Wednesday, September 20, 2017

Wordless Wednesday #34...




Assalamualaikum....






Beza 4 tahun je.... #centralmarket....







Tuesday, September 19, 2017

#LinaShahir.....




Assalamualaikum....



Sabtu lepas anak sedara sebelah hubby eynda bertunang... Alhamdulillah semuanya dipermudahkan.... Majlis bermula sekitar 4pm tapi sebagai sedara terdekat haruslah kita datang awal sikit kan... walaupun takde tolong apa pun *tutupmuka*





Selesai solat zohor di rumah, terus bersiap ke rumah abang ipar.... dekat2 2.30pm jugak la...antara yg terawal sampai ... semangat hokey... anak sedara nak bertunang niii... :-p




Sebelum masuk ke dalam rumah, di perkarangan tempat letak kereta tersusun meja2 makan yg cantik dgn hiasan bunga atas meja...






Masa sampai tu caterer pun baru sampai jugak... nampak sangat kita awal kan ...





Pelamin yg simple tapi menarik... hantaran utk pihak lelaki diletakkan di atas meja berhadapan dgn pelamin...






Sebenarnya eynda & hubby tengah bersembang dgn mertua dalam bilik mertua... tetiba biras2 memanggil ajak bergambar sekali... mula2 ingat bergambar dgn biras2 aje... rupanya sesi bergambar dgn pasangan memasing hahahaha.... tak terpikir la nak bergambar kat pelamin ni... alang2 si anak dara belum turun dari tingkat atas... apa salahnyer kan... maka terhasil la gambar pengantin lama... lagi lama lagi manissss opkosss ....





Si darah manis dah bersedia utk upacara bertunang... sebelum dia sibuk eynda culik dulu utk bergambar....





Alhamdulillah berjalan lancar dan dipermudahkan urusan....





Upacara menyarung cincin tunang....





Hannah & Arianna...Budak berdua ni apa tahu... main aje keje diaorg :-)




Adam & sepupu-sepupu beliau...





Bergambar dgn biras2 (shawl kelabu & shawl pink) dan tetamu2...




Adam & Hannah dgn sepupu-sepapat kecuali yg pegang bunga tu adik ipar eynda... aduhai... diaorg ni masa eynda kawin semua kecik2 ... yg kecik2 pun umur baru 4-5 yrs... sekarang tengok la... yg dah kawin ada anak... yg dah keje... yg nak sambung study yg oversea.... cepatnya masa berlalu...




Selamat bertunang #LinaShahir.... InsyaAllah semoga semua dipermudahkan dan tak lama lagi akan melangkah ke alam perkawinan pulak....




* Gambar2 hasil dari phone eynda & kamera abg ipar...









Tuesday, August 22, 2017

Bila 3 Mak Dara. Com Melepak.....



Assalamualaikum.....

Kisah hujung bulan Julai hari tu.... hampir sebulan dah baru nak tulis kat blog....

Kami ni dah lama plan nak berjumpa... walaupun masing-masing suri sepenuh masa, tapi kami selalu takde masa nak jumpa-jumpa macam ni.... ni pun curi-curi masa... 2 jam 30 minit je kami ada masa utk lepak-lepak... dari 2pm sampai 4.30pm je....jadi la dapat jugak bertukar-tukar cerita...






Kami pilih The Third Letter utk lokasi berjumpa... lokasinyer berdekatan balai bomba bukit jelutong, Shah Alam....





Mak dara ni sebenarnya hari-hari jumpa kat sekolah anak-anak... tak jumpa dia pun mesti nampak jugak kete dia parking tepi jalan.... tapi takde masa jugak nak sembang... setakat senyum sengih-sengih pastu dahhhh ..... sibuk sangat la kita ni kan.... (terasa giant duduk tepi dia...)





Walaupun Ana Suzana ni dah lama tak menulis blog, ambik gambar tetap dia hati dia.... dah pujuk dahhhh tulis la blog yg dah berhabuk tuuu... dia boleh gelak aje... padahal dia punya la ramai followers.... duit nuffnang pun masyukkkkk.... nasib baik la suami masing-masing tak ikut melepak... boleh la kami snap gambar berkeping-keping pastu pilih 10 keping je tunjuk kat orang...





Kek-kek ni masing-masing teringin nak rasa...sanggup beli setiap sorang sebab nak rasa tiga-tiga kek... seronok lepak dgn geng makan apa saje ni.... body diaorg tetap menten.... kita jugak yg balik rumah kena lari 5km!





Hannah dgn makanan kegemaran dia....


Antara yg kami order....







Kalau pasta sekarang eynda prefer yg ada pesto sauce....










Masing-masing dah kenyang....




Masa utk balik.... sorang tu nak kena ambik anak sekolah sesi petang.... sorang lagi nak ambik anak pastu nak balik jauh jugak la... sorang lagi tu nak kena singgah kedai alat tulis beli bahan lukisan utk anak pastu kena balik rumah cepat sebelum jalan start jammed...gitu laaaa....



Bila la nak jumpa lagi kan.... best berkawan dgn diaorg ni.... antara kawan-kawan yg selalu keep on low profile.... simple...sempoi & pure... :-)


Kredit gambar utk ME... cantik giler hasil gambar kamera iphone 7 plus... bila la boleh dapat seketul huhu...









Wednesday, August 2, 2017

Pulau Langkawi ~ Day 4.


Assalamualaikum....


Hari ke4.... hari utk pulang ke rumah....

Kami check-out pagi jugak la dalam pukul 9 pagi sebab nak jalan-jalan sementara tunggu flight petang....

Breakfast dulu di Pantai Cenang sebelum teruskan perjalanan.....







Singgah di Makam Mahsuri... ini rumah Mahsuri...




Ruang dapur rumah Mahsuri.... rindu pulak zaman kanak-kanak bila berada kat rumah macam ni.... 





Ini dalam wishlist Hannah.... nak ambik gambar kat patung burung helang... 





Kecik je manusia2 kat situ :-p






Selamat tinggal Langkawi... hingga bertemu lagi satu hari nanti.... InsyaAllah...





Orang pegi langkawi borong pinggan mangkuk, kain batik, coklat blablabla.... eynda beli perfume je hahaha.... sebab malas nak angkut barang banyak-banyak... kalau naik kete eynda tak kisah shopping apa pun... ni naik kapal terbang... nak kena beli extra luggage pulak.... ni pun kotak perfume eynda buang... bawak balik perfume aje... coklat beli gak la sepeket utk makan masa kat sana... 

Eynda cuma bawak balik kenangan bergambar & kenangan manis dgn keluarga aje :-)










Wordless Wednesday #33.



Assalamualaikum....






Friendship..... 

Geng "sakit pinggang" ....semua senget hahahaha....











Tuesday, August 1, 2017

Pulau Langkawi ~ Day 3.


Assalamualaikum....



Hari ke3 di Langkawi....

Kita nak naik bot!






Kami ambik pekej Mangrove Tour Di Kilim Geopark... 





Tempat pertama kami sampai ialah gua kelawar.... anak-anak eynda rasanya ni pertama kali tengok kelawar depan mata... eynda kecik2 dulu memang membesar dgn kelawar sebab dulu arwah abah Pengurus Felda, kami duduk di satu felda yg dikelilingi hutan & bukit... kelawar berumahtangga kat balkoni rumah eynda je... malam-malam bukak je sliding door kelawar terbang masuk dlm rumah.... jenuh mama & arwah abah halau keluar...





Mangrove atau dalam bahasa melayunyer paya bakau....


Lepas gua kelawar kami dibawa ke gua buaya pulak... eynda lupa nak snap gambar... sebelum masuk dlm gua tu dari luar kelihatan seperti rupa kepala buaya tau gua tu... pemandu bot tu kata hanya orang yg ada daya ilusi tinggi je boleh nampak... eynda nampak... yg lelain dok tanya... mana? mana? hahaha....


Tempat wajib bergambar ....





Dari kawasan paya bakau kami dibawa ke lautan pulak.... eynda ni ada fobia... tak suka berada atas lautan.... berserah je la masa ni... kalau la org tahu dalam hati eynda cemana... swimming pool pun eynda nampak macam lautan.... apatah lagi lautan dalam! Nasib baik tak pengsan.... tapi eynda suka lihat pemandangan dari pantai... tenang tengok laut...





Cantik kan?




Private beach.... internet signal pun takde... hubby kata sebalik bukit tu dah sampai Pantai Rhu...





Ada gua kat pantai tu... Gua Cherita namanyer... ada kisah tentang gua ni... sila google hehe...




Dalam sejam kami kat pantai tu, kami berpatah balik ke area paya bakau....kat situ ada fish farm...boleh tengok orang bagi makan ikan...dan kita boleh makan ikan hehe...




Ehhh ikan ni takleh makan la... ikan buntal.... ikan hiasan kat situ utk sesi beri makan... ikan ni baru sampai je dari laut masa ni... ada nelayan bawak...




Tadaaaa.... dah siap lunch kami.... caj agak mahal kat sini... mungkin sebab kawasan pelancong.... kalau di pantai cenang makan camni dlm RM100 termasuk minuman.... kat sini RM300++...





Dari Mangrove tour ke Galeria Perdana... kat Kg Kilim...





Dalam galeria ni semua hadiah yg dihadiahkan kepada Tun Mahathir... terlalu banyak sampaikan boleh buat muzium... macam-macam adaaaa...





Perjalanan diteruskan.... sampai kat pantai pasir hitam pulak.... berhenti sekejap utk bergambar...






Ada sebab-sebab dari kisah mitos... ada jugak jawapan dari segi saintifik kenapa pasir kat sini berwarna hitam....






Hari yg letih...sebab aktiviti yg agak lasak... balik ke White Lodge... rehat kejap.... petang sikit keluar utk early dinner....






Makan pizza... dah tak larat nak makan seafood... :-p














Monday, July 31, 2017

Pulau Langkawi ~ Day 2


Assalamualaikum....


Hari ke2 di Langkawi...

Bangun pagi siap-siap keluar breakfast.... jalan kaki dalam 5 minit kot sampai mcD.... Hannah ni susah sikit bab makan... breakfast nasi lemak...roti canai... bihun...mee goreng...blablabla semua dia tak makan... terpaksa la makan kat mcD sebab ada makanan yg dia boleh makan...




Beli topi ni sebab malam sebelum tu nak balik dari dinner hujan turun ...payung takde so beli topi utk dia...





Dah breakfast jom ready nak ke tempat seterusnya....





Tadaaaaa.... dua org ni penggayat hehe (ada ke perkataan tu? :-p)




Dua orang ni acah-acah tak gayat :-D




Tinggiiiii.... 





Sampai atas dah... makan aiskrim jap...






Mana tau ada tempat ni... kalau tak konfirm dah bawak kunci beg baju eynda :-D






Tenang je duduk kat sini....





Kat atas ni banyak tangga... nak ke jambatan gantung tu ada 2 cara... satu guna lif... satu lagi guna tangga masuk hutan2 sikit... kami dah tentu la pilih cara yg lasak sikit....






Dari atas jambatan gantung... jatuh handphone kat bawah tu nangis laaaa.... boleh teka tak agak-agak macam mana eynda snap gambar ni?





Masa ni kabus tebal dah berlalu....






Tetiba datang lagi kabus tebal.... angin kuat...





Memandangkan hari ke2 tu hari jumaat...lepas turun dari gunung mat cincang tu kami terus ke pekan Kuah... hubby & Adam solat jumaat di masjid pekan Kuah...Eynda & Hannah tunggu kat satu mall dekat2 jeti feri Langkawi....pastu kami lunch kat satu gerai... sedap betul lauk pauk dia...



Lepas lunch kami kembali ke Pantai Cenang.... pegi Underwater World pulak....








Eynda ada gambar sebijik kat sini masa tahun 2004! Dah lamaaaaa tak datang Langkawi ni....





Petang pulak ikut permintaan anak-anak la... pantai lagi....panas ok... eynda tolong jaga harta benda je... tak minat la masuk dlm laut... kantoi pulak bayang si photographer :-D





Sebelah malam kami dinner kat restoran seafood paling dekaaaatttt dgn tempat kami stay... jalan 2-3 minit dah sampai...




Rupanya satu owner dgn restoran yg kami makan malam sebelum tu...






Sedap sungguh....




Kalau seafood eynda boleh makan ikan & udang banyak-banyak ... memang feveret eynda.... nasib baik takde alergik :-p


Lepas makan tak balik tido lagi... jalan-jalan dulu bagi perut kempis balik kekekeek.... 

Tapi otw balik makan aiskrim pulak :-D



Ok nanti sambung lagi... terima kasih sudi baca blog eynda :-)













LinkWithin

Related Posts with Thumbnails