Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Thursday, March 26, 2015

Kisah Cuti Sekolah #3.




Assalamualaikum....


Citer cuti sekolah tak habis lagi haha... layan aje la... hari Jumaat petang eynda lepak2 kat rumah kawan... yg selalu baca blog eynda mesti tahu kawan-kawan eynda ni kan... Ana Suzana & Me (Mamataya)... selalu kitaorang lepak2... kekadang kat rumah eynda... kekadang kat rumah Me... kekadang kat rumah Ana Suzana (dah lama tak lepak rumahmu Ana uittt...hehe)...

Tunggu Adam habis solat Jumaat baru ke rumah Me... anak dara Me yg sebaya Hannah tu ajak mandi2 kat pool dia... lebih kepada acara anak-anak la niiii... mak-mak tolong jayakan aje...





Walaupun petang dalam 4pm-4,30pm, kami makan nasi ye hahaha... nasib baik belum lunch... puan Ana tu tak tau la... makan nasi pagi petang siang malam pun dia ok... dok kecik situ laaa *jelestahapotromen*





Sementara tu budak2 mandi2 dalam pool...




Lepas Adam makan dia pun berendam dalam pool... jadi lifeguard katanyer... kolam 4 kaki dalam... Hannah tu mandi tepi2 tangga je... ada pelampung pun dia takut...






Bayi-bayi ni tak mandi pool...  apa la yg disembang tu kan hehe...




Dalam 5pm budak2 kena masuk dalam rumah dah sebab hujan lebat... masing2 kelaparan la...






Bayi Ana Suzana tengah photobombing :-D





Dah nak balik baru teringat sebenarnyer nak buat goreng pisang cheese.... maka mak-mak masuk la ke dapur... Puan Ana Suzana punya resepi la ni....





Sebelum balik bergambar dulu...ini persahabatan generasi pertama....





Ini pulak persahabatan generasi ke2...asal dari mak-mak aje... anak2 pun jadi rapat...



Dalam 6pm eynda & Ana Suzana pun balik rumah masing2.... walau sekejap je jumpa...lebih kalut dgn hal anak-anak, puas jugak la bersembang.... tq tuan rumah aka Me... melayan kami yg usung beg2 tangan pelbagai jenama ni hahaha... pastu makanan pun sedap... teringat-ingat sup tulang & ketam goreng tu :-)


Ada rezeki kita jumpa lagi... InsyaAllah...










Tuesday, March 24, 2015

Resepi Omelet Muffins.




Assalamualaikum....



Pagi ni eynda sarapan dgn Omelet Muffins! :-)

1st time eynda try buat... mudah je... tapi ambik masa dlm 30 minit gak la...selalunya eynda guna frying pan tapi style tu nak kena makan dgn sudu garfu... yg ni boleh je nak pegang macam makan cucur tu... kalau nak berstyle jugak boleh je guna sudu garfu...mana-mana pun boleh... mudah jugak utk buat bekal ke sekolah atau tempat keje ;-)



Tadaaaaaa..... ni hasil panas2 dari oven tadi....





Lepas snap gambar wajib makan panas2... kalau dah sejuk nanti panaskan je dlm microwave kan....


Eynda nak share resepi kat sini... actually kalau google pun banyak resepi Omelet Muffins ni... diaorg letak macam2... tapi resepi eynda ni dah tentu guna sukatan eynda sendiri kan...


Resepi Omelet Muffins.



Bahan :
=====

* 4 biji telur Jumbo. (Dlm google diaorg guna 6 biji telur...4 biji jumbo ni elok2 utk 6 bekas acuan eynda tu ).

* Susu dutch lady full cream (dalam 2-3 sudu besar).

* Sedikit garam & serbuk lada hitam.

1 sosej dipotong kecil. (eynda guna ayamas yg ada mushrooms).

Capsicum dipotong kecil2. (Anggar aje utk 6 acuan).

Shredded cheese. (Kalau takde yg hiris2 tu, boleh guna kepingan cheese biasa jugak).

Acuan utk membakar muffins.

Cooking spray.


Cara:
====

1) Panaskan oven pada suhu 200c selama 10 minit.

2) Campurkan bahan bertanda *. Kacau sebati....

3) Sembur cooking spray kat acuan muffin.

4) Masukkan sosej & capsicum dlm acuan... pandai2 la adjust bagi cukup2 semua acuan ye....

5) Tuang adunan telur tadi dalam setiap acuan. Eynda tak tuang penuh sangat... dalam 3/4 acuan je.

6) Tabur shredded cheese dalam acuan.

7) Bila oven dah panas dalam 10 minit tu masukkan acuan dalam oven.... bakar dalam 20 minit...ni ikut oven eynda... boleh ikut style oven masing2... nak tau masak ke belum cucuk je muffin dgn pencungkil gigi (yg bersih! haha)... kalau tak melekit kayu tu kira dah masak le...total eynda guna oven 30 minit.

8) Hidangkan panas2.... boleh je letak bahan macam2 janji ikut size acuan ye... nak lagi lembut mungkin boleh lebihkan susu... cheese letak banyak2 lagi sedap! :-D


Sekian rancangan masakan pagi ini.... dah makan 3 biji... simpan 3 biji lagi utk minum petang.. :-)












Thursday, March 19, 2015

Kisah Cuti Sekolah #2.



Assalamualaikum....


Selasa lepas eynda bawak anak-anak pegi tengok movie kat Subang Parade.... ada 3 movie yg diaorg boleh pilih. Spongebob.... Cinderella... Barbie....tapi bila dihitung-hitung kita tengok spongebob la kan... lebih adil... maklum la abang Adam takkan nak tengok movie cinderella & barbie! Tapi adam kata dia tak kisah... dia join aje... janji dapat makan popcorn!

Awal kami sampai kat Subang Parade.... eynda kalau nak bawak anak jalan2 suka keluar awal pagi... dalam 10.30am... waktu tu jalan tak sesak... eynda tak suka la sesak2... kalau org lain jadi driver takpe jugak... kalau eynda yg bawak kete, nehi nehi... malasnyer.... takleh bayang kalau eynda bekerja kat office nak kena harung jammed setiap hari!

Sampai Subang Parade dlm 11am... terjah cinema dulu beli tiket... show pukul 12.25pm....pastu bawak anak2 pi lunch dulu...






Cili padi dia tersangat la pedasssss....





Gigih cari iklan spongebob ni sebab nak bergambar...rupanyer tersorok skit... kat area nak masuk ke movie theater...





Anak2 enjoy la tengok movie ni.... bagi eynda biasa2 aje ... ada part lawak... ada part eynda menguap-nguap hahahah....nasib baik Hannah ajak pegi toilet, hilang ngantuk kejap... overall eynda kasi 3 bintang aje la... tapi eynda rasa memang ada yg peminat tegar citer spongebob kan heheh....

Dah habis tengok movie apalagi.... tawaf Subang Parade sambil cuci mata & bakar kalori... ehhh jalan kaki dalam shopping mall pun bakar kalori tau .... lupa nak pakai heart rate monitor :-p

Dalam 3.30pm kami balik rumah.... masa yg sesuai utk balik rumah sebab time tu kete tak banyak atas jalan kekekek.... 


The End.... :-D













Wednesday, March 18, 2015

Kisah Cuti Sekolah #1.



Assalamualaikum.....

Cuti sekolah seminggu ni kami tak bercuti kat mana-mana...balik kampung pun tak... InsyaAllah April atau Mei nanti balik kampung ..

So buat apa cuti kali ni?

Day 1 (isnin)...cehhhh....

Janji dgn anak2 pepagi nak pegi swimming pool kat SPK clubhouse ni...rupanya pool tutup separuh hari le setiap Isnin & Jumaat... utk sesi pembersihan pool... so cakap kat Hannah, kita main kat playground je la... 



Pepagi takde sape pun kat clubhouse....





Jenguk2 tasik... sunyi je... nun sayup mata memandang rumah2 banglo tepi tasik... nak berangan duduk situ pun tak sampai hati kekekeke.... $$$$$ (icon nanges sambil gelak)...

Dalam 30 minit lepak situ, balik la... sebelum tu beli nasi lemak bungkus kat kedai kak ida dlm clubhouse tu...kedai mini market tapi pepagi ada jual nasi lemak...bihun goreng... kuih muih...


Btw... nak citer... kitaorang bela ikan guppy dalam tempayan... letak kat pergola... beli pokok bunga lily... rumah eynda ni jarang ada tumbuhan berbunga so agak jakun bila tengok bunga hahaha....




Ni gambar @ 9.35am...






@ 9.55 am...




@ 12.35pm! Dah kembang mekar! Yeaayyyy..... cantiknyaaaaaa....



Sekejap je dia mekar.... dalam 1.30pm dah mula kuncup balik... baru la eynda tahu rupanya setiap hari macam tu... dia kembang...dia kuncup... dia kembang... dia kuncup...




Tempayan ni ukuran diameter dalam 4 jengkal jari eynda....ok la... sambil2 duduk kat pergola tu tenung ikan2 & pokok bunga lily ni...





Errkkkk.... seronok la fluffy ada air banyak utk minum sentiasa ye..... tak dehidrated dah la dia hahahaha.... dia nampak ikan2 tu.... tapi dia macam tak kisah je kat ikan2 guppy tu... nasib baikkkkk.... cuak gak tengok setiap kali dia terjah tempayan tu... dah le ikan2 tu sukaaaa naik atas daun2 tu...semua ada 23 ekor... tapi sekor dah mati...tinggal 22 ekor...






Petang tu eynda banyak masa lapang...cehhh mentang2 cuti sekolah kan... rasa relaks skit.... so bawak la Hannah pegi pool jugak... kesian dia asyik berkubang dalam rumah aje... berkawan dgn ipad... lagi bagus mama bawak hannah lari dari ipad kejap...

So itu la kisah hari isnin lepas.....





Wednesday, March 11, 2015

Anak Sedara Bertunang....



Assalamualaikum....


Pernah baca entry eynda bertarikh 13/12/2013?



Yang tu entry wedding Ainaa... anak kepada sepupu eynda.... kali ni nak citer pasal majlis pertunangan Fatin... adik Ainaa...

21/2/2015 yg lepas, sesudah subuh kami bertolak ke Ipoh... sempat le singgah Jusco Ipoh tu kejap sebelum ke majlis..majlis berlangsung selepas solat Zohor...




Sampai je rumah kak yong (sepupu), jumpa sanak sedara duluuuu... salam salam cium pipi kiri kanan... tetiba teringat kat baby comel ni... tak pernah jumpa sejak Ainaa kawin dulu... ni la baby Ainaa...comel betoi... macam mama dia kecik2 dulu...Eynda dah dapat pangkat "toklong" le... sebelah mama eynda ni... sebelah hubby pulak eynda dah dapat pangkat "tokti" (sebab anak sedara panggil eynda aunty).





Hannah & the gang...





Pelamin utk upacara sarung cincin & hantaran pihak perempuan.... 





Dalam 2pm tiba la rombongan pihak lelaki... dari KL... eynda pun jadi tukang sambut hehe... senyum2 je :-p





Alhamdulillah majlis berjalan lancar...





Eynda jumpa mak esah kat situ.... dulu masa kecik umur 5-6 tahun, eynda rapat dgn keluarga mak esah... mak esah jiran depan rumah masa eynda tinggal di Felda dulu... selalu kalau hilang je mesti mama cari eynda kat rumah mak esah hehe... punya rapat sampai anak2 mak esah pun ada yg kawin dgn sepupu2 eynda... jarang dapat jumpa mak esah ... 




Alhamdulillah...dah jadi tunangan orang... InsyaAllah wedding hujung tahun nanti...





Eynda & kak yong, mak Fatin... walaupun sepupu, tapi dah macam kakak eynda sendiri... muka pun iras nak sama dah kan... 





Habis je majlis bertunang, si comel ni la jadi tumpuan... berkerumun semua dok ambik gambar dia... baik je dia duduk kat situ... 




Comel sangat!!! Nak bawak balik Shah Alam mama dia tak bagi huhu...





Bergambar dgn anak2 sedara...duluuuu... eynda dukung diaorg macam dukung si comel atas riba tu je.... sekarang yg dua orang dah ada anak... sorang bakal jadi isteri... dua lagi si kembar tu pun dah anak dara.... 





Posing dgn Fatin... try wefie, handphone eynda ntah apa-apa takleh buat setting timer... ada le gambar candid timer tak menjadi...tengok sendiri pun nak tergelak :-p


Majlis berjalan lancar hingga ke petang... Alhamdulillah... lepas Asar eynda bertolak balik ke Shah Alam... tak sabar nak tunggu wedding day Fatin nanti... InsyaAllah....

Oleh kerana 21hb tu sambung cuti panjang chinese new year...highway jammed teruk hari tuuuu.... pukul 5pm bertolak dari Ipoh... 10.30pm baru sampai Shah Alam! Dapat singgah RNR Tapah utk solat Maghrib...tu pun susahnyaaaa dapat parking... apa-apa pun Alhamdulillah sampai rumah dgn selamat....






Tuesday, March 10, 2015

Kisah Hari Jadi.




Assalamualaikum....


Wahhh...ini entry ke2 utk tahun 2015...syabas eynda! :-D

Rindu betul kat blog ni.... lately suka tengok di handphone gambar2 percutian kami tapi ada yg dah lupa nama tempatnyer.... so masuk Eynda's Diary cari entry percutian... nahhhh... jumpa dah...baru ingat nama tempat tu... see... betapa bergunanya blog utk tuan empunya blog hehe...


1st March 2015 hari tu birthday eynda.... tq...tq... happy belated birthday to me....hampir 4 dekad dah hidup di mukabumi ni... Syukur... Alhamdulillah... 


Oleh kerana 1st March jatuh hari Ahad, dan permintaan eynda nak berehat saje... takmau masak... takmau buat keje rumah... nak cuti dari rutin harian... so hubby bawak eynda & anak2 bermalam di Ascott KL... tq hubbyku.... semoga segala kebaikan utk isterimu ini diberikan pahala berganda-ganda serta dimurahkan lagi rezeki oleh Allah swt...ameeennn...



Di lobi Ascott.... check-in dalam 2pm...





Kesayangan dunia akhirat...





Kali pertama jugak kami bercuti di service apartment.... rasa better dari bilik hotel kot... sesuai utk family... apartment ni ada dua bilik... 





Lepas Asar kami jalan-jalan kat Pavillion.... dinner situ.... takde apa sangat la yg menarik perhatian... ye la.. birthday kan... mesti la hubby dok tanya...nak hadiah apa? hehe... lepas dinner balik ke Ascott aje...lagi best relaks dlm apartment :-p





Malam tu makan kek dgn hubby...ni je kek birthday eynda... tak perlu besar2...dah berumur ni semua nak simple2 aje.... anak2 makan awal...diaorg tido awal.. pendek citer takde la tiup2 lilin atau nyanyi lagu happy birthday coz 12am semua dah nyenyak tido hahaha....





Lepas breakfast pagi esok tu anak2 dah mintak nak mandi pool.... sebelum check-out biar diaorg enjoy dulu...





Sukaaaaa...gambar ni! Sebab landskapnyer yg kena dgn taste eynda :-)





Teman anak2 je la... mama & ayah sembang2 dari hati ke hati wakakaka... bila lagi kan :-p





Check-out @ 12pm.... terus ke KLCC pulak... lunch kat situ.... penat jugak la pikir nak minta apa utk hadiah birthday... actually bagi eynda bawak berehat kat Ascott tu pun dah satu hadiah yg menggembirakan hati... 

Penghargaan dari segi emosi & fizikal lagi penting buat eynda sekarang.... 

Tapi...hubby offer gadjet utk fitness kat eynda.... heart rate monitor yg lama (hadiah birthday gak) dah rosak... dok guna hubby punya je sementara waktu ni... so eynda accept aje... berbaloi la beli alang-alang yg lama dah rosak kan...tq hubby...semoga semakin murah rezeki...


Doa & harapan eynda utk tahun ni.... semoga eynda dipanjangkan usia...supaya dapat memperbaiki diri ke arah yg lebih baik... banyak perkara yg sedang eynda pikir lately... semakin berusia semakin dekat jugak la dgn kematian... eynda sentiasa mohon kepada Allah, mintak hidayah tak putus2 utk eynda berubah... masih banyak yg eynda belum buat utk dunia akhirat...eynda jugak berdoa moga eynda, suami & anak2 bahagia hingga ke Jannah... semakin hari semakin menghargai satu sama lain.... takde yg lebih bahagia bila kita bahagia dgn insan-insan tersayang especially di zaman sekarang yg semakin kurang rasa kasih sayang antara manusia....eynda doakan jugak insan2 sekeliling eynda hidup bahagia, diberkati Allah... sama-sama kita cari redha Allah...ameennn...


Jumpa lagi nanti...InsyaAllah...






Wednesday, February 11, 2015

Aku Tanya Apa Khabar?




Assalamualaikum.....



Hi semuaaaa.... apa khabar?

Eynda & family Alhamdulillah sihat walafiat.... eynda sibuk sangat sejak awal tahun 2015.... bayangkan last entry eynda bertarikh 31/12/2014 kan hehehe.... 

Laptop pun jarang bukak... nasib baik ada handphone boleh jugak online on & off sambil buat rutin harian... nak buat entry utk blog ni perlukan fokus yg tinggi... kena duduk setempat... so susah sikit sejak sibuk ni... adaaa je benda nak kena settle especially tumpuan utama utk persekolahan anak-anak la....

Hari ni eynda cuba jugak UPkan satu entry walaupun takde la citer best sangat.... just nak sembang kosong je...

Macam orang lain gak rutin eynda bermula dari 5.30am-6am... mesti ramai yg lagi awal dari eynda kan.... dgn aktiviti sekolah Adam waktu pagi... dgn homework Hannah.... Hannah pun perlukan tumpuan khas utk pembelajaran dia... nasib baik dua2 sekolah petang.... petang pun eynda rehat utk lunch...tido 15-20 minit utk caj semula tenaga.... sambung la buat keje rumah apa yg patut... keje rumah memang tak pernah selesai walaupun kita tengah tido kan ahahahah....malam-malam sekarang pun takleh tido awal macam selalu... sebelum ni 9.30pm dah ready utk tido... sekarang paling awal 11.30pm huhu....

Petang ambik anak2 kat sekolah...redah jammed macam org bekerja jugak... ada 2 malam yg eynda pilih utk anak2 mengaji... eynda panggil ustazah datang ke rumah.... 2 hari waktu pagi utk adam home tuition...buat masa ni fokus kat maths & sains... akan datang home tuition utk Hannah pulak, InsyaAllah.... nak hantar tuition kat tuition centre memang la tak sempat...masa habis atas jalanraya je...

Utk diri eynda, eynda dah start masuk gym balik... tu pun seminggu pegi seminggu takleh pegi... ikut mood Hannah... dia tu drama queen skit kat sekolah... takyah citer panjang la... yg tahu mesti tahu hahahah.... weekend eynda dah join kelas zumba kat club house SPK ni.. bagus la ada jugak zumba kat sini... walaupun seminggu sekali... boleh jugak hilangkan stress & keluarkan peluh... Eynda pun dah mula pegi buat facial...aisehhh... akhirnya ada jugak masa nak manjakan diri... selama ni asyik manjakan orang lain je kan...

Ehhh ok la nak bersiap hantar anak-anak ke sekolah... celoteh berhenti kat sini dulu.... rindu dgn dunia blogging.... nanti kita ketemu lagi...






Salute pada kaum ibu... kita memang hebat!







Wednesday, December 31, 2014

Sambutan Maulidur Rasul 1436H & Malam Zikir Munajat 2015 @ Surau Cahaya SPK.




Assalamualaikum....


Sambut di mana kedatangan 2015 malam ni?

Eynda di surau Cahaya SPK... Alhamdulillah... tadi la... sebelum Maghrib pastu ada aturcara bersama Ustaz jemputan...dalam 10pm dah selesai... balik rumah je...








Berzikir munajat berjemaah.... sedap alunan zikir Ustaz Dzulkarnain...Subhanallah...kami diberi tazkirah...diakhiri dgn mengimamkan solat Isyak... tersentuh dgn bacaan doa penutup... eynda pasti ramai yg sebak mendengar bacaan doa Ustaz... ye la dengan apa yg berlaku kat Malaysia sekarang kan...

Semoga majlis tadi menjadi permulaan yg baik utk kehadiran 2015... sekejapppp je lagi.... InsyaAllah...






Detik 2015.



Assalamualaikum....








Lagi beberapa jam kita nak berpisah dgn 2014.... dah bersediakah??

Berdebar-debar menanti 2015...

Banyak perkara yg bermain di fikiran... banyak tanggungjawab yg perlu digalas... 

Selamat tinggal 2014...

Adat dunia ada ketika kita bergembira...ada ketika kita berduka...

Benar 2014 tahun yg sangat menduga....tapi pasti ada sebab kenapa setiap itu berlaku...

Yakin pada Maha Pencipta...

Selamat datang 2015...

Semoga segala kebaikan, kebahagiaan, keberkatan menanti kita di hujung sana...

Doa buat Malaysia.... doa buat semua...





Wednesday, December 24, 2014

Phuket 2014 ~ Gems Gallery/Cashewnuts/ Last Day # Day 5.




Assalamualaikum....


Akhirnyaaaaa.... sampai ke entry terakhir utk percutian di Phuket..phewwww.... lega!




Pepagi agak relaks sebab eynda dah kemas bag siap2... tinggal nak kunci bag aje...breakfast pagi tu pun kami pilih duduk di luar restoran... teduh aje tempat tak kena sinar matahari... sebelum ni tak berpeluang sebab selalu penuh meja kat luar tu...

Sempat lagi balik ke bilik, lepak2 sejam dua... baru la check-out...




Gambar last kat lobby resort.... dah tentu merindui tempat ni... Hannah beberapa hari nanges sebab rindukan Phuket especially Phuket Fantasea....nasib baik mama tak cengeng jugak... jenuh nanti hubby buat plan pi Phuket lagi kekekeke...





Otw ke airport eynda tertido sebenarnyer... letih baru nak terasa.... tetiba dengar suara hubby bagitau nak berhenti kat Gems Gallery... driver teksi kata pihak resort yg arahkan dia bawak kami ke sini... maklum la teksi resort... driver kata dun worry pasal beg2 kami... pasti selamat... percayalah sebab dia pekerja resort tu...ok kami percayaaa....

Mula2 kami dibawa naik train kecik macam kat Petrosains tu... masuk dalam kawasan gelap... ada kisah2 awal pencarian batu2...sejarah batu2...bla bla bla.... hubby eynda cuak sebenarnyer... dia takut kena beli batu permata utk eynda kat situ ahahaha... tahu takut :-p

Pastu kami di bawa ke kilang kecil membuat permata... satu persatu eynda tengok cara diaorg buat barang kemas... berkilau-kilaunyaaaaa.... sampai berkaca mata eynda sebab teruja tengok... tengok diaorg gosok2 cincin berkilau macam2 kaler....pastu masuk bahagian shopping permata pulakkkk... ohh tidakkkkk.... mana satu nak tengok dulu niiii.... tengok aje... dun worry hubby... binimu jenis pakai apa yg ada kat badan aje... kalau dah ada gelang takkan beli gelang lain... tak suka buat koleksi... anting2 pun dah tak pakai sampai tertutup lubang anting2 kat telinga huhu.... rantai leher yg bukak masa buat xray tulang bulan 5 hari tu, nak pi Phuket ni baru pakai balik... seee...seee...

Sempat la tengok rantai berbatu2 ala-ala mak datin... duit malaysia RM7K++... okkkk....nextttt....keluar terus dari situ cari driver naik kete hehe... ehhhh tapi ok la harga tu... kalau kat Malaysia konfirm belas2 puluh2 ribu...konfirm!





Pastu singgah kedai ni... beli cashewnuts.... kat sini boleh rasa pelbagai perisa cashewnuts... tapi hati-hati!!!! Sebelum rasa cashewnuts dalam tupperware pastikan tengok yg dalam peket dulu... cari logo Halal Thailand! Coz ada yg takde logo halal... yg takde logo halal kebanyakkannyer berminyak skit... so memang meragukan minyak apakah itu... kami beli dah tentu yg halal... perisa wasabi (best!)...perisa seaweed (macam bau pantai kekeke)...perisa natural...perisa pedas...beli jugak ikan bilis kecik2 yg berperisa... pastikan halal jugak... InsyaAllah...





Tiba awal sejam kat airport... check-in bag pukul 3pm... baru 2pm... nak makan2 kat situ rasanyer takde yg halal... ntah la.. tak nampak pulak.. malas nak tanya sesape.. sebab kami tak sempat nak lunch pun...minum kopi aje kat situ sementara tunggu kaunter utk check-in bukak,  terus kami beratur hantar bag...





Cari tempat solat... di tingkat 3... pengalaman baru utk eynda... suraunyer share dgn lelaki...laluan sama...jumpa surau lelaki dulu baru surau wanita... dipisahkan dgn penghadang kayu aje... ada jugak mamat2 yg terlajak nak masuk ke surau wanita....tempat wudhuk kena keluar dari surau...dalam 20 langkah sampai le bilik wudhuk... share jugak lelaki perempuan... so masa eynda berwudhuk, adam & hubby tunggu luar pintu bilik wudhuk supaya takde org lelaki tetiba masuk join eynda berwudhuk huhu... pelik pulak rasa... tapi syukur ada jugak tempat bersolat... malah telekung solat pun banyak tersedia...elok2 dn bersih :-)

Flight kami pukul 5.50pm...tapi 5.30pm dah bertolak wowwww... impressss... owhhh ye kami naik MAS... tadi tak sempat lunch kan... so lunch kami dalam flight aje... tu pun dah lewat benar... sandwich aje....syukur...

Otw balik Malaysia ni cuaca agak teruk... bergoncang-goncang kapal terbang...kalau tengok luar nampak awan gelap...tebal... bergulng-gulung... tak tau kat mana tu... scary jugak... kalau la rajin snap gambar time tu nampak la sebaris awan gelap yg tebal bergulung-gulung sedangkan area atas bawah dia terang matahari macam takde apa-apa...Subhanallah... masa nak touchdown pun scary sebab sambil turun sambil bergegar kapal terbang kami... Alhamdulillah selamat jugak mendarat di Malaysia...





Lepas collect bag terus anak-anak mintak makan kat Burger King... akhirnya boleh makan banyak makanan halal...rindu Malaysia...syukur hidup di negara yg senang nak makan kat mana pun... :-)

Sampai rumah dalam 10pm...bersihkan diri...terus baring2 tido keletihan semua hehe...owhh ye kami drive sendiri ke KLIA...parking di blok khas utk letak parking berhari-hari... 5 hari 4 malam kena bayar dalam RM160 kalau tak silap... not bad kan... kalau guna teksi pun mahal jugak...kereta sendiri lebih selesa... lain la kalau 5-6 bag nak bawak.. mungkin perlukan kenderaan lebih besar...takde kete besar, teksi jugak kena pilih...

Berakhir dah kisah di Phuket... InsyaAllah panjang umur murah rezeki kami berjalan-jalan lagi... tengok negara orang... tengok budaya orang... tengok orang hehehe....  selain berdoa utk jadi tetamu Allah,  eynda teringin nak pegi Banda Acheh...moga satu hari akan sampai di situ ... 






Related Posts with Thumbnails