Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Monday, October 20, 2014

Hannah Dah 8 Tahun!




Assalamualaikum.....






Happy 8th birthday , Hannah!!

Mama & ayah doakan semua yg terbaik utk Hannah dunia dan akhirat....

Tengahari tadi bawak dia pegi lunch kat Secret Recipe sebelum ke sekolah... dari malam tadi dah buat list nak makan apa... mushroom soup... fries... cake... pasta... last2 dia nak cake aje huhu....

Kat sekolah pun happy la hari ni coz kawan-kawan ucap happy birthday kat dia...cikgu2 punnn...pastu budak2 tu dok tanya aunty buat party tak... alahai... tak buat la sayang2 ... nanti2 aunty buat InsyaAllah...

Ok nak bawak Hannah pegi dinner ... dia nak makan pizza ...ikut aje la...








Tuesday, October 14, 2014

Petua Yang Manis Untuk Kurangkan Kahak??


Assalamualaikum.....






Sape suka makan buah nangka?

Eynda sukaaaa.... kalau yg buat masak lemak kuning atau kari pun eynda suka.... ulam nangka muda pun eynda suka.... kalau balik kampung mama eynda masak kari nangka seperiuk eynda boleh ratah hehe...

Tapi eynda tak tau pun nangka ada kelebihan extra... 

2-3 minggu ni eynda tak sihat... batuk... selsema... nasib baik tak demam... tapi batuk selsema ni manja2 gitu.... tak melemahkan badan pun... cuma tak selesa especially nak tido malam...

Ada satu hari hubby pegi gunting rambut... hubby pun sama jugak batuk selsema... pastu hairstylist tu, a chinese man bagi petua... makan nangka!

1st time dengar ni.... beberapa hari pastu eynda beli nangka... sedapnyaaaaa... nangka madu lagi sedap kan... nangka madu pun beli... nangka biasa pun beli.... makan... makan... makan... buat dessert hehe...selain tu pagi petang siang malam telan madu jugak... Alhamdulillah actually malam pertama makan nangka 3 bijik... eynda tak batuk langsung time tengah tido... selalunya @ 2am dah start batuk2 sebab kahak berkumpul kat tekak... selagi tak minum air panas... selagi tak buang kahak... memang takleh tido... hubby pun tido nyenyak je tak batuk2....

Rupanya nangka kan ada getah2 kat buah tu.... getah tu la berfungsi utk "larikan" kahak kita.... itu explaination dari chinese man tu.... dah le sedap... jadi ubat batuk pulak kan...

Kawan fb eynda ada kata... kalau kahak cair, dalaman kita sejuk... so lawannyer makan yg bersifat panas....seperti madu... kalau kahak kita hijau pekat...dalaman kita panas...so makan yg bersifat sejuk... patut la baru teringat... sebelum ni kalau batuk eynda hanya makan bird nest aje... bird nest menyejukkan badan... masa tu dalaman eynda panas.... 3-4 hari makan bird nest sehari sebotol dah sembuh.... so batuk kali ni dalaman eynda sejuk pulak... makan madu bersama buah nangka Alhamdulillah dah sembuh tanpa ubat batuk klinik yg selalu buat eynda lalokkk jek hehe... masih batuk manja2 tapi malam tido lenaaaaa dah... selsema dah semacam alergik habuk la pulak...  apa-apa pun Alhamdulillah nampak perubahan dah...

Sape yg batuk2 tu boleh la try makan nangka... kita usaha..Allah yg menentukan... InsyaAllah :-)





Monday, October 13, 2014

Lepak 4 Mak Dara Main Masak-masak.



Assalamualaikum....



Last week dapat invitation utk main masak-masak hehe.... anak-anak sekolah petang.... kalau lepak petang eynda ok aje... pepagi takleh... sibuk dgn anak-anak... petang pun timing kena betul... yg penting time management... errkkk... time management konon... nak pegi gym pun bercintaaaa... asyik tak sempat aje...*alasannnn*

Lepak-lepak hari Khamis last week...layan gambar aje la... citer tak banyak pun... posing je banyak hahaha...






Ewahhhh..... buat apa tu puan Ana Suzana? Bayangkan memasak guna idea 4 orang! Mesti lah banyak percanggahan kan ahahaha.... janji last2 jadi jugak masakannyer :-p







 Ni le gayanyer kalau memasak ikut resepi sebijik-sebijik....





 Posing dgn air asam....





 4 mak dara kat dapur....




 Tuan rumah jamu kek... laksa... mangga cicah kuah rojak ke apa ntah... adehhhh...makannnn je kan hehe..






 Kami main masak-masak buat nasi daging... guna periuk ajaib ni... 8 minit dah siap!!





Nasi daging cicah air asam....meleleh tak air liur? kekekeke....haaaa yg ni guna tangan ajaib!





Kek ni sedap! Serius kalah kek2 kat Secret Recipe tau.... nama kek... jap nak check kat fb diaorg...


*Nutella Hazelnut Cheesecake*


Haaaa... nama kek pun dah buat terliur.... ana suzana & me pandai buat kek niii... eynda pandai gak... pandai makan!






Kek coklat kukus ni buat dalam periuk ajaib gak... 30 minit siap!







Tiba masa utk balik....  2 jam 30 minit gak la melepak.... huru hara rumah tuan rumah hehe.... masing2 bawak balik bekal satu beg!





 Tukar lokasi pulak... orang sama jugak...





Dah salam-salam... peluk cium bagai... nak naik kete dah.... cari le purse nak keluarkan duit utk tol kat bukit jelutong tu... ye eynda malas guna touch & go... ada hikmah jugak... rupanya terlupa handbag...masih dlm rumah... kelam kabut pi ambik... kalau guna touch & go rasanya dah terus balik rumah.... patah balik posing lagi kat tepi pool pulak haiihhh... :-D






Posing terakhir.... baru le masuk ambik handbag & balik rumah....


Ni mak-mak je berkumpul... anak2 sekolah... kalau ada anak-anak tentu lagi meriah... ni pun dah haru biru sampai terlupa handbag kan!

TQ tuan rumah :-)







Saturday, October 11, 2014

Victoria Beckham Punya Rambut!



Assalamualaikum.....


Dah lama Hannah merungut.... nak gunting rambut pendek.... alaaaaa... mama sayang la rambut Hannah... mama nak simpan rambut Hannah panjang macam Princess Aurora dalam movie Malificent....rambut Hannah dah panjang paras ketiak dah.... tapi lama-lama mama mengalah jugak... bawak jugak dia pegi gunting rambut 7hb lepas...



Mula-mula nak buat bob cut biasa je... macam mama zaman sekolah dulu jugak la... tak pernah simpan rambut panjang... kejap2 gunting rambut... teman orang lain gunting rambut tup tup rambut mama pun pendek.... tapi kat Hannah mama nak kontrol pulak kan... memang tak aci.... dulu2 mama rambut asyik bob cut aje pastu pakai cekak... ehhh throwback pulak hehe... 







Pikir punya pikir kita gunting bagi ada style skit la... google2 terjumpa gambar Victoria Beckham.... haaaa... dah jumpa style Hannah.... suka la dia... sengih2 sampai hari ni... sebab orang dok panggil dia Victoria Beckham hahaha.... 

Lepas gunting rambut naik je kete tertido dia.... bila bangun siap cakap "ahhhhh selesanya rambut ni... sampai tertido Hannah..." uihhh sampai gitu ye Hannah :-D






Amacam.... sama tak gaya rambut? Hehehe.... Hairstylist pun kena pandai jugak kan.... kalau yg tak terrer tak menjadi gak gaya ni.... eynda bawak Hannah pegi TY Salon kat Space U8 Bukit Jelutong... 2nd floor...

Mama Hannah pun gunting rambut gak.... tapi balik rumah Adam komen... "mama pun gunting rambut ke? Tak nampak macam gunting rambut pun.... nampak sama je..." Errkkk...mama trim aje la... pesen tak berubah... ke mama nak kena buat rambut macam ni gak baru orang perasan mama gunting rambut kan hahaha....

Sekarang nak pegi sekolah kejap je Hannah bersiap... zassssss...










Friday, October 10, 2014

Di Hari Wedding Anniversary...




Assalamualaikum.....



Sehari selepas Aidil Adha, wedding anniversary eynda & hubby.... mula-mula kami plan nak keluar berdua aje la.... anak2 nak lepak kat rumah paklong diaorg.... tapi last2 bawak jugak anak2 bersama.... 

Takde candlelight dinner bagai... keluar pun siang hari hehe... dah lama tak ke Pavillion... memandangkan cuti raya ni KL lengang je kan... jom le ke sana... eynda dah lama jugak tak ke KLCC.... terlalu sesak bagi eynda... nampak manusia je... kedai2 eynda tak nampak... ewaahhh overrr.... so Pavillion agak lengang jugak... tapi masih ramai la...tak la lengang sampai boleh kira manusia...

Kami ke sana selepas solat Zohor.... lunch pun lewat... makan kat Al-Tanoor....pastu jalan-jalan aje.... hubby tanya la nak hadiah apa utk anniversary.... tau tak sampai 8pm eynda tak tau nak mintak apa.... jangan paksa diri kalau takde apa-apa nak mintak kat hubby.... so KIV duluuuuu....





