Thursday, November 9, 2017

Permintaan Birthday Girl...



Assalamualaikum....



20hb Oktober lepas kan birthday Hannah... alaaa takpe la dah basi pun nak citer hehe... dia ada permintaan... nak pegi Aquaria.... gaya ajak pegi tu macam la dia tak pernah pegi Aquaria langsung!

So pepagi 21hb Oktober tu kami pun pegi la KLCC.... 





Sarapan dulu... makan nasi goreng wahhhh.....kat foodcourt sebelah Aquaria tu je... sementara nak tunggu kaunter tiket bukak...


Nasib baik la tak sesak masa beli tiket.... cepat je dapat masuk dlm Aquaria tu... 




Spot menarik utk bergambar.... kena ikut giliran... ramai kat tepi tu sebenarnya... nampak je macam takde orang...





Gelap la kat dalam ni...




Walaupun dah banyak kali datang.... walaupun kat rumah ada bela 3 jenis ikan 3 jenis aquarium/balang/tempayan.... tetap teruja tengok ikan-ikan ye... ye la kat rumah ikan kecik2 je... kalau la boleh bela ikan besar2 camni kan....




Photobombed plak dia!





Cantik kan? Rasa macam dalam laut pulak walaupun kita fobia lautan huhu...




Mak pak sape la melangut tu... tak tau pulak Adam snap gambar ni haha... kalah bebudak tengok ikan!





Silhoutte....





Bila bagi handphone kat Hannah.....




Kejap je dalam Aquaria tu...pusing-pusing dah settle... permintaan seterusnya... dia nak lunch kat Wendy's.... layan je...




Cik abang ni sanggup duduk asing kejap sebab nak caj handphone hhmmm....sorry muka mak besar betul haha...





Dah lunch jalan-jalan aje dlm KLCC tu ... pastu balik rumah...






Balik tengok ikan kat rumah pulak hihihi.... Kalau ada yg baca entry eynda singgah kedai ikan kat sg buluh hari tu... beli balang utk ikan laga ni la...











Thursday, October 26, 2017

Empat Hari Di Bulan Oktober.



Assalamualaikum....


Setiap tahun bulan Oktober lah yg paling kami tunggu.... sebab bulan keriangan utk kamiiiii...




6/10/2017 ~ Wedding anniversary yg ke 17... 

Alhamdulillah Eynda bersyukur sebab dapat suami yg terbaik utk Eynda... Semoga hubungan kami sentiasa dalam peliharaan Allah swt... 

Entry anniversary lepas2 kemain lagi tulis berbunga-bunga... tahun ni yg ni je? hahahaha... 

Sebenarnya tak perlu kata-kata yg panjang lebar selepas 17 tahun bersama... masing-masing dah tahu ...walaupun eynda pakai kasut size berapa pun hubby masih tak tahu kahkahkah.... walaupun masih bersaya awak... biarpun bahasa tubuh badan kita selalu tak jumpa mana mesranya... tapi Alhamdulillah... hubungan kita tak perlu diperjelaskan... 

Kita adalah Suami & Isteri....


Nexttttttt...



9/10/2017 ~ Birthday Adam yg ke 16 tahun.....



Adam masa kecik! Dulu-dulu ramai ingat dia girl hehehe...





Adam yg terkini...saja letak gambar ni... sebenarnya masa dia kecik ada gambar eynda dukung dia kat tempat ni... so bila dah besar pegi situ acah-acah nak dukung dia la... ko rasa? Hahaha....

Sekarang dia paling tinggi dalam family... tinggi dia dah 172cm... baru 16 tahun tuuu...







20/10/2017 ~ Birthday Hannah yg ke 11 tahun.....



Hannah baru keluar dari perut seminggu masa ni... macam tak caya dapat baby girl... rasa macam dapat anak patung...nak pakaikan dress kembang-kembanggg... nak simpan rambut dia panjangggg...ikat2 rambut pakai reben pakai sepit rambut....





Ni Hannah yg terkini.... takde dah getah rambut reben atau sepit rambut bunga-bunga....macam mana mama macam tu la dia dress-up sekarang....

Anak manja sangat... kena bersabar banyak dgn dia... kalau boleh dia nak melekat kat mama je even dah besar sekarang ni pun... Mama nak dating dgn ayah pun susah...haihhh...

Hannah pun dah tinggi... 138cm... lagi 24cm nak sama tinggi mama! 

Padahal masa darjah satu dulu nak beli baju kurung sekolah yg readymade pun takde size sebab terlalu kecik...



Semoga Adam & Hannah membesar dgn sihat.... jadi anak2 yg baik... soleh & solehah... berjaya dunia dan akhirat... Semoga sentiasa dalam peliharaan Allah swt...ameennn...




Last but not least....

Hari ni anniversary Eynda's Diary yg ke 9 tahunnnnn!! 





Alhamdulillah... eynda dah jarang menulis sekarang... ada masa terpikir nak biar aje blog ni terkubur.... tapi kadang-kadang rasa sayang bila terbaca entry yg lama-lama especially masa anak-anak masih kecil... eynda sekarang pun selalu jadi pelupa... bila baca balik... ehhh ye ke? macam ni ke? biar betul... kekadang tergelak sorang2 ... sebab tu sayang dgn blog ni.... so ada masa lapang eynda masih nak menulis entry utk blog ni InsyaAllah... selagi mampu...

Terima kasih kepada semua pembaca Eynda's Diary.... diary yg takde istimewa... diary seorang mama yg hanya menulis tentang hidupnya.... semoga ada manfaat kepada yg membacanya...

Terima kasih...



Wednesday, October 25, 2017

Jalan-jalan Naik MRT...



Assalamualaikum....



15 Oktober hari tu kami naik MRT....Actually ni kali kedua naik MRT... baruuu kali kedua ye hehe.... saje syok-syok hujung minggu... dah ada kemudahan kita guna aje...

Kali pertama dulu naik dari Kwasa Sentral ke Central Market.... kali ni dari Kwasa Sentral ke Surian.... sebab nak makan nasi kandaq!




Tak lama menunggu...





Kami pegi lepas zohor...tak ramai orang ...





Kejap je dah sampai...senang sangat nak makan nasik kandaq kat sini... naik MRT duduk dlm aircond takyah pening2 jalan sesak...pastu takyah pening2 cari parking.... sampai station jalan kaki sikit,  dari atas station dah nampak Restoran Hameediyah kat bangunan Sunway Nexis...




Mural kat dinding....

Kami makan biryani... eynda pilih Biryani Itik ... sedap jugak... dah lama tak makan biryani kat restoran nasi kandaq... selalu makan nasi putih berlauk je...



Selesai makan kami jalan-jalan tengok apa yg ada dalam bangunan Sunway Nexis tu... takde apa sangat la... mungkin sebab hari Ahad ada kedai yg tutup kot...

Terjumpa satu kedai ni... DUSUN...

Masuk je wahhhh best ni... ada jual jus buah-buahan fresh... ada buah-buahan siap potong... ada sandwich...salads... mula-mula ingat nak beli cold press juice utk bawak balik sebotol... alang2 tu hubby kata jom la minum terus kat situ... kita apalagiiiii... setuju aje la...




Ada banyak jenis jussss... tak tau nak minum mana satu...




Tempat minum-minum yg sangat cozy...ikut hati boleh duduk lama kat situ... tenang je...



Macam-macam ada jual kat sini... semua yg healthy version la hehe... i likeeee.... cehhhh...padahal dah hentam biryani sepinggan tadi kan hahaha...




Smoothie yg eynda pilih... utk tambah energy... kononnnn...sebab pagi tu dah workout...



Tadaaaaa..... so konon-konon mintak energy balik la hahaha... sebab tu berani makan Biryani Itik!





Dahhh...lepas tu balik la... tak tau nak merayau ke mana lagi.... naik MRT turun kat Kwasa Sentral balik... otw balik rumah singgah kedai ikan cari akuarium cantik sikit utk ikan Laga kat rumah.... 


Hmmm... next time naik MRT nak ke mana pulak ye... Ada idea? 








Friday, October 20, 2017

Taman Botani Perdana, Kuala Lumpur.



Assalamualaikum....


Sabtu lepas kami beriadah di Taman Botani Perdana Kuala Lumpur.... dah lama teringin nak ke situ tapi baru sekarang berkesempatan....

Dengan penuh semangat, lepas solat subuh terus bersiap... breakfast ringkas aje di rumah... kalau nak singgah breakfast otw ke sana dah tentu 10am baru nak sampai destinasi kot...




Besar kawasan taman ni....




Lepas jalan satu pusingan.... bawak Hannah ni eynda boleh jalan kaki aje la... layan dia... tak kuasa dia nak berlari-lari macam mama dia... macam2 alasan nanti... ni pun bertuah dia nak ikut... kena biasakan dia dgn aktiviti macam ni jugak... sebab selalu kalau eynda & hubby, kami lari aje...





Cantik-cantik landskap kat situ....






Cakkkk...





Nice kan...?





Otw nak cari makanan sebenarnya ni hahaha.... sempat lagi bergambar.... tertarik dgn pokok tu jugak sebenarnya.... 





Ehhhh...jumpa geng lama la...sape geng dgn eynda? 




Dekat entrance taman tu ada Rumah Kartun & Komik Malaysia... kebetulan waktu operasi baru bermula, nak jugak masuk tengok... nostalgia sungguh la sebab memang membesar dgn majalah-majalah ni... baru tahu cara diaorg keluarkan majalah2 ni... ni gambar ehsan dari Rumah Kartun & Komik Malaysia... diaorg snap gambar kami pagi tu & masukkan dalam FB diaorg... hubby terpejam pulak maklum la letih, dia sorang je lari 10K masa tu... kalau eynda lari konfirm eynda lagi comot hahaha...





Tadaaaaa.... sempat beli 2 naskah majalah Gila-gila ni... edisi tahun 2016 & 2017 tau... masih ada lagi kat pasaran... uollss boleh beli kat situ kalau nak... sentiasa ada stock... diaorg hanya letak kat kedai tertentu aje sekarang sebab print pun tak banyak dah... dlm 15K utk satu edisi....



Balik rumah kan... tetiba dengar Hannah gelak berdekah-dekah sorang2.... eynda ingat dia tengah layan video lawak kat youtube.... rupanya tengah baca majalah Gila-gila!










Thursday, October 19, 2017

Balik Kampung...Kembalikan Nostalgia...




Assalamualaikum....


Kisah penghujung September ni.... balik kampung kejap jenguk2 mama kat sana....

Kali ni balik kampung terdetik hati nak cari sesuatu kepunyaan eynda masa zaman dulu2... terkejut campur terharu, rupa-rupanya mama ada simpan harta benda eynda dalam satu beg plastik... dah lama tuuuuu.... eynda pindah dari rumah lepas berkahwin masa tahun 2000.... harta benda zaman kecik, zaman sekolah, zaman remaja... semua mama masih simpan elok...



Antaranya... zaman aktif dgn penpal.... apa khabar la diaorg sekarang... cuma gambar2 diaorg je eynda tak jumpa... masih di kampung atau eynda pernah bawak balik ke shah alam ni... ada masa nanti nak try cari....




Buku ni! Dah lama lupakan dunia pekerjaan... macam tak percaya eynda pernah belajar benda ni... sebab sekarang persekitaran eynda dah berubah... fokus hanya utk keluarga... mula2 cita2 nak sambung pelajaran dlm bidang secretarial.... separuh jalan aje sebab ada sebab yg tak dapat nak citer... (kes merajuk) pastu interview kat MAS utk ticketing...dapat tapi tolak... keje kat satu hotel... pastu masuk banking pulak... last2 kawin dapat anak terus buat keputusan utk jadi housewife...Alhamdulillah dah 16 tahun kot ... tak menyesal langsung....


Macam2 lagi la ada dlm beg plastik tu...gambar eynda masa umur Hannah pun ada... jangan tak caya, gambar masa eynda baby, masa cukur jambul pun masih ada tau...




Breakfast @ Chennai Curry House, Sungai Petani....





Snap gambar sebab outfit sama tema kaler dgn pintu tu...


Balik kampung mesti cari ikan bakar.... kami tapau lauk kat Dataran Ikan Bakar, Sg Petani.... tempat feveret ni...










Daging bakaq cicah ayaq asam! Tangan eynda tu... jangan takut tengok urat naaa ahahaha...




Ni tengah tunggu ikan siakap yg sedang dibakaq... sedapnya...



Panaih lit lit masa ni... tengok muka eynda macam udang bakaq jugak.... percaya tak gambar ni snap sekali je... selalu ada la dlm "50" snap baru nak puas hati hahaha... Adam bagaikan tak percaya!





Petang kami pegi Pantai Bersih kat Seberang Perai pulak... tempat jatuh lagi dikenang inikan pulak tempat dari kecik2 dok pegi bermain...makan popiah basah... makan kueteow sup... malangnya semua tak sempat cari sebab kesuntukan masa.... pakcik yg jual kueteow sup tu pun dulu kenal sangat dgn eynda ni... eynda nak kawin pun pi jemput dia suruh datang kenduri tapi dia sibuk meniaga kan... sedih la tak dapat cari gerai dia mana satu... ntah ada lagi ke tak... jalan kat situ pun dah banyak berubah... tapi ingat lagi la gerai dia bawah pokok, depan tu rumah apartment/flat gitu.... 




Sunset....




"Hannah letak balik... jangan bawak balik... nantiiiii...." hhmmm...bila mama suka tengok citer mistik .....



Malam pulak misi mencari makan diteruskan... selalunya balik kampung dah jarang suruh mama masak sebab nak dia berehat.... eynda masak? Tak best la... bukan jalan-jalan cari makan namanya tu.... masak sendiri dok rasa macam ada kat rumah sendiri aje la ....




S.Hameed ni berdepan dgn bangunan Cayman Sungai Petani... berdekatan dgn bangunan bomba...



Lepas makan jalan-jalan kejap.... masuk la satu area ni... tengok2 ehhh kenapa ni dah 9pm tapi gerai2 baru nak dibukak.... rupanya eynda lalu kat Uptown Sungai Petani ahahaha.... punya la ketinggalan zaman!




Jalan-jalan sampai ke bangunan Bank Rakyat Sungai Petani.... wahhhh tengok tu... syurga nasi lemak bungkus! Sebungkus RM1.20 je ok... ada lauk ayam...telur... ikan kering (ni eynda ambik utk eynda 2 bungkus!)... kari udang.... ikan bilis....ambik ambik ambik tak sedar dah 16 bungkus! Tapi tak kisah sebab kat rumah mama ramai yg nak makannyer... ada macam2 lagi jual kat situ tapi paling menarik nasi lemak tu la.... 


Sekali sekala balik kampung kembalikan nostalgia best sangat.... harta benda lama... tempat bermain zaman kecik2... tempat-tempat makan "lejen"....

Bertuah Adam & Hannah sebab masih sempat merasa keterujaan nak balik kampung.... 






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails