Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Wednesday, August 26, 2015

Wordless Wednesday #19.



Assalamualaikum.....







Your home should tell the story of who you are 
and be a collection of what you love ... 
~Nate Berkus ~








Friday, August 21, 2015

KUEH, Sekyen 13, Shah Alam.




Assalamualaikum....



Hari tu pegi makan kat sini....




KUEH, kat seksyen 13 Shah Alam.... landmark....sebelah restoran nasi lemak cinta sayang... baru bukak je lepas raya hari tu kalau tak silap.... coz eynda pun dah jarang lalu area tu...





Antara menu yg ada...




Oleh kerana duduk ngadap tempat bancuh kopi, snap aje... cantik deco kat sini... sekarang kan trend kedai2 macam ni... bezanya kat sini menu2nya kemelayuan...



Jom tengok apa kami order....share dgn kawan2 sorang sikit...


Kuih-muih.... kalau tak silap 5 jenis RM4...





Roti jala...kari ayam sedap... macam orang utara masak... btw, boss dia memang speaking utara :-)





Laksa utara...





Coq Udang hehe... cucur udang.... kuah kacang ok... memang citarasa utara... i likeee....






Berbaloi kami order penuh meja.... semua sedap especially roti jala & cucur udang... macam masakan di rumah... suasana kat sini sangat relaks... boleh leka bersembang... nasib baik kerusi takde tempat sandar kan... tau jugak la cari pintu keluar hahaha.... 

Nanti nak pegi lagi.... nak rasa nasi lemak.... mee kari.... lontong bonda...& the list goes on... :-p









Raya Dah Habis....


Assalamualaikum....




Raya dah habis....

Baru sempat nak tepek gambar2 open house raya.... Eynda tak pegi banyak open house pun... kebanyakkannyer area perumahan ni je....Ada yg terlajak satu hari lepas syawal buat makan-makan pun kita kira raya jugak la kan hehe....Yang penting saling bersilaturrahim...

Jom tengok gambar beberapa open house yg eynda pegi.... kami2 aje la ...muka tuuuu jugak ahahaha...



Kami 6 sekawan.... 





Family lengkap 6 sekawan...susah ok nak semua orang duduk depan kamera :-D





Kami lagi...iskkkk...





Dapat style posing baru...gaya Che Ta!




Nampak je sengih-sengih berposing... padahal drama habis masa nak ambik gambar.... rasanyer sejam jugak dari start posing gambar pertama sampai pose terakhir ni...





Open house jiran sebelah rumah....





Raya Gathering @ Cahaya SPK.... ni jiran2 selorong...tak lengkap...ramai tak hadir atau tak sempat nak cekup utk berposing...lorong kami bawak gerai char kuew teow datang SPK.... 





6 sekawan ni wajib posing sesama... 





Open house rumah geng...sehari lepas Syawal kekekek... kira raya jugak la... hangatnyer raya masih terasa kekdahnyer...




Mula-mula nak buat konon2 tengah wefie... last2 kitaorang cakap, alang2 tu wefie terus la....





Alamak kantoi bergossip!





Tu je nak share..... InsyaAllah berjumpa lagi Syawal tahun depan jika masih berpeluang...kekangan masa sebab tu sempat beraya hujung minggu je.... hari2 biasa sibuk dgn rutin harian anak-anak bersekolah kan... sebab tu tak banyak rumah eynda pegi beraya.... padahal ramaiiiii lagi kawan2 lain especially luar perumahan eynda huhu.... takpe yg penting ingatan tetap ada... :-)









Tuesday, August 18, 2015

Nasi Kandar Royale, Denai Alam, Shah Alam.



Assalamualaikum....






Nasi kandar Royale....

Nasi kandar ni femes kat area utara kan...

Walaupun eynda orang utara, tapi tak pernah makan kat restoran tu...

Agaknya ramai yg dah tahu restoran ni buka cawangan di Denai Alam, Shah Alam... kat area rumah Amy Search youuuuu hihi....

Eynda baru je tahu...kebetulan ada kawan rumahnya kat Denai Alam tu... eynda ada hal sikit kat Denai Alam... alang2 dah sampai tu biasalah nak teroka apa yg ada kat situ especially kalau ada tempat makan yg best-best! :-D

Tunggu je weekend terus pegi makan dgn family.... wow.... nasi big portion betul... tapi memang betul sedap la... eynda ni makan la apa pun semua sedap kan ahahaha.... masakan dia walaupun kari tapi rasa light2 aje... tak sebu perut... nasi kuning tu rasa macam nasi minyak kenduri kawen kekekeke... Eynda makan habis sepinggan tau! Sebab breakfast makan kuih lodeh 2 ketul je.... lunch awal ni dlm 10.30am.... kenyang sampai 5pm ok... kebetulan petang tu ada open house raya rumah jiran...elok2 la perut kelaparan balik :-p

Eynda ambik lauk kari kambing & sayur.... kawan eynda kata lauk daging masak hitam kat situ sedap...so next time boleh try...

Actually setiap minggu nak makan kat situ... tapi hubby tanya...tak rasa malu ke setiap minggu muka kita je kat situ? Ahahahaha....

Eynda ok je... sebab hari2 muka eynda je kat Jaya Grocer bukit jelutong tu! :-p


Alamat :

Nasi Kandar Royale,
k, Jalan Elektron 16/N,
Denai Alam, Shah Alam





Friday, August 14, 2015

Miami Grill, Sunway Piramid.



Assalamualaikum...


Last weekend pegi Sunway Piramid.... saje jalan-jalan.... masa bulan puasa hari tu terjumpa jiran lama kat kondo dulu.... dia bagitahu dia bukak restoran kat Sunway Piramid... plannyer nak berbuka kat situ tapi masa tak mengizinkan. Lepas raya baru la sempat ke sana....





Miami Grill... yg pertama di Asia... dibawa masuk ke Malaysia oleh pengusaha Melayu... hampir 20 tahun beroperasi sebelum tiba di Malaysia, penyanyi Pitbull tu business partner Miami Grill okkkk...





Menu... 




Juling mata mana satu mau order ni..... paling femes Philly Cheesesteak...




Saje snap sebab kat dinding tepi meja eynda je :-D





Ni Adam snap.... nota2 dari customer...





Spiral fries....





Menu pilihan Adam & hubby....





Ni eynda punya...



Alhamdulillah semua sedap.... kena la dgn taste kami.... ada beza jugak rasa berbanding restoran fast food lain kat Malaysia ni.... masing2 ada kelebihan & kekurangan tersendiri kan... nak tahu kena la rasa sendiri... yg suka atau nak try makanan ala American boleh la ke Miami Grill...

Ni alamatnyer :

Miami Grill , Lot LG2.127, Blue Atrium, Sunway Piramid.

Facebook : Miami Grill

Website : Miami Grill

Instagram : miamigrillmy









Friday, August 7, 2015

Sape Yang Shopping?



Assalamualaikum.....






Semalam kawan-kawan ajak teman pegi shopping...

Sorang kawan nak beli jubah...

2 orang lagi temankan kawan yg nak beli jubah...

Kawan yg nak beli jubah tak beli pun jubah...

2 orang lagi yg temankan kawan yg nak beli jubah tak beli jubah jugak...

Tapi 2 orang lagi yg temankan kawan yg nak beli jubah beli shawls...

Kawan yg nak beli jubah balik tangan kosong....

2 orang lagi yg temankan kawan yg nak beli jubah tersengih-sengih habis duit beli shawl...

Hahahaha... pening tak baca?

Brape orang kawankah yg pegi shopping?


Lain kali sape2 nak ajak eynda teman shopping, ikat tangan eynda kuat-kuat! :-D













Wednesday, August 5, 2015

Open House Raya Company Hubbyku...



Assalamualaikum.....



Last friday company hubby keje ada buat open house raya.... macam open house lain2 jugak, bermacam-macam jenis menu ada... 




Lepak dalam ofis hubby.... kira selesa la ...takde la rasa letih nak menunggu hubby yg kena layan tetamu...





Antara staff2 hubby yg sempat bergambar... actually ada lagi yg bergambar masa awal sampai tapi guna phone diaorg so segan la nak mintak hehe... siap kenal dah... ni Adam... ni Hannah...terharu tau... eynda dapat tahu adik2 ni pembaca Eynda's Diary... ada yg follow sebelum hubby masuk keje situ lagi... hubby eynda cool aje... hubby pun tak baca blog eynda hahaha... ye keeee.... diam-diam baca kannnn ahahah... support la sikit bini berblog kan... janji berblog secara berhemah... 

Terima kasih adik2, sudi baca Eynda's Diary... lain kali kalau bertemu takyah segan2 dah... rupanya ramai kat luar yg malu kalau terjumpa eynda... ada jugak yg temubual bff eynda, eynda tu cemana realitinyer...beza tak dari alam maya... hehehe... tak kenal maka tak cinta ;-)

Hmmm...hajat hati nak bergambar dgn isteri boss sebelum balik... dok sembang2 balik gitu je... ai segan la pulok :-p













Monday, August 3, 2015

Raya Dulu Raya Sekarang........




Assalamualaikum...



Bagaimana anak2 kita beraya? Adakah semeriah zaman kita kanak-kanak dulu? Erkkk... sungguh jauh nak renung zaman kanak-kanak eynda... bertahun-tahun-tahun-tahunnnnnnn hehehe... 

Zaman dulu memang tak sabar nak raya... part baju raya tak brape ingat... pakai apa saje yg mama bagi... mungkin ada jugak la beli yg baru... baju kurung wajib la ada... tapi rasa takde la sampai berpuluh-puluh helai :-p

Part jalan2 beraya dgn kawan-kawan sangat best! Geng kutip duit raya zaman dulu2 kalau beraya selalu tuan rumah panggil masuk dalam rumah makan minum, sembang2...nak balik baru dapat duit raya... Zaman sekarang? " Assalamualaikum... kami dah makan...kami nak duit raya je..." Sambil tunggu kat pagar rumah... Adaaaa hehe... takpe la budak2 kan... kasi can lah!

Zaman sekarang dah jarang la eynda nampak budak2 jalan beramai pegi beraya... mungkin faktor keselamatan, ramai yg lebih selesa ikut je mana mak pak beraya... mak pak pun tak berani nak biar anak2 beraya sendirian kan... Eynda sendiri kalau Hannah nak keluar beraya sendiri mimpi la nak lepas... Adam je dah diberi kelonggaran sebab dah besar... tu pun masih ada had jugak... Eynda tak ajar Adam terlalu bebas so apa-apa pun masih dlm pengetahuan eynda...

Zaman dulu suka duduk depan tv tengok citer raya... ada nyanyi2... ada movie raya... budak2 sekarang takdenyer nak duduk depan tv...kalau tengok pun channel cartoon ye tak...bukan citer raya... lagi kronik masing2 dgn gadjet... apa kisah dgn tv tu... bosan je citer ntah apa-apa... masing2 dalam dunia maya masing2...







Zaman sekarang beraya di sekolah paling best... ada biskut raya.... pasang lagu raya... happy sebab ramai kawan... kat rumah belum tentu ada yg nak datang beraya... tunggu open house baru nak datang ye hehe... lagipun zaman kesibukan, nak beraya pun kena buat appointment kan :-D





Betapa berbezanya cara sambutan zaman sekarang dgn zaman dahulu... dulu 1st day puasa dah beli kad raya... pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas... dalam kelas letak kad raya kat bawah meja kawan-kawan... nanti kawan2 mesti balas... pastu pos kad raya kat kawan2 dan sedara mara yg jauh... nanti mesti diaorg balas... pernah kumpul kad raya beratus-ratus keping...

Zaman sekarang kad raya pun ada yg tak kenal... kad happy birthday tahu lah! Yang rajin buat jugak E-card Raya... tapi ada jugak yg malas nak balas... malas nak edit2 kan hehe...Alaaaa... whatsapp kan ada... tulis je Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.... selesai...

Kadang-kadang pikir, kita jugak yg mengubah gaya hidup hingga menjadi apa yg ada sekarang.... bayangkan kalau sekarang kita masih amalkan menghantar kad raya guna setem..... gantung kad raya satu rumah..kat pokok2 dalam pasu pun gantung.... sekarang nak gantung pun beli kat kedai...gantung kad kosong tanpa pengirim :-D

Apa-apa pun jangan sampai satu masa kanak-kanak tak tahu apa itu raya... bagaimana cara nak sambut raya... Kita yg dewasa pun... jangan sampai beraya tanpa perasaan.. Asal raya sudah... :-)






Sunday, August 2, 2015

Jom Terjemah!



Assalamualaikum....

Pernah buat tak?




Bila baca blog thru handphone, selalu dia tanya soalan ni...  handphone eynda la... handphone orang lain tak tahu le... :-D






Ni karangan asal entry eynda...jom la translate... dok tanya banyak kali tak larat tepisss...




Haaaaa... sila...sila...nak tergelak memang ye la... ntah apa-apa dia tolong translatekan... kena masuk Oh My English ni hehe...


Translator yg pening atau ayat eynda yg caca merba macam rojak ? :-p






Saturday, July 25, 2015

Raya, Raya Jugak... Durian Dilupa Jangan...



Assalamualaikum....


Jom beraya lagi... rasa seminggu kat kampung pun tak cukup... sebab sempat beraya dgn sedara mara aje... kawan-kawan sekolah punya la ramai... sorang pun tak sempat jumpa beraya... kawan-kawan yg kenal thru alam maya pun ramai kat utara tu... punnnn tak sempat jumpa... sedih huhu... takpe la takde rezeki kan...





Siap dah... jom raya!





Pegi ambik mama eynda pastu beraya kat rumah paklang eynda... area Sungai Petani jugak... dapat jugak jumpa cousin eynda ni... selalunya tak bertembung pun.. maklum la masing2 dah berkeluarga... dah kena bahagi dua badan kita kan hehehe...





Paklang eynda ada taman... rajin betul tanam pokok-pokok...






Sebelah petang pegi beraya rumah kakak ipar pulak... tak banyak snap gambar la tahun ni... lagipun biras sulung dah balik KL... so kurang orang nak bergambar hehe...






On the way balik ke rumah mertua singgah beli duriaannnnn..... tengok tu... habis licin kami borong ahahahaha.... siap dapat free durian sebijik!




Malam tu kenduri durian le kita.... actually banyak jenis durian dah habis masa kami beli tu... dapat Duri Hitam, Udang Merah, Pau, D24 & durian kampung je... rasanya kat gerai tu list durian dia jual ada kot dalam 20 jenis nama! Paling sedap Duri Hitam & Udang Merah... tekak eynda la... eynda rasa semua jenis durian tu tau.... siap makan dgn ketupat hehe.... dah lama ngidam durian... sebelum puasa lagi... bulan puasa takut nak makan sebab musim panas...


Tido malam tu pasang ekon sejuk-sejukkkkk... :-D




Related Posts with Thumbnails