Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Friday, June 26, 2015

6 Rahsia Bahagia Rumahtangga.



Assalamualaikum....

Salam Jumaat semua...






Semoga memberi manfaat kepada kita serta panduan untuk membentuk keluarga yg bahagia dunia & akhirat....

Maklum la di zaman serba moden ni banyak "distraction" dalam kehidupan kita.... terlalu sibuk bekerja.... terlalu leka dgn keseronokan di luar rumah.... terlalu "cinta" akan gajet2 & internet... bla bla bla...

Hingga kita terlupa kita ada nikmat yg paling hebat di rumah! FAMILY.....

Bak kata Prof Muhaya, jika kita ada suami/isteri, kita ada anak2, itulah Syurga dunia....

Apa-apa pun biarlah semua yg kita lakukan ada keseimbangan kannnnn... 

Sape tak sayang keluarga kan?? ;-)











Thursday, June 25, 2015

'Ramadhan Charity Bazaar' Cahaya SPK , Shah Alam.




Assalamualaikum....


Kalau ada masa lapang hari Sabtu 27hb Jun ni, datang la ke Cahaya SPK ye.... especially kawan2 yg berdekatan Cahaya SPK...

Ramadhan Charity Bazaar akan diadakan di Cahaya SPK Clubhouse, lokasi di foyer clubhouse. Bermula 2.30pm hingga 7pm...

Ada jual macam-macam InsyaAllah... hampir 30 booth akan berada di lokasi..




Booth yg akan berada di lokasi:

1) Urban Women
2) Urban women
3) Ummi Easy Food
4) BlingNXcess
5) Little Me
6) Betta Masta 
7) Ezan's Collection
8) Kanvas Kaligrafi
9) MyConfectionery
10) Cahaya Ramadhan
11) Alwani Attire
12) Beaudeez Corp
13) Ketuk-ketuk Ramadhan
14) Juliq Closet
15) Rouxmaque
16) 2GoCoffee
17) Havoc Mommies
18) The Pilo Co.
19) Roboticist
20) Junsaiman Kerepeks
21) Bazaar Che Som
22) Beloved Family
23) Twin Homestyle & IBC
24) Tudung Mudung
25) Main RA
26) Eastern Bites
27) Biz Co.
28) Little Me Mktg
























Gambar2 ehsan dari facebook SPK.



Kawan-kawan yg guna laluan depan Cahaya SPK nak ke mana-mana singgah la dulu... mana tau ada yg berkenan di hati... makanan pun ada...boleh jadikan juadah berbuka... yg berada di luar Shah Alam pun kalau kebetulan dekat area Cahaya SPK meh singgah ye...

Jom kita berbelanja sambil beramal untuk Pusat Jagaan Titian OKU Nur, Rawang :-)


Wednesday, June 24, 2015

Wordless Wednesday #18.


Assalamualaikum...








Cuba cari mainan "hidup" di dalam gambar....... . eynda pernah terpijak dia sebab dah sama macam carpet...kesiannnnn dia :-p










Tuesday, June 16, 2015

Jurassic World @ TGV, 1 Utama.



Assalamualaikum...


Eynda kasi 5 bintanggggg!! Cewahhh.... 5 bintang utk movie Jurassic World... over sangat tak? Berhak tak dapat 5 bintang? Yg belum tengok sila la pegi tengok ye.... ini pendapat peribadi eynda aje.... tapi memang best la citer ni...

Tak reti sangat nak bagi review... perasaan masa tengok movie ni... sedih ada... kelakar ada... scene kiut miut ada... terkejut pun ada ...nasib baik tak terangkat kaki melompat atas kerusi kan ...suspen ada...macam2 la... 







Watak dinasour paling eynda suka... raptor... charlie...blue... delta... kekadang nampak macam perangai fluffy pun ada... suka teleng2 kepala...



Watak utama feveret eynda... Claire & Owen... percaya tak eynda tak ingat nama2 watak lain? :-p Punya obses dgn watak dua orang ni haha...



Kagumnya diaorg guna mercedes GLA! Terasa macho je kete tu...Kete feveret eynda  ni...*winkwink*





Part ni sedih... habis dinasour kena bunuh dek Indominus Rex...watak dinasour paling ganas & paling cerdik... masa ni Hannah tanya "mama nangis ke? " Haiihhh....mata memang la berair tapi mati-matian la tak ngaku kat anak kannn...Indominus Rex tak makan binatang lain... dia cuma jadikan toys main2 & bunuh gitu je... teringat fluffy jugak... burung...tikus... sesumpah... semua dia lambung2 bunuh je... fitrah haiwan kan...sampaikan eynda pesan kat fluffy... tolong la jangan bawak balik "hadiah" (haiwan2) ke rumah lagi... kalau balik dah kiok ok lagi... kalau bawak balik yg masih hidup kesian sangat... terpaksa buat macam2 nak lepaskan haiwan2 tu...





Suspen time ni... Indominus Rex tengah cium2 bau manusia... pandai Owen bocorkan minyak kete... tak dapat la dinasour tu jumpa dia...


Gambar2 dia atas eynda google je ye...



Kali ni kami tengok movie kat LUXE ..




Nak jugak letak gambar dalam gelap... ada meja kecik di setiap tempat duduk so agak selesa nak letak makanan... tempat duduk pun jarak jauh antara satu sama lain so tak rasa sempit...


San Andreas pun dah tengok tapi masa tu pegi tengok dgn hubby je...anak2 duduk rumah dgn mertua & anak sedara... sekali sekala boleh la curi2 dating kan... maklum la sepanjang masa eynda memang terikat dgn 2 bijik handbag berjenama tu hehehe...San Andreas tengok 3D @ iMax 1 Utama... best giler movie tu...lagipun tu 1st time eynda tengok 3D movie tau... maluuu...orang lain dah beratus kali kot... kan dah kata, ada anak kecik2 dulu mana boleh tengok segala mak nenek D tu... dah tu asyik tengok movie yg menjadikan kita kanak-kanak jugakkk...sabar je la... :-D




Monday, June 15, 2015

On This Day #1.



Assalamualaikum....


Eynda ada subscribe "On This Day" di FB...seronok jugak baca status2 lama eynda...nak tergelak ada...malu pun ada... ntah apa-apa status la eynda tulis...

Ni status eynda 5 tahun lepas....




Hari ni 5 tahun lepas tengah sibuk pindah rumah.... nampak sangat kejakunan dapat rumah ada tangga :-p 

Maklum la sebelum ni duduk apartment & kondo... apartment dulu ada tangga sebab 5 tingkat aje... tapi eynda kat 1st floor... mana guna sangat tangga luar rumah tu...

Kondo pulak ada tangga jugak tapi guna lif la sebab duduk tingkat 5 dari 7 tingkat.... bila lif rosak baru la berpeluh-peluh naik turun tangga kecemasan. Paling tak best time lif rosak kalau balik shopping barang dapur...jenuh ulang alik angkat barang dari kete...


Ni antara reply dari kawan-kawan... seronok nak update ni selepas 5 tahun!






Owhhhhh.... eynda dah 2 kali jatuh tangga tu tau huwaaaa.... dulu masa baru pindah tangga tu licin sangat ... sampai sekarang kena hati2 turun tangga...clumsy jugak kekadang :-p





Dah 5 tahun... akak belum kurus2 dik huwaaaaaa.... tapi takpe... yg penting amalkan hidup sihat kan ;-)





Ni dari pengalaman eynda jugak lepas 5 tahun.... haaaa betul3x !! Sekarang dalam sehari ada la 11-12 kali je naik turun tangga tu ...tu pun kekadang nak lagi kurangkan guna tangga :-D




Bagus jugak ada "On This Day" ni... dapat la perbaiki cara menulis status kat fb... amalkan menulis status yg baik-baik aje atau lebih baik berdiam...










Sunday, June 14, 2015

Smoked Duck, HOMST Restaurant.



Assalamualaikum....




Sape suka makan daging itik?

Eynda ni sejak kawin la pandai makan itik... kambing... dulu2 mana pandai... dulu2 makanan eynda terhad sangat sebab memang jenis tak pandai makan...sup sayur sawi rebus.... ayam goreng... nasi goreng... zaman keje dulu lebih suka makan roti sebab sambil makan sambil buat keje...cepat skit habis keje haha... 

Citer pasal itik ni... eynda pernah makan rendang itik...kari itik...sepupu eynda la ngajar... pegi rumah diaorg selalu dihidang dgn lauk itik...kekadang hari raya pun ada hidangan lauk itik kat kampung...

Smoked duck...itik panggang... hubby pulak ngajar hehe...sedap daging itik ni... liat-liat tapi lembut... 

Semalam mertua ada kat rumah, bawak pegi lunch... eynda yg teringin nak makan smoked duck kat HOMST ni... banyak kali pegi dah... nasib baik mertua pun makan daging itik... 

Dalam gambar tu large portion... tak banyak pun... harga RM28. Selalunya itik panggang kat bazaar Ramadhan boleh dapat sekor RM40 kalau tak silap... 

Sape2 yg pandai masak sendiri lagi best...tapi eynda tak tau harga pasaran utk itik segar haha...tau makan je :-D


HOMST Restaurant ni adalah restoran Chinese Muslim Cuisine... ada banyak cawangan...boleh check kat sini : cawangan HOMST .






Saturday, June 13, 2015

Ketagihan .....



Assalamualaikum....

Tajuk amboiiii....ketagih apa la tu kan...

Sejak ada masalah dgn spine, eynda dah kurang aktif.. kalau dulu 5-6 kali seminggu eynda berada di gym, pastu bila dah sakit tulang belakang mana boleh lasak-lasak kan.... 2 tahun jugak la eynda berhibernasi...

Alhamdulillah sejak buat chiropractic eynda bertambah sihat. Maka tahun ni eynda berazam nak hidup aktif balik...tapi berpada-pada, ingat keadaan diri bukan macam dulu2 lagi... tambah2 umur dah meningkat ni kan kekekek.... eynda tak bagi tekanan kat diri... bermula Januari lepas eynda dah mula ke gym. Tapi seminggu dalam 2-3 kali aje. Kena pandai bahagi masa antara rutin harian hantar/ambik anak sekolah dgn urusan rumahtangga ...




Me time sentiasa di sini....






Alhamdulillah masih boleh berlari...takde la sehebat orang lain...kadang-kadang lari 5km...kekadang buat 2-3km je... kekadang buat interval... tapi tetap mau guna treadmill hehe... yg lain tak minat :-p





Eynda selalu pegi waktu takde orang hehe... buat macam gym sendiri...sebab tu boleh selfie... kalau ramai jangan harap nak posing cam ni :-p

Lagipun berlari solo pun takpe...takyah sembang2...nanti semput :-D Sambil2 tu boleh kosongkan minda...kalau rasa ada masalah sila lah berlari ;-)


Selain tu suka juga jogging pepagi sambil tengok pemandangan.......



Stretching di tepi tasik...





Tengok matahari muncul...





Hubby pernah kata, eynda mesti jadi ketagih berjogging kat sini... betul rupanya... memang sentiasa tak sabar nak jumpa tasik ni :-)





Subhanallah pemandangan....




Cantik kan? Ni pagi tadi... dgn suhu sejuk 24c... nyaman betul...




Setiap aktiviti eynda save dlm Adidas MiCoach Apps... eynda guna heart rate monitor Adidas MiCoach...senang nak pantau...takde la pantau sangat...cuma sebagai rekod aje...






Berlari/berjogging utk apa? Kalau dulu2 mesti sebab nak kurus! Sekarang tak lagi... workout lebih kepada hobi... eynda dah berhenti workout 2 tahun sejak sakit spine so eynda tahu apa beza bila workout dgn tak workout. Eynda ketagih endorphin....eynda ketagih oksigen... kurus dah jadi perkara miscellaneous... yg penting sentiasa bergerak... kalau parking kete pun cari tempat jauh skit sebab nak jalan kaki lama-lama...pastikan jauh tapi selamat la ye... ;-)





Friday, June 12, 2015

Naik Kuda @ Pantai Merdeka,Kedah.



Assalamualaikum...


Salah satu tempat nak pegi kalau balik kampung mestilah Pantai Merdeka....kalau ada cuti panjang memang meriah Pantai Merdeka sekarang...macam ada funfair pulak tapi takde funfair ehhhhh.... ada pasar malam jual macam2 makanan... ada gerai2 makan, pilih je nak makan apa, kat padang lapang ada orang lepak2 sambil main bubble... meriah sangat... kat tepi pantai org lepak2 tengok pemandangan... ada yg main pasir...main air...ada yg buat camping...berkelah beralaskan tikar... bagussss...masih ramai yg pentingkan kualiti masa bersama keluarga...takyah pegi jauh2...yg penting mengeratkan kasih sayang bersama keluarga tersayang...




Hannah pun join main bubble....Adam tolong tangkap bubble yg berterbangan kekekek...





Nak citer pasal kuda! Sekarang kat Pantai Merdeka dah ada kuda...sape nak merasa naik kuda boleh la ke sana...satu round pusing RM10... selfie dgn kuda RM3 hehehe.... ok la tu... buat sedekah beli makanan kuda kannnn ;-)





Jauh sikit dari pantai tapi apa kisah...yg penting pengalaman naik kuda kan... eynda tak naik! Takuuutttt....Adam je naik kuda...dari apa yg diceritakan, kuda ni ada hubungan hati dgn manusia cewahhhh ayat ... pendek citer dia tahu apa yg kita rasa... kalau kita takut2 masa naik kuda, kuda tu takmau bergerak! Sungguh pun... masa Adam naik mungkin dia tau adam berdebar... jenuh nak suruh bergerak...pastu bagi dia bernafas & hembus nafas kat tapak tangan kita... next time dia boleh ingat dia pernah jumpa kita hehehe...Lagi satu ada kes yg nak naik tu nak kena strok kalau tak silap...kuda takmau bergerak gak masa orang tu naik... instinct kuda memang kuat... 





Ini la owner kuda2 kat situ...kawan hubby sebenarnyer...





Ini kuda padi... suka tengok gelagat dia... ada rumah kandang kat belah kanan gambar ni... dia berdiri depan pintu rumah tu lamaaaaa... apa la dia buat kan... last2 nampak kaki dia terangkat skit sebelah... rupanya tu tanda dia tengah tido... kuda tido berdiri ye... kalau dia duduk tu maknanyer dia tak sihat...





Ada  4 ekor kuda masa eynda pegi tu... ada sekor ni... nama apa ntah lupa... setiap kuda ada nama... yg ni dia suka flirt skit... asyik nak datang kat eynda jekkk... ehemmm nak ngorat ke... tengok ni eynda snap gambar dia pun dia bagi pose menarik hahahah... dia tahu eynda suka dia la tuuuu :-p





Menjelang maghrib kami pun bertolak balik.... nanti datang lagi Pantai Merdeka insyaAllah....oh ye kat pasar malam situ hari tu beli Sotong Goreng Raja! Sotong besaaarrrr...sedaappp... masa beli tu kami orang last dapat beli huhu... dapat beli sekor je... share dgn hubby... sedaaappp.... kalau pegi next time ada pasar malam tu mesti nak cari lagi sotong goreng Raja tu...kat KL/Selangor ada ke tak ye....











Thursday, June 11, 2015

Gunung Jerai, Kedah.




Assalamualaikum....



Baru-baru ni balik kampung. Hubby ajak pegi Gunung Jerai.... naik kete sendiri... happy, happy jugak...risau pun ada... ye la nak naik Gunung Jerai dgn kete sendiri...ok ke?

Tapi takpe la... redah aje... ajak kakak ipar, mertua & mama eynda jugak... 2 bijik kete...on the way tu nampak mendung je... gunung dah tutup separuh...hujan kat atas tu! Alamak cemana ni... dok bayang jalan kecik... dok bayang tanah runtuh... iskkkk.... pikir positif skit eynda!

Sampai kat kaki gunung Alhamdulillah cuaca terang semula...




Jalan memang kecik ye... seriau eynda! 





Alhamdulillah selamat sampai... nasib baik tak mabuk, tak pening....jalannyer agak mencabar... tak ingat brape minit sampai atas tu... 







Posing duluuuu... macam cover album pun ada :-D




Mereka besan... mama eynda & mertua eynda....








Ok dah tinggi dari mama diaaaaaa............





Perhati betul2.... hujung nun jauh di sana.... itu la daratan... kalau kabus tebal lalu tak nampak la bawah sana...





Perut dah lapar... walaupun tengahari, kat restoran ni ada hi-tea buffet aje... cukup mengenyangkan jugak... RM20 per person... ada bihun sup utara, nasi goreng cina, sandwich, mee goreng, bubur apa ntah tak ingat hihi... ada kuih muih, cakes...ok la tu... nak makan banyak mana sangat kan...





Gambar puding roti je eynda snap kekekek...





Cuaca terang benderang maklum la tengahari tapi nyaman je... boleh la nak lepak2 tanpa berbumbung pun....





Nak tunjuk paras ketinggian sebenarnyer.... yg dua lagi tu props aje :-D





Cantik props ni utk bergambar...





Nak jugak tuuuuu ahahahah....tak muat le...malu je :-D





Ambik gambar dgn boifren yg buat ai malu ni aihhhh....





Bunga ni merata-rata kat situ...





Uitttt...nak pi mana tu?? Laju nampakkkk....



Dalam 3pm kami bertolak turun.... kena hati-hati memandu... bertembung dgn kenderaan lain memang boleh sakit jantung... jalan sempit kannnn.....takut-takut pun dalam hati ada simpan hajat...lain kali datang nak check-in kat resort... nak rasa pengalaman waktu pagi...tengahari & malam kat situ... :-)





Related Posts with Thumbnails