Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Tuesday, October 28, 2014

2 Minit Kek Nutella Dalam Mug!



Assalamualaikum....





Saje2 syok lepak kat youtube....

Actually eynda kan dah stop ambik minuman bergula kecuali gula dari buah-buahan dalam smoothie aje...

Tapi habit buruk yg takleh eynda tinggalkan lagi... CAKE!!!

Buruk sangat perangai huhu.... petang2 mula la terasa nak makan kek... selalu sanggup pegi Secret Recipe cari kek... tapi bukan la hari2... kopak ler habis duit kat kek aje hehe... 

Satu hari terjumpa cara buat kek dalam mug dalam youtube.... eynda ni seumur hidup tak pernah buat kek ok.... tapi tengok kek ni macam senang je... takyah bakar... takyah guna mixer... mixer pun takde hahaha... so try la buat... so far dah buat 2 kali...

Takde la sedap macam kek kat secret recipe tu... sebab bahan2 dia basic aje... dok bayang kalau ada whipped cream ke... icing ke... coklat cair meleleh ke... fuhhhh... meleleh air liur... tapi ni makan sekadar nak hilangkan craving aje la... tengah berazam nak tukarkan habit makan kek ke makan semangkuk buah-buahan campuran pulak... bila la nak berjaya...

Resepi mudah aje... tepek sini buat rujukan sendiri... korang nak buat pun tak teringin kot sebab ni resepi utk orang macam eynda yg tak reti baking hahahha....

Resepi :

2 sudu besar tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar gula (ni eynda kurangkan)
2 sudu besar susu full cream
2 sudu besar minyak sayur-sayuran
1 biji telur
2 sudu besar nutella

Cara :

Gaul semua sebati... masukkan dalam mug... bancuhan ni menghasilkan separuh mug aje... nanti akan naik gelembung keluar mug... masuk dalam microwave... tekan button 2 minit... suhu tinggi... tunggu je depan microwave macam kanak-kanak tunggu kek masak... dah masak, keluarkan... makannn...

Makan masa panas sedap le... bila dah sejuk skit dia keras skit...

Errkkk...brape kalori satu mug ni??








Sunday, October 26, 2014

Eynda's Diary Dah 6 Tahun!


Assalamualaikum.....







Eynda's Diary dah berusia 6 tahun hari ni!!

Baru ada 433 sahabat yg like di page Eynda's Diary yg tak aktif itu hehe... Alhamdulillah dari takde langsung ye tak :-)

Bermula dulu dgn hanya tak sampai 10 orang followers di blog.... Alhamdulillah sekarang dah ada 1720 followers.... tapi mungkin tak semua akan follow hari2 citer kat blog eynda ni kan hehe... kisah manusia biasa...takde yg luar biasa... terima kasih sebab sudi jadi pembaca Eynda's Diary... ramai jugak yg eynda kenal melalui blog & persahabatan terjalin hingga ke alam realiti... Alhamdulillah....

InsyaAllah selagi mampu eynda akan terus menulis...ada sekali dua cuba tutup blog ni tapi bukak balik sebab rasa sayang kalau minat yg eynda ada selama ni eynda kuburkan begitu saje.... blog adalah memori...

Untuk kawan2 yg baru berjinak dgn dunia blogging, keep on blogging... walaupun kita mungkin hanya blogger picisan... ianya utk kepuasan diri kita sendiri.... hanya yg menulis akan memahami... :-)

Eynda tak jumpa entry blogoversary yg ke 5 tahun... tak ingat ada buat entry ke tak ... maklum la hidup sekarang semakin sibuk dgn hal anak2 & rumahtangga... bukan macam dulu, sehari 3-4 entry eynda boleh buat :-D







Lunch @ Zam Zam Arabic Restaurant



Assalamualaikum.....


Sejak Deepavali hari tu mertua ada kat rumah eynda.... semalam bawak la dia lunch kat luar... weekdays eynda masak ...so weekend rehat jap...Kan hari Deepavali tu eynda kena gigit tebuan... tapi Khamis dah buat keje harian macam biasa... sakit cemana pun rutin harian tetap nak buat sendiri...





Ikut majoriti nak makan makanan arab...pegi Zam Zam Arabic Restaurant kat Seksyen 9 Shah Alam...





Ini Lamb Madghut... satu hidang RM20 tapiiiiii...2-3 orang boleh makan! Big portion!





 Tabouleh Salad....






Ni eynda punya... mixed grill... eynda tak makan nasi sejak 13hb oktober hari tu... saje ngada-ngada hehe... fries tu pun bagi kat Hannah... turun berat dekat 2kg dah le sejak tak makan nasi...





Penutup... Turkish Coffee... suka tanpa gula walau pahit berdengungggg... tapi ni hubby mengayat skit so letak je 1/2 sudu teh gula... tapi still tak rasa manis apa pun... gelas kedua totally tanpa gula la... ye 2 gelas kopi ni eynda minum hehehe... hantu kopi betoi...





 Belanja gambar anak sekeping...






Dah ramai tau restoran ni kat mana kot.... tapi ni le alamat bangunan tu kalau masih ada yg tak tau.... siap ada mop tersidai tepi tu hahahaha....

Sedapkan makanan arab... tak pernah jemu :-)









Saturday, October 25, 2014

Tebuan Oh Tebuan!



Assalamualaikum.....




Ni kisah Rabu lepas bersamaan Hari Deepavali.... baru hari ni ready nak citer kat blog... buat kenangan terindah hehe....



 Status eynda di pagi Khamis...

Alhamdulillah hari ni dah pulih... moga2 tu pulih 100% la coz dalaman ni tak tau cemana... bisa dah masuk dalam badan kan... 

Malang tak berbau sungguh... dugaan dari Allah... peringatan dari Allah... mengetahui gigitan tebuan lebih bahaya dari sengatan lebah, ada yg mengundang maut, eynda berserah pada Allah masa kena hari tu... coz eynda tak tahu samaada badan eynda boleh melawan bisa yg dah masuk dalam badan...

Nasib baik dalam masa 30 minit lepas kejadian segera ke klinik terdekat... syukur masa kejadian hubby ada di sisi... coz eynda memang tak mampu nak drive masa tu... terlalu sakit... ye la kat perut atas pusat tu... skin sangat la nipisss... serius rasa macam kena tembak tau... cehhh macam la pernah kena tembak hehehe... mintak dilindungi Allah....

12 jam menahan sakit... berdenyut-denyut... macam tertusuk pisau & pisau masih di perut.... dalam masa yg sama redha... mintak perlindungan Allah... berserah... 

Doktor takmau bagi injection kat eynda masa tu... mungkin side effect dari injection tak bagus... dia bagi ubat dulu... utk itchiness 2 jenis... inflammation sejenis... ubat sapu satu bekas... nurse kata steroid cream.... eynda makan ubat on time & tak tinggal cream tu siang malam...tapi doktor pesan kalau malam tu eynda rasa pening.. meloya... demam... sesak nafas...cepat2 ke hospital...Alhamdulillah takde semua tu...

12 jam pertama sakit... pastu dah hilang sakit datang gatal2 pulak... orang kata tanda nak pulih... bersabarlah eynda.... nak garu memang sedap... tapi takut ada kesan calar pulak kan... rasa macam orang pregnant yg ada alergik gatal2 la pulak hehehe...hari ke3 dah hilang rasa gatal... tapi masih ada merah2 skit saiz tapak tangan... boleh nampak la lubang gigitan tebuan tu...
 






Inilah baju yg eynda pakai masa kena gigit.... masa nak naik kete nampak dah sekor tebuan atas jalan... buat tak kisah aje la... sape nak kacau ko... jangan la kacau kita kan... pastu dalam 5 minit masuk duduk dalam kete...terusss rasa sakit kat perut... terus grab bahagian baju tu..keluar balik dari kete... rasa ada something... Ya Allah tebuan ni!!! Terus tekan skit baju tu... buang dia keluar... hhhmmm...hitam belang kuning.... rasa macam mimpi je...tengok2 dah merah kat perut bekas gigitan tebuan... dah mula pecah darah bawak kulit... berpeluh satu badan rasa nak pitam... terasa bisa mengalir...seriuss...

Baju longgar kan... terpikir jugak kalau pakai baju melekat kat badan tebuan tu sure takleh masuk dalam baju... tapi pikir2 ni lah dugaan... kalau otak sempit lepas ni nak pakai yg ketat2 aje pulak... mintak dijauhkan...

Tapi mertua kata... nasib baik la tangan pun tak kena gigit... ye tak ye jugak!! Sebab eynda grab baju yg ada tebuan tu & picit2 skit... adehhhhh.... time tu tak pikir apa dahhh....kalau tidak tangan pun bengkak ler..







Gambar kenangan sebelum kejadian.... pegi birthday party rumah jiran aka bff....riang gembira macam takde apa nak berlaku...


Sama-sama lah beringat... hati2 kawan-kawan... malang tak berbau memang takleh bau sungguh.... eynda tak terpikir nak kena gigit dgn tebuan... masuk dalam baju pulak tu!! Gigit kat perut pulak tuuuu... iskkk.... tapi syukur eynda yg kena... eynda rela dari terkena kat anak-anak... kalau kena kat anak2 ntah2 boleh pengsan.... kita yg dewasa mungkin kuat semangat kan... hhmmm...


Sekian kisah tebuan... lupa nak snap gambar tebuan hahahaha.... 


Hati-hati walau di mana berada... tebuan... lebah... binatang lain yg berbisa...kita tak tau apa yg diaorg mampu buat kat kita...










Salam Maal Hijrah 1436H.




Assalamualaikum....






Salam Maal Hijrah 1436H utk kawan-kawan yg beragama Islam....

Semoga tahun baru datang dengan perubahan diri ke arah yg lebih baik....

Semoga hidup kita sentiasa dalam keberkatan Allah swt , InsyaAllah....





Monday, October 20, 2014

Hannah Dah 8 Tahun!




Assalamualaikum.....






Happy 8th birthday , Hannah!!

Mama & ayah doakan semua yg terbaik utk Hannah dunia dan akhirat....

Tengahari tadi bawak dia pegi lunch kat Secret Recipe sebelum ke sekolah... dari malam tadi dah buat list nak makan apa... mushroom soup... fries... cake... pasta... last2 dia nak cake aje huhu....

Kat sekolah pun happy la hari ni coz kawan-kawan ucap happy birthday kat dia...cikgu2 punnn...pastu budak2 tu dok tanya aunty buat party tak... alahai... tak buat la sayang2 ... nanti2 aunty buat InsyaAllah...

Ok nak bawak Hannah pegi dinner ... dia nak makan pizza ...ikut aje la...








Tuesday, October 14, 2014

Petua Yang Manis Untuk Kurangkan Kahak??