Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Friday, November 21, 2014

Sesi Terjah IKEA.



Assalamualaikum....


Ni citer Sabtu lepas.... * baca dgn sabar sebab dah macam karangan budak sekolah*

Bangun pagi sebelum subuh... sebab rutin hubby setiap pagi sabtu solat di surau pastu ada kuliah subuh... surau dekat je dgn rumah... tu yg best!

Tapi pagi tu kuliah dibatalkan... actually ditukar ke hari ahad tapi mata eynda ni tak baca betul2 announcement kat telegram tu..so dah silap inform hubby huhu... lepas solat subuh hubby balik rumah...terus ajak pi IKEA...bersiap sekarang!! Wahhh... seawal subuh la kami bersiap anak beranak hahaha.... 

Bukan apa... al-kisahnyer eynda ni nak beli banyaaakkkk barang kat IKEA *konon*.... dah banyak kali pegi IKEA tu... dalam masa beberapa bulan sebelum ni banyak kali dah terjah IKEA tu... tapi bila sampai dgn sesak nak parking, kena parking jauh... pastu masuk IKEA merenyut manusia ntah datang dari mana... nak beli barang, manusia lagi ramai dari barang! Dah ambik barang satu troli, kena beratur panjanggggggggggg.... owwhhh kami jenis tak sabar kekadang.... orang lain mungkin sanggup beratur panjang... kami letak troli tepi, kami balik dgn tangan kosong.... sebab selalu pegi tengahari...petang... malam... timimg tak kena kot...

Maka lepas bersiap kami pun keluar menuju ke IKEA.... jalan tak jammed.... sampai basement parking IKEA pukul 8.45am!! Hambekkkkk.... pintu IKEA/IKANO pun dok berkunci lagi... terpaksa la jalan kaki keluar dari basement ikut jalan kereta masuk parking tu... hebatkan... alang-alang nak pegi IKEA biar sampai sebelum pintu bukak! Siap boleh pilih parking mana satu :-D

Oleh kerana awal, belum breakfast, kami breakfast dulu kat Teh Tarik Place kat The Curve... makan nasi lemak bungkus & kopi o kosong.... alas perut yg kelaparan....dalam 9.30am baru kami ke IKEA...

Rupanya dah ramai dalam IKEA ye... ingat kami je awal ahahaha.... especially kat cafe IKEA tu... penuh manusia sedang breakfast! Dah nampak macam waktu lunch pulak... ramai ye...

Akhirnya happy giler dapat beli barang kat IKEA.... ikut hati macam2 nak bawak balik rumah tapi kena dengar cakap "banker" la jugak ye... antara yg eynda beli rak kasut.... bekas letak baju2 kotor... bantal2 kecik dgn sarung...bla bla bla... Dah lama tau tak shopping barang2 utk rumah... asyik shopping bajuuuuu/tudungggg jek :-p

Letak barang dalam kete, kami jalan-jalan kejap kat The Curve/IKANO... lunch siap-siap kat restoran mamak tepi tesco tu... tau tak eynda makan apa... nasi biryani & daging kambing yg seketul macam bahagian peha ke lutut ke apa tu... mcm rupa gear box pun ada... haaaa... kata diet kan... tapi eynda baru je sembuh dari diarrhea... 6 hari terseksa...31 kali membuang tapi sekilo pun tak turun *aptb*

So makan aje la biryani & kambing seketul besar!

Pastu balik rumah.... dalam 2pm dah sampai rumah... itu yg eynda suka kalau shopping pepagi... rasa macam ehhhh awalnya dah balik rumah... padahal 4-5 jam jugak kat shopping kompleks... tak rasa lama pun... rasa macam pegi... beli...balik... 





Gambar lepas sarapan di Teh Tarik Place......gambar kat IKEA tadak.. sebab sibuk shopping :-D










Thursday, November 20, 2014

Eynda & Dunia Alam Maya...



Assalamualaikum....



Eynda kenal internet sejak 2004.... zaman anak sulung kecik lagi.... masa tu tak tau nak buat apa dalam internet... maklum la naif sangat...masih suci murni jiwa gitu... 

Ntah cemana terserempak dgn forum-forum di alam maya.... dari situ eynda mula buat kawan... eynda pernah libatkan diri dgn dunia bisnes online... Alhamdulillah time tu sambutan sangat hebat... sayangnya eynda takleh sambung buat bisnes sejak mengandungkan Hannah.... sangat meluat dgn komputer... pembawakan bayi agaknya hahaha.... online je nak termuntah... rasa benci pun ada gak internet...pulakkk....pastu tak sihat pulak , perlukan eynda banyak berehat di katil masa peknenkan Hannah dulu... so terpaksa lupakan dunia bisnes... agaknyer kalau masih buat bisnes sekarang cemana la kan :-D

Dari forum2 mula kenal facebook.... dulu create aje fb tapi tak tau nak tulis apa.... tapiiiii... ntah angin mana datang, eynda jadi aktif di fb...akhirnya... kekadang sampai 11 kali update status okkkk... haaaa... hebat tak hebat hahahah....

Tapi tak tahu la facebook dulu ke blog dulu ekk... sama jugak laaa... blog tu update sehari 3-4 entry pun ada... semua nak cerita! Eynda memang minat menulis.... so blog tempat eynda guna utk hobi eynda... sejak sekolah eynda suka mengarang karangan... siap buat cerpen2 syok sendiri hahaha...tengok la entry ni pun dah berjela macam karangan kan :-D

Sekarang ada instagram pulakkkk.... syoknya jadi stalker hahaha... eynda suka IG ni sebab selalunya orang akan letak gambar2 yg of coz cun2 kan... boleh jugak belajar cara berfesyen... cara memasak makanan sihat... tengok orang bercuti... lebih kurang macam fb & blog jugak tapi bezanya IG ni orang lessss membebel... semua yg indah2 aje kata-kata...itu yg bagusnya tentang IG... tapi bab orang komen especially kat IG artis tu, kita letak tepi la... memang ada manusia yg tak reti nak cakap elok-elok... adalah lebih baik berdiam dari berkata-kata kalau kata-kata tu tak bawak faedah tetttttt.... *ni pun kena pesan kat diri sendiri gak grrrr *

Internet tak bersalah.... salahnyer bila kita salahguna internet... tak payah la eynda tulis panjang lebar bab ni...ramai pembaca blog ni dah dewasa dah tau mana elok mana tak elok... dunia alam maya boleh jadi tempat kita buat kawan... boleh jadi tempat kita dibenci...normal la tu lumrah hidup.... dulu selalu sentap bab haters ni... tapi sekarang makin matang pikiran... dah tau dunia ni sementara... tak payah pikir apa org kata... pikir apa Allah nampak kat kita.... 

Eynda ada ramai kenalan yg baik2 di alam maya... dari alam maya kenal ke dunia realiti.... yg takde chemistry hanya singgah sementara.... yg baik itu berkekalan insyaAllah hingga ke Jannah...ameennn...

Kadang-kadang cakap kat anak-anak... mama pegi mana kat dunia ni pun insyaAllah mama ada kawan... tak ke best hehehe... 






Terserempak dgn geng alam maya yg dah 4-5 tahun tak jumpa.. anak-anak pernah ke tumble tots bersama, pun dah tak ingat satu sama lain... tapi mama-mama masih mesra sebab selalu jumpa di alam maya :-)



Seronok kan... dari tak pernah kenal, kenal di alam maya, bila jumpa di dunia realiti kita takde masalah komunikasi....seakan memang dah selalu berjumpa... kita jadi mudah mesra... 

Itulah kebaikan alam maya yg eynda dapat...

Anda bagaimana? Cewahhhh ada soalan la pulok hahahaha....












Wednesday, November 5, 2014

13 On Going Campaigns!! TQ Nuffnang!!




Assalamualaikum....






~ klik utk tumbesaran ~



Pagi ni terasa macam mimpi.... bukak2 akaun nuffnang... apaaaa... 13 on going campaigns!! Pecah rekod sepanjang berblogging ok!

Alhamdulillah.... syukur... trima kasih nuffnang.... trima kasih jugak kepada advertisers yg pilih blog eynda utk letak iklan2 mereka...

Walaupun hasil takde la lumayan macam blogger2 hebat lain... Alhamdulillah dari takde langsung.... eynda tak pernah ambik job dgn nuffnang... tak terpilih jugak kot haha... tapi tak penting... eynda menulis sebab minat... income dari berblogging ni kira bonus la... rajin tulis masyukkk... tak rajin tulis... melopong aje la kan...

Cuma sekarang eynda terima job utk buat iklan dari kawan-kawan... itu pun eynda buat part time aje... boleh jugak bantu kawan-kawan berbisnes kan... 

Baru cashout kali ke4 tadi sepanjang berblogging ni.... so start saat ni kena la bekerja keras utk kumpul $$$ semula ahahahaha...

TQ nuffnang... i likeeeee.... :-)





Kerepek Isi Ketam.




Assalamualaikum....




Kerepek isi ketam!

Mungkin dah ramai yg tahu pasal kerepek isi ketam kan... tapi eynda baru tau hehehe.... 

Terjebak lepas tengok kat newsfeed fb la ni... ada kawan buat... kebetulan isi ketam ni feveret eynda.... kebetulan dlm peti ais ada lagi sepeket belum guna...maka lebih baik la digunakannnnn...

Senang sangat buatnyer.... 

Isi ketam tu dihiris nipis2.... pastu goreng begitu saje.... jangan tambah garam coz isi ketam dah sedia masin...kalau yg terrer tu boleh la siat2 atau carik2 isi ketam tu... eynda dah buat... tak jadi... habis patah2 kecik.... sebab tu eynda hiris... so takde la hasilnyer krup krap krup krap 100%... bahagian yg tebal tu pun eynda sukaaaa... kalau yg carik2 halus tu mesti rangup macam maruku dah...ada jugak yg gaul dgn tepung beras...ada jugak yg goreng sekali naik dgn daun kari... ada jugak yg tambah2 perisa lain...

Makan panas-panas sedap sangat.... sebab eynda dah simpan semalaman dalam balang... pagi ni dah lemau sikit la... ada yg buat bisnes kerepek isi ketam ni kan... tak tau cemana diaorg buat supaya sentiasa rangup isi ketam tu...





Monday, November 3, 2014

Mat Ayam Kampung, Cyberjaya.


Assalamualaikum....



Sabtu lepas kami plan nak ke Seremban.... nak makan kat satu restoran tu...Restoran Nelayan.... actually dah lama jugak buat plan ni... ada je halangan... nak shopping  kat IKEA pun selalu ada halangan kekeke... masalah betoi...

So dalam 11am bertolak la ke Seremban... hujan lebat kan Sabtu lepas.... gelap je highway.... tapi bila dah nak sampai simpang highway ke Nilai/Seremban tetiba jem teruk! Terus hubby ambik laluan lain... tak jadi la nak ke Seremban...sebab konfirm jem sepanjang highway... nampak kenderaan tak bergerak langsung time tu... dah le banyak accident sepanjang jalan sebab hujan lebat kot...

Tukar haluan.... hubby bawak pegi Cyberjaya.... area ni banyak kedai makan... haaa pilih nak makan kat mana...



Sebelum ni pernah makan makanan arab kat area ni... kali ni try makan kat Mat Ayam Kampung pulak.... 





Minggu ni memang pecah puasa... puasa nasi.... dalam masa 20 hari ni eynda baru makan nasi 2-3 kali... tu pun weekend aje... tak boleh la nak elak nasi bila weekend... sebab selalu keluar makan dgn hubby & anak-anak... kesian diaorg kena cari tempat makan yg tak serve nasi... diaorg pulak nak kena makan nasi.... 

Lauk pauk kat restoran ni sedap mengikut tekak kami... especially ayam goreng kampung dia... rangup di luar, isi lembut... sorang 2 ketul kami makan haaaaaa.... sedaaapppp.... lain kali pegi nak try makan lauk ikan pulak...  

Pastu kan... depan tu ada Tutti Frutti.... bahagian luar kedai tu ada jual kopok lekor cheese... wedges cheese... pastu ada KARIPAP LORI!! Karipap besar, dalam ada telur ayam... pernah masuk dalam paper diaorg ni... lupa pulak nak snap gambar booth jual karipap tu... sama owner dgn Tutti Frutti tu rasanyer...





Tingginya mama! Sebab adam tengok gambar ni macam ketinggian mama luar biasa hahaha...ye la camera tu kita angkat tinggi skit je... kasi ilusi slim! :-D

Tapi Adam memang ada susut skit... dah pandai kontrol pemakanan sekarang... syok la dia kawan2 sekolah pun dah perasan dia kurus skit... 







Sabtu tu pakai shawl dari Samarra Shawls . Chiffon berkualiti... beli 5 helai terussss.... selain ada di FB, antara instashop feveret eynda la Samarra Shawls ni... kainnyer walaupun lembut tapi senang nak pakai bagi pendapat eynda yg kureng skit nak pakai material chiffon ni sebab takut licin... sejuk je walaupun pakai di tengah2 kepanasan matahari...


Kalau nak ke Restoran Mat Ayam Kampung ni alamatnyer : 

Mat Ayam Kampung, 
Cyberjaya No.93A-G, Block M, Biz Avenue II,
Neocyber, Lingkaran Cyber Point Barat, Cyberjaya.












Tuesday, October 28, 2014

2 Minit Kek Nutella Dalam Mug!



Assalamualaikum....





Saje2 syok lepak kat youtube....

Actually eynda kan dah stop ambik minuman bergula kecuali gula dari buah-buahan dalam smoothie aje...

Tapi habit buruk yg takleh eynda tinggalkan lagi... CAKE!!!

Buruk sangat perangai huhu.... petang2 mula la terasa nak makan kek... selalu sanggup pegi Secret Recipe cari kek... tapi bukan la hari2... kopak ler habis duit kat kek aje hehe... 

Satu hari terjumpa cara buat kek dalam mug dalam youtube.... eynda ni seumur hidup tak pernah buat kek ok.... tapi tengok kek ni macam senang je... takyah bakar... takyah guna mixer... mixer pun takde hahaha... so try la buat... so far dah buat 2 kali...

Takde la sedap macam kek kat secret recipe tu... sebab bahan2 dia basic aje... dok bayang kalau ada whipped cream ke... icing ke... coklat cair meleleh ke... fuhhhh... meleleh air liur... tapi ni makan sekadar nak hilangkan craving aje la... tengah berazam nak tukarkan habit makan kek ke makan semangkuk buah-buahan campuran pulak... bila la nak berjaya...

Resepi mudah aje... tepek sini buat rujukan sendiri... korang nak buat pun tak teringin kot sebab ni resepi utk orang macam eynda yg tak reti baking hahahha....

Resepi :

2 sudu besar tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar gula (ni eynda kurangkan)
2 sudu besar susu full cream
2 sudu besar minyak sayur-sayuran
1 biji telur
2 sudu besar nutella

Cara :

Gaul semua sebati... masukkan dalam mug... bancuhan ni menghasilkan separuh mug aje... nanti akan naik gelembung keluar mug... masuk dalam microwave... tekan button 2 minit... suhu tinggi... tunggu je depan microwave macam kanak-kanak tunggu kek masak... dah masak, keluarkan... makannn...

Makan masa panas sedap le... bila dah sejuk skit dia keras skit...

Errkkk...brape kalori satu mug ni??








Sunday, October 26, 2014

Eynda's Diary Dah 6 Tahun!


Assalamualaikum.....







Eynda's Diary dah berusia 6 tahun hari ni!!

Baru ada 433 sahabat yg like di page Eynda's Diary yg tak aktif itu hehe... Alhamdulillah dari takde langsung ye tak :-)

Bermula dulu dgn hanya tak sampai 10 orang followers di blog.... Alhamdulillah sekarang dah ada 1720 followers.... tapi mungkin tak semua akan follow hari2 citer kat blog eynda ni kan hehe... kisah manusia biasa...takde yg luar biasa... terima kasih sebab sudi jadi pembaca Eynda's Diary... ramai jugak yg eynda kenal melalui blog & persahabatan terjalin hingga ke alam realiti... Alhamdulillah....

InsyaAllah selagi mampu eynda akan terus menulis...ada sekali dua cuba tutup blog ni tapi bukak balik sebab rasa sayang kalau minat yg eynda ada selama ni eynda kuburkan begitu saje.... blog adalah memori...

Untuk kawan2 yg baru berjinak dgn dunia blogging, keep on blogging... walaupun kita mungkin hanya blogger picisan... ianya utk kepuasan diri kita sendiri.... hanya yg menulis akan memahami... :-)

Eynda tak jumpa entry blogoversary yg ke 5 tahun... tak ingat ada buat entry ke tak ... maklum la hidup sekarang semakin sibuk dgn hal anak2 & rumahtangga... bukan macam dulu, sehari 3-4 entry eynda boleh buat :-D







Lunch @ Zam Zam Arabic Restaurant



Assalamualaikum.....


Sejak Deepavali hari tu mertua ada kat rumah eynda.... semalam bawak la dia lunch kat luar... weekdays eynda masak ...so weekend rehat jap...Kan hari Deepavali tu eynda kena gigit tebuan... tapi Khamis dah buat keje harian macam biasa... sakit cemana pun rutin harian tetap nak buat sendiri...





Ikut majoriti nak makan makanan arab...pegi Zam Zam Arabic Restaurant kat Seksyen 9 Shah Alam...





Ini Lamb Madghut... satu hidang RM20 tapiiiiii...2-3 orang boleh makan! Big portion!





 Tabouleh Salad....






Ni eynda punya... mixed grill... eynda tak makan nasi sejak 13hb oktober hari tu... saje ngada-ngada hehe... fries tu pun bagi kat Hannah... turun berat dekat 2kg dah le sejak tak makan nasi...





Penutup... Turkish Coffee... suka tanpa gula walau pahit berdengungggg... tapi ni hubby mengayat skit so letak je 1/2 sudu teh gula... tapi still tak rasa manis apa pun... gelas kedua totally tanpa gula la... ye 2 gelas kopi ni eynda minum hehehe... hantu kopi betoi...





 Belanja gambar anak sekeping...






Dah ramai tau restoran ni kat mana kot.... tapi ni le alamat bangunan tu kalau masih ada yg tak tau.... siap ada mop tersidai tepi tu hahahaha....

Sedapkan makanan arab... tak pernah jemu :-)









Saturday, October 25, 2014

Tebuan Oh Tebuan!



Assalamualaikum.....




Ni kisah Rabu lepas bersamaan Hari Deepavali.... baru hari ni ready nak citer kat blog... buat kenangan terindah hehe....



 Status eynda di pagi Khamis...

Alhamdulillah hari ni dah pulih... moga2 tu pulih 100% la coz dalaman ni tak tau cemana... bisa dah masuk dalam badan kan... 

Malang tak berbau sungguh... dugaan dari Allah... peringatan dari Allah... mengetahui gigitan tebuan lebih bahaya dari sengatan lebah, ada yg mengundang maut, eynda berserah pada Allah masa kena hari tu... coz eynda tak tahu samaada badan eynda boleh melawan bisa yg dah masuk dalam badan...

Nasib baik dalam masa 30 minit lepas kejadian segera ke klinik terdekat... syukur masa kejadian hubby ada di sisi... coz eynda memang tak mampu nak drive masa tu... terlalu sakit... ye la kat perut atas pusat tu... skin sangat la nipisss... serius rasa macam kena tembak tau... cehhh macam la pernah kena tembak hehehe... mintak dilindungi Allah....

12 jam menahan sakit... berdenyut-denyut... macam tertusuk pisau & pisau masih di perut.... dalam masa yg sama redha... mintak perlindungan Allah... berserah... 

Doktor takmau bagi injection kat eynda masa tu... mungkin side effect dari injection tak bagus... dia bagi ubat dulu... utk itchiness 2 jenis... inflammation sejenis... ubat sapu satu bekas... nurse kata steroid cream.... eynda makan ubat on time & tak tinggal cream tu siang malam...tapi doktor pesan kalau malam tu eynda rasa pening.. meloya... demam... sesak nafas...cepat2 ke hospital...Alhamdulillah takde semua tu...

12 jam pertama sakit... pastu dah hilang sakit datang gatal2 pulak... orang kata tanda nak pulih... bersabarlah eynda.... nak garu memang sedap... tapi takut ada kesan calar pulak kan... rasa macam orang pregnant yg ada alergik gatal2 la pulak hehehe...hari ke3 dah hilang rasa gatal... tapi masih ada merah2 skit saiz tapak tangan... boleh nampak la lubang gigitan tebuan tu...
 






Inilah baju yg eynda pakai masa kena gigit.... masa nak naik kete nampak dah sekor tebuan atas jalan... buat tak kisah aje la... sape nak kacau ko... jangan la kacau kita kan... pastu dalam 5 minit masuk duduk dalam kete...terusss rasa sakit kat perut... terus grab bahagian baju tu..keluar balik dari kete... rasa ada something... Ya Allah tebuan ni!!! Terus tekan skit baju tu... buang dia keluar... hhhmmm...hitam belang kuning.... rasa macam mimpi je...tengok2 dah merah kat perut bekas gigitan tebuan... dah mula pecah darah bawak kulit... berpeluh satu badan rasa nak pitam... terasa bisa mengalir...seriuss...

Baju longgar kan... terpikir jugak kalau pakai baju melekat kat badan tebuan tu sure takleh masuk dalam baju... tapi pikir2 ni lah dugaan... kalau otak sempit lepas ni nak pakai yg ketat2 aje pulak... mintak dijauhkan...

Tapi mertua kata... nasib baik la tangan pun tak kena gigit... ye tak ye jugak!! Sebab eynda grab baju yg ada tebuan tu & picit2 skit... adehhhhh.... time tu tak pikir apa dahhh....kalau tidak tangan pun bengkak ler..







Gambar kenangan sebelum kejadian.... pegi birthday party rumah jiran aka bff....riang gembira macam takde apa nak berlaku...


Sama-sama lah beringat... hati2 kawan-kawan... malang tak berbau memang takleh bau sungguh.... eynda tak terpikir nak kena gigit dgn tebuan... masuk dalam baju pulak tu!! Gigit kat perut pulak tuuuu... iskkk.... tapi syukur eynda yg kena... eynda rela dari terkena kat anak-anak... kalau kena kat anak2 ntah2 boleh pengsan.... kita yg dewasa mungkin kuat semangat kan... hhmmm...


Sekian kisah tebuan... lupa nak snap gambar tebuan hahahaha.... 


Hati-hati walau di mana berada... tebuan... lebah... binatang lain yg berbisa...kita tak tau apa yg diaorg mampu buat kat kita...










Salam Maal Hijrah 1436H.




Assalamualaikum....






Salam Maal Hijrah 1436H utk kawan-kawan yg beragama Islam....

Semoga tahun baru datang dengan perubahan diri ke arah yg lebih baik....

Semoga hidup kita sentiasa dalam keberkatan Allah swt , InsyaAllah....





Related Posts with Thumbnails