Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Saturday, December 20, 2014

Phuket 2014 ~ Tiger Kingdom ~ # Day 3.




Assalamualaikum....


Hari ke3... Kami ke Tiger Kingdom!!

Tak tahu kenapa... teringin sangat bergambar dgn harimau... takde rasa takut pun time buat plan...rasa teruja lagi banyak.... 

Seperti biasa lepas breakfast kami terus ke tour counter... ambik pekej teksi resort... 400 baht utk pegi dan balik ke 3 tempat... so kami pilih Tiger Kingdom, Shooting Range & Jungceylon Mall...

Awal kami tiba kat Tiger Kingdom... takut sesak... dalam 9am kot.... takde la sesak time tu... pagi lagi...pastu tengok la harga pekej2.... lagi kecik lagi mahal... smallest 1000 baht... small 900 baht....medium 800 baht... per person....ok.. baru sedar takde large size kekekeke.... dalam cage tu nampak macam ada yg large size je... besar giler kepala harimau huhu...

Mula-mula kids dulu bergambar... ambik pekej dgn photographer utk diaorg sebab mak ayah kena duduk luar cage... dapat 50 keping gambar.... pastu diaorg offer utk eynda & hubby pun guna photographer, harga promosi lagi murah.....wahhhh cuak gak mula2...ye la mesti cuak sebab nak biar anak2 je masuk dlm cage...kita kena tunggu luar cage... faktor keselamatan kena la ambik tau kan... lepas dengar diaorg explain, ada 2-3 trainer dalam cage...campur photographer... rasa lega la skit... pastu budak2 hanya boleh bergambar dgn yg smallest aje...

Jom tengok gambar anak2 eynda dgn anak harimau!!





Syhhhhh.... baby tengah tido....






Geramnyaaaa... macam nak makan tangan baby...





Ehhhh...Hannah dah mula nak main dgn baby... ingat macam Fluffy ke huwaaaa....





Tukar baby lain pulak... ada banyak baby harimau dalam satu cage... nak gigit ekor pulakkk...





Tido dgn baby harimau?? Ada berani??





Hmmm... dua-dua dah tertido.... ni smallest size... dah size Hannah...kalau yg small size memang besar dari Hannah dah le....






Turn Adam pulak... nasib baik mama bela Fluffy... kalau tidak mimpi la Adam nak posing cam ni dgn harimau kekekeke...





Lorrrr dah bangun....





Ehhhh tido balikkk... shhhhh....





Time Hannah nak posing baby bangun pulak....





Pastu baby duduk balik....






Hmmm... sedapnya sehingga menjilat lidah huhu....ni baby baru dapat minum susu botol sikit hehe...





Posing tercantik... tiga-tiga tengok kamera :-)




Selesai photoshoot anak-anak.... tiba giliran mama & ayah pulak.... Hubby request bergambar dgn yg medium size... eynda pun ikuttttt.... tak rasa gementar pun time ni.... time ni ok hahahaha...

Sebelum masuk dlm cage semua kena basuh tangan bersih2... sebelum pegang harimau.... eynda dok tengok je ada 4 ekor harimau dlm cage yg bakal kami masuk.... 

Dah baca do's & don'ts sebelum photoshoot...tiba masa trainer bukak cage.... "come in...come in.."

Hubby kata.. "mengucap siap2!!" Fuhhh.... baru teringat... dah sign masa bayar tadi... apa-apa berlaku adalah atas tanggungan risiko sendiri.... kami mengucap siap2 sebelum masuk cage... mana tau kannnn.... ntah2 ajal tertulis kat situ huwaaaaa... tapi yg bestnya... kaki melangkah laju je masuk dlm cage! :-D

Sempat terpikir gak... betul ke apa yg eynda buat ni?? Namun takdenyer nak patah balik ... masuk cage jugak.... semangat itu penting!!

Dalam cage setiap pokok diaorg pasang arus elektrik... supaya harimau2 tak lari panjat pokok & terkam kita.... kita pun kena hati2 jangan terkena arus elektrik tu... 

Jom tengok gambar!




Gambar awal... trainers ajar cara2 nak posing... suruh garu perut la... suruh usap perut kuat2 la... suruh macam2... eynda ni erkkkk... takmau buat... duduk diam2 kat tepi aje takleh ke? Nak kena sentuh gak??

Harus diingatkan.... kita kena sentiasa berada di belakang harimau... jangan berdiri depan harimau... trainers je boleh.... coz kalau berdiri depan harimau takut tetiba handphone jatuh atas tanah ke... kamera kita jatuh ke... kita tergelincir ke... haaa...habisss... harimau ingat kita ni toys dia... menikus dia nanti....kalau bawak phone sila mutekan ye... jangan nanti ada bunyi lagu macam2... harimau rasa annoying habis laaa...






Ok senyummmm....bulu harimau kasar2 skit... body dia mantap... bermuscle....





Apaaaa?? Angkat ekor?? Berat giler ekor harimau ok....





Seriau jugak perut dia asyik bergetar lawan geli sebab lalat2 dok hurung hehe...jangan marah kat orang yg pegang ekor tu naaaa....





Dgn hubby.... gambar hubby pun banyak jugak tapi biar tuan belog yg konker kat belog dia ni ye hahahaha....





Tukar harimau lain pulak.... ni gambar dari handphone eynda... masa ni trainer suruh eynda ikut belakang dia... sambil2 suruh eynda hati2 dgn arus elektrik kat pokok2... makaaa... eynda sedang berdiri depan harimau la ni! Setiap trainer akan duduk depan harimau dgn sebatang kayu kecik... itu je senjata diaorg? Huwaaaa...

Masa niiii.... hubby belakang harimau ni.... trainer depan harimau ni.... eynda belakang trainer.... dan belakang eynda ada sekor harimau tengah perhati tanpa pengawasan mana2 trainer!!! Scary okkkk.... haihhhh.... anytime dia boleh ngapppp eynda!!





Ok turn eynda.... easy.... easy.... yg ni besar dari yg mula2 kami posing... rasanya yg ni betina....





"Firm...firmmm..." trainers & photographer dok cakap kat eynda.... haihhhh dia dok perhati kita pulak....





Ada berani?? Sayang la tak letak kepala betul2 atas badan harimau tu....tapi ni pun dah memerlukan keberanian yg tinggi... ingat senang ke nak baring atas harimau?? Huhu...





Tiba-tiba harimau ni bunyi!! Dari dalam... slow aje bunyi... tapi kami dah cuak.... hubby masih boleh sengih lagi time ni ye... tengok eynda tu hahaha...





Dia dah mula buat banyak pergerakan.... lagi cuak la dengar photographer cakap kat harimau tu... " Nooooo....not me...." Pulakkk... harimau ni marah apa??





Haihhh dah pusing kepala kat kami pulak.... eynda dah ready nak berdiri tapi tak berdiri2 sampai last kekekek.... nak lari pun tak boleh... dalam cage ada 4 ekor harimau ye....

Dengar la trainers 2-3 orang depan kami tu khun kap khun kap bercakap sepatah tak paham.... pastu diaorg bagitau kami harimau tu "purring"... nak tido katanyer... lorrrr.... bunyi "purrr" pun dah buat kami cuak... apatah lagi kalau dia nak mengaum kat situ kan! Terus trainers suruh tukar harimau... harimau mula2 kami posing pulak... Aikkkk betul ke harimau tu "purring" aje?? Misteri...misteri...







Eynda tak sangka sungguh banyak style muka eynda boleh buat masa posing hahaha... ehhh masa ni ekor harimau tu dok kibas2 kat muka eynda ok ahahahaha....cuba tengok muka harimau tu... dia tengah tercangak-cangak masa ni... macam nampak sesuatu... dia tengah alert tu... tapi tak kacau kami pun....heran tak?





Ok la takut2 tadi pun masih boleh senyum lagi siap senget kepala.. ok la kannn...






Nantikan cover CD terbaru kami... ROARRRR!!! Motif nak gugatkan Katy Perry.....




Kenangan yg sangat indah.... bukan senang nak sentuh harimau... apatah lagi nak posing tunggang terbalik dgn harimau hehe... ada berani?? Tempat yg eynda rekemen sangat2 kalau pegi ke Phuket.... try la sekali seumur hidup pun dah puas... 

Eynda syak diaorg bagi ubat pelali/penenang/ubat tido/ segala apa mak nenek ubat la supaya harimau2 tak boleh buat apa kat kita... pastu bagi makan kenyang2 kot....sebab lepas photoshoot kami jalan-jalan dalam kawasan tu... cage belakang2 semua harimau yg memang fitrahnya mundar mandir dalam cage... tengok kita pun macam nak makan kita je.... pastu nampak trainers kat luar satu cage... tengah tunggu dgn sabar harimau dalam cage tu tertido....utk bawak ke cage photoshoot.....

So ada berani??

Best tau!! :-D

Gambar2 ada banyak lagi tapi eynda simpan kat fb aje ...lebih kurang je semua :-)


Roaaarrrrrr!!! Hikhikhik.....



















Thursday, December 18, 2014

Phuket 2014 ~ Phuket Fantasea ~ # Day 2.




Assalamualaikum...


Masih kisah hari ke2....

Petang tu dalam 5pm kami ke lobby... dalam 5.30pm shuttle dari Phuket Fantasea datang ... dalam perjalanan tu shuttle berhenti di beberapa hotel lain utk ambil tourists yg nak ke Phuket Fantasea jugak...

Kami tak bawak kamera...eynda pun tak bawak handphone... sebab nanti masa nak masuk ke tempat show semua gadget akan dikutip simpan oleh pihak Phuket Fantasea... diaorg siap check handbag eynda kot2 ada handphone... hubby bawak handphone...kena la beratur bahagian simpan gadget dulu baru boleh masuk ke tempat show... nak bawak tu boleh... tapi bayangkan la pengunjung ada dalam 1K.... jenuh la masa nak balik nak collect gadgets... sesak giler....

Makaaaa... takde la gambar2 sebelum tengok show... sedih jugak... dah biasa snap sana sini kan hehe... tapi bagus jugak la... atleast enjoy persekitaran... kalau la eynda bawak phone, asyik nak snap gambar aje... macam2 yg terlepas pandang.... :-p Hubby pun tak snap gambar apa-apa huhu...

U all klik kat sini la kalau nak tengok apa itu Phuket Fantasea : Phuket Fantasea .

Kat sini pulak harga tiket : ticket .


Kami ambik pekej yg sekali dgn buffet.... ada section halal buffet di situ...akan diasingkan dari pengunjung lain...

Sebelum show start kita boleh jalan-jalan kat area situ... macam funfair la lebih kurang... tapi lagi best dari funfair! Sape yg dah pegi mesti tahu kan....boleh tengok white tiger.... ada white peacock... ada jual macam2 cenderahati (tak beli punnn..).

Buffet start 6.30pm...  leka kat tempat buffet tetiba tengok kat tiket alamak!! Time utk bergambar dgn gajah hingga 7.45pm!! Pastu tetiba hujan lebat giler.... cemana nak ke tempat gajah ni?? 

Dalam hujan renyai kami redah jugak... masa tu dah nak habis tempoh bergambar dah... kena la jugak gigih sebab dah bayar mahal2 kan...Kalau bawak handphone takde makna eynda nak guna photographer utk posing dgn gajah ni.... atleast ada kenangan datang ke tempat ni.... yg ni harga lain pulak dari pekej tiket... tak silap eynda 850 Baht utk bergambar dgn gajah2 ni... dapat satu CD softcopy gambar, dapat gambar besar macam kat bawah ni... dan 2 keping gambar ukuran kecik....

Alhamdulillah dapat jugak bergambar dgn gajah2 siam hehe... yg penting eynda dapat pegang gajah yeayyyyy!!




Gajah2 tu pun cerdik... habis je photoshoot terus turunkan belalai diaorg tu :-)


Pastu jalan2 lagi sebab 8.20pm baru gate bukak... tapi nasib baik la beratur cepat... selepas kami punya la sesak dah line... kira kami dapat beratur di lane pertama la hehe...

Haaaa..masa masuk gate ni la semua gadget kena kutip! 

Pastu beratur kat gate ke dewan pulak... masa ni ternampak la seekor makhluk yg comel tengah minum susu.... huwaaa comel..... anak harimau tengah minum susu! 

Apa lagi buat muka comey kat hubby... nak bergambar dgn anak harimau la pulak mak budak ni.... bayar lagi 850 baht utk pekej macam gajah tadi.... takpe la hubby ye... eynda kalau holiday takde shopping handbags baju bajan gelang emas permata... takde... tapi bab bergambar dgn haiwan2 macam ni eynda sukaaaa sangat...so banyak habis duit kat posing dgn haiwan aje la kat Phuket ni heheheh....





Tadaaaaa.... anak harimau betul ye.... comel giler! Bulu dia kasar...tapi berkilat...nampak macam pakai losyen...tapi tak berminyak... arrggghhh tak reti nak describe... teringat Fluffy kat Malaysia hehe...

Haaaa pastu baru la masuk ke dewan utk tengok show... pendek citer orang thai ni pandai buat bisnes ye.... selangkah demi selangkah kita berjalan semua masuk duit kat depa... kita pun terpedaya haha... takpe itu semua kenangan... mana ada kat Malaysia?? ;-)

Show start 9pm.... wahhhhh teruja sungguh tengok show diaorg.... kena la pegi tengok sendiri... penuh aksi suspen... diaorg muncul dari pelbagai sudut di auditorium tu... tepi kiri kanan atas bergayut terbang semua ada haha... sound system perfect! Kalau la kat Malaysia buat show macam ni.... tak bosan langsung... penari2 semua lemah gemalai je menari... tapi eynda perasan ramai ladyboy yg menari ... cantik giler diaorg ok... kalah wanita tulen...eynda pun tercabar huhu...masa kat luar tu kat kedai2 funfair pun ramai ladyboy... eynda nak masuk ke salah satu kedai la.. penyambut tetamunyer comel giler... terpesonaku... dgn mekap macam barbie... bibirnyer lipstick pink... saje lalu tepi dia... sekali dengar suara dia erkkkkk...okkk... tak original ahahahah....

Untuk Phuket Fantasea....Eynda kasi 5 bintang!! :-D

Hannah sampai nanges2 rindu kat Phuket Fantasea masa nak balik Malaysia.... 

Show berlangsung dalam 1 jam setengah kot... lepas tu semua kelam kabut beratur ambik gadget la.. hubby pun... satu je handphone...kena beratur jugak... nasib baik sistem diaorg bagus...sesak tapi kejap je dah settle... kagum betoi....

Pastu terus ke tempat shuttle... pun bagus jugak... sebab ada banyak lane utk pelbagai destinasi... so takyah beratur sesak2 nak balik ke resort/hotel kita....

Kejap je rasa dah sampai balik ke resort... Phuket Fantasea tu kat area Kamala Beach... sebelah Patong Beach aje...

Masuk bilik bersihkan diri...tido... tunggu matahari esok pagi pulak...







Phuket 2014 ~ Patong Beach ~ # Day 2.



Assalamualaikum....


Kisah hari kedua.... pukul 4 pagi mata eynda dah terkebil-kebil tengok keliling bilik tido .... bukan ada perkara mistik ye... sebab eynda dah biasa bangun pukul 5 pagi waktu Malaysia! So pukul 4 pagi tu dah macam waktu eynda bangun tido la... jenuh pusing kiri kanan... bukak tv... last2 bangun jugak la... subuh kat phuket dalam 5.15am...semua keje buat 1 jam awal ni hehe...rasa begitu lambat masa berlalu...

Pastu kami bersiap utk turun breakfast....






Nak tepek jugak gambar ni... Hannah yg snap... pastu dia kata " cantik gambar ni mamaaaa... macam dalam iklan!! "

Errkkk..... takpe la kita hargaikan aje... nanti dia takmo jadi jurugambar mama lagi...





Pastu jalan-jalan tengok area hotel... banyak props menarik utk bergambar kat hotel ni... banyak flora & fauna... macam landskap kat Bali pun ada... macam le pernah sampai Bali kan! Konsep resort la.. banyak pokok kemboja... cantikkk.... tapi takde la sampai setiap penjuru nak bergambar... ni kat pergola mengadap Patong Beach... waktu kami kat situ angin sangat la kuat... nampak shawl eynda tu pun hampir nak tutup muka... kalau kat balkoni bilik dalam 7am-8am tu angin laju akan lalu dekat balkoni... sejukkkk je...





Singgah Tour Counter tengok apa yg menarik.... kami buat keputusan malam nanti nak pegi Phuket Fantasea.... anak2 suka.. mak pun sukaaaa.... nanti eynda buat entry pasal Phuket Fantasea...Tak ingat pulak nama staff ni... dia Indonesian... pernah keje kat Holiday Inn Melaka... so guna bahasa melayu/indonesia aje dgn dia...





Balik ke bilik... tukar uniform... terusss ke Patong Beach... dari resort kena cross jalan ye... nak cross jalan pun drama... kenderaan diaorg laju-laju... nampak kita nak cross pun diaorg buat tak tau je... kita la lari terkedek-kedek cross jalan.... ni baru 10am... dah panas cuacanyer...





Waktu ni tak ramai lagi manusia... dalam 12pm tu merenyut sepanjang pantai ... macam2 rupa.. macam2 gaya...macam2 size... sabar je la... jamu mata sampai kenyang...nak ambik gambar banyak2 pun takde makna... serupa je semua :-p





Kira lokasi kami ni kat penghujung utara Patong Beach la... eynda duduk tepi pantai aje... tolong jagakan harta benda suami & anak2... tak teringin nak berendam kalau tempat sesak2... kat pulau perhentian kecil dulu teringin jugak... dalam masa tu ramai la penjual jalanan jual macam2... diaorg lebih menerpa mat2 salleh je... eynda ni diaorg tak kisah sangat... dah le pakai tudung awning... agaknyer diaorg ingat minah thailand jugak sesat sorang kat situ haha...





Lepas 3 jam kat pantai, perut dah lapar... maka berjalanlah mencari makanan.... jalan...jalan...jalan...





Kat sini takde makanan... pakaian je ada... 





Last2 patah balik masuk ke area Patong Beach... makan kat situ je.... ni oyster salad... sedap tapi tak banyak... sebab share makan 2 orang dgn hubby hihi...nanti buat sendiri la kat rumah makan sampai puas hati :-p





Tomyam seafood.... sedap ... eynda rasa diaorg guna air kelapa utk buat kuah tomyam sebab manis2 buah...





Diaorg hidang buah-buahan free... "so you comeback" katanyer hehe...

Makan kat sini... tomyam 3 mangkuk (portion besar ok) + oyster salad utk 2 org + nasi 3 pinggan + fries 1 pinggan + mineral water 3 botol kecik = 770 baht (rm77).





Sampai ke bilik pun dah dekat 4pm.... rehatkan badan dulu...segarkan badan dulu... petang nanti 5.30pm dah kena ready kat lobby coz shuttle dari Phuket Fantasea nak datang ambik kami...

Comel kan gajah2 tu... dapat masa check-in...








Wednesday, December 17, 2014

Phuket 2014 ~ Novotel Phuket Resort ~



Assalamualaikum.....


Oleh kerana kami check-in pun dah lewat malam, gambar2 suasana bilik pertama kali masuk tak dapat la nak tepek kat sini... sebab cahaya dalam bilik sangat la romantik... samar2 aje.... 

Novotel Phuket Resort terletak di antara Patong Beach & Kalim Beach.... Patong beach pantainyer landai... Kalim Beach berbatu-batu sikit.... terletak agak jauh dari pekan Patong so sangat privacy... walaubagaimanapun jalan kaki aje kalau nak ke pekan Patong tu... pusing2 area tu jugak... bagus utk exercise kaki hehe...





Pinjam dari google... nak tunjuk kedudukan resort.... ada satu lagi, Novotel Phuket Vintage Park... tapi yg tu betul2 tengah pekan... jauh dari beach.. dekat dgn Bangla Road! Haha.... so eynda rasa bawak anak-anak ni baik la jauh sikit dari pekan tu... coz malam2 kat pekan tu happening sangat... nanti eynda yg pening :-D





Lobby....





Lobby...





Yg berbumbung tu coffee house... tempat buffet breakfast... hhmm.. setakat makan dedaun.. roti.. ada jugak section utk vegetarian... ada mee goreng... nasi goreng sayur... menu harian tak berubah pun...





Yang ini bilik2 mengadap laut... maknanya duduk kat balkoni tu dah nampak laut luas kot... 





Ada 3 tingkat swimming pool.... yg ni tingkat paling atas...





Tingkat ke2...





Pool paling bawah... utk kids kat level ni aje... tapi ada bar tepi pool pulak... maka ramai jugak la yg dewasa guna pool bawah ni sebab ada bar utk minum2... 





Oleh kerana resort ni kat area bukit, maka ada la tempat untuk selamatkan diri kalau ada tsunami... 





Balkoni bilik kami.... besar balkoninyer...





Balkoni2 kat atas....





Haaaa... ni pemandangan dari bilik kami... keluar ke balkoni nampak bumbung hijau tu dulu haha... pandang jauh skit nampak la Patong Beach ;-) Takyah pegi jauh2 tengok sunset... dari balkoni ni kat bukit depan tu je sunset :-)





Bilik eynda...




Gambar penuh bilik eynda... cilok dari website novotel...




Bilik anak-anak... kami booked 2 bilik... nasib baik dapat connecting room... memang ada mintak pun masa buat reservation... cuma takut takde yg kosong je...


Harga bilik satu malam dalam RM300++.......... affordable sangat... dgn lokasi yg bagus, resort yg cantik... service yg tip top.... 


Kalau nak tau lebih lanjut pasal resort ni klik kat sini : Novotel Resort Phuket








Related Posts with Thumbnails