Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Sunday, August 2, 2015

Jom Terjemah!



Assalamualaikum....

Pernah buat tak?




Bila baca blog thru handphone, selalu dia tanya soalan ni...  handphone eynda la... handphone orang lain tak tahu le... :-D






Ni karangan asal entry eynda...jom la translate... dok tanya banyak kali tak larat tepisss...




Haaaaa... sila...sila...nak tergelak memang ye la... ntah apa-apa dia tolong translatekan... kena masuk Oh My English ni hehe...


Translator yg pening atau ayat eynda yg caca merba macam rojak ? :-p






Saturday, July 25, 2015

Raya, Raya Jugak... Durian Dilupa Jangan...



Assalamualaikum....


Jom beraya lagi... rasa seminggu kat kampung pun tak cukup... sebab sempat beraya dgn sedara mara aje... kawan-kawan sekolah punya la ramai... sorang pun tak sempat jumpa beraya... kawan-kawan yg kenal thru alam maya pun ramai kat utara tu... punnnn tak sempat jumpa... sedih huhu... takpe la takde rezeki kan...





Siap dah... jom raya!





Pegi ambik mama eynda pastu beraya kat rumah paklang eynda... area Sungai Petani jugak... dapat jugak jumpa cousin eynda ni... selalunya tak bertembung pun.. maklum la masing2 dah berkeluarga... dah kena bahagi dua badan kita kan hehehe...





Paklang eynda ada taman... rajin betul tanam pokok-pokok...






Sebelah petang pegi beraya rumah kakak ipar pulak... tak banyak snap gambar la tahun ni... lagipun biras sulung dah balik KL... so kurang orang nak bergambar hehe...






On the way balik ke rumah mertua singgah beli duriaannnnn..... tengok tu... habis licin kami borong ahahahaha.... siap dapat free durian sebijik!




Malam tu kenduri durian le kita.... actually banyak jenis durian dah habis masa kami beli tu... dapat Duri Hitam, Udang Merah, Pau, D24 & durian kampung je... rasanya kat gerai tu list durian dia jual ada kot dalam 20 jenis nama! Paling sedap Duri Hitam & Udang Merah... tekak eynda la... eynda rasa semua jenis durian tu tau.... siap makan dgn ketupat hehe.... dah lama ngidam durian... sebelum puasa lagi... bulan puasa takut nak makan sebab musim panas...


Tido malam tu pasang ekon sejuk-sejukkkkk... :-D




Friday, July 24, 2015

Aidilfitri Bersama Sanak Saudara...



Assalamualaikum....



Hannah asyik tanya dari sebelum raya lagi... "Danisya nak datang bila? " Mama pun tak tau nak jawab cemana... ada rezeki jumpa la dgn Danisya ye... Doa anak kecil sentiasa Allah dengar kan... Danisya datang raya ke2. Rupanya Danisya pun sibuk tanya ibu dia, "bila nak jumpa Hannah?" Takmau singgah rumah maktok dia dulu... nak jumpa Hannah dulu... kuatnya harapan hati diaorang...maklum la Hannah kat Shah Alam, Danisya kat Alor star... kekadang balik kampung je boleh jumpa...tu pun kalau Danisya datang Sungai Petani... rapat seperti mama Hannah dan ibu Danisya kecik2 dulu... :-) 





Seronok diaorg dapat berjumpa...main sampai berpeluh-peluh!




Danisya nak dapat adik lagiiii.... 





Sebelah petang, cousin dari Alor Star pulak datang beraya.... dari Pulau Pinang singgah rumah eynda...





Pastu jiran lama datang beraya pulak... dah lamaaaa tak jumpa diaorg... zaman sekolah2 dulu rapat sangat... yg baju merah depan sekali tu dulu kecikkkk jek... dah 12-13 tahun tak jumpa dia...






Selesai melayan tetamu kat rumah mama eynda, eynda ke rumah biras pulak... sekejap aje...sebelum maghrib balik ke rumah mertua... malam raya ke2 giliran tido sebelah hubby pulak... turn rumah eynda dah settle dari selasa sebelum raya hingga raya pertama....


Semoga bertemu lagi sanak sedara di lain masa, InsyaAllah...





Thursday, July 23, 2015

Salam Aidilfitri 2015.



Assalamualaikum....

Macam mana raya tahun ni? Mesti meriah kan.. Alhamdulillah...seperti biasa eynda beraya di Sungai Petani, Kedah.. hubby pun orang Sungai Petani so takyah main ooosommm.. alaaaa... cincai aje la :-p


Tahun ni eynda tak ambik gambar menu raya... eynda tak ambik gambar masa bersalam-salaman... Menu makanan tak snap sebab tak sempat pegang kamera makanan dah masuk mulut! Kekekekek.... gambar salam-salam hhmmm... bagi eynda biarlah ianyer jadi acara yg kita fokus betul-betul... selalunya kelam kabut bersalam pastu photographer pun tak sempat snap gambar masa bersalam... pastu kena la "berlakon" bersalam semula... kalau tak berlakon semula nanti gambar yg sempat snap pun mesti blur semacam je sebab banyak bergerak kannn.... so biar kita salam-salam hayati betul2 makna bermaaf-maafan...cehhh...

Lagi satu masa Ramadhan lepas dengar tazkirah kat tv, hari raya hari utk kita bergembira, tak payah la ada drama pepagi masa bersalam-salaman... so tahun ni memang takde pegang tisu langsung masa bermaaf-maafan... ;-)

Haihhh...membebel pulak kan... jom la tengok gambar raya yg ala kadar je ni....





Tahun ni pagi raya kat rumah eynda... 





Eynda ada sorang adik aje... sorang lagi adik angkat... so agak tenang aje di pagi raya...harapkan bising Hannah & Adam je bergurau senda...



Dalam 11am bergerak ke rumah mertua...





Tahun ni nampak gaya tema masing-masing adalah tema ikut suka nak pakai kaler apa hahaha...




Bergambar bersama mertua....





Posing dgn biras yg sentiasa awet muda.... ada sorang lagi biras yg rapat..selalunya bergambar bertiga... tahun ni biras yg lagi sorang tu busy layan cucu pertama dia hehe... takmau ganggu dia so kami-kami aje la posing :-)





Ehhh...sama pulak kaler baju dgn background :-D





Dua mak dara & dua anak dara :-)





Tahun lepas kakak barbie tak balik kedah sebab dalam pantang bersalin.... tahun ni dapat jugak beraya bersama...baru teringat gambar baby Arianna takde langsung dlm kamera eynda ...






Lepas Asar bawak mama eynda ke Alor Star ziarah kubur arwah abah.... 





Pakcik umur 20 tahun... Adam umur 14 tahun... tapi tengok la sape yg lagi tinggi woahhhh....





Makcik tu apehal?





Cantik betul perkarangan Masjid Al-Bukhary ni... Che Ta ada ambik gambar perfume dia kat sini jugak... ehemmm... sekampung dgn Che Ta eynda ni... duluuuu... arwah abah nak beli rumah kat Taman PKNK tu laaa... tak jadi pulok...





Adam...






Hannah...




Layan aje la...





Kalau sengih nampak gigi rongak hehe...



Lepas tu terus balik rumah mama eynda... malam tu takde tetamu so rehat-rehat aje....






SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI DARI EYNDA SEKELUARGA, MAAF ZAHIR & BATIN.










Friday, June 26, 2015

6 Rahsia Bahagia Rumahtangga.



Assalamualaikum....

Salam Jumaat semua...






Semoga memberi manfaat kepada kita serta panduan untuk membentuk keluarga yg bahagia dunia & akhirat....

Maklum la di zaman serba moden ni banyak "distraction" dalam kehidupan kita.... terlalu sibuk bekerja.... terlalu leka dgn keseronokan di luar rumah.... terlalu "cinta" akan gajet2 & internet... bla bla bla...

Hingga kita terlupa kita ada nikmat yg paling hebat di rumah! FAMILY.....

Bak kata Prof Muhaya, jika kita ada suami/isteri, kita ada anak2, itulah Syurga dunia....

Apa-apa pun biarlah semua yg kita lakukan ada keseimbangan kannnnn... 

Sape tak sayang keluarga kan?? ;-)











Thursday, June 25, 2015

'Ramadhan Charity Bazaar' Cahaya SPK , Shah Alam.




Assalamualaikum....


Kalau ada masa lapang hari Sabtu 27hb Jun ni, datang la ke Cahaya SPK ye.... especially kawan2 yg berdekatan Cahaya SPK...

Ramadhan Charity Bazaar akan diadakan di Cahaya SPK Clubhouse, lokasi di foyer clubhouse. Bermula 2.30pm hingga 7pm...

Ada jual macam-macam InsyaAllah... hampir 30 booth akan berada di lokasi..




Booth yg akan berada di lokasi:

1) Urban Women
2) Urban women
3) Ummi Easy Food
4) BlingNXcess
5) Little Me
6) Betta Masta 
7) Ezan's Collection
8) Kanvas Kaligrafi
9) MyConfectionery
10) Cahaya Ramadhan
11) Alwani Attire
12) Beaudeez Corp
13) Ketuk-ketuk Ramadhan
14) Juliq Closet
15) Rouxmaque
16) 2GoCoffee
17) Havoc Mommies
18) The Pilo Co.
19) Roboticist
20) Junsaiman Kerepeks
21) Bazaar Che Som
22) Beloved Family
23) Twin Homestyle & IBC
24) Tudung Mudung
25) Main RA
26) Eastern Bites
27) Biz Co.
28) Little Me Mktg
























Gambar2 ehsan dari facebook SPK.



Kawan-kawan yg guna laluan depan Cahaya SPK nak ke mana-mana singgah la dulu... mana tau ada yg berkenan di hati... makanan pun ada...boleh jadikan juadah berbuka... yg berada di luar Shah Alam pun kalau kebetulan dekat area Cahaya SPK meh singgah ye...

Jom kita berbelanja sambil beramal untuk Pusat Jagaan Titian OKU Nur, Rawang :-)


Wednesday, June 24, 2015

Wordless Wednesday #18.


Assalamualaikum...








Cuba cari mainan "hidup" di dalam gambar....... . eynda pernah terpijak dia sebab dah sama macam carpet...kesiannnnn dia :-p










Tuesday, June 16, 2015

Jurassic World @ TGV, 1 Utama.



Assalamualaikum...


Eynda kasi 5 bintanggggg!! Cewahhh.... 5 bintang utk movie Jurassic World... over sangat tak? Berhak tak dapat 5 bintang? Yg belum tengok sila la pegi tengok ye.... ini pendapat peribadi eynda aje.... tapi memang best la citer ni...

Tak reti sangat nak bagi review... perasaan masa tengok movie ni... sedih ada... kelakar ada... scene kiut miut ada... terkejut pun ada ...nasib baik tak terangkat kaki melompat atas kerusi kan ...suspen ada...macam2 la... 







Watak dinasour paling eynda suka... raptor... charlie...blue... delta... kekadang nampak macam perangai fluffy pun ada... suka teleng2 kepala...



Watak utama feveret eynda... Claire & Owen... percaya tak eynda tak ingat nama2 watak lain? :-p Punya obses dgn watak dua orang ni haha...



Kagumnya diaorg guna mercedes GLA! Terasa macho je kete tu...Kete feveret eynda  ni...*winkwink*





Part ni sedih... habis dinasour kena bunuh dek Indominus Rex...watak dinasour paling ganas & paling cerdik... masa ni Hannah tanya "mama nangis ke? " Haiihhh....mata memang la berair tapi mati-matian la tak ngaku kat anak kannn...Indominus Rex tak makan binatang lain... dia cuma jadikan toys main2 & bunuh gitu je... teringat fluffy jugak... burung...tikus... sesumpah... semua dia lambung2 bunuh je... fitrah haiwan kan...sampaikan eynda pesan kat fluffy... tolong la jangan bawak balik "hadiah" (haiwan2) ke rumah lagi... kalau balik dah kiok ok lagi... kalau bawak balik yg masih hidup kesian sangat... terpaksa buat macam2 nak lepaskan haiwan2 tu...





Suspen time ni... Indominus Rex tengah cium2 bau manusia... pandai Owen bocorkan minyak kete... tak dapat la dinasour tu jumpa dia...


Gambar2 dia atas eynda google je ye...



Kali ni kami tengok movie kat LUXE ..




Nak jugak letak gambar dalam gelap... ada meja kecik di setiap tempat duduk so agak selesa nak letak makanan... tempat duduk pun jarak jauh antara satu sama lain so tak rasa sempit...


San Andreas pun dah tengok tapi masa tu pegi tengok dgn hubby je...anak2 duduk rumah dgn mertua & anak sedara... sekali sekala boleh la curi2 dating kan... maklum la sepanjang masa eynda memang terikat dgn 2 bijik handbag berjenama tu hehehe...San Andreas tengok 3D @ iMax 1 Utama... best giler movie tu...lagipun tu 1st time eynda tengok 3D movie tau... maluuu...orang lain dah beratus kali kot... kan dah kata, ada anak kecik2 dulu mana boleh tengok segala mak nenek D tu... dah tu asyik tengok movie yg menjadikan kita kanak-kanak jugakkk...sabar je la... :-D




Monday, June 15, 2015

On This Day #1.



Assalamualaikum....


Eynda ada subscribe "On This Day" di FB...seronok jugak baca status2 lama eynda...nak tergelak ada...malu pun ada... ntah apa-apa status la eynda tulis...

Ni status eynda 5 tahun lepas....




Hari ni 5 tahun lepas tengah sibuk pindah rumah.... nampak sangat kejakunan dapat rumah ada tangga :-p 

Maklum la sebelum ni duduk apartment & kondo... apartment dulu ada tangga sebab 5 tingkat aje... tapi eynda kat 1st floor... mana guna sangat tangga luar rumah tu...

Kondo pulak ada tangga jugak tapi guna lif la sebab duduk tingkat 5 dari 7 tingkat.... bila lif rosak baru la berpeluh-peluh naik turun tangga kecemasan. Paling tak best time lif rosak kalau balik shopping barang dapur...jenuh ulang alik angkat barang dari kete...


Ni antara reply dari kawan-kawan... seronok nak update ni selepas 5 tahun!






Owhhhhh.... eynda dah 2 kali jatuh tangga tu tau huwaaaa.... dulu masa baru pindah tangga tu licin sangat ... sampai sekarang kena hati2 turun tangga...clumsy jugak kekadang :-p





Dah 5 tahun... akak belum kurus2 dik huwaaaaaa.... tapi takpe... yg penting amalkan hidup sihat kan ;-)





Ni dari pengalaman eynda jugak lepas 5 tahun.... haaaa betul3x !! Sekarang dalam sehari ada la 11-12 kali je naik turun tangga tu ...tu pun kekadang nak lagi kurangkan guna tangga :-D




Bagus jugak ada "On This Day" ni... dapat la perbaiki cara menulis status kat fb... amalkan menulis status yg baik-baik aje atau lebih baik berdiam...










Related Posts with Thumbnails