Hannah pulak yg dapat hadiah hehe... besday lambat lagi... 20hb oktober... beli siap-siap...






Adam pun dah dapat hadiah besday...awal 3 hari....






Lepak2 minum kopi kat Coffee Bean sebelum balik rumah...







Keluar tengok area luar.... eehhh cantiknyaaa...macam kat Singapore pulak feelingnyer.... 





Cayalah uncle & aunty...berjiwa mudaaaa... wefie gitu.... 







Ok laaaaa.... yg sebenarnyer nak hadiah ni huwaaaaaaa.... jatuh cinta sebelum pandang lagi tau.... tapi balik rumah dah tau harga... lupakan aje.... tak dapat yg ni... Countryman pun ok la incik hubby huhuhu.... 

Dah dah dahhhh...toksah ngada-ngada...







Aidil Adha 2014.




Assalamualaikum....


Kisah Aidil Adha di perantauan... cewahhhh.... kami sambut Aidil Adha kat SPK tahun ni.... meriah jugak... ramai yg tak balik kampung macam kami.... 





Bangun pagi selepas solat subuh eynda cepat2 panaskan sarapan.... eynda beli lemang instant ...1st time cuba guna... sedap... lembut... wangi... masa merebus anak-anak ingat eynda tengah masak waffle! Kalau dah sejuk suhu bilik masih lembut... pastu petang sebelum raya ada orang jual lemang kat bukit jelutong... beli sebatang dgn rendang ayam... hhmmm... ok-ok aje la... lemang instant lagi sedap hubby kata...pastu eynda buat kuah satay letak daging... Alhamdulillah boleh la nak makan pagi tu je kan...terasa jugak la raya tu huhu...







Lepas sarapan dalam 7.45am jalan kaki ke surau SPK.... solat sunat Aidil Adha kat situ... Alahmdulillah ramai... penuh saf... habis khutbah balik rumah dulu... salin baju pakai uniform Aidil Adha hehe... tugasan bakal bermula.... eynda tak pegi masa lembu2 disembelih... eynda tak sanggup tengok... mula acara korban 9am... dalam 9.45am baru eynda pegi... Surau tahun ni korban 7 ekor lembu.... eynda ada satu bahagian... adam satu bahagian.... 





Alhamdulillah tahun ni semua berjalan lancar.... semua dah profesional... bersistematik... hubby kata ada yg siap pegi training utk jayakan korban...bagussss... patut la lancar je... ni geng2 melapah...





Ada yg dapat tugasan melapah & timbang utk peserta korban... ada yg bertugas timbang daging utk qariah... eynda pulak dapat tugasan membantu chef memasak! 





Ni area lembu nombor 3... bahagian eynda ada kat situ...





Hannah mula2 nak ajak balik dah... nak main ipad! Grrrrr..... nasib baik le ada kawan yg bawak alat mekap mainan kot.... tak jadi balik la... main ramai-ramai sampai letih...





Area main masak-masak... buat sup... ada mee...bihun... buat sambal kicap... pergghhh... terliur dah masa chef dok masak...





Settle semua tugasan eynda & family balik rumah dulu.... mudahnya rumah dekat dgn surau... 2-3 minit dah sampai... bersihkan badan... lepas solat zohor pegi pulak surau utk lunch.... 






Balik rumah buat smoothie... potong lemak daging :-D





Lepas Asar ke rumah abang ipar pulak... mertua kat sana.... makan lagi.... bergambar itu pun penting....





Mertua takde pulak dalam gambar sebab berehat dalam bilik... Hannah pun ikut mood la kalau takmau posing pujuk le cemana pun... 






Sebelum balik rumah rasa sup kepala kambing!! 1st time eynda makan ni... lemak betoi... kena makan sikit2 je... tapi menurut hubby kepada anak sedara... dia kan orang timur tengah... ini makanan orang sana... full of collagen katanyer.... merebus aje dah 12 jam fuhhhh.... 


Pastu balik rumah.... owwhhhh jalan kat KL sangat la lengang masa raya haji hari tu kan hehe.... 











Thursday, October 9, 2014

Adam Dah 13 Tahun!


Assalamualaikum....







Hari ni besday Adam!!

Happy 13th birthday Adam!!  

Be a man!! 

Mama & ayah doakan semua yg terbaik utk Adam.... dunia & akhirat...ameennn....

Cian dia celebrate birthday dgn exam papers hehe... tengah exam akhir tahun sekarang... 

Ok nak bawak dia pegi dinner pulak...yeayyy...mama yg sukaaa.... sebab nak makan! :-D







Monday, October 6, 2014

14 Sudaaaaa....



Assalamualaikum.....







Happy 14th wedding anniversary suamiku....

Alhamdulillah rasa macam semalam baru kawin *ehgedikkk*...

Melepasi fasa 10 tahun perkahwinan... kita semakin matang... makin waras... makin kenal diri masing2 *kenalke?*...

Makin erat "persahabatan"....

Makin saling menghormati...

Makin tak layan hal remeh temeh....

Makin serasi dalam banyak perkara...

Makin blablabla lah hehe...

Terima kasih Allah kerana hadiahkan dia yang terbaik untuk aku....

Bahagiakanlah hidup kami.... berikanlah ketenangan dalam hidup kami...kekalkanlah kasih sayang di antara kami berdua....

Temukanlah aku dan dia di JannahMu nanti, Ya Allah....

Ameen....


Suamiku.... ku tak minta banyak mana pun... belanja makan pun dah cukup... sesi membelai perut.... perut kenyang hati senang... isteri gembira keluarga bahagia oh yessss kekekeke.... 

Tapi rasa-rasa macam nak mintak hadiah...cuma dah lupa apa dia! Hahaha.... 

Happy anniversary.... 14 tahun yg indah.... semoga akan terus indah selama-lamanya...

Yakin boleh!! *angkatlengantunjukmuscle*...













Friday, October 3, 2014

Pra - Aidil Adha 2014.


Assalamualaikum....


Tahun ni InsyaAllah eynda sekeluarga akan sambut Aidil Adha di rumah sendiri.... dah banyak kali jugak sambut kat Shah Alam ni...tapi tak sure la ada buat entry ke tak... *ni kes malas nak check dekat list label tu haha*

Tahun ni kami join 2 bahagian korban... surau kami akan korbankan 7 ekor lembu..InsyaAllah...





Ehem ehemmmm.... dapat uniform malam tadi.... ada tugasan di surau masa majlis korban nanti.... tugasan apa? Tungguuuu... :-D

Selamat Menyambut Aidil Adha buat umat Islam .... korban bukan sekadar menyembelih haiwan.... yg paling penting pengorbanan kita demi mencari redha Allah swt.... :-)









Wednesday, October 1, 2014

Sales! Sales! Mama Kids Junction ~ Dunia Barangan Bayi & Kanak-Kanak ~



*Sticky Post*

~ Sila scroll ke bawah utk latest entry ~



Assalamualaikum....




Yuhuuuuu ibu-ibu... bapak-bapak... especially yg ada anak-anak kecil tu... atau yg sedang menanti kehadiran cahayamata... mesti ada yg tercari-cari barangan baby/kids kan?

Eynda nak citer ni... kawan eynda ada buat bisnes... jual barangan baby... 



Dah lama dia buat bisnes ni.... kalau bertahan lama tu mesti la service dia ok kan ;-) Expertise dalam stroller & car seat.... diaorang jual yg branded... semua original ye...

Mama Kids Junction ada buat online & ada jugak showroom kalau la nak tengok sendiri produk depan mata kann...






Antara produk2 yg dijual... boleh klik kat link website & FB utk lihat produk-produk lain... best2 ok.... eynda ni anak-anak dah besar... kalau ada anak kecik mesti nak beli jugak... lagipun senang beli online kalau kita takde masa nak keluar survey2.... maklum la masa kekadang suntuk nak buat semua benda... sekarang shopping di hujung jari je... 

Kalau rasa nak tengok depan mata produk-produk ni... boleh pegi tengok kat showroom :

Mama Kids Junction
69, Jalan PUJ 3/9
Taman Puncak Jalil
43300 Seri Kembangan
Selangor

Atau boleh call/whatsapp  014-3338680 utk apa-apa pertanyaan...



Part paling menarik jeng jeng jenggggg....

Mama Kids Junction ada buat online Sale!! Mulai hari ni Isnin 29 September 2014 hingga 1 Oktober 2014!! Online saje ye....tapi kalau nak pegi collect barang kat showroom boleh aje... takyah bayar kos pos ;-)

3 hari je... so cepat2 masuk website/FB diaorg utk tengok apa yg menarikkkk....

Tengok sini lagi  : stroller & car seat .


Selain stroller & car seat banyak lagi la barangan lain yg diaorg jual... rajin-rajin la klik masuk ke website/fb Mama Kids Junction... banyak yg menarik tau... rugi tak tengok...rugi tak beli hehe...

So apa lagi... selamat menjamu mata...selamat bershopping!! *winkwink*












Related Posts with Thumbnails