Monday, August 17, 2020

Taman Botani Pulau Pinang ( Penang Botanical Garden).

 

Assalamualaikum....


Raya Haji lepas Eynda & family balik kampung.

Tak meriah sangat la raya haji tahun ni... sejak Covid ni semua dah tak meriah sangat kan.... nak happy-happy pun terpikir Covid...



Gambar pagi raya ada sekeping ni je... 



Sebenarnya Hannah la kata rindu Penang... so kami pun buat plan ke Penang raya haji ke-2.... tapi tak tahu nak pegi mana... nak elak tempat yg sesak-sesak... oleh kerana Hannah tak pernah pegi Taman botani, kami bawak dia ke situ... Adam pun rasanya tak pernah sampai kat situ...

Masuk adalah percuma... lokasi boleh google je...



Seperti biasa nak masuk kena check temperature & scan QR code dulu.... 

Ini map taman tu... kalau nak hiking mungkin ada jalan yg lagi jauh... kami jalan hari tu rasanya dah cukup satu pusingan... mungkin jalan kami ikut tu jalan basic aje...




Tengahari terik masa kami kat situ... tapi alah bisa tegal biasa.... ok je...



Ada je orang yg bagi makan ... masa sampai tu nak lalu area yg banyak monyet memang redah je... sebab orang tengah bagi makan, monyet2 tengah berebut makanan...bergaduh... lari sana sini lintas depan belakang kita.... nasib baik la takde yg serang tak tentu pasal... kalau google baca ada je peringatan... walaupun monyet2 tu comel, mereka tetap haiwan liar.... so sila paham la ye... yg penting jangan tunjuk pegang plastik makanan minuman... konfirm kena terjah... haaaa jenuh nak lari...








Lama tak pegi tempat riadah yg boleh main-main air...




Tengah buat apa tu?



Snap aje apa yg nampak....




Kalau tengok map awal-awal tadi... ni tempat paling hujung sebelum patah balik... Lily pond... tapi tak banyak lily pun... sejuk je kat situ...



Jumpa lagi sekor...



Pastu jom la tengok gambar monyet-monyet yg eynda snap sebelum balik....






















Dalam instagram ramai org ambik gambar kat pokok unik ni... kita pun nak jugak laaaa...




Cantik kawasan pokok bunga ni... kena la ambik gambar.... matahari atas kepala ni uittt... panaih lit lit...




Sebelum keluar dari Penang kami makan kat Restoran Kapitan area Queensbay... memang selalu pegi situ sebab sedap & tak sesak macam restoran lain...pastu balik Sungai Petani....

Kami balik kampung dari 30hb Julai sampai 3hb Ogos... nasib baik la masa balik ke Shah Alam jalan tak jem langsung... kalau balik 2hb tu dengar citer jem teruk kan...

Pastu elok-elok kami dah balik Shah Alam timbul kluster covid kat Kedah tu... sampai la sekarang dah banyak kluster kat sana... sedih la... kerana nila setitik rosak susu sebelanga.... semoga cepat pulih la keadaan kat utara.... semoga semua yg tersayang kat sana terpelihara dari segala bencana...Aamiinn...




Wednesday, May 27, 2020

Kisah Aidilfitri 2020.



Assalamualaikum....




Malam raya pasang pelita ye...


Dah lama eynda tak menulis... banyak perkara berlaku sebenarnya.... mesti semua orang pun dah maklum kan.... Covid 19... pkp... pkpb...banyak negara sedang bergelut dgn virus Covid 19 termasuk lah Malaysia....

Alhamdulillah.... walaupun pergerakan terhad beberapa bulan ni... segalanya dipermudahkan... Ramadhan sebulan berjaya dilalui... Hari Raya tetap disambut walaupun tak dapat pulang ke kampung halaman masing2... 


Kemas rumah jangan tak kemas walaupun takde tetamu hehe..


Ini kali kedua eynda sambut hari raya kat rumah sendiri... bezanya yg kali pertama tu mama & mertua eynda ada kat sini... masa tu mama eynda duduk kat rumah eynda, mertua duduk kat rumah abg ipar.... tahun ni kedua-dua mereka ada kat Kedah... oleh kerana takleh rentas negeri, tak dapat la kami balik kampung.... pasrah aje... demi mengelakkan risiko sebab kesihatan warga tua amatlah penting dijaga waktu ni...


Biskut raya punya la banyak... kita cicah dgn kopi o je pasni...




Hidangan pagi Syawal... Ketupat palas eynda order... rendang daging & rendang ayam eynda masak.... cukup la utk sarapan pagi raya... actually plan nak rebus nasi impit & buat kuah kacang tapi banyak2 sangat makanan.... kami berempat je nak makan... simpan dulu menu tu utk next time....


Lepas solat sunat hari raya, kami call mama & mertua di kampung....pastu baru ambik gambar raya family....




Kembali ke trend tak sedondon kami.... setahun dua ni je kami pakai sedondon masa raya.... sebelum2 tu memang tak sedondon....



Baju eynda & Hannah beli kat Zalora aje...  plan awal nak pakai baju apa yg ada je... tapi berubah fikiran teringin pulak beli baju raya... dua helai baju bawah RM300 selepas diskaun.... boleh la... baju Hannah tu eynda berkenan sangat... cantik walaupun murah... berbaloi...




Depan rumah sekeping...




Dah settle bergambar kat rumah, kami ke rumah abg ipar sulung di Sungai Penchala utk beraya... nasib baik la dua org abg ipar senegeri sedaerah dgn kami... tak la sedih sangat kan... sampai-sampai takde salam2 la... selamat hari raya style baru... tangan di dada... atau tunduk2 style Jepun aje haha...kononnyer social distancing la... tapi memang tak jamin bila dah ramai2 macam ni... InsyaAllah semua dalam keadaan sihat walafiat... sebab sentiasa up-to-date dgn keadaan masing2.... 














Posing selagi mampu....




Dalam dok bergambar sempat buat video call (webex) dgn keluarga kat Kedah....




Puan belog bersama suaminyer....



2 hours later (baca dgn suara spongebob)...

Tak makan lagi ok.... sebab nak posing luar rumah pulak hahaha...



OOTD wajib ada... tudung Duck recycle yg lama-lama nak matching dgn baju, baju Gene Martino beli kat Zalora dekat2 nak raya... beli hari ni esok dapat.... kasut beli kat kedai dalam Aeon lama dahhhh.... setahun lepas kot, baru nak pakai hahaha...rantai mutiara murah2 beli lama dah tapi setiap kali raya asyik lupa pakai... tahun ni ingat pulak nak pakai...




Biras-biras kesayangan.... dah macam kakak-kakak sendiri pulak... rapat & geng boleh cerita apa saje...Alhamdulillah




Cover album utk lagu kami yg akan datang...




Masa ni hujan dah mula turun renyai-renyai.... sanggup bergambar sampai puas hati baru kelam kabut lari masuk dalam rumah....

Malangnyer satu gambar makanan pun tak snap sebab leka makan.... ada nasi minyak & lauk pauk... ada mee kuah... ada ketupat rendang... Alhamdulillah.... 


Pastu kami balik ke rumah.... lepas Asar kami ke Cyberjaya pulak, rumah abang ipar jugak....


Majlis tertutup... kami2 aje...




Lepas maghrib Arianna datang.... nak main bunga api la konon.... kejap je... tak sampai berapa minit dah takmau main.... lagi suka main dalam rumah...

Kami balik ke rumah dalam 11pm.... kena la balik sebelum 12.01am kannnn.... nanti jatuh hukum bermalam pulak hehehe....

Dah kata raya boleh satu hari je.... Raya pertama, dengan sedara mara sedaerah senegeri tak lebih 20 orang... ok je.. takpe la... eynda beraya kat shopping mall aje....




Raya ke2, KLCC..... tengah tunggu food siap tapau tetiba ada announcement emergency... suruh keluar dari KLCC pastu jgn pegi parking lot... dia ulang2 announce tetiba diam.... tengok semua org relaks je ...mula2 eynda cuak gak... prank ke apa...siap dgn lampu lip lap lip lap masa ada announcement...



Raya ke3, One Utama.... pegi 11am, dalam 3 jam tu balik dah.... tapau makanan utk lunch... so far keluar kami tapau je makanan walau boleh makan kat restoran... pastu plan had masa ketika di mall sebab surau semua masih tutup... so pastikan boleh balik dan solat di rumah...





Lauk tengahari ni.... dah tak larat makan ketupat rendang... masak sardin pun dah ok.... 



Ok tu je kisah Aidilfitri eynda tahun ni.... sangat simple... tapi tetap rasa keseronokannyer.... walaupun tak dapat balik kampung tahun ni.... harap2 raya haji nanti dah dibenarkan balik kampung ye... sama-sama la kita berdoa...


Sekian .... terima kasih sebab sudi baca blog eynda....







Monday, January 13, 2020

Kyochon atau K'Fry?




Assalamualaikum....


Eynda ada tanya kawan-kawan kat FB hari tu... Kyochon atau K'Fry?

Tq kepada kawan2 FB eynda sebab bagi respon kat soalan eynda...

Kebanyakkannyer pilih Kyochon.... ada jugak la peminat K'Fry...

Sebenarnya eynda tanya soalan tu sebab eynda tak pernah makan kat dua2 restoran tu! Tapi selalu nampak ramai beratur luar restoran... terpikir jugak kekadang apa yg best ye kat restoran2 tu? Sebab korean restaurant? K-pop? hehe....

Tetiba hubby ajak weekend lepas makan kat kyochon atau k'fry.... mana yg takyah beratur panjang la... thanks kat kawan2 FB yg bagi tips cemana nak elak dari beratur kat restoran2 tu....

Kami pegi One Utama.... terjah Kyochon dulu... masa tu 4.30pm... tengok2 lengang...takyah beratur... so Kyochon la kita....

Nak order pun macam kena belajar benda baru la hihi.... shhhhh.... kami amatur.... nasib baik staff kat situ membantu... explain serba sedikit... so dah pahammmm...

Rupanya kena tunggu 30 minit ye utk makanan ready... owwhhh baru tahu jugak la .... nasib baik ada candy crush hahaha... hubby pegi solat asar dulu... adam merayau jap... Eynda & Hannah main apa ntah kat IG tu ... Hannah la ajar... IG filterrrr....



Sabar menanti...





Akhirnya siap dah order kami.... kira ni early dinner la... Dinner @ 5pm... 

Mula2 50-50... nak order steam rice atau fried rice... kalau steam rice ada yg pekej utk 4 orang tu... sorang nak steam rice sorang nak fried rice haihhhh.... last2 semua upgrade ke fried rice... Eynda teringin nak rasa kimchi fried rice tu....so next time order steam rice aje la...coz dah rasa fried rice kat situ.... 

Sedap ye.... kimchi fried rice tu sedap... eynda suka... fried rice lain pun hubby & anak2 kata sedap... ayam bagi eynda boleh la... Eynda lagi enjoy kimchi fried rice tu.... Dasar hantu nasi kan! Hahahaha.... Ehhhh salad tu pun sedap la... tapi sikit sangat... eynda share sorang sikit dgn hubby... dressing dia macam ada rasa peanut butter...

Next time nak rasa ayam jenis lain pulak... yg tak pedas...

Masa bayar dapat pulak vouchers satu buku.... terpaksa la datang lagi next time kan... rugi la tak guna vouchers banyak2 tu....

Tapi nanti2 nak try jugak K'Fry.... 

So uollss suka Kyochon ke K'Fry? 😃

TQ sudi baca blog Eynda ... jumpa lagi, InsyaAllah...

Sunday, January 12, 2020

London 31/12/2019 & 1/1/2020 ~ Happy New Year 2020!!



Assalamualaikum....



London new year's eve Fireworkssssss...

Yessss.... kami pegi London kali ni sebab nak tengok fireworks... hehe tak la... kebetulan kami travel waktu tu... hubby punya idea la ni... kami follow je... yg kat KLCC tu dah dua kali pegi tengok...best jugak kalau dapat pengalaman tengok kat negara orang kan...

Beli tiket ni online.... tapi nak beli kena tunggu invitation dari Mayor of London.... kami tunggu email dari diaorg, sebab selagi belum dapat email maknanyer jualan belum dibuka... so masa dapat email tu, tengok2 cepatnya tiket habis! Dah macam kita beli tudung DUCK je ni... dalam masa berapa minit je dah habis tiket! Yg ada bahagian jauh2 sikit la dari London Eye tu... beli jugak la... GBP10 harga tiket per person... actually semua zone harga tu...

Pastu kena tunggu diaorg pos tiket2 tu... ye diaorg posss... kami tunggu hampir sebulan... cuak jugak takut tak sempat dapat... diaorg kata akan dapat tiket sebelum 20hb Disember.... 24hb Disember kami dah nak fly ke Dubai... luckily 23hb Disember tiket tu sampai fuhhhhh.... elok2 je timing.... tapi diaorg ada email bagitau kalau tiket tak sampai boleh la collect kat London... 

Dah dapat tiket baru nak terpikir mampu ke kami survive malam new year tu... ye la kat KLCC tu cuaca Malaysia... kat London konfirm sejuk...nak kena ada kat area tiket kami sebelum 10.30pm... berjam jugak la dalam kesejukan nanti...

Redah je!


Pagi 31hb tu kami jalan-jalan area berdekatan aje.... kami ke Hyde Park... pagi tu hujan renyai-renyai (mist)...

On the way ke Hyde Park tu kami lencong jap ke area Malaysian Hall.... so far pegi London baru kali ni teringat nak pegi Malaysian Hall... tapi tak masuk pun... kami nak sampai ke area tu dengar orang dok yeayyyy yeayyyy depan Malaysia Hall tu... arghhh sudahhh... Malaysian mana pulak celebrate apa luar Malaysian Hall tu.... dah sampai dekat rupanya Dato Aliff Syukri & the geng! Tengah bergambar depan Malaysian Hall... kami pun lalu je teruskan perjalanan kami ke Hyde Park... Tak jadi la nak masuk dlm Malaysian Hall... lagipun dah breakfast kat apartment... masih kenyang kan...


Hyde Park...

Sebelum ni pegi masih banyak dedauns... kali ni pegi tinggal kayu kayan je...sebab sebelum ni pegi awal winter... dedauns masih banyak...



Mesti tua dah pokok ni kan...

Sampai kat area ni sebab cari toilet haha... licin tempat yg Eynda berdiri tu... nasib tak tergelincir kaki masuk dlm tasik...









Cantik sangat pemandangan... Eynda suka sangat cuaca gloomy.... setengah org tak suka sebab ambik gambar nampak dull je... eynda suka... lain feel dia...



Hi Duckie.... kita pakai tudung Duck tau hahaha.... bagus punya pose dia bagi kat kita... 




Suruh Hannah berdiri dekat lagi dgn geng kat belakang tu...tu la paling dekat pun...



Kami patah balik ke Bayswater.... berdebar ni... sebab nak makan kat Oodle Noodle... jangan la beratur panjang....

Alhamdulillah tak ramai orang...mungkin belum 12pm masa tu...




Sedapnyaaa....





Roast duck with rice.... hilang mengidamku hihi...




Order extra peking duck....

Dah makan kami pulang ke apartment rehat-rehat.... sambil Eynda start kemas2 beg baju sebab esok tu nak balik Malaysia dah...




Kat Malaysia dah masuk New Year petang tu...


Kami keluar dalam 8pm... naik tube ke Waterloo....



Dari Waterloo station kami jalan kaki ikut arahan yg diberi dlm surat bersama tiket2 kami... segalanya berjalan sangat smooth... ikut je direction kat jalan2 tu... tak paham boleh tanya polis yg jaga kat situ... sangat membantu...Dalam 8.45pm kami dah dapat masuk ke Pink area di mana letaknyer lokasi utk kami tengok fireworks nanti setelah melalui area security... boleh bawak handbag je... area Pink kat atas Waterloo Bridge...








Light dinner... coffee & fries...



Ini atas waterloo bridge... sesak ya amat! Tenggelam la kami orang2 Asia ni haha...




So kami pilih satu bahagian yg tak sesak sangat....celah2 bangunan je tapi nampak lagi dekat la London Eye tu...



Ni ok lagi ni...



9.40pm dah tak ok hahaha....




Bila makcik ni dah berselubung macam penguin, maknanya memang sejuk gila la... dari 1st day datang London baru malam ni makcik ni pakai gloves... dah sejuk beku... kaki dari pergelangan kaki tu dah keras... terpaksa jalan-jalan panaskan kaki...suhu masa tu 5c... hanya 5c tapi sebab open air... angin dari sungai pulak... bila datang je angin paham-paham la... nak lari mana... hampir 4 jam jugak la stuggle dalam sejuk... org lain ada yg bawak selimut... tu pun sejuk teruk gak diaorg...toilet awam yg macam kontena kotak2 tu je kot suam2 sikit suhunyer tapi toilet laaa...beribu orang masuk...

10.30pm gate dah tutup.... walaupun uollsss ada tiket tetap tak boleh masuk dah... strict sungguh... eynda nampak la orang kat luar tu macam bising2 tak puas hati... security dah berbaris panjang macam gate... kot2 ada yg merusuh nak masuk... cuak jugak la kami...tapi Alhamdulillah semua terkawal...yg takleh masuk tu bila dah habis fireworks baru diaorg masuk sebab gate dah bukak balik... kesian jugak la...

Serius..... waktu tu tak sabar nak tunggu 2020.... sebab sejuk!



Akhirnya penantian kami yg agak seksa tu berakhir... Happy New Year 2020! Hilang rasa sejuk & letih...



Eynda tengah rekod video... total 10 minit fireworks tu... boleh tengok kat IGTV eynda ye... habis je fireworks tu serentak semua orang keluar dari situ... 

Malam new year tahu2 aje la kat negara orang ni... yg sambung lepak minum2... yg mabuk2 dari awal pun ada... sabar je la... diaorg tak kacau kita pun... suara diaorg je bising2...



Satu pengalaman yg berbeza bagi kami.... dari waterloo bridge tu segalanya lancar... diaorg buka banyak laluan so tak semua org guna satu laluan je ... so tak sesak sangat... 

Ni gambar kat underground.... dalam ni je sesak... satu yg eynda kagum, dalam ni bising sangat... tapi bila pihak underground bagi announcement semua automatik berhenti berjalan & dengar pengumuman... takde yg bercakap langsung... sunyi... dah habis announcement semua sambung bising balik.... yg mabuk pun boleh diam ok haha... sangat disiplin...

Pastu kat underground ni ada sorang busker... bila dia tengok orang semua macam zombie kat lorong tu terus dia main lagu "Celebrations".... semua org automatik bertukar mood happy... menari-nari kat situ... kita tengok pun happy....hilang rasa stress...

Suprisingly dari waterloo bridge tu ke waterloo station, turun kat Tottenham Court Road station, naik dari situ ke Queensway station, hanya ambil masa sejam je! Sangat2 terkejut... malam new year ok... semua memang nak balik... or mungkin tolak2 yg tengah berparty tu kan.... tube memang tak penuh langsung.... kami ni dok bayang habis laaaa pukul berapa nak sampai apartment kan... 


Sampai apartment dalam 1.30pm... Eynda tido lambat sikit... 3am baru tido sebab nak pack beg2 baju...


Eynda sambung entry 1st January kat entry ni je la...

Esok pagi tu 9am kami dah check-out dari apartment kami...


Apartment kami yg curtain kuning tu.... 







Turun je dari apartment dah ada yg menanti kami utk bawa kami ke airport...




Kali ni kami balik melalui airport Gatwick.... 1st time ni... perjalanan agak lama jugak.... sejam kot... sempat tertido dlm kereta tu...ye la kita tido 3am... bangun 6am... ngantuk la...

Kenapa airport Gatwick? Bukan Heathrow? Sebab masa ni flight dari airport ni murah sikit dari Heathrow.... tu je... tapi Gatwick ni lagi best kot... lagi happening...




Breakfast dulu... flight pukul 1.30pm... smoked salmon & cream cheese sandwich...




Dah boardinggggg....






Bye bye London... InsyaAllah kalau ada rezeki kita jumpa lagi...



Lunch di atas awan...



Pastu kan.... Eynda dah tak larat nak snap gambar daaaaa.... transit kat Dubai kejap... sambung flight ke Malaysia.... Alhamdulillah sampai tengahari 2nd January....

Tambah sikit la citer.... masa dah sampai KLIA kat area collet baggage tu Eynda pegi toilet... tetiba tengah beratur tu ada sorang wanita cantik keluar dari salah satu toilet... terus mulut ni terkeluar cakap... "Ehhh Dato CT...." Dia senyum je & eynda senyum balik.... nak ajak bergambar tak sempat la... dalam toilet pastu eynda tengah beratur nak masuk toilet... bila keluar dari toilet nampak Dato CT kat area baggage tepi kami tunggu beg2 kami... boleh je nak pegi kacau dia tapi takpe la Eynda pun letih... nak ajak selfie nanti muka eynda macam muka tak siap... Dato CT menten cun je hahaha.... nampak la Aafiyah dlm stroller... diaorg baru balik dari Singapore...


Ok tamat dah kisah holiday Eynda... berbeza sikit kali ni sebab travel hujung2 tahun.... sebelum ni hujung november dah travel.... pastu kali ni pegi 2 negara yg berbeza suhunya.... dari suhu macam aircond ke suhu yg sejuk sampai ke tulang....

Alhamdulillah Eynda tak jetlag... ada la pening2 sikit mungkin sebab eynda lawan jetlag... Eynda start dari tahun 2017 dah ajar otak eynda ni masa travel.... ikut time lokasi yg eynda pegi... masa tu pegi Istanbul... dah 10pm baru eynda tido walaupun kekadang 4am eynda terjaga... biasa la tu kat Malaysia pun 1-2 kali terjaga dari tidur jugak malam2.... selalunya kalau terjaga tu eynda akan bangun masak air dlm kettle hahaha... bukan bangun masak & makan ok... masak air je utk stock air minum... pastu tengok fb jap...ig jap...pastu sambung tido....

Kali ni balik dari travel pun eynda buat macam tu...Alhamdulillah takde masalah.... malam 11pm masuk tido... 5.30am-6am bangun tido... tido siang tu ada jugak... eynda pun konpius jetlag ke...sebab tak travel pun siang memang akan terlelap jugak...so eynda rasa tak jetlag kot hahaha...

Baiklah.... panjang ye entry kali ni...harap tak jemu membaca.... Eynda suka share pengalaman eynda... semoga lebih kepada kebaikan dari keburukan.... 

Terima kasih sebab sudi baca blog Eynda.... Nanti eynda jenguk blog kawan2 ye... yg takde blog pun tq sebab sudi jenguk blog Eynda ni... 💕


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails