Monday, January 13, 2020

Kyochon atau K'Fry?




Assalamualaikum....


Eynda ada tanya kawan-kawan kat FB hari tu... Kyochon atau K'Fry?

Tq kepada kawan2 FB eynda sebab bagi respon kat soalan eynda...

Kebanyakkannyer pilih Kyochon.... ada jugak la peminat K'Fry...

Sebenarnya eynda tanya soalan tu sebab eynda tak pernah makan kat dua2 restoran tu! Tapi selalu nampak ramai beratur luar restoran... terpikir jugak kekadang apa yg best ye kat restoran2 tu? Sebab korean restaurant? K-pop? hehe....

Tetiba hubby ajak weekend lepas makan kat kyochon atau k'fry.... mana yg takyah beratur panjang la... thanks kat kawan2 FB yg bagi tips cemana nak elak dari beratur kat restoran2 tu....

Kami pegi One Utama.... terjah Kyochon dulu... masa tu 4.30pm... tengok2 lengang...takyah beratur... so Kyochon la kita....

Nak order pun macam kena belajar benda baru la hihi.... shhhhh.... kami amatur.... nasib baik staff kat situ membantu... explain serba sedikit... so dah pahammmm...

Rupanya kena tunggu 30 minit ye utk makanan ready... owwhhh baru tahu jugak la .... nasib baik ada candy crush hahaha... hubby pegi solat asar dulu... adam merayau jap... Eynda & Hannah main apa ntah kat IG tu ... Hannah la ajar... IG filterrrr....



Sabar menanti...





Akhirnya siap dah order kami.... kira ni early dinner la... Dinner @ 5pm... 

Mula2 50-50... nak order steam rice atau fried rice... kalau steam rice ada yg pekej utk 4 orang tu... sorang nak steam rice sorang nak fried rice haihhhh.... last2 semua upgrade ke fried rice... Eynda teringin nak rasa kimchi fried rice tu....so next time order steam rice aje la...coz dah rasa fried rice kat situ.... 

Sedap ye.... kimchi fried rice tu sedap... eynda suka... fried rice lain pun hubby & anak2 kata sedap... ayam bagi eynda boleh la... Eynda lagi enjoy kimchi fried rice tu.... Dasar hantu nasi kan! Hahahaha.... Ehhhh salad tu pun sedap la... tapi sikit sangat... eynda share sorang sikit dgn hubby... dressing dia macam ada rasa peanut butter...

Next time nak rasa ayam jenis lain pulak... yg tak pedas...

Masa bayar dapat pulak vouchers satu buku.... terpaksa la datang lagi next time kan... rugi la tak guna vouchers banyak2 tu....

Tapi nanti2 nak try jugak K'Fry.... 

So uollss suka Kyochon ke K'Fry? 😃

TQ sudi baca blog Eynda ... jumpa lagi, InsyaAllah...

Sunday, January 12, 2020

London 31/12/2019 & 1/1/2020 ~ Happy New Year 2020!!



Assalamualaikum....



London new year's eve Fireworkssssss...

Yessss.... kami pegi London kali ni sebab nak tengok fireworks... hehe tak la... kebetulan kami travel waktu tu... hubby punya idea la ni... kami follow je... yg kat KLCC tu dah dua kali pegi tengok...best jugak kalau dapat pengalaman tengok kat negara orang kan...

Beli tiket ni online.... tapi nak beli kena tunggu invitation dari Mayor of London.... kami tunggu email dari diaorg, sebab selagi belum dapat email maknanyer jualan belum dibuka... so masa dapat email tu, tengok2 cepatnya tiket habis! Dah macam kita beli tudung DUCK je ni... dalam masa berapa minit je dah habis tiket! Yg ada bahagian jauh2 sikit la dari London Eye tu... beli jugak la... GBP10 harga tiket per person... actually semua zone harga tu...

Pastu kena tunggu diaorg pos tiket2 tu... ye diaorg posss... kami tunggu hampir sebulan... cuak jugak takut tak sempat dapat... diaorg kata akan dapat tiket sebelum 20hb Disember.... 24hb Disember kami dah nak fly ke Dubai... luckily 23hb Disember tiket tu sampai fuhhhhh.... elok2 je timing.... tapi diaorg ada email bagitau kalau tiket tak sampai boleh la collect kat London... 

Dah dapat tiket baru nak terpikir mampu ke kami survive malam new year tu... ye la kat KLCC tu cuaca Malaysia... kat London konfirm sejuk...nak kena ada kat area tiket kami sebelum 10.30pm... berjam jugak la dalam kesejukan nanti...

Redah je!


Pagi 31hb tu kami jalan-jalan area berdekatan aje.... kami ke Hyde Park... pagi tu hujan renyai-renyai (mist)...

On the way ke Hyde Park tu kami lencong jap ke area Malaysian Hall.... so far pegi London baru kali ni teringat nak pegi Malaysian Hall... tapi tak masuk pun... kami nak sampai ke area tu dengar orang dok yeayyyy yeayyyy depan Malaysia Hall tu... arghhh sudahhh... Malaysian mana pulak celebrate apa luar Malaysian Hall tu.... dah sampai dekat rupanya Dato Aliff Syukri & the geng! Tengah bergambar depan Malaysian Hall... kami pun lalu je teruskan perjalanan kami ke Hyde Park... Tak jadi la nak masuk dlm Malaysian Hall... lagipun dah breakfast kat apartment... masih kenyang kan...


Hyde Park...

Sebelum ni pegi masih banyak dedauns... kali ni pegi tinggal kayu kayan je...sebab sebelum ni pegi awal winter... dedauns masih banyak...



Mesti tua dah pokok ni kan...

Sampai kat area ni sebab cari toilet haha... licin tempat yg Eynda berdiri tu... nasib tak tergelincir kaki masuk dlm tasik...









Cantik sangat pemandangan... Eynda suka sangat cuaca gloomy.... setengah org tak suka sebab ambik gambar nampak dull je... eynda suka... lain feel dia...



Hi Duckie.... kita pakai tudung Duck tau hahaha.... bagus punya pose dia bagi kat kita... 




Suruh Hannah berdiri dekat lagi dgn geng kat belakang tu...tu la paling dekat pun...



Kami patah balik ke Bayswater.... berdebar ni... sebab nak makan kat Oodle Noodle... jangan la beratur panjang....

Alhamdulillah tak ramai orang...mungkin belum 12pm masa tu...




Sedapnyaaa....





Roast duck with rice.... hilang mengidamku hihi...




Order extra peking duck....

Dah makan kami pulang ke apartment rehat-rehat.... sambil Eynda start kemas2 beg baju sebab esok tu nak balik Malaysia dah...




Kat Malaysia dah masuk New Year petang tu...


Kami keluar dalam 8pm... naik tube ke Waterloo....



Dari Waterloo station kami jalan kaki ikut arahan yg diberi dlm surat bersama tiket2 kami... segalanya berjalan sangat smooth... ikut je direction kat jalan2 tu... tak paham boleh tanya polis yg jaga kat situ... sangat membantu...Dalam 8.45pm kami dah dapat masuk ke Pink area di mana letaknyer lokasi utk kami tengok fireworks nanti setelah melalui area security... boleh bawak handbag je... area Pink kat atas Waterloo Bridge...








Light dinner... coffee & fries...



Ini atas waterloo bridge... sesak ya amat! Tenggelam la kami orang2 Asia ni haha...




So kami pilih satu bahagian yg tak sesak sangat....celah2 bangunan je tapi nampak lagi dekat la London Eye tu...



Ni ok lagi ni...



9.40pm dah tak ok hahaha....




Bila makcik ni dah berselubung macam penguin, maknanya memang sejuk gila la... dari 1st day datang London baru malam ni makcik ni pakai gloves... dah sejuk beku... kaki dari pergelangan kaki tu dah keras... terpaksa jalan-jalan panaskan kaki...suhu masa tu 5c... hanya 5c tapi sebab open air... angin dari sungai pulak... bila datang je angin paham-paham la... nak lari mana... hampir 4 jam jugak la stuggle dalam sejuk... org lain ada yg bawak selimut... tu pun sejuk teruk gak diaorg...toilet awam yg macam kontena kotak2 tu je kot suam2 sikit suhunyer tapi toilet laaa...beribu orang masuk...

10.30pm gate dah tutup.... walaupun uollsss ada tiket tetap tak boleh masuk dah... strict sungguh... eynda nampak la orang kat luar tu macam bising2 tak puas hati... security dah berbaris panjang macam gate... kot2 ada yg merusuh nak masuk... cuak jugak la kami...tapi Alhamdulillah semua terkawal...yg takleh masuk tu bila dah habis fireworks baru diaorg masuk sebab gate dah bukak balik... kesian jugak la...

Serius..... waktu tu tak sabar nak tunggu 2020.... sebab sejuk!



Akhirnya penantian kami yg agak seksa tu berakhir... Happy New Year 2020! Hilang rasa sejuk & letih...



Eynda tengah rekod video... total 10 minit fireworks tu... boleh tengok kat IGTV eynda ye... habis je fireworks tu serentak semua orang keluar dari situ... 

Malam new year tahu2 aje la kat negara orang ni... yg sambung lepak minum2... yg mabuk2 dari awal pun ada... sabar je la... diaorg tak kacau kita pun... suara diaorg je bising2...



Satu pengalaman yg berbeza bagi kami.... dari waterloo bridge tu segalanya lancar... diaorg buka banyak laluan so tak semua org guna satu laluan je ... so tak sesak sangat... 

Ni gambar kat underground.... dalam ni je sesak... satu yg eynda kagum, dalam ni bising sangat... tapi bila pihak underground bagi announcement semua automatik berhenti berjalan & dengar pengumuman... takde yg bercakap langsung... sunyi... dah habis announcement semua sambung bising balik.... yg mabuk pun boleh diam ok haha... sangat disiplin...

Pastu kat underground ni ada sorang busker... bila dia tengok orang semua macam zombie kat lorong tu terus dia main lagu "Celebrations".... semua org automatik bertukar mood happy... menari-nari kat situ... kita tengok pun happy....hilang rasa stress...

Suprisingly dari waterloo bridge tu ke waterloo station, turun kat Tottenham Court Road station, naik dari situ ke Queensway station, hanya ambil masa sejam je! Sangat2 terkejut... malam new year ok... semua memang nak balik... or mungkin tolak2 yg tengah berparty tu kan.... tube memang tak penuh langsung.... kami ni dok bayang habis laaaa pukul berapa nak sampai apartment kan... 


Sampai apartment dalam 1.30pm... Eynda tido lambat sikit... 3am baru tido sebab nak pack beg2 baju...


Eynda sambung entry 1st January kat entry ni je la...

Esok pagi tu 9am kami dah check-out dari apartment kami...


Apartment kami yg curtain kuning tu.... 







Turun je dari apartment dah ada yg menanti kami utk bawa kami ke airport...




Kali ni kami balik melalui airport Gatwick.... 1st time ni... perjalanan agak lama jugak.... sejam kot... sempat tertido dlm kereta tu...ye la kita tido 3am... bangun 6am... ngantuk la...

Kenapa airport Gatwick? Bukan Heathrow? Sebab masa ni flight dari airport ni murah sikit dari Heathrow.... tu je... tapi Gatwick ni lagi best kot... lagi happening...




Breakfast dulu... flight pukul 1.30pm... smoked salmon & cream cheese sandwich...




Dah boardinggggg....






Bye bye London... InsyaAllah kalau ada rezeki kita jumpa lagi...



Lunch di atas awan...



Pastu kan.... Eynda dah tak larat nak snap gambar daaaaa.... transit kat Dubai kejap... sambung flight ke Malaysia.... Alhamdulillah sampai tengahari 2nd January....

Tambah sikit la citer.... masa dah sampai KLIA kat area collet baggage tu Eynda pegi toilet... tetiba tengah beratur tu ada sorang wanita cantik keluar dari salah satu toilet... terus mulut ni terkeluar cakap... "Ehhh Dato CT...." Dia senyum je & eynda senyum balik.... nak ajak bergambar tak sempat la... dalam toilet pastu eynda tengah beratur nak masuk toilet... bila keluar dari toilet nampak Dato CT kat area baggage tepi kami tunggu beg2 kami... boleh je nak pegi kacau dia tapi takpe la Eynda pun letih... nak ajak selfie nanti muka eynda macam muka tak siap... Dato CT menten cun je hahaha.... nampak la Aafiyah dlm stroller... diaorg baru balik dari Singapore...


Ok tamat dah kisah holiday Eynda... berbeza sikit kali ni sebab travel hujung2 tahun.... sebelum ni hujung november dah travel.... pastu kali ni pegi 2 negara yg berbeza suhunya.... dari suhu macam aircond ke suhu yg sejuk sampai ke tulang....

Alhamdulillah Eynda tak jetlag... ada la pening2 sikit mungkin sebab eynda lawan jetlag... Eynda start dari tahun 2017 dah ajar otak eynda ni masa travel.... ikut time lokasi yg eynda pegi... masa tu pegi Istanbul... dah 10pm baru eynda tido walaupun kekadang 4am eynda terjaga... biasa la tu kat Malaysia pun 1-2 kali terjaga dari tidur jugak malam2.... selalunya kalau terjaga tu eynda akan bangun masak air dlm kettle hahaha... bukan bangun masak & makan ok... masak air je utk stock air minum... pastu tengok fb jap...ig jap...pastu sambung tido....

Kali ni balik dari travel pun eynda buat macam tu...Alhamdulillah takde masalah.... malam 11pm masuk tido... 5.30am-6am bangun tido... tido siang tu ada jugak... eynda pun konpius jetlag ke...sebab tak travel pun siang memang akan terlelap jugak...so eynda rasa tak jetlag kot hahaha...

Baiklah.... panjang ye entry kali ni...harap tak jemu membaca.... Eynda suka share pengalaman eynda... semoga lebih kepada kebaikan dari keburukan.... 

Terima kasih sebab sudi baca blog Eynda.... Nanti eynda jenguk blog kawan2 ye... yg takde blog pun tq sebab sudi jenguk blog Eynda ni... 💕


Friday, January 10, 2020

London 30/12/2019.



Assalamualaikum....

Hari ni kami keluar dari kota London.... Kami ke Bath, Somerset....




Naik tube ke Paddington Station.... kali ni datang London, tube tak sesak sangat.... memanjang je ada tempat duduk...



Lepas beli tiket kita breakfast dulu...




Naik GWR train macam pegi Windsor hari tu... tapi ni ambik masa 2 jam jugak la utk sampai.... kali ni tak dapat tempat duduk sesama kami so kena berpecah.... comel baby yg duduk dgn maknyer tepi Hannah tu... macam doll!




Sampai akhirnya.... perjalanan sangat menenangkan sebab lalu area luar bandar.... cantik pemandangannyer...




Sampai je kami terus beratur nak beli tiket masuk ke Roman Bath... 




Rupa-rupanya kat sana usia 18 tahun masih dianggap kanak-kanak ye.... So Adam masih kanak-kanak... Adam & Hannah kata bestnya duduk siniiii...




Great Bath...

Selama ni tengok dalam youtube je.... sekarang nampak depan mata...
















Ni saje snap sebab cantik.... atas tembok2 je ni....



Hannah kata tempat ni ada dalam buku teks sejarah dia...



Tenang je kat sini... actually ada satu kejadian berlaku kat depan sana tuuu...kalau nampak ada yg berjacket merah tu... tapi bukan dia la.. ada org lain... tetiba terjatuh kat situ...kuat bunyinyer... kami ingat ada alat apa-apa yg terjatuh... rupanya orang... 3 org medic terus sampai kat situ... Eynda tak nampak kejadian mula2 sebab area tu sesak masa kejadian... tapi bila lalu nak naik tangga situ nampak la ada wanita tengah duduk dikelilingi ahli medic... hidungnyer berbalut... actually kami dah di beri nasihat berhati-hati sebab lantai kat dlm tu tak rata ... batu bata susunanyer sangat uneven... tersilap langkah boleh terepeleot.... benda nak jadi kan... nasib baik tak teruk...










Kami tengah memerhati di luar jendela tu.... ada kolam air panas tapi ditutup rapi...takde sape boleh masuk situ... kalau terjatuh dlm kolam tu Innalillahiwainnailaihiroji'un... tenggelam ntah berapa dalam kaki tuuu... nampak gambar macam ke perut bumi...












Tak pegang pun.... Siapa Sulis Minerva? Rajin-rajin la google... nak explain pun tak reti...



Bladud Gorgon head...



Setiap orang yg masuk ke Roman Bath tu dapat peluang merasa "Spa Water" .... sebelum ni sape yg nak minum kena beli... Eynda ingat rasa macam mineral water.... rupanya rasanya agak luar biasa... eynda hirup sekali je...taknak dah hihi... rasa payau & bau selut.... 




Sebelum keluar dari Roman Bath tu kami tengok2 gift shop kat situ... Eynda beli perfume je... pantang jumpa perfume... mcm masa pegi Istanbul dulu beli perfume kat kat gift shop Hagia Sophia... Eynda suka beli perfume yg takde kat Malaysia kalau pegi holiday...



Jalan2 kat Christmas market situ ternampak satu kiosk halal... dapat diskaun sebab kami dari Malaysia katanyer...




Grilled chicken,  fries & salad... sedap... makan kat kerusi outdoor je... minum pulak fanta oren satu tin... sejukkkk gigil2 pun habis satu bekas tu ...




Sambung jalan-jalan lagi....



Cari kawasan ni.... punnn asyik tengok kat youtube je... tengok depan mata Subhanallah... cantik....



Pulteney Bridge...





 Movie Les Misarables ada buat penggambaran kat sini...



Dah puas pusing2 situ kami jalan-jalan kat area shopping pulak... kat Bath ni pun ada Marks & Spencer... ada Debenhams.... GAP... etc... kedai besar2... pastu tak sesak macam kat Oxford Street...senang nak shopping...




Ni haaa... personal shopper tengah meronda....

Pastu kami terus ke train station, balik ke Paddington Station... naik tube ke Bayswater.... Eynda sebenarnya nak makan Duck Rice kat Oodle Noodle... selalu bila balik ke Bayswater dah kenyang... sebab lunch selalu heavy.... malam balik makan roti seketul je alas perut... minum kopi... tapi pegi Bath kan sanggup tak cari nasi sebab nak dinner kat Oodle Noodle.... aduhhhh memanjang beratur panjang sampai luar kedai... dah tentu la ramai dari Malaysia nak makan kat situ hehe...

Jadi kami ke kedai lain la.... hentam nasi jugak... restoran favourite Adam ni... kalau datang London kedai ni je dia cari...


Banyak kan portionnyer.... nasi tu eynda makan habis hahahaha.... daging2 mixed tu eynda tapau dgn roti tu... esok pagi tu eynda panaskan roti & daging2 cincang2 top-up dgn cheese sekeping... jadi le breakfast!

Eynda makan banyak tau kat Dubai & London.... suprisingly balik Malaysia berat turun 400gm dari berat sebelum holiday.... bodyfat susut 2.6%..... mungkin berjalan banyak... hari2 hampir 20k steps mengikut kiraan jam fitbit eynda... so ok lah...


Ok setakat ni dulu... esok eynda tulis lagi.... tq sudi baca Eynda's Diary ...








LinkWithin

Related Posts with Thumbnails