Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

~ Komuniti Eynda's Diary ~

Wednesday, April 16, 2014

Johnny Rockets & Rio 2.



Assalamualaikum.......


Sejak bulan Mac Hannah dah tanya... 

"mama...dah April ke? " 

Asyik tanya je.... kita pun jawab la belum lagi... bila masuk April dia masih tanya macam tu... bila kita kata ye dah April... 

"Yeaayyyy.... jom tengok Rio 2!!" 

Pandai pulak dia tahu Rio 2 start bulan April.... so nak bagi dia diam kami pun bawak la dia pegi tengok Rio 2 kat Cineleisure.... tapi ada yg suprise utk anak-anak... diaorg tak tahu ayah diaorg booked tiket platinum... 1st time la booked tiket platinum punnn hehe... Adam ada le tanya eynda pagi sabtu tu... 

"mama... kenapa kita tak duduk kat platinum je?" 

Cepat je mama jawab...

"uihhhh tiket mahal... takleh...takleh..." 

Tetiba hubby terdetik nak beli tiket platinum... bukan eynda citer pun apa yg Adam tanya.... mungkinkah ada deria ke6...ke7... dalam diri setiap ahli keluarga?? Cewahhhh..... tak bagi tau anak2 sampai le tiba depan pintu masuk ke platinum movie suite...





Ready........


Keluar awal selepas Asar sebab nak jalan2 shopping dulu.... parking kat Cineleisure pastu jalan ke The Curve... berselisih dgn blogger cun Hanis Zalikha & adik2nyer.... Hanis tak nampak eynda la...kenal eynda pun tidak kot ahahaha...tapi adik Hanis, Alisya ada senyum2 kat eynda... tahu diaorg memang tak sombong orangnyer.... 

Dinner awal selepas Maghrib.... di Johnny Rockets! Rindu pulak USS....ehhh tetiba... coz pernah makan kat Johnny Rockets USS.... 





Besar betoi portion burger set ni.... burger habis eynda makan... fries makan skit pastu tapau sekali dgn fries Hannah... salad tu pun tak habis huhu.... terpikir gak cemana la ada customer yg order double burger ... yg ni pun dah besar...





Adam teruja staff yg hantar makanan lukis gambar Adam guna sos cili... nampak tak ada spek mata...





Sambil makan tetiba staff2 situ buat free show pulak... berkumpul depan bar pastu menari ramai2... b4 tu kat luar restoran... lagu apa ntah... bila depan kami kat dalam diaorg menari lagi Gentleman by PSY....ada rakam video tapi balik rumah masuk laptop kena tengok sambil kepala teleng2 laaa... tak reti nak rotate...so simpan sendiri aje la...





Jalan-jalan lagi sementara nak tunggu movie start.... 





Selalunya Hannah mesti nak posing dekat iklan movie yg dia nak tengok... tapi kali ni tetiba malu coz tepi gambar ni tempat orang beratur beli popcorn.... semua dok tengok dia je ...terus air muka berubah nyorok tepi eynda...





Adam ingat mama & ayah saje nak survey2 tempat ni.... pastu dia macam pelik... nak pegi mana pulak ni... supriseeeee..... seronok la diaaa... Hannah macam blur2 lagi... 




Sempat online kat dalam tu.... 





Nak tunjuk gambar lounge... tapi cukainyer kena ada gambar tuan belog.... setelah 11 kali snap di kedudukan yg sama termasuk sekeping gambar lantai jeeee.... so ini la loungenyer hihi...




Gambar dalam gelap gini la jadinyer...


Best tau duduk kat platinum ni.... selesa sangat2... sofa tu terlalu selesa utk buat kita tertido hehehehe....kalau nak sewa selimut bantal RM5...kami tak sewa pun... Adam & Hannah selalu bawak cardigan/jacket kalau tengok movie... mama & ayah kat belakang.... makan minum boleh order kat kaunter dlm area platinum... takyah beratur panjang.... pastu menu banyak la berbanding di luar tu... ada set sosej...fries...banyak la choice utk Hannah coz dia tak suka popcorn.... rasa macam ada 30 seats je dalam tu... tiket dewasa & kanak-kanak terperinci eynda tak tau tapi tengok masa hubby booked online tu total RM161.00....... sekali sekala boleh laaaa...

Hubby kata habis la lepas ni anak2 ngengada takmau tengok movie kat cinema biasa.... Hannah pun dok cakap2 dah lepas ni ada movie apa pulak...nak tengok lagi kat tempat macam tu... hhmmm... tengok dalam brochure macam takde citer kartun dah buat masa ni... 

Oleh kerana movie tu start 9.15pm.... sampai rumah je sedar2 tengok jam dah 12am...huwarrrgghhh...ngantuk...nasib baik esok tu ahad... ahad pun tetap bangun pagi jugak...cuma boleh la golek2 kemalasan kan :-D


Adik beradik satu family yg duduk sebelah kami ada yg siap tertido lepas habis movie... maklum la sofa empuk... dapat bantal & selimut pulak.... eynda pun berhati-hati takut tertido...rugi la sedar2 movie dah habis! kekekeke....











Monday, April 14, 2014

Hannah MC 3 Hari........


Assalamualaikum.....








Hannah dapat MC 3 hari.....

Hari sabtu kami keluar jalan-jalan... malam tu Hannah ngadu tekak dia sakit... takleh makan... pastu dia asyik ngadu badan dia macam nak panas... bila pegang macam takde apa-apa pun... mungkin dalaman dia dah mula rasa...

Hari Ahad pagi lepas dia mandi eynda nampak bintik2 merah kat badan dia... alamak apa dia pulak ni.... eynda cuma sapukan bedak antiseptic kat badan dia... eynda bagi ubat demam walaupun badan dia suam2 aje...

Pagi ni tengok bintik2 makin banyak... badan masih suam2... so bawak pegi klinik.... doktor kata Hannah terkena viral infection... mungkin dari bakteria...tekak Hannah pun merah... suhu badan dlm 37.4c....

Doktor kata kalau denggi atau chicken pox akan demam tinggi dulu... dah 3-4 hari baru naik bintik2... apa-apa pun eynda kena makesure demam Hannah cepat hilang...kalau tak 3-4 hari lagi kena check darah...

Hopefully rashes aje la... dalaman dia mungkin panas doktor kata.... mula2 doktor bagi MC 2 hari tapi sebab rashes tu buat Hannah rasa tak selesa, nak hilang pun ambik masa...doktor jadikan 3 hari...

So far dia takde lemah2 badan atau merengek... moga cepat sembuh la...dalam sebulan ni dah 3 kali Hannah kena jumpa doktor... mula2 demam... pastu batuk berkahak... pastu ni rashes satu badan pulak... 

Dan anak dara yg sakit tu ngidam pizza....maka mama pun order la dominos pizza utk hari ni....layan aje la...



Saturday, April 12, 2014

Lain Kita Plan, Lain Kita Buat...




Assalamualaikum.....

Sejak anak-anak sekolah petang ni paling eynda seronok nak tunggu ialah weekend! Sebab boleh golek2 malas2 baring2 tengok tv... ye la tu hehe... sebabnyaaaaa.... tiap2 petang balik dari sekolah wajib redah jammed ... walaupun orang kata alah bisa tegal biasa tapi eynda rasa adoiiii... kalau boleh terbang nak terbang je.... takpe.... takpe... redha... demi keluarga... hehe... 

Malam tadi konon nak ajak Adam beriadah kat tasik SPK ni... dah la malam hujan... pagi mesti best jalan2 keluarkan peluh... tup tup bangun pagi ni eynda yg malas bersiap... so prepare breakfast... hubby je pi jogging...

Eynda plan lepas jalan-jalan kat tasik eynda balik bersiap keluar beli lauk pauk kat restoran... eynda masak nasi putih je... nak senang sebab nak golek2 la konon haha...tup tup ini jadinya...




Eynda masuk dapur...eynda masak!



Sebab tu la tajuk entry macam tu... lain plan lain dibuatnyer kan .... kekadang kita ni merancang macam2...belum tentu menjadi... hakikatnya lagi best sebab hubby & anak-anak makan hasil air tangan sendiri.... 

Petang ni nak keluar.... nanti kita citer ye :-)

Sekian...






Thursday, April 10, 2014

Resepi : Roti Lapis Daging Berkeju.



Assalamualaikum.....

Dah lama tak citer bab masakan kan... sekarang masak simple2 je... kekadang ulang menu yg sama .... satu hari terbaca blog Idah .... entry masak-masak... tetiba terliur ye.... 2 hari lepas tu terus try buat.... kira 1st time eynda try menu macam ni... eynda ni bab guna oven setakat buat ayam bakar je hehehe... kek ke... biskut ke... roti ke... tak berani cuba... takut tak jadi... 

Resepi asal boleh refer kat sini : Resepi Roti Lapis Daging Berkeju.


Bahan-bahan:

480gm daging cincang.
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 peket perencah Maggi daging black pepper.
Garam, gula, minyak.
12 keping roti gardenia *ikut loyang...eynda punya loyang selapis muat 4 keping*
3 biji telur
200ml susu cair FN (susu dlm tin...eynda tak suka freshmilk)
8 keping keju brand apa pun takpe..kraft ke..cheesedale ke...
Keju parut sepeket *eynda guna mozarella*
sayur campur *eynda guna sayur campur frozen jagung+carrot+peas*




Cara:

Tumis bawang putih, bawang besar, daging cincang, sayur campur & perencah daging black pepper. Tumis hingga kering... ketepikan & biar sejuk.






 Eynda blend ye... susu cair & telur ...senang keje hehe...






Eynda guna minyak yg jenis spray so eynda spray aje loyang supaya tak melekat nanti.... boleh jugak sapu butter/marjerin...

Celup roti dalam adunan susu & telur tadi... susun dlm loyang utk lapisan pertama (4 keping roti). Tuang separuh inti atas susunan roti...letak cheese 4 keping atas inti....

Ulang lagi cara yg sama utk lapisan ke2...





Atas lapisan ke2 tu letak lagi 4 keping roti terakhir.... habiskan adunan susu & telur jika ada... tuang je semua dlm loyang.... pastu tabur keju parut sepeket atas sekali....






Eynda guna suhu 200c.... masak dlm 35 minit - 40 minit...ikut keupayaan oven masing2 ye... kalau nampak keju parut tu dah jadi mcm dlm gambar ni kira ok dah la...






Tadaaaaa.... dah siapppp.... dah makan habis punnn ... sebab entry ni backdated punya kisah....

Alhamdulillah menjadi walaupun pertama kali buat.... orang lain mungkin dah terrer kan... eynda yg tak reti ni kira happy dah dgn rupabentuk macam tu hehehe...actually lupa dah pernah makan ke roti lapis ni.... ke tak pernah makan... so apa yg eynda rasa...gitu la rasanyer sepatutnyer hihi....

Sekian kisah roti lapisku....

Lepas ni teringin apa la pulok...












Monday, April 7, 2014

Amelia Shafer Photography.



Assalamualaikum.......

Pernah dengar tak nama Amelia Shafer??

Amelia Shafer Photography??


Amelia ni photographer.... bagi eynda Aemie memang dah profesional.... especially utk ambik gambar2 newborn antara umur 5 hari - 20 hari...bukan senang ok... perlukan kesabaran yg tinggi jugak tu.... nak ambik gambar kanak-kanak pun kita kena bersabar banyak... macam2 peel budak2 ni.... percayalah.... dah tengok Hannah berposing dgn Aemie.... Aemie pandai buat Hannah selesa... awal2 Hannah agak dingin...malu... last2 terkeluar gak dari mulut Hannah... "Hannah tak malu dah..." terus posing sakan! :-D 









Aemie di dalam siaran Apa Kata Wanita Bersama Zamzarina di TV1 & Harian Metro Jun 2013. 


Dah 2 tahun beroperasi atas nama Amelia Shafer Photography.... Aemie menetap di Pulau Pinang tapi banyak menerima job dari luar Pulau Pinang seperti Kuala Lumpur...Shah Alam...Putrajaya... serta lain2 tempat... Aemie akan turun ke Kuala Lumpur sebulan sekali. 


Aemie sedia buat photoshoot utk maternity.... newborn... baby...kanak-kanak...event utk birthday atau cukur jambul dan sebagainya.... Amelia Shafer Photography ada sediakan pekej 3 in 1 iaitu Maternity ---> Newborn ---> Aqiqah.

Jangan risau bab props ye kawan-kawan.... Aemie akan sediakan props dan kebayakkannya eksklusif... Hannah hari tu pun cuma sediakan baju je... yg lain Aemie tanggung beres hehehe.... kalau newborn tu kekadang susah kita nak cari tempat photoshoot yg selesa kan... boleh jugak buat kat rumah client...macam eynda hari tu nak senang je... cari tempat2 yg dekat dgn rumah... Aemie sanggup datang tau....

Jom cuci mata tengok gambar2 yg Aemie ambik... boleh cair hati...comel2 belaka...macam2 posing...























































Comel2 kan? Cantik kan gambar2 yg Aemie ambik?

Sekarang nak tunjuk gambar2 Hannah pulak...


























Amacam?? Nanti2 eynda tepek lagi gambar2 Hannah.... ada 4 pasang baju ok masa photoshoot tu hehe.... seronok Hannah.....

Kita boleh ambik pekej antara RM588-RM1588....

Lebih mudah berurusan dgn Aemie sendiri... 

Kawan-kawan boleh refer di Instagram Amelia Shafer Photography.

Email : ameliashafer@yahoo.com
Whatsapps :  012-4707224



Bertuah anak2 sekarang...kecik2 lagi dah boleh simpan kenangan dgn gambar2 cantik.... ibu bapa pun mesti nak yg terbaik utk kenangan masa depan kan.... jom jom contact Aemie....






Monday, March 31, 2014

2014 Formula 1 Petronas Malaysia Grand Prix .


Assalamualaikum....

Last sekali eynda pegi tengok F1 kat Sepang....tahun 2005.... lama dah kan... tak terpikir pun nak pegi tengok lagi.... tetiba je cuti sekolah hujung tahun lepas hubby buat seprais nak bawak pi tengok F1 tahun ni..... dia booked tiket awal...







Hari sabtu hubby bawak Adam utk tengok qualifying... hubby beli 2 tiket je... plannyer nak tengok hari ahad je dgn eynda.... tapi kesian pulak kat adam kan...tiket tu boleh masuk 2 hari berturut-turut so bawak la Adam tengok qualifying.... 





Masuk je nampak board ni... apa la adam tulis kan...





Seronok la dia... walaupun hubby kata Adam bukan fokus sangat... asyik nak makan je hahaha... pastu mulut tak berhenti sembang...bab spekulasi MH370 pun dia sembang...jenuh hubby dengar :-D


Tiba la hari ahad pulak.... kira berdating la dgn hubby ni.... anak2 kami lepak-lepak kat rumah abang ipar di Sungai Penchala... ramai yg sudi ngasuh... tq laaa... *love*

Bertolak dari rumah abang ipar dekat2 1pm.... plan nak solat zohor di pertengahan perjalanan.... sebab takut nanti jalan start sesak.... singgah di satu kawasan yg ada surau...Alhamdulillah.... 



Tiket kami...





Dekat2 nak sampai jalan dah start jammed.... dekat2 3pm baru sampai...





Parking kat sini.... nasib baik tak hujan hari ahad.... hari sabtu kan hujan... lecah tempat ni... adam kata kalau hari ahad hujan mesti mama nangis tengok tempat parking ni hahahaha....





Abang ipar pun pegi jugak dgn menantu sulung & anak abg ipar yg bongsu.... tapi tiket beli asing2 dari kami so tak duduk sekali la... walaupun sama row...jauh2 jugak.... ambik peluang la suruh diaorg ambik gambar kami berdua.... nasib baik la... kalau tak eynda dah usik hubby ajak berselfie kekekeke.... dia cukup takmau kalau bab selfie ni :-D





Sambil tunggu hubby orderkan ice blended mocha ...posing dgn anak sedara jap.... panas sungguh cuaca semalam.... berpeluh-peluh eynda...macam dalam sauna... nasib baik dah petang skit jadi redup...





Duduk je kat tempat kami nampak semua tengah ready nak mulakan race....





Gadis2 pembawa bendera...nampak tak...kesian diaorg berdiri tengah2 panas sebelum tu... kena control cun... jalan ala-ala model... masuk je gate belakang tu terus nampak personaliti berbeza hehehe.... takde dah nak control cun bagai... 






Dah nak start!!





Wohooooo!! Lewis Hamilton awal-awal lagi dah kat depan.... eynda dah syak dia yg akan menang....

Owhhh ye bercakap pasal bunyi enjin F1 tahun ni... " bunyi enjin yg tak sampai ke jantung".... tu la yg eynda rasa.... tak senyaring sebelum ni.... tak berdebar jantung bila diaorg lalu depan kita.... nak tido pun boleh kot kekekeke.... eynda tengok ramai yg hilang fokus.... masa start & nak tamat je orang teruja.... takpe tunggu tahun depan adakah diaorg akan ubah ke enjin lama? Tungguuuuu.....





Akhirnya.... juara yeayyyyy.....!




 Dari 18 buah kete kalau tak silap hanya tinggal 12 kete yg berjaya sampai ke akhir race....






Dato Seri Najib serah piala...





Merakam detik2 kemeriahan kat belakang tuuuu....





Ada jugak aksi yg mencuit hati.... macam2 la diaorg ni....


Sebelum keluar dari situ solat Asar kat surau SIC...Alhamdulillah selesa sangat2... ada aircond tau... tau2 aje la kat luar tu panassss...masuk dlm surau wahhhhhh legaaaaa.....

Pastu jalan2 jap.... shopping skit..... ada jugak cakap kat hubby tak nampak langsung artis2 Malaysia kat situ... ehhh dalam ramai2 orang teringin nak jumpa artis pulak... tempat bahang panas artis ada ke? hehehe....

Owhhh ye terserempak dgn penyanyi Nashhhhh.... dia senyum kat eynda ehemmmmm...ok laaaa tak sombong kann... ada yg eynda jumpa artis wanita yg femes siap jeling2 kat eynda huhu... semua manusia biasa jugak ye tak....





Sebelum balik suruh hubby snap gambar eynda dgn kete ni.... kot2 la boleh dapat satu hari nanti cewahhhh.... hubby mesti kata baik dia yg bawak ye tak... haha....

Keluar je dari SIC tu dengar dumm dammm dumm dammm bunyi muzik... owhhh opposite SIC tu diaorg buat konsert.... ada pentas besaarrrr.... keluar dari SIC pun dah 7pm.... ramainyer manusia beratur nak masuk kawasan konsert huhu.... eynda bersangka baik la moga2 orang Islam yg nak tengok konsert tu solat maghrib la dulu kan....kami pun solat maghrib kat Petronas Station ke Damansara sebab tak sempat nak sampai rumah abg ipar...nanti habis waktu maghrib...

Alhamdulillah kami tak stucked dalam jammed masa balik.... sebab kebetulan hubby ikut satu kete tu pusing ikut satu jalan... rupanya jalan belakang.... kalau ikut jalan otw datang SIC tu memang jammed teruk la.... Alhamdulillah dipermudahkan...

Sampai je kat rumah abg ipar anak-anak pun dah siap mandi malam... dah makan... Hannah kata lain kali kalau mama & ayah nak pegi mana-mana dia boleh la duduk rumah paklong lagi ...wahhhh...siap offer.... jangan tak tau masa nak pegi pun dia dah halau... pegi la cepat...pegi la cepat... amboiii dah besar la tu....sebelum ni mama & ayah takleh dating langsung...dia jeles!

Penutup citer... F1 tetap best walau enjin dah tak mengerang kuatttt.... tq hubby sebab bawak eynda pegi tengok F1.... semoga rezeki semakin murah... nanti kita pegi tengok F1 kat Europe pulak kan... kat Monaco pun best! Hehehehehehe......pulas telinga nak?

Sekian citer hari ni.... tq sudi baca ye ;-)















Related Posts with Thumbnails