Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Thursday, August 28, 2014

Fluffy...



Assalamualaikum....



Santai-santai jom tengok gambar fluffy, kucing eynda yg kami dah anggap macam family sendiri...jaga macam anak youuuuu..... bahagialah kamu fluffy... doakan kami bertemu kamu di syurga...





Gambar bertarikh 25/3/2013....baru seminggu bela Fluffy rasanya...






3/5/2014 ~ fluffy suka tido atas perut Hannah....






4/5/2014 ~ 2-3 minggu sekali fluffy kena mandi...





 5/5/2014 ~ Nak tido suka cari bantal....





 3/7/2014 ~ Dah tak muat nak jugak tido atas tu....





 22/7/2014 ~ Haippp.... attention seeker jugak kamu ye...





 23/7/2014 ~ Malasnya nak naik tangga...tido sini je la...







 21/8/2014 ~ Hhmmm...dah makan dah... nak bodek apa lagi ni...





 23/8/2014 ~ Ehhhh pandai tengok kamera la hahaha...







23/8/2014 ~ Tak lama lagi kamu sama tinggi kak Hannah la fluffy!!




Fluffy sekarang eynda bagi makan ikan kembung rebus.... sehari 3 kali... breakfast...lunch...dinner... hehe...sakan kan... sekali makan 2 ekor... bagus la sejak bagi ikan rebus bulu fluffy makin sihat...berbanding baru2 bela dia dulu... bulu dia agak kasar... sekarang macam kapas! Sebelum ni eynda bagi makan wet food utk kucing tu tapi rasa tak best sebab mesti ada bahan awet kan... biskut kucing bagi jugak ....

Fluffy sangat2 well trained dalam bab toilet... walau macam mana pun dia tetap akan cari toilet dia sendiri... ini memang eynda ajar sejak dia kecik... cakap je dgn dia... ni toilet kamu... jangan berak kencing merata... InsyaAllah dia paham hehe... kalau eynda keluar lama2 eynda selalu pastikan fluffy duduk dlm rumah... coz eynda takmau dia ganggu jiran2 eynda... hopefully selama fluffy ada ni dia tak nyusahkan jiran2 la... fluffy sangat baik tau hahaha... puji kucing sendiri puiiiihhh.... kalau fluffy notty  ampunkan eynda ye jiran2 ku.... dia hanya seekor kucing... bukan manusia yg kita boleh terangkan bagi dia paham segala-galanya...kucing jugak haiwan kesayangan nabi...so marilah sayangkan kucing hehe...

Actually kadang-kala ada jugak kucing2 lain...selalunya kitten la...mana datang ntah.... main2 kat laman rumah... tinggalkan "kasih-sayang" kat atas rumput... haihhhh... tahu benda ni semua orang tak suka kan... eynda pun... coz eynda tak ajar fluffy macam tu... tapi eynda tak pukul kucing2 tu.... eynda tak baling kasut or batu kat kucing2 tu.... kalau sempat eynda halau2 gempar bagi takut je.... pastu eynda sendiri akan kutip "kasih-sayang" tu buang.... eynda cuci dgn air... eynda spray dgn spray serai wangi bagi hilang bau "kasih-sayang" tu.... so far Alhamdulillah tak lama pun kucing2 tu buat perangai... diaorg boring diaorg pegi tempat lain la hahahah.... yg penting kita sabar... cara kita handle masalah tu cemana... kurang dosa skit dari buat aniaya kat binatang kan...ada jiran bagi petua tabur kopi utk hilangkan bau "kasih-sayang" so kucing takkan ulang datang bagi kat kita hahaha...kopi wangiiiii... :-)


Takut kucing?? Jangan takut... kucing bukan harimau.... kucing boleh jadi teman kita yg setia... waktu kita menangis ada kucing yg akan dekat dgn kita... seperti paham situasi kita... kita letih... kucing akan datang kat kita buat macam2 aksi yg boleh buat kita tersenyum & hilang rasa letih... kita solat dia datang kekadang siap pegang pipi kita ketika kita sedang bertahiyat akhir... kita mengantuk kekadang kucing datang dekat kita bunyikan "purrrr"...itu tanda dia cuba menenangkan kita....

TQ Allah sebab hadiahkan fluffy utk keluarga eynda.... antara penyeri hidup kami sekeluarga... seekor kucing yg unik yg pernah eynda bela sepanjang hidup eynda... hadir dia dalam keluarga kami pasti bersebab.... sebab kasih sayang kucing utk tuan dia sangat2 tak berbelah bahagi... 

Cehhhh jadi sesi luah perasaan pulak hahaha... sayang fluffy!! :-)

















Wednesday, August 27, 2014

Cahaya SPK Raya Gathering.



Assalamualaikum....



Okkkkk....lupa ada satu entry utk raya lagi.... 


Ni kisah 16hb ogos yg lepas... RA Cahaya SPK anjurkan raya gathering utk penduduk.... start dari 8pm-10pm.... eynda pegi lepas Isyak.... dah ramai orang sampai... last year pun macam tu... asyik lambat bersiap je... tahun ni azam nak sampai lepas maghrib...tak menjadi jugak...sampai je kat situ nasib baik le geng dah dapatkan tempat duduk hihihi.... pegi cari makanan... makan tak tengok kiri kanan dah...lapar semacam je haha... haaa...perut dah kenyang, hati senang...baru la jalan keliling tempat tu... jumpa jiran2 sembang2.... maklum la duduk setaman belum tentu hari2 berjumpa... yg tepi rumah, depan rumah...selorong dgn rumah... yg phase lain... gathering aje menemukan kami... semua pakat sibuk dgn tugas harian... nasib baik ada fb...ada whatsapp... ada apa lagi??? Boleh jugak la keep in touch .... 

Eynda lately kurang minat nak snap gambar makanan.... malam tu ada banyak makanan tau... apam balik...yg macam yong tau foo tapi cucuk2 kat lidi tu apa ntah... kueteow goreng (ni lorong kami sponsor)... kambing golek (ni wajib kat SPK!!).... ice blended... minuman....kuih muih... roti jala... banyak lagi la...kalau tak tersebut kat sini ampun ye... pastu nak balik siap boleh tapau lagi... buat macam rumah sendiri... haaa tapau laksaaa... Alhamdulillah rezeki Syawal :-)

Sebelum balik kami wajib le bergambar kan... hobi semua orang! :-) Satu lagi peel sekarang tak suka bawak kamera dslr ke... separuh dslr ke... maka gambar pun ikut mood...kekadang elok kekadang tak elok coz guna henpon aje.... kalau suasana gelap maka hasilnyer pun ala kadar aje... 





Perbarisan melintang dgn bff.....





Perbarisan melintang dgn jiran2 selorong....



Malam tu siap ada mercun/bunga api lagik tau... tapi eynda malas snap/rakam.... malas memanjang adoi la.... sebab time tu eynda tengah makan... kan dah kata tak tengok kiri kanan masa makan ....

Tak sempat nak bersembang dgn semua yg hadir...tapi seronok la sekali sekala berjumpa kan... tq kepada mereka2 yg bertungkus-lumus utk menjayakan raya gathering ni especially ahli2 RA Cahaya SPK :-)











Tuesday, August 26, 2014

Syawal Di Selayang...



Assalamualaikum....



Agak-agak lepas ni ada entry Syawal lagi tak? Macam takde dah kot hehe... eynda ni takde la macam u all... banyak open house raya ye hehe... eynda lebih banyak bersama sedara mara aje... bukan bermakna takde ramai kawan ye... ramai kawan... satu dunia ahahah... cuma masa agak terhad utk beraya sana sini... takpe... tak bermakna habis Syawal dah takleh jumpa kawan-kawan kan... sentiasa boleh... cari masa je... maklum la sekarang nak "goyang kaki" pun susah... nama je housewife... tido je masa rehat eynda ...

Sebelum merepek...

Ahad hari tu kami beraya kat rumah sedara sebelah arwah abah eynda kat Selayang.... lama dah tak jumpa diaorg... 





Bila jumpa abang zol mula la teringat kat arwah abah eynda... coz arwah abah sangat rapat dgn abg zol... macam abang dgn adik... 






Kak ciah (tepi eynda berseluar hijau) ada 7 orang anak... kali ni eynda datang, eynda dah tak kenal, masing2 dah besar...dah anak dara...dah kawin 2 orang... kak ciah pun dah ada cucu sorang... dulu2 selalu arwah abah bawak datang ke rumah abang zol...tido 2-3 malam... masa tu anak2 kak ciah kecik-kecik lagi... ye la... masa abang zol & kak ciah kawin eynda kecik lagi... bila dah ada anak tu memang la eynda nampak diaorg membesar depan mata kan... cuma sekarang eynda dah berkeluarga, jarang dah jumpa...

Takpe.... sebelum balik hari tu kami bergambar kan... pastu eynda mintak akaun fb anak2 kak ciah... eynda add kat situ jugak ahahahah... so InsyaAllah akan terus keep in touch.... apa guna fb kalau takleh kekal bersilaturrahim kan... 


Citer raya ke citer imbas kembali ni? ahahaha.... nak citer jugak... depan rumah abg zol selang beberapa buah rumah ada kedai runcit.... dulu2 kalau sampai je kat rumah abg zol, kedai tu la eynda nampak dulu... pastu tup tup eynda hilang!! Apalagi... pegi kedai runcit tu laaa.... hari tu ada citer kat hubby pasal kedai tu... kedai tu masih adaaaa hehe... hubby tanya apa ada kat kedai tu sampai macam tu syiok nak terjah kedai tu? Ntah!! Sebab dia kedai runcit la kot! Hahahaha.... masa kecik2 sape tak suka kedai runcit kan... ada macam-macam... macam tak tahu pulokkk...

Lagi beberapa hari Syawal nak berakhir.... semoga bertemu lagi di tahun depan.. InsyaAllah...








Thursday, August 21, 2014

Green Smoothie........



Assalamualaikum......


Ni tabiat baru hehehe....

Alhamdulillah.... hari ni dah masuk hari ke9 eynda & suami bersmoothie.... eynda ni dah lama teringin nak amal smoothie ni... tapi sorang2 malas la pulok... tetiba satu hari hubby kata "jom minum green juice!" Sebab dia dapat tahu salah satu benefit green juice ni boleh reduce risiko sakit kanser...dalam erti kata lain bagus utk kesihatan seluruh tubuh badan lah InsyaAllah.... so hari yg sama jugak kami pi shopping dedaun & buah-buahan tau... gigih! :-D





Ini smoothie hari pertama.... menggeletar nak blend maklum la tak tau rasa apa kan... minum dedaun?? Errkkk.... rasa apa ye.... yg benarnya bila minum sangat la sedap... tak rasa dedaun sangat pun coz sukatan yg eynda buat akan rasa manis buah lebih terasa....





Kalau ambik gambar setiap hari semua akan nampak kaler hijau... cukup la dua gambar haha...




Kenapa tak buat jus? Kenapa smoothie? Sebab smoothie kita akan minum dgn serdak2 sekali so dapat masuk fiber dalam body... ada paham? hehe.... kalau jus dah tapis2 dah...nutrisi tak lengkap la pulok kan... buat masa ni guna blender biasa aje laaaa... nanti ada rezeki lebih mau beli yg lagi bagus utk buat smoothie...InsyaAllah...





Selamba je guna mangkuk Hannah hahaha...takyah berprotokol sangat le kan..



Sukatan utk green smoothie : 2 cawan dedaun (kale/baby spinach/basil/celery/parsley/timun) + 3 cawan buah-buahan (grapes/apple/pear/kiwi/orange/avocado/dragonfruit/tembikai) + 2 cawan air sejuk = boleh jadi antara 700ml-1 liter smoothie (utk 2 org minum)




Banyak benefit green smoothie ni... actually buat smoothie buah-buahan pun ok... banyak resepi...google aje... nak tau benefit pun google aje... yg eynda rasa melalui pengalaman sendiri ni so far... eynda kurang mengantuk di siang hari... lebih mudah fokus... segar sepanjang hari...


Malam tadi try blend dragonfruit + orange + apple + grapes.... dinner tu je... terus kenyang kekekek...


Bila bersmoothie ni kena minum air masak banyak jugak walaupun tekak tu rasa macam sentiasa ada minuman kekeke... sebab fibre tinggi... buah2 pun kandungan gula tinggi.... so minum air banyak2 ye...

Tak sabarnya nak tengok... muka jadi glowing kah.... kurus kah... awet muda kah.... hehehe... InsyaAllah...

Yg penting masuk gak sayur & buah dalam badan... kalau saje2 ni takdenyer eynda nak gigit buah apple... hari2 makan salad pun boleh bosan gak... so sekarang tak risau dah... semua dah ada dalam badan setiap hari...demi kesihatan :-)











Thursday, August 14, 2014

Syawal ~ 3 Biras Beraya ~



Assalamualaikum....


Hari tu eynda citer abang ipar yg sulung tak balik beraya di kampung kan.... minggu kedua Syawal akhirnya kami beraya di rumah abang ipar... maka lengkap la gambar 3 biras utk Syawal tahun ni hehe... maklum le setiap tahun kami bertiga mesti ada gambar bersama....cuma bezanya sebelum ni gambar raya kami di kampung... kali ni di KL...





3 biras pingitan... errkkkk...





Eynda makan-makan dgn anak2 sedara.... ada 2 meja makan... lagi selesa duduk yg kat dapur... buat macam meja makan sendiri :-D





Gambar beratur melintang....





Paling cool punya posing yg tengah sembang kat phone tu ahahaha....





Adam dgn sepupu2 beliau...






Eynda... baby Ariana... dan Ariana' s grandmother... adehhh tak ingat apa yg aunty bagitau eynda... apa Ariana panggil dia bila besar nanti...






Ariana & "tokchik" ...dah bercucu daku...





Gambar lagi... tak habis2... hero-hero sekalian ntah takde gambar pun...kami je la gigih posing....kan rayaaa hehe...





Dgn Yana , kakak Barbie Hannah, mama Ariana.... masa ni dia baru 2 hari habis berpantang bersalin.... 




Dari tengahari sampai lepas Asar kami lepak kat rumah abang ipar.... pastu balik rumah... kenyang sampai malam... ye la... tengahari jamu nasi... petang makan mee pulak... sebelum ke rumah abang ipar ada open house jugak.. itu breakfast hehe.... so malam tu goreng popia frozen je cicah dgn sos cili! 

Alhamdulillah...rezeki Syawal kan :-)

Sekian...






Thursday, August 7, 2014

Syawal Day 3 & Day 5...



Assalamualaikum.....


Kenapa Day 4 takde?

Sebab day 4 adalah hari berpindah randah dari rumah mertua ke rumah mama eynda kekekek... so takde apa sangat nak citer... dan kami tak beraya kat mana-mana... cuma jalan2 cuci mata kat salah satu shopping mall di Sungai Petani....


Syawal ke 3 dapat jemputan raya dari sedara sebelah hubby..... kat rumah tu ada kucing2 persian... comel sangat! Leka pulak tengok kucing2 tu dalam sangkar... kena kurung sebab tuan rumah buat open house.... kalau hari biasa lepas aje... 


Yang ni pun ada kat rumah sedara hubby hehe... comel kan? Posing jap verangan kalau ada anak kembar kekekek.... sebelah hubby ada gen kembar.... sebelah eynda pun ada gen kembar.... agak2 kalau peknen lagi boleh dapat kembar tak? :-D






Pastu pegi ambik mama eynda... bawak beraya ke rumah abang mama, paklang eynda..... sempat bergambar dgn maklang.... 





Rumah paklang ada garden.... teruja tengok pokok belakang Hannah tu... yg lagi besar pun ada.... janji kena tanam atas tanah... nak tanam jugak la... paklang bagi kami "pokok raya" hehe... pokok tanduk rusa & pokok tanduk kijang...tq paklang...





Malam pulak beraya di rumah abang ipar.... diaorg main mercun malam tu... tapi tak ganggu keliling la sebab rumah abang ipar ni dalam kawasan perumahan yg sunyi... tak banyak rumah... tanah lot.... ada jiran sebelah je paling dekat tu pun rasanyer takde kat rumah kot...sunyi sepi je... abg ipar ni duduk kat shah alam tapi ada rumah kat kedah jugak..yg syoknya pak-pak yg main mercun... anak2 tukang sorak je kot...





Dah keletihan dahhhh.... nak balik tido!





Kakak Hanim (cousin Hannah) print gambar ni utk Hannah :-)







Syawal ke 5 selepas solat Jumaat kami ke Kuala Kedah.... pegi beraya kat rumah cousin eynda... dia tak dapat datang ke Sungai Petani atas sebab2 tertentu so kami la pegi ziarah dia... lagipun tak pernah pegi rumah dia...





Eynda request nak makan laksa kedah... cousin eynda ni pandai buat laksa... eynda pandai makan haha.... cousin sebelah mama yg paling rapat dgn eynda sejak kecik... (caption lari sungguh dari gambar)








Hannah & Danisya.... macam eynda & Mina (cousin) kecik2 dulu jugak...








Si hero Aiman.... hensem sangat... tapi pemalu... dia yg tolong angkat dulang balang biskut raya letak atas meja... pandai tolong ibu dia :-)

Lepas tu kami balik terus ke Sungai Petani......





Kisah Syawal Kedua...


Assalamualaikum....






Raya ke 2 kakak ipar jemput datang makan-makan kat rumah dia....ada nasi ayam... satay...ketupat rendang...biskut raya dah pasti la... eynda beraya kat mana pun paling tak sabar nak rasa biskut raya orang hehe...




Takde keje lain le kami... posing aje... raya-raya ni la nak posing terlebih skit... sebab ramai geng...so tengok gambar je la ye... 









Ada pulak yg rakam behind the scene hehe... 

























Malam singgah rumah mama eynda coz sepupu2 sebelah arwah abah datang beraya...mama masak mee rebussss...





Comel tak girl sebelah Hannah tu? Anak ke3 sepupu eynda.... dia turun dari kete je masa tu eynda dah tergoda awwwwww... rambut dia layered semulajadi... macam anak patung! 





Sebelah sepupu pun bermonopod aduhhhh.... sembang punya sembang...posing punya posing... 12am lebih baru diaorg balik.... malam tu eynda tido rumah mertua so kami pun balik jugak la hehe... bahagi rumah separuh-separuh... adil dan saksama! :-D






Tuesday, August 5, 2014

Kisah Satu Syawal.



Assalamualaikum.....

Salam Aidilfitri semua.... seronok beraya ye... waktu ni laaa kita nak bertemu sanak saudara serta sahabat2 yg jarang kita temui kan... walaubagaimanapun dalam kita bergembira ni ada yg berduka... buat sahabat2 yg kehilangan orang tersayang, Salam takziah dari eynda.... banyakkan berdoa... bersabar... kita insan2 yg terpilih utk menerima dugaan Allah... jangan lihat bagaimana dugaan itu terjadi... lihat la bagaimana kita menghadapi dugaan itu... semoga apa saje yg kita lakukan/pikirkan... Lillahitaa'la....

Al-fatihah jugak utk mangsa2 MH370 & MH17.... sesungguhnya kita tak dapat nak melawan takdir Allah.... kita di mukabumi ni hanya sementara... setiap manusia akan menghadapi kematian cuma caranya adalah misteri... hanya Allah Maha Mengetahui... 

Jangan lupa doakan penduduk2 Gaza.... sesungguhnya kita manusia yg lemah... setakat melihat... mendengar... tu pun dah cukup kita rasai kesengsaraan mereka... bantulah walau sedikit.... boikotlah barangan Israel mengikut kemampuan... 

Belajarlah dari apa yg kita lihat... apa yg kita dengar.... hargailah kehidupan selagi kita bernyawa... hargailah orang tersayang selagi mereka ada... dalam kita turut bersedih dgn kejadian2 ini...jangan terlupa mereka yg di depan mata kita.... 

Oklah dah panjang lebar bertazkirah kekekek... mari citer pasal raya... nanti jadi karangan budak sekolah pulak hahaha...







Kami bertolak dari Shah Alam tepat 7pm hari sabtu sebelum raya... berbuka puasa di kawasan lapang di RNR area Guthrie Highway.... kejap je duduk dlm kete dah kena stop utk berbuka hehe... Alhamdulillah dipermudahkan utk berbuka... ramai jugak berhenti kat situ utk berbuka berjemaah dgn kami... kami tapau Domino's Pizza je... 

Pastu start la sesak di highway ye... sabar je la... anggap salah satu dugaan di bulan puasa... dah melepasi RNR Sungai Perak baru la jalan kurang sesak... kami teruskan perjalanan hingga ke RNR Gunung Semanggol... baru senang nak dapat parking... berhenti solat jamak & isi perut dgn nasi lemak bungkus... teruskan perjalanan.... dah kurang la sesak lepas tu....selamat tiba di Sungai Petani dalam 4am-4.30am.... nampak gayanyer terus bersahur je 5am tu :-D






Pagi Syawal di rumah mertua.... 





Tahun ni abang ipar sulung tak balik beraya coz anak sulung dia (kakak barbie) dalam pantang bersalin.... so diaorg beraya di KL... kami akan beraya di rumah abang ipar nanti InsyaAllah... gambar ni dgn biras yg duduk di Shah Alam dgn anak perempuan dia... kami2 aje la tahun ni huhu...





"Assalamualaikummmmm".... haaa...kanak-kanak dah datang beraya... diaorg taknak makan...kita bagi aje duit raya... tahun ni Hannah dah pandai nak bagi duit raya kat kawan-kawan...





Ini memang niat eynda tahun ni.... berjubah di hari raya... rasa lebih selesa... makan banyak pun takpe ahahaha... tak la... rasa tenang sebenarnya... 






Tahun ni lain sikit cara kami bergambar... sebab anak sedara ada monopod!! Baru tau bestnya guna monopod... kalau orang ambikkan gambar kita rasa macam robot pun ada.... guna monopod tu macam selfie jugak... lebih ceria... kami tak pandai bermonopod... sebab tu mata kami banyak yg tak tengok kamera! :-D



5 saat... 10 saat... tengok... semua senyum je kan... semua dah ready :-D





Ada dua family yg takde dalam gambar ni.... agak2 penuh skrin tak kalau semua ada?





Dalam gambar ni yg paling menarik adalah puan belog kat belakang tu.... tengok le air muka tu hahaha... candid betoi... tengah belajar guna fish eye sebenarnyer... :-p





Familykuuuuuu..... Alhamdulillah....




Selfie suami isteri yg pertama.... lepas selfie dua2 gelak tunggang terbalik hahaha... sebab tak pernah2 buat! :-D




Tengahari sikit pi beraya kat rumah mama eynda pulak... kami suami isteri orang Sungai Petani... takde masalah setiap tahun.... tahun ni tak ramai yg berkumpul so kami2 aje la... gambar dgn adik2 blur so malas nak letak sini... lepas beraya siap2 ke Alor Star utk ziarah kubur arwah abah & beraya di rumah cousin di Lorong Fajar...





Di perkarangan Masjid Al-Bukhary, Alor Star... 





Selesai ziarah kubur arwah abah kami ke Lorong Fajar beraya dgn cousin & makcik2 eynda.... tangga belakang tu favourite spot eynda masa kecik2 dulu kalau nak bergambar... memang suka bergambar dari zaman kecik2 dulu hehe... dok teringat nak naik atas tangga tu dah berposing... tapi malu ahhh :-D

Tak pegi mana dah lepas tu... terus balik Sungai Petani....  gambar2 banyak di FB sebenarnya... eynda letak yg mana perlu aje...

Tahun ni tak snap gambar2 makanan ... tapi yang pasti makan memang banyak la... balik Shah Alam dah kena kurangkan apa yg patut heheheh... *nakpegigymnakpegigym*


















Related Posts with Thumbnails