Thursday, July 21, 2016

Aidilfitri 2016 #2....



Assalamualaikum....


Raya kedua hari jalan-jalan beraya...




Baby Arianna dah besar... Dah pandai kawan dgn kakak Hannah... " Hannah play... Hannah play..."



Di rumah kakak ipar... Dgn anak2 sedara...





Biskut raya tu sebijik pun tak sempat makan huhu.... Raya tahun ni agak terhad masanyer... Ntah kenapa...tetiba je ehhh nak balik dah 🙊





Dgn Yana... Kakak barbie Hannah...




Dgn biras, mama kakak barbie Hannah...





Sebelah malam lepas maghrib ke rumah abang ipar pulak.... Sementara tunggu semua org sampai kami lepak2 luar rumah dulu...





Dah habis beraya sebelah family hubby, balik ke rumah mama eynda... Sempat jumpa wife cousin sebelah family arwah abah... Actually dua family cousin dah balik masa ni.. Tak sempat jumpa... 


Rasa tak puas berjalan beraya di zaman sekarang.... Mungkin sebab sedara mara rapat pun dah berkeluarga... Masing2 kena ikut perancangan keluarga masing2... Masa pun bagai cemburu dgn kita... Kekadang rasa macam terkejar-kejar ke sana ke mari so kemanisan beraya tu semakin pudar... Apa-apa pun yang penting tali persaudaraan tetap terjalin walau sejauh mana kita berada...




Aidilfitri 2016 #1.....



Assalamualaikum....

Dah 2 minggu kita beraya.... Alhamdulillah... Mesti meriah kan?

Seperti biasa tahun ini macam tahun2 lepas jugak la beraya di Sungai Petani... Maklum la eynda & hubby sama2 asal dari Sungai Petani... 

Kami balik kampung hari ahad sebelum raya... Sempat la berbuka di rumah mama eynda & rumah mertua... 

Pagi raya eynda sekeluarga pergi solat raya di Masjid Andalusia Bandar Laguna Merbok...sebelum ke rumah mertua, kami beraya dgn mama & adik2 eynda dulu...




Diva betoi la sorang2 je nak berdiri 😄



My mama ❤️


Sesudah beraya kami ke rumah mertua pulak... Dekat aje... Kalau jalan tak sesak kejap je dah sampai... Dalam 15-20 minit...




Dengan mertua...





Gambar keluarga...sape kata tak sedondon? Sedondon la tu... Kelabu dgn hitam... Violet dgn turqoise hehehe...





20an vs 40an hehehe...eynda & biras kat sebelah tu la yg dah 40an ahahaha....






Dengan anak terunaku, Adam.... Baru form 3 dah tinggi dari mama... Iskkk...




Dengan anak daraku... Dah darjah 4 dia... 





Ni belum cukup meriah....Abang ipar sulung dgn isteri & anak menantu serta cucu masih belum sampai kampung halaman... Dah penuh skrin gambar kan... 





Iskkk... Kami lagi... Pantang diajak bergambar...





Petang pulak eynda ke Alor Star ziarah kubur arwah abah...





Singgah rumah arwah nenek yg sekarang didiami sedara mara sebelah arwah abah... Setahun sekali je jumpa diaorg ni sob sob sob....kecik2 dulu rapat sangat... Ni pun tak cukup geng lagi... Ada yg tak sempat jumpa...





Tangga nostalgia.... Zaman kecik2 suka sangat main kat tangga ni... Suka naik tingkat atas rumah walaupun rasa gerun... Maklum la kecik2 suka bayang macam2 hehe...

Meriah cemana pun eynda tetap rindukan raya zaman kecik2 dulu... Dah berbeza berbanding zaman sekarang... Mungkin kekangan masa buat adat beraya tu berubah... Apa2 pun syukur masih dapat beraya dgn sanak saudara....

















Monday, July 11, 2016

Transit Di Syuen Hotel, Ipoh.




Assalamualaikum....

Sabtu sebelum raya kami bertolak balik ke Kedah. Tapi bermalam satu malam di Ipoh... Hotel Syuen pilihan kami... Bukan lah hotel bertaraf 5 bintang tapi janji selesa...facilities ok... Paling best bangunannya berdepan dgn Ipoh Parade... Apalagi...shopping la hehe... Actually ni kali ke2 kami bermalam di situ...

Sampai di hotel pun dah 2-3pm... Rehat2 sekejap, pastu kami pegi ke Ipoh Parade cuci mata... Berbuka pun kat Ipoh Parade... Makan kat Papa John's Pizza... Pastu sambung shopping...

Pagi esok tu bangun sahur di hotel... 1st time bagi eynda & anak2 bersahur di hotel... Hubby kali ke2, dulu masa outstation di bulan Ramadhan... Lain la feeling dia sebab bangun2 bersiap pakai elok2 kan... Kalau kat rumah mesti la baju tido je kita pakai ahahaha... Makanan Alhamdulillah boleh tahan sedap kat situ... Kurma daging... Masak paru...sayur campur...ada bubur nasi, buah-buahan & teh/coffee/jus...sunyi sepi aje... Ada la 4 family aje termasuk kami... 




Tak banyak snap gambar... Gambar ni je...dgn sape tu? Dengan Adam laaa... Tinggi dari mama dia dah kan? 😃

Lepas bersahur kami balik ke bilik.... Nak kemana lagi subuh2 tu kan hehe... 12 pm checkout...bertolak balik ke Sungai Petani...hari ahad tu Alhamdulillah jalan tak jem langsung... Sampaikan eynda rasa tak percaya laaa...selalu nak balik kampung je traume sebab jem teruk... Perjalanan dari Ipoh ke Sungai Petani 1jam setengah je...

Seronoknya balik kampung dgn suasana nak beraya...nanti eynda share gambar2 raya pulak , InsyaAllah...



Tuesday, July 5, 2016

Hannah & Terawih...




Assalamualaikum....


Alhamdulillah ini tahun pertama Hannah belajar bersolat terawih... 




Macam-macam soalan dia tanya... 8 rakaat aje ke? Lama tak? Blablabla....Alhamdulillah selesai je solat terawih dia kata ehhh habis dah? Muka happy je... InsyaAllah semoga tahun depan kita bertemu lagi dgn bulan Ramadhan, boleh Hannah bersolat terawih lagi 😊







Belanja dia makan-makan (moreh) kat Zawara Coffee.... Lagi la dia seronok ...tempat feveret dia kannn...





Owhhh ye tahun ni Alhamdulillah dia berjaya puasa penuh sepanjang Ramadhan... Sesuatu yg eynda & hubby kagum & bersyukur sebab last year dia tak puasa langsung... Kira tahun ni baru dia start puasa ...Alhamdulillah dipermudahkan dia berpuasa...Nampak enjoy je dia... 

Semoga Hannah menjadi anak yang solehah dunia & akhirat... Slowly but surely.. InsyaAllah...








Monday, July 4, 2016

DM6 Dan Ramadhan...




Asalamualaikum....



Bila tiba bulan Ramadhan, Eynda & bff (DM6) tak lepas peluang utk berkumpul mengeratkan lagi tali persahabatan kami... Bertempat di salah sebuah rumah jiran, ye rasanya memang sentiasa kat rumah dia setiap tahun kekekee... Kami buat potluck Ramadhan... Eynda masak sup tulang 😊...



Hannah dgn Dafiya... Dafiya dah besar... Dah pandai main2 dgn kakak Hannah...






Posing timeeeeee....





Ini la rupa persahabatan kami yg berusia 5 tahun.... ❤️❤️





Antara makanan yg sempat kami share....





Dan lagi....





Eynda datang lambat sikit... Berbuka di rumah dulu so datang makan dessert aje hihi...






Diva Mama bersama anak2... Kahkahkah... Diva tuuuuu.... Yg penting kami satu kepala 😆...






Freestyleeeee....




Aktiviti wajib utk DM6... Waktu ni la nak jadi kanak-kanak pun hehe...kalau la ada "the making of" kannn... Haru biru! 😄😄

Semoga bertemu lagi Ramadhan tahun depan... Semoga persahabatan kami juga berkekalan hingga je Jannah...ameenn...

















Tuesday, June 21, 2016

Fluffy 2016...







Assalamualaikum....



Dah besar diaaa....







Dan panjangggg hehe...



Salam Ramadhan utk semua yg beragama Islam... Dah lama tak menulis di blog ni... Laptop dah terkubur... Sekarang kena biasakan diri menulis thru ipad... Sebab tu entry ni agak berserabut hehehe... Perenggan pun tak reti nak adjust alignment 😂😂😂







  

Thursday, May 12, 2016

Piloxing.



Assalamualaikum....


Akhirnyaaaaa... setelah lama menanti... ada jugak la aktiviti kat club house rumah eynda tu.... sebelum ni pun ada tapi tak berkekalan aktivitinyer.... hopefully kali ni berjaya la takde masalah sepanjang aktiviti demi kesihatan ni....

Piloxing.... apa itu Piloxing? Eynda tak reti sangat nak explain... tapi ianya gabungan BOXING , PILATES & DANCE.... best tau... Uolls boleh google piloxing konfirm keluar info2 pasal piloxing...kat youtube boleh tengok cemana piloxing tu.... baru 3 tahun di Malaysia ni... 

Mula2 tengok iklan kat club house tu terus tanya receiptionist... diaorg suruh eynda join... berbelah bagi pulak nak join sebab tau aje la boxing tuuu...pilates tuuu... dance tu ok lagi hehe... takut lasak sangat... tapi sebab ada free trial class...bagi je nama...



Trial class 24/4/2015 yg lepas... fuhhh non-stop pergerakan, mula2 boxing sambung pilates sambung dance... tercungap-cungap eynda haha... ganas betul boxing... pilates pulak perlukan kita kontrol core kita (tengah2 body kita cth tulang belakang & abdomen)...dance ok la nari-nari ewahhh.... trial class aje dah burned 600++ calories...balik rumah mandi bersihkan diri terus rasa muscle sore sampai esok hari :-D





1st sesi utk Piloxing bermula 7/5/2016 hari tu... Alhamdulillah dapat respon yg baik...

Piloxing kat Cahaya SPK Club House ni feesnya RM40 sebulan utk member, RM80 sebulan utk non-member.... seminggu sekali.... hari Sabtu 10am.... actually selang seli dgn ZUMBA.... hari sabtu ni 14/5/2016 actually utk kelas ZUMBA... fees termasuk dlm fees Piloxing gak...so kalau ada yg berdekatan dgn Cahaya SPK nak join, marilah! :-)






Friday, May 6, 2016

Balik Kampung Bersama ETS....



Assalamualaikum.....


Usaha untuk balik kampung masa cuti sekolah bulan Mac lepas tak berhasil bila kami terperangkap di area Perak sahaja.... bayangkan bertolak dari Shah Alam 7.30am.... 7pm masih di Kuala Kangsar! Dugaan Allah beri, macam2 hal berlaku.... jammed sebab accident di highway trolak sebab lori terbalik.... nak keluar dari Ipoh, jammed bermula lagi sebab ada accident di area highway selepas tunnel Jelapang... nasib baik dapat keluar dari highway Jelapang itu pun melalui jalan bertentangan... singgah di bandar Ipoh, lepak makan2 di shopping kompleks.... melalui waze kami tahu highway dah ok, teruskan perjalanan ke utara...malangnyer kat Kuala Kangsar start jammed teruk semula haihhhh.... masuk pekan Kuala Kangsar makan laksa dulu... sedar2 dah 7pm.... betul2 dah kepenatan... call keluarga di kampung, maaf kami terpaksa batalkan perjalanan kampung...Alhamdulillah mereka memahami....




Baru2 ni kami cuba balik ke kampung dgn menaiki ETS.... pertama kali nak naik ni, agak berdebar... naik kat mana.... beg dah tentu takleh bawak besar2 macam kita naik kete.... tiket kami beli online aje.... Kami naik ETS Platinum... harga utk dewasa RM88, kanak-kanak RM48... utk satu hala sahaja... ada tambahan admin caj RM2 utk setiap tiket ye....




Bergambar dgn ETS tiruan :-D





Kami tiba di KL Sentral sangat awal.... dalam 8am++.... sebab tak nak kelam-kabut maklumla 1st time kan... pastu nak breakfast jugak....





Jumpa dah pintu pelepasan :-D





Cewah mamat traveller mana la tu berangan travel sorang2 :-p 






Dah lamaaaa mama tak naik train.... last naik train perjalanan jauh camni masa baya Hannah jugak, dari Gemas ke Butterworth, balik kampung.... dulu2 duduk Gemas :-) Jauh beza ok train dulu & sekarang.... owh ye gate ke train dibuka 10 minit sebelum train bertolak.... jauh jugak nak berjalan yg kat KL Sentral tu.... kesian kalau yg takleh berjalan laju2... ntah la eynda ni jenis cepat panik..... kalut je nak jalan laju2 takut tak sempat naik train :-p





The route...





Yang ni dapat free....





Yang ni beli... kebetulan coach kami ke utara (coach C) terletaknya cafe.... ulang alik beli makanan je la.... tapi nasi lemak ni Hannah yg makan...nasi je...sambal dia tak makan... eynda makan sandwich aje.... harga nasi lemak dalam RM6 kot, sorry dah tak ingat hehe...





Kebetulan masa kat KL Sentral nak masuk gate ke train ternampak ex-schoolmate, dia nak balik Sungai Petani.... apalagi gambar wajib la ambik kan hehe....





Kelajuan paling laju....... tapi nak balik ke utara ni macam slow sikit perjalanan...sebab kena stop kejap, ada accident train bawak simen terbalik.... pastu tak tau la memang rasa slow.... sampai Sungai Petani pun dalam 4 jam setengah....





Sampai Sungai Petani kami terus dapatkan teksi... dari pekan ke rumah mertua dia caj RM15... agak mahal sebab dekat aje.... tapi takpe la itu je cara dia cari rezeki kot....Pastu sampai rumah mertua ada mee/bihun/kueteow sup...wahhhhh sedapnyaaaaa.... tak kira diet dah bila balik kampung.... 2K++ kalori la jawabnya.....





Alhamdulillah petang kami sampai tu hujan turun... ye la kan... utara brapa lama kepanasan tak hujan....





Malam tu pinjam kete adik ipar pegi rumah mama eynda.... singgah kat gerai2 di tepi jam besar Sungai Petani tu.... beli bihun/kueteow sup lagi.... makan kat rumah mama pulak... seriussss eynda ni kalau laksa utara.... bihun/mee/kueteow sup utara.... tak makan nasi pun takpe dah... makan berulang!





Satu malam je kat kampung..... esok tu dalam 9.45am kami ke station ETS, abg ipar hantarkan....




Mana train ni.... dah 10.30am belum nampak kelibat....







Train kami bertolak 10.30am sepatutnya.... tapi 10.40am baru dia sampai....





Kali ni kami pilih Coach A...





Ehemmmmm.... ada stewardess ok.... :-)





Next time nak naik boleh refer gambarajah seat ni... coz kalau silap beli tiket kita dapat seat yg berlawanan arah tuju hehe... mau pening nanti :-D





Alhamdulillah tiba di KL Sentral dalam 2.30pm.... kali ni train lajuuuuuu.... tu yg sampai awal sikit.... sempat makan-makan & shopping lagi kat Nu Sentral baru balik rumah.... owhh ye kete kami parking kat KL Sentral... mahal jugak tiket satu malam...dalam RM130++....


Seronok jugak la naik ETS ni... tak rasa letih sebab tak berdepan dgn jammed macam kat highway... hubby pun tak letih memandu kan.... balik rumah siap petang tu boleh pi jogging lagi ....


Nak balik kampung kejap2 boleh la naik ETS... kalau nak balik raya nanti seminggu kena redah jammed jugak la... bag baju dah tentu besar2 & berat :-p













LinkWithin

Related Posts with Thumbnails