Tuesday, April 18, 2017

Kisah Sabtu Lepas...

  
Assalamualaikum....


Tajukkkkk.... malang sungguh sekarang dah kurang kreativiti... nak letak tajuk pun dah tak pandai huhu...


Last Saturday eynda & anak-anak pegi birthday party... birthday Aiden & ian.... mummy diaorg bff eynda aka jiran eynda.... Blogger jugak... http://lizzieasamummy.blogspot.my


Yang menariknya... birthday party ni buat kat balai bomba tau.... haaaa... best kan? Lain la sikit pengalamannyer...


  

Hannah dapat topi bomba....


Masa sampai tu dah ramai tetamu datang.... happening jugak la... rasa lain sebab ada fire truck segala haha....

Ada macam-macam hidangan... nasi lemak... bihun goreng... nuggets/sosej koktail... kuih-muih... sebab party start 10.30am... kira macam breakfast la....

Tak lama lepas tu tetamu berpeluang utk naik fire truck... diaorg bawak pusing dekat2 je satu pusingan siap bunyi siren bomba haha... 








Liz... mummy Aiden & ian yg pakai t-shirt bomba tu...uollss boleh baca kat blog Liz nanti... dia mesti citer pasal persiapan birthday party anak-anak dia :-)





Boleh bayang tak call bomba tetiba kami yg datang? Hahahaha....





Sementara kami dok posing-posing, kids tengah enjoy main air...wahhhh... seronok sangat la diaorg... nasib baik masa invitation ada bagitau bawak pakaian extra.... Hannah pun join jugak...




Ian nak pukul pinata... Aiden yg bertopi bomba depan tu...




Wow... hahaha...





Tq aunty Liz :-)


Habis party dalam 1pm... on the way balik rumah anak-anak ajak lunch pulak... so pegi la lunch dulu sebelum balik rumah....



Lunch kat The Hideout, Bukit Jelutong...





Salmon Fettucine.... sedap jugak... selalunya kalau ke situ eynda suka order Honey Lemon Soda ais.... sedappp... sekali sekala boleh la bersoda... bukan hari-hari ye hehe...






Happy tummy happy me :-D



Citer malam pulak... hubby ajak dinner kat Star Avenue Lifestyle Mall.... kat situ ada Texas Chicken ....




Tapi bila sampai kat sana ternampak restoran ayam goreng organik... teringin pulak nak rasa...





Ada playground kat dalam restoran....






Menu macam KFC... chicken chop pun ada...next time boleh try... bagi eynda sedap jugak...jarang la eynda makan yg tak sedap hahaha... tekak ni tak cerewet.... ayam gorengnyer tak oily... pastu tak masin sangat... dan tak kenyang dua ketul tu huwaaaaaa.... rasa macam takde apa masuk dlm perut... sebab tu ianya ayam organik kot....

Lepas dinner jalan-jalan kejap... hubby & Adam nak pegi kedai OC Sports Shop kat situ sebenarnya... tapi takde apa yg menarik utk dibeli.... maka balik la ke rumah... 






Tuesday, April 11, 2017

Kisah Hujung Minggu...



Assalamualaikum....








Sabtu lepas eynda masak nasi lemak... masak sikit je...makan waktu lunch...sebab nak keluar jalan-jalan lepas Zohor..


Lepas Zohor eynda ke 1 Mont Kiara... kat situ ada Sports Direct... masuk Sports Direct jadi juling mata...sebab susun atur barangan macam berserabut sikit... tapi hubby kata memang diaorg buat camtu so customer akan duduk lama dalam kedai sebab rasa macam banyak benda belum tengok... haaaa memang betul la... rasanya sejam dua jugak dalam kedai tu... padahal semua bahagian dah tengok...rasa macam ada ulang 2-3 kali utk setiap bahagian hahaha....


Banyak jugak la borong tapi cari yg ada sales aje.... tengok kasut yg eynda beli ni... tinggal RM69 je...





Dah habis memborong lepak minum kopi dulu... Hannah order mushroom soup...sedap ...




Nampak tak gambar belakang tengah tuang susu tu? Eynda & hubby order Frozen Espresso... espresso dlm bentuk ice cubes...pastu tuang susu... bergabung jadi la ice espresso hahaha... 


Lepas tu kami singgah kejap rumah abg ipar di area berdekatan sebab mertua ada kat sana.... lepas maghrib kami bergerak dari situ....

Sebelum balik rumah, dinner siap-siap la...





1st time sampai area sini... best jugak... Plaza Damas heheheh....dah 17 tahun duduk KL/Selangor...baru sekarang sampai tempat ni :-p




Actually Hannah la dah seminggu teringin nak makan Penang Char Kuey Teow... alang-alang dah ada kat area ni, hubby pulak pernah datang sini dgn geng keje dia, kami dinner kat Aji Don Alley... boleh tahan sedap la kuey teow diaorg... pedas & tak pedas semua sedap... kat situ konsep ala-ala gerai... ada satay... nasi ayam ipoh... mee rebus johor... makanan indonesia... banyak lagi la...


Hari ahad pulak hari kemas2 rumah.... keluar lunch...




Tak plan pun nak ke sini... Scrumptious Sugar, Bukit Jelutong.... try la cari kat instagram...





Masuk je dalam kedai hmmmmm bau wangi kedai cake... simple je deko kedai tapi kiut... nak beli makan kat rumah boleh, nak makan kat situ pun boleh... ada minuman jugak... tapi bagi eynda kalau beli makan kat rumah better jangan simpan kek lama-lama... kalau masuk fridge dah tak rasa macam sepatutnya... makan kat kedai tu lagi fresh especially kalau kedai baru bukak dalam 1pm.... Memang tak tau nak pilih kek mana satu sebab banyakkkkk pilihan... 

Eynda teringin nak ke situ sebab nak beli Kek Pandan Gula Melaka je..... dah makan, dah rasa, ok la.... hilang ngidam hahaha...boleh la duduk diam-diam :-D






Friday, April 7, 2017

Zoo Negara Mac 2017.




Assalamualaikum....


Cuti sekolah bulan 3 yang lepas, Eynda & keluarga ke Zoo Negara.... ntah macam mana boleh terpikir nak ke sana... bagus la sebab dah lamaaaaa tak ke Zoo Negara... asyik pegi shopping mall je kan.... 

Kami pegi di pagi hari..... takde la pagi sangat sebab singgah breakfast kat kedai makan dulu...sampai dalam 9.30 pagi di zoo, masa sampai tu zoo belum sesak lagi... best... harga tiket boleh check kat website Zoo Negara ye :-)




Perjalanan dalam zoo bermula... jumpa si dia dulu.....





Comel-comelnya! Semua tengah tunggu waktu sarapan....ehhh yg hujung tu tengok kamera eynda rupanya haha...





Penat berkawad dalam kawasan zoo tu... tempat ni la kami nak tuju sebenarnya.... Hannah merajuk time ni sebab dia kata semua bear tinggi dari dia...





Baru tau eynda sama tinggi dgn beruang panda :-D





Haaa ni baru panda betul... comel sangat la tapi terpaksa tahan diri dari menjerit teruja... sebab kita tak dibenarkan bising bila masuk dalam kawasan panda ni... Panda ada baby sekarang tapi time kami pegi ni tak nampak pun babynyer...





Pemalasnyaaaa hahaha... masa kami masuk ni semua panda tidur.... kalau bergerak pun selangkah dua pastu baring semula....





Yang ni sempat la tengok dia bergerak dari tanah naik ke atas sambil panjat tangga tu....kat dalam tu dah la ada aircond... ada bunyi air mengalir...tenang je sebab semua pengunjung diam... tengok pulak haiwan bulat yg comel tu....pastu semua orang rasa ngantuk asyik menguap je... sebab terlalu tenang haha...





Ada cafe sebelum keluar dari bangunan rumah panda so singgah minum jap hilangkan ngantuk dan dahaga... beli cupcake pun rupa panda...





Sambung jalan-jalan lagi.... jumpa si kucing belang ni... apa la dia pikir time tu... berendam dalam air pastu ngadap dinding... kita panggil-panggil dia, sebelah mata pun tak tengok kita...





3 jam jugak la kami kat zoo tu... puas hati... berpeluh-peluh... kira satu senaman jugak la bila jalan-jalan dalam zoo ni... bagus bawak anak-anak ke tempat macam ni... sambil-sambil belajar tentang haiwan... contoh kalau dulu Hannah tengok unta... "owhhh ni la unta..." Sekarang tengok unta..." atas badan unta tu bonggol... unta menyimpan air dalam bonggol tu..." etc... gitu la... :-)






Sunday, April 2, 2017

Movie : Beauty & The Beast.



Assalamualaikum....



Petang semalam eynda & family pegi tengok movie Beauty & The Beast.... kontroversi sungguh la movie ni kan.... nak pegi tengok pun mula-mula cuak...apa la yg sampai nak banned tu... Hannah pun dah pandai... siap tanya takpe ke kalau dia tengok movie tu?



Beli tiket movie time 3.15pm..... tapi kenapa orang lain dok ambik gambar bunga ros ni ada lampu cantik? Kena tunggu show waktu malam ke? 





Tegak je posing sebab tak selesa ramai org kat depan tu....tapi nakkkk jugak berposing kat situ kan... utk kenangan apa salahnyer....

Movie??

Eynda kasi 5 bintanggggg..... best sangat jalan ceritanya.... mula2 sengaja nak rasa bosan sebab baru tau movie tu muzikal... kejap2 nyanyi.... tapi try enjoy je movie tu... best... ada lawak... ada sedih... bergenang gak airmata utk sesetengah scene tapi nasib baik gelap.... haaa sape la melalak dlm cinema semalam?? Hahaha.... gurau je... kalau ada yg nanges semalam pun tak tau la... memang ada scene yg menyentuh jiwa skit...

Scene kontroversi?? Takde apa sangat laaaa... kalau tak bising2 rasanya budak2 pun tak perasan... cuma obviously ada watak lelaki lembut tapi tak lembik dlm movie ni.... bukannya whole story tu citer dia je...hubby kata gimik aje buat bising2 ni....lagi laku la movie...ramai nak tengok apa yg kontroversi sangat tu....

Tapi memang indah jalan citer movie ni... boleh je pi tengok... nak citer banyak2 kat sini takmau la ... nanti rosakkan mood org yg belum tengok... 




Dah habis tengok movie jalan-jalan cuci mata je kat mall tu....





Lunch sebelum tengok movie.... dalam cinema minum kopi je...



** Teringin nak tengok movie Kimchi Untuk Awak tapi konfirm la eynda & Hannah je berminat hehe...




Friday, March 31, 2017

Komtar, Penang..... Menara Alor Star.... Rumah Mahathir Mohammad....Pekan Rabu....




Assalamualaikum....




Cuti sekolah lepas kami balik kampung..... balik pun weekend last dekat2 nak buka sekolah...Alhamdulillah highway tak sesak... perjalanan dari shah alam ambik masa tak sampai 4 jam so kami buat keputusan utk lunch di Penang sebelum balik Sungai Petani...



Singgah KOMTAR... dah lain la sekarang.... boleh jadi sesat pusing2 area komtar ni... ada lagi mall lain keliling komtar... next time nak datang utk The Top pulak.... tak sempat...






Oleh kerana parking kat mall area Komtar tu, jalan kaki je ke Kassim Nasi Kandar.... restoran ni eynda selalu pegi zaman kecik2 dulu... sekarang dah tak sesak macam dulu.. banyak restoran nasi kandar dah kat Penang tu... yg mana viral yg tu la orang kerumun huhu...sebelum tu dah sampai dah restoran Hameediyah Jalan Campbell... adoiiii sesak sangat... berebut meja makan...beratur tak berganjak.... last2 pegi Kassim Nasi Kandar ni je la...tapi ruginya sebab eynda makan sesudu dua je... rasa bersalah sebab membazir.... tapi sebenarnya eynda tak sihat sebelum tu dah 2 minggu... sampai kat Penang kena panic attack pulak... tak tercerita kisah mengapa huhu... nak paksa makan takut termuntah balik...





Dah 6pm baru perut rasa lapar.... sebab dah tenang lepas solat.... terjumpa pulak pulut mangga... walaupun tak la sesedap mana tapi Alhamdulillah merasa gak... dah lama tak makan pulut mangga tau...






Sampai di rumah mama eynda... di sambut oleh kucing2 mama eynda, ada 3 ekor.... ni salah seekor, paling kecik... nama dia Baby ... keturunan maine coon ni... moga2 dia membesar lagi besaarrrr nanti haha...best ok kucing besar2... eynda selalu berharap Fluffy eynda tu maine coon tapi sayangnyer dia keturunan Siberian hahaha....






Esok tu jalan2 di Alor Star.... tak plan betul2 pun... sebenarnya nak cari nasi kandar.... tapi banyak restoran tutup hari ahad rupanya.... dah nak balik baru ternampak restoran Hameediyah pokok ceri.... tempat makan eynda kecik2 gak tu dulu2...takpe next time pegi lagi...





Harga tiket nak naik menara Alor Star...





Berebut teropong tu dgn abang dia iskkk...






Sejuk berangin kat atas tu walaupun tengahari rembang...





Kecik je menara ni... pusing jalan2 ehhhh dah ulang balik tempat yg sama :-D






Turun je terus nak main kat playground... panas uittt.... eynda ada record video turun dari menara... dalam 50 saat dari atas turun ke bawah...





Ni pun tak plan.... nak cari restoran nasi kandar Hj Ali tutuppppp...Nasi Lemak Royale tutupppp...tulis situ bukak pukul 4.30pm pulak... tup tup terjumpa signboard Rumah Kelahiran Mahathir Mohammad.... zasssss masuk parking... 

Eynda pernah datang sini ikut rombongan Puteri Islam zaman sekolah menengah dulu... lama dah tu!!





Free je takyah bayar apa-apa....





Wakaf katanyer.... tanah ke... beca tu... ku tak tahu huwaaaa...




Bagus bawak anak2 ke tempat macam ni... tambah ilmu sikit... Kat dalam rumah tu takleh ambik gambar sepatutnya... tapi ada jugak la yg nak jugak snap gambar hhmmm... cubalah hormat permintaan orang...ada tulis kat dalam rumah tu...





Dah lapar... nasi kandar masih tak jumpa.... last2 singgah Pekan Rabu.... ada kopitiam ala2 foodcourt...macam2 ada.... anak2 makan nasi goreng... hubby order Mee Abu...femes tau mee ni dari eynda kecik2 lagi... eynda order Nasi daging merah loqstaq haaaa hambekkkk.... 





Pekan Rabu yg baru....





Pekan Rabu yg lama.... di sini Tun Mahathir pernah berniaga gak sebab dia tak dapat nak sambung belajar satu masa dulu... Tukang Jahit baju melayu Tun Mahathir dulu kat sini la... nak jadi citer tukang jahit tu kawan baik arwah abah eynda.... Tun Mahathir dulu kecik2 membesar sama zaman arwah abah eynda la kat loqstaq tu... 






Dah takde apa kat Pekan Rabu lama....rindu tempat ni... zaman kecik wajib datang sini... sesakkkk dan meriah sangat dulu2.... ntah la eynda tak merasainyer kat Pekan Rabu baru huhu...


Kemudian kami patah balik ke Pekan Rabu yg baru....beli serba sedikit kudap2 utk mama kat Sungai Petani.... eynda cuma bawak balik ke shah alam "coq peneram" je hahaha... sedaapppp sangat2...susah nak cari yg masa panas sedap bila dah sejuk pun sedap...pastu isi dia mampat tak kosong... aduhhh patut borong banyak2 la hari tu.... diet tak diet hahaha...


Pastu balik Shah Alam la... anak2 sekolah ye.... :-D




























LinkWithin

Related Posts with Thumbnails