Thursday, March 14, 2019

Adam & SPM 2018.



Assalamualaikum....


Hari ni 14hb Mac 2019.

Hari keputusan SPM 2018 diumumkan!

Eynda? Sejujurnya Eynda takde rasa apa-apa.... Eynda redha Adam nak dapat result macam mana pun.... sebab sebaik habis je exam SPM tahun lepas, laluan hidup Adam seterusnya dah ditentukan... cuma belum ditunjukkan.... jadi yg lepas tetap lepas... kita kena pandang ke hadapan....

Pagi tadi seawal 9.45am Eynda & Adam dah ke sekolah.... hari ni boleh lihat anak-anak yg bakal tahu keputusan SPM masing2.... semua happy-happy je... maklum la ramai yg dah lama tak berjumpa satu sama lain kan...yg pastinya mereka ni dah berubah... ada yg eynda kenal sejak form 1... beruniform sekolah... comot2.... tapi hari ni semua dah lain... tinggi2... handsome2... cantik2... bergaya... bermekap... pakaian up-to-date... rasa macam ada dlm dunia Instagram la pulak hahahah....

Eynda terasa kerdil & tenggelam dalam lautan anak-anak ni ... 

Walaupun keputusan SPM boleh kita tahu seawal 10 pagi melalui SMS, tapi Eynda tak check pun... kali ni saje nak rasa berdebar la konon....Adam pun kata jangan check.... sebab sebelum ni result UPSR Adam & Hannah, Eynda check... PT3 Adam tak check...



Masa baru sampai..... 


Sepatutnya result boleh dapat dlm pukul 10.15 pagi.... agak lama jugak kami menanti.... akhirnya selepas pengumuman pelajar2 cemerlang 9A's & 8A's , dlm 11 pagi baru la pelajar2 lain boleh ambil result masing2... 

Owwhhh... anak Eynda bukan lah pelajar straight A's.... tapi Eynda bangga dgn Adam...



Muka dah pucat tu....nasib baik tak pitam ye...susah pulak hati mama...




Sampai giliran Adam.... cikgu terkejut...Adam lagi la terkejut! 


Adam lulus??? Biar betul Adam lulus! Alhamdulillah..... hilang rasa beban segala....rugi tak teringat nak ambik video masa ni.... reaksi Adam & cikgu .... 

Cikgu kata Adam & the gang yg suka tido dalam kelas...suka merayau dalam kawasan sekolah... suka sembang2 dlm kelas... lulus!

Walaupun bukan pelajar cemerlang, syukurlah dgn result Adam... agaknya kalau usaha lebih lagi mungkin lagi bagus result Adam... walaupun nampak memang gigih ulangkaji sampai tido ternganga terbaring dgn buku di peluk.... ulangkaji ke tido yg lebih? hahaha...

Result Adam? Adam cuma jawab result Adam "pecah kepala" hahaha... sape paham, paham la.... cthnya dari dulu2 Sains selalu dapat E, SPM dia dapat B+.....

Mama bangga dgn Adam walaupun mama nampak Adam selalu main-main kalau bab belajar.... cikgu2 pun tahu... Ayah pun pasti bangga dgn Adam.... 

InsyaAllah lepas ni Adam akan mula chapter baru dalam hidup Adam.... lesen kete pun tak sempat ambik lagi... kita nak kena "window shopping" uni/kolej mana yg sesuai dgn course yg Adam minat...




Tahniah Adam! Panjang lagi perjalanan hidup Adam... walaupun Adam dah besar.... Adam tetap baby boy mama sampai akhir hayat... sebagai seorang anak yg mendengar kata, menghormati mama & ayah.... itu sudah satu kejayaan besar dlm hidup Adam... stay humble... jangan lupa diri.... mama & ayah akan sokong Adam dlm apa jua Adam lakukan tapi ingat... pikir mana yg baik mana yg buruk... lakukan hanya yg terbaik....


So TQ...next?






Friday, January 4, 2019

Paris 2018 ~ Day 7...Last Day In Paris....



Assalamualaikum....


Hari last kat Paris.... rasa sayu ada ... rasa seronok pun ada.... sayu sebab nak kena back to reality haha... no more sejuk-sejuk day.... seronok sebab nak balik Malaysia, rindu makanan Malaysia & cuaca Malaysia... rindu rumah sendiri, katil sendiri...toilet sendiri kekekeke....rindu Jaya Grocer :-p



No more suhu negatif-negatif camni ....




Bangun pagi settlekan baju bajan semua masuk dalam beg, turun kejap kat lobi... kat aparthotel ni ada small garden... hari last baru nak jenguk garden ni....cantik jugak... 


 

Nampak tak bilik yg ada balkoni & ada kerusi? Tapi balkoni tu menghadap garden ni je... bukan pemandangan luar hotel....



Jalan-jalan kejap kat area luar berdekatan.... masa ni semua dah tak guna heattech... just sweater & light jacket... bayangkan berjalan dlm suhu negatif begitu.... sejuk okkk...




Posing selagi mampu... tangan dah sorok dlm jacket je...



11am kami dah balik ke hotel utk check-out....



Driver dah siap tunggu utk ke airport...




Dah rindu Paris mungkin? 



Serius masa ni macam kena paksa ambik gambar kat luar hahaha... takmau dah sejuk-sejuk...




Tengok.... orang panggil keluar ambik gambar pun dah statik kat dalam tu....




Jumpa Paul kat airport... Eynda tak pernah makan minum kat Paul Malaysia... saje taknak sebab nak rasa yg original kat Paris.... pasni baru la nak terjah yg kat Malaysia... baru tau ada beza ke tak... 




Tunggu nak boarding.... 




Bye bye Paris.... ntah bila nak berjumpa lagi... InsyaAllah....




Alhamdulillah setelah berbelas-belas jam penerbangan, transit seperti biasa di Doha, akhirnya sampai dgn selamat di negara tercinta.... 


Habis jugak kisah percutian di Paris.... agak lambat habiskan semua entry sebab sibuk sikit dgn hal sekolah Hannah.... 

InsyaAllah kalau murah rezeki, panjang umur, jejak kaki ke negara orang lagi nanti....

Ada jugak la pendapat eynda tentang Paris yg biar eynda aje yg simpan.... walaupun banyak cakap-cakap orang yg negatif pasal Paris, relaks.... enjoy.... pasti kita akan nampak keindahan Kota Paris....


Sekian.... terima kasih sudi baca Eynda's Diary....

Jumpa lagi...



Paris 2018 ~ Day 6.




Assalamualaikum....


Misi seterusnya utk berjumpa dgn Monalisa hehe... hari tu dah peluk besi Eiffel Tower kannn...



Suhu utk hari ke6...... 



Nak turun ke metro station....



Kat sana kalau naik metro tiket guna masa nak pegi je.... nak keluar dari station takyah guna tiket tu dah.... tapiiii... ada jugak tempat yg guna tiket masa nak naik & masa nak keluar dari station pun kena ada tiket... so nak selamat simpan je semua tiket elok-elok... 



Actually setiap kali nampak train sampai eynda akan berdebar.... bukan sebab takut pickpockets... no... Alhamdulillah so far seminggu kat sana tak jumpa langsung geng pickpockets kat area mana-mana metro/RER.... yg eynda risau sebab sesak sangat metro kat Paris ni... berbanding pengalaman naik train kat London & Istanbul, train kat Paris ni tahap sesak dia sampai nampak dari luar macam terlenyek semua org dlm train tu haaaa.... ada jugak la eynda taknak masuk bila train sampai sebab nak tunggu train yg lebih selesa... 2-3 train lalu baru nak naik kekekek...




Dari Monmartre kami turun di station Chatelet... Chatelet ni tempat shopping selain Champs Elysees... bezanya Chatelet ni umpama One Utama... ada Forever 21.... Mango...ada Superdry...Gap...Pandora...Puma etc... kiranya Chatelet ni tempat yg eynda suka la berbanding kat Champs Elysees tuuuu... nak masuk kedai pun tak berani kalau kat Champs Elysees... standard eynda yg kat chatelet aje... tapi sayang tak sempat nak explore sebab sibuk explore tempat lain... takpe la eynda tak suka shopping sangat... lebih suka jalan-jalan tengok pemandangan & bergambar...gambar lagi berharga.... barang nanti jemu mesti beli yg lain... lagipun nak shopping pakaian semua sesuai utk winter... balik Malaysia pakai utk sauna ke? Hahaha.... handbag tak berapa nak rasa perlu beli... eynda ni kalah dgn perfumes je... mesti nak beli...




Dari Chatelet jalan kaki ke Musee Du Lourve mengambil masa hanya 6 minit....





Selalu tengok dalam youtube.... akhirnya depan mata...  





Dalam piramid....



Masuk je dalam tu ada 4 bahagian muzium... tapi kami terus terjah bahagian yg ada Monalisa je... nak explore semua bahagian memang la terlalu besar tempat tu....




Cari cari cari akhirnya sampai di bilik terletaknya gambar lukisan Monalisa... rasa macam tak percayaaaaa.... masa tu ramainyaaaaa manusia... tapi hati nekad nak cilok sampai ke depan ....





Yessss.... eynda dapat berdiri betul-betul depan lokasi gambar Monalisa.... cuba tengok gambar Monalisa ni... dari setiap sudut... kiri... kanan... tengah... mata Monalisa tetap merenung kita... 




Sambung explore lepas dah puas tengok Monalisa...




Cantik lukisan2 kat sini....



Menikmati pemandangan di luar....




Kat dalam tu ada cafe.... makan roti & minum kopi...





Jalan-jalan lagi....boleh sesat kat dalam ni...




 Pemandangan dalam kawasan piramid...




Lepak-lepak depan Musee Du Lourve...





Jalan kaki nak ke Notre Dam.... dlm perjalanan ke Notre Dam ni eynda terlanggar bekas duit peminta sedekah... aduhhhh rasa takut tu tak tau nak kata... takut dia mengamuk.... tapi dia diam je... buat muka kesian... kelam kabut kami kutip duit2 syiling masuk ke dalam bekas tu semula... hubby suruh Adam bagi sikit duit syiling yg kami ada... Eynda heran sebab eynda jalan kat tengah2...jauh dari dia... cemana boleh terlanggar bekas duit tu? Memang tak nampak la sebab diaorg guna potongan botol mineral water je utk letak duit2 tu... 

Rupanya peminta sedekah ni memang sengaja letak bekas duit tu kat tengah sikit.... eynda nampak depan mata kat satu area... sorang peminta sedekah ni tolak bekas duit ke tengah... pastu ada sorang wanita lalu terus terlanggar bekas duit tu... sama je modus operandinyer... tak marah orang yg langgar tu tapi buat2 kutip duit dgn muka kesian... so wanita tu pun bagi duit sikit...



Duduk2 kejap....


Sepanjang jalan banyak gerai2 jual arts....anak2 eynda memang suka arts... teruja la diaorg...




Depan Notre Dam...




Kami masuk dalam bangunan Notre Dam tu... serius cuak sebab eynda sorang je bertudung... tapi instinct kata InsyaAllah ok... Alhamdulillah ok je... 


Seterusnya kami jalan kaki hingga la terjumpa Galeries Lafayette... rupanya ada 3 building ye.... yg kami masuk semua bahagian wanita.... heran gak mula2 mana bahagian lelaki & bahagian groceries/makanan.... bila dah keluar baru jumpa lagi 2 building.... satu building bahagian lelaki, satu building utk food aje la kot... tapi kami masuk satu building aje... yg dua lagi tak masuk...



Tak shopping pun... nak tengok kubah cantik ni je...



Lunch kat situ....





Kemain lagi touch-up lip balm dalam toilet Galeries Lafayette....




Depan Academie Nationale De Musique...




Kami malas nak balik naik metro.... dah letih berebut dgn orang lain... bersesak-sesak tersepit-sepit... baru berapa hari kan... dah tak tahan hehe.... so kami check google maps...boleh tak jalan kaki balik ke Monmartre.... bila tengok goole kata boleh balik ke Monmartre jalan kaki ambik masa lebih kurang 30 minit... pastu tengok jalan pun area kedai2 tak sunyi.... so jalan kaki aje la... Alhamdulillah selamat sampai di Monmartre....

Balik awal sikit sebab nak start packing beg sebab dah nak balik Malaysia....



Nanti eynda update hari last di Paris ye...

Tq sudi baca blog Eynda :-)








Thursday, December 27, 2018

Paris 2018 ~ Day 5.


Assalamualaikum....


Mari sambung citer Paris Day 5. Sibuk pulak 2-3 hari ni tak sempat nak menulis... maklum la dah nak bukak sekolah next week...



Pepagi sebelum keluar dah check cuaca seharian...





Day 5 kami keluar dari bandaraya lagi... kami ke Palace of Versailles (Chateu De Versailles). Boleh baca di sini : History of The Palace of Versailles utk info lanjut.... nak citer panjang pulak...



Untuk ke sini kita perlu naik dua train... kami naik metro & RER... macam nak ke Disneyland jugak...lebih kurang 1 jam 20 minit perjalanan...



Palace ni sangat sangat sangat besar & luas... bayangkan nak ke satu lagi istana kena jalan kaki ambik masa 30 minit... memang tak sempat la nak ke tempat tu... yg ada ni pun tak tertengok...



Eynda tengok gambar je.... pening nak baca/dengar sejarah diaorg ni... setiap kali travel memang akan ke tempat macam ni... bercampur-campur dah info sejarah dlm otak ni...



Itu katil....



Letih ok jalan-jalan dlm istana.... cemana la diaorg yg hidup dlm istana ni dulu2... kalau tak silap ada 2300 buah bilik!



Tengah cari lokasi restoran halal utk lunch...




Nasib baik jumpa gak satu kedai halal...


Lepas lunch kami masuk semula ke dalam Palace of Versailles tapi kali ni jalan-jalan kat garden pulak... masuk adalah percuma... nak tengok dlm istana je kena bayar tiket... garden sangat la besar & luas.... ramai yg masuk utk berjogging, beriadah.. berkayak... ada cafe kat dalam tu...





Belakang tu palace yg kami masuk tadi... tu baru tak sampai separuh dlm gambar ni...





Sukanyaaaaa tempat ni.... kalau dekat memang nak datang satu hari utk tengok istana, satu hari utk enjoy garden dia...




Kena rajin berjalan la kat sini...ada jugak perkhidmatan buggy tapi kena bayar la... baik jalan kaki...




Gambar @ 3pm.... 






Semua tempat cantik utk bergambar....




Kemain dia.... ayah yg snap ni... mama kat tempat lain... pandai pulak posing tak tengok kamera... tapi dari kecik dulu gambar dia banyak senyum tak tengok kamera.... mama yg tiru sebenarnya haha...




Sejuk... nak nyorok kepala macam kura-kura....




Hari dah mula nak gelap... macam takde lampu je kat area garden....jadi kami patah balik ke palace.... tak puas sebenarnya sebab ada lagi area tak explore.... ada tasik besar tempat org berkayak... 

Encik hubby tolong bawak handbag kita... sweet tak? Sebab kita jalan slow bila pakai handbag... ye la bag doremon... bila takde handbag kita pulak laju kat depan ahahaha...




Gambar last sebelum balik.... jom la balik Monmartre... jap lagi mesti train sesak... memang sesak ler... berebut-rebut... Alhamdulillah la balik ke apartment dgn selamat....


Next... Musee De Lourve...

Terima kasih sudi baca Eynda's Diary...





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails