur kita jumpa lagi...


Lepas check-out kami ke rumah mama eynda.... (eynda & hubby sekampung so dua2 rumah boleh lepak)... makan tengahari kat rumah mama eynda dgn sedara mara.... pastu singgah rumah mertua... culik mertua bawak balik Shah Alam hahahah.... saje la dia nak jalan2 makan angin, duduk kat rumah kami sementara Adam Hannah masih cuti sekolah ni... lagipun ada 3 anak mertua kat KL/Shah Alam ni... ubah2 angin sikit :-)

Highway sesak sikit la masa otw balik ke Shah Alam... Alhamdulillah sampai kat rumah dgn selamat....










Tuesday, December 22, 2015

El Fresco Grocerant, Bukit Jelutong, Shah Alam.



Assalamualaikum.....



Dah berbulan bukak restoran ni... baru-baru ni sempat la try menu kat situ... kebetulan ada car wash kat Plaza Jelutong ni... dan eynda adalah pelanggan setia Jaya Grocer kat situ... kekadang hari2 muka ni ada kat situ ... nasib baik kulit tebal... :p





Ntah brape kali tukar restoran kat sini... El Fresco rasanya restoran ke 3 atau 4.... sajian lebih kepada western food...tapi ada jugak nasi lemak berlauk!





Eynda & Adam order set meatballs... satu set RM18... boleh la nak makan... tapi eynda lebih suka IKEA punya meatballs... dan Misicafe (Bukit Jelutong) punya meatballs ;-) Sos utk meatballs kat El Fresco ni agak pedas... mungkin resepi tersendiri & ada peminat tersendiri....





Beef pepperoni pizza utk Hannah... size regular... RM23.90.... yg ni eynda suka... Hannah pun suka... eynda sempat rasa sekeping... yg lain Hannah aje yg makan! Dia memang hantu pizza :-D Takde nasi pun dia tak kisah....





Calamansi Plum Juice .... sedap.... RM7.90 segelas... Adam order ice lemon tea... Hannah seperti biasa dgn mineral water dia aje...

Total dalam resit adalah RM72.30 .... agak mahal bagi eynda tapi ye la rasanya sekarang harga macam tu dah jadi kebiasaan kalau pilihan makanan kita macam tu kan... sekali sekala ok la... hari-hari aduhhhh...lari bajet nanti haha...

El Fresco Grocerant (Grocer + Restaurant) ni ada di beberapa cawangan Jaya Grocer di mana kita boleh beli daging/ikan fresh dalam Jaya Grocer, & chef kat El Fresco akan masakkan utk kita ditambah dgn side order yg lain... eynda belum buat macam tu lagi... tunggu hubby free nak makan macam tu  sama-sama la kat situ baru best! :-D










Friday, December 18, 2015

Nescafe Dolce Gusto Genio.




Assalamualaikum....


Pencinta coffee??

Eynda start ketagih coffee sejak zaman keje... hujung bulan je kena buat report... kekadang pukul 2am baru habis settle report... so eynda asyik minum coffee aje...

Bila dah kawin dapat pulak hubby hantu coffee...apalagi...

Masa peknen dulu siap kena marah dgn gynae sebab eynda minum coffee tak terkawal... bercawan-cawan bergelas-gelas...

Baru-baru ni pegi London masuk la Nespresso London.... masuk dalam tu wow... macam butik handbag... bezanya susunan nespresso pelbagai warna pelbagai rasa....

Berangan kat situ... "Eynda pun boleh beli..." cehhhh tengok harga pun ada yg dekat RM1K machine dia...

Balik Malaysia weekend lepas jalan-jalan kat IKEA/The Curve/Ikano... tetiba nampak Harvey Norman buat promosi...

Dari RM499...tinggal RM399.... ada lagi yg lebih mahal... RM438...RM799.... alaaaa... yg RM399 pun dah ok...

Tetiba dapat idea...haaaa... beli utk hubby! Birthday dia 11hb Dec lepas.... hadiah hubby, hadiah utk eynda jugak lalalala..... pandai kan? :-D

Betul ikhlas beli utk hubby...sebab coffee/nescafe ni sedap.... bau dia hhmmmm... macam coffee kat London cewahhhh.... macam coffee kat IKEA jugakkkk....ehhhh jangan kata eynda berlagak... kopi o kampung pun eynda minum tau... janji coffee/berkafein....





Tadaaaaa.... kaler merah dia cantik sangat.... kontra dgn hijau kat dapurku itu hahaha.... senang sangat buat coffee guna machine ni...

Masa beli tu dapat free 2 kotak coffee... cappucino & grande intenso (dark coffee)... pastu dapat lagi free sample coffee-coffee jenis lain... eynda suka tea latte...nanti nak beli buat stok... sekotak (macam tepi machine tu) kat Jaya Grocer dalam RM27-RM29... sejak ada coffee ni eynda minum 1-2 mug je sehari... mungkin kepekatan dia buat eynda puas hati so takmau dah bermug-mug ...

Kalau zaman keje dulu minum coffee eynda boleh jadi burung hantu... sekarang ni minum kopi 1 liter sehari pun asyik mengantuk siang malam... pantang disorongkan bantal...kejap je dah zzzzzz... perubahan hormon? Faktor usia? 

Hehehe...apa-apa pun eynda cinta coffee & alhamdulillah hubby suka dgn hadiah eynda ni...dah lama dia berangan nak seketul benda ni kat rumah... bukannyer dia takleh beli sendiri kan... saje je tau... beli sendiri tak sama feel macam dapat sebagai hadiah kan ;-)











Thursday, December 17, 2015

#LondonTrip2015 ~ Day 7 ~ #Paddington Station, #London-Dubai-Malaysia.



Assalamualaikum....



Tiba masa utk pulang ke Malaysia..... sedihnya.... tapi dalam sedih eynda tak sabar nak balik Malaysia.... rindu cuaca Malaysia... rindu makanan Malaysia....hujan emas di negeri orang, hujan batu di negara sendiri... baik la hujan batu di negara sendiri kan...apa-apa pun jauh perjalanan, luas pemandangan... sudah tentu nak lihat negara orang lagi...




Flight kami ke Dubai malam sebenarnya... so lepas check-out kami tinggalkan bag2 kami kat hotel... ada baggage room...teksi akan datang ambik kami pukul 4pm... jalan-jalan la dulu...





Baru sempat ambik gambar kat lobby hotel... 





Simple je deco hotel ni... 





Belakang tu hotel kami.... 





Bangunan belakang hotel kami.... 1st time lalu area ni.... 





Cantik landskap diaorg buat...





Cuba tengok rambut Hannah... hari nak balik tu ntah kenapa angin kuat sangat-sangat.... owwhhh ye...dalam news cakap Storm Desmond nak datang...sebab tu sampai je Malaysia tengok news ada kawasan kat London dah banjir....





Serius eynda tak tahan angin sejuk hari Sabtu tu... mungkin winter jacket eynda yg ni agak nipis berbanding yg satu lagi, walaupun pakai baju 3 lapis!! Sarung tangan pulak dah simpan dalam bag baju yg besar...syabassss....eynda demam u...hari nak balik ni hahaha....





Canal.....tak tau pulak kat London ada canal...





Misi mencari Paddington bear bermula....





Jalan kaki aje... kat mana-mana pun ada map/signboard....





Rasa-rasa macam sesat hahaha.... padahal bangunan tu sebelah belakang station tu la...feeling2 adventurous la konon....





Yeayyy dah sampai.... 





Kita jumpa dah Paddington bear...ehhh ni bukan original... ni kat depan gift shop!





Eynda tak puas hati... nak kena cari jugak statue dia... jumpa jugak akhirnya...misi berjaya!




Cuba tengok muka paddington.... comel kan? Kesiannnn dia tunggu family datang ambik dia...teringat fluffy lagi...






Dah tengahari...Hannah dah bising lapar...lapar...





Alahai kecik pulak tulisan...eynda lupa ni utk apa... rasanya tempat diaorg berlakon citer Paddington kot...





Buat kenangan.... bye Paddington... ntah bila nak jumpa lagi...





On the way jalan kaki keluar dari station tu ternampak banner iklan makanan halal...hahhh...kat belah mana ni? Tengok alamat bawah iklan... cehhh macam tau area mana... redah aje.... nasib baik jumpa...





Macam2 ada kat situ... grilled chicken ada...ayam goreng...burger... dah nak keluar dari kedai baru nampak grilled lamb pun ada! Kalau tau konfirm eynda & hubby order hhmmmm....tu la tak tengok menu betul2 kan...





Cukai ke4.... tapi sayangnya paddington ni tertinggal kat KLIA masa pegi toilet sebelum ambik bag2 kami.... dah naik train ke arrival hall baru sedar hilang... malas patah balik cari... so sesape terjumpa time tu rezeki dia la... jaga la baik2 ye... nasib baik Hannah tak melalak...





Quarter pounder...sedap!



Lepas makan tu kami patah balik ke hotel...4pm teksi datang ambik kami... actually lama dah dia tunggu kami tapi masing2 cari tak jumpa...







Jangan terpedaya... kami bukan naik business class... ntah kenapa dalam ramai-ramai kami dipilih utk check-in luggage kat situ...



Kenangan luar airport........





Sementara tunggu boarding makan minum sikit.... tak sikit la...banyak ni haha... sedap... share dgn Hannah.... dah nak habis baru terpikir ehhh jap lagi meloya atas plane jenuh... ye la bercheese bagai ni kan... pasrah je la....





Tunggu turn masuk dlm plane.... kita punya door C aje hehe... masuk je dlm plane eynda terus tertido.... take-off bila masa pun tak sedar dah.... tidooooo je sepanjang penerbangan...tengok movie sambil tido pun ada...movie tengok eynda...





Selamat sampai di Dubai...





Kami transit 3 jam di Dubai.... pepagi dah breakfast Mcd kat situ....pastu jalan-jalan kejap hilangkan lenguh 7 jam atas flight dari London... tunggu masa utk balik Malaysia pulak....flight kami ramai yg balik dari umrah...





Alhamdulillah selamat tiba di KLIA.... masa turun flight tu tengah hujan.... suhu masa tu 27c hehehe.... selamat pulang ke alam realiti...tapi eynda lega! Sebab eynda kan demam... balik Malaysia ni rasa selamat sangat bila sakit2 ni.... 





Bab ni leceh sikit.... hampir 30 minit baru kami dapat bag kami.... ada masalah sikit masa tu....





Kesian Hannah...nak turun dari plane tu meleleh air mata... rindu London.... ye mama, ayah, abang adam pun sedih gak Hannah...tapi rumah kita kat Malaysia... lain kali kita pegi lagi ye... macam tu la dia... pegi mana-mana pun even dalam Malaysia, nak balik je sedih... nak balik dari kampung pun cengeng....tertido kejap dia masa tunggu bag nak sampai kat kami....

Bestnya sampai Malaysia.... rindu kat kete.... rindu kat rumah.... singgah RNR Dengkil tu beli nasi lemak bungkus! 

Maka berakhir la kisah percutian eynda & keluarga di London... banyak kenangan manis... banyak drama... eynda la buat drama paling banyak.... lenguh pinggang la... kaki melecet la... batuk la...demam la... tak tahan sejuk la... mabuk perfume la....semua eynda lalalala.... apa-apa pun Kun Fa Ya Kun... kalau Allah nak jadikan ia... maka jadilah ia kan... bukan eynda nak semua tu berlaku... mungkin ada hikmah...

Semoga ada rezeki lagi kami sekeluarga berjalan-jalan lihat negara orang.... teringin nak lihat musim bunga pulak... atau InsyaAllah buat umrah ziarah ke... 

Harap perkongsian percutian eynda ni dapat memanfaatkan kawan-kawan yg membaca...mungkin ada tips... ada pengajaran yg boleh ambik dari kisah eynda... eynda share apa yg eynda alami, apa yg eynda ingat... kalau ada yg terlepas pandang mintak ampun la..

Sekian...kisah dari hati...



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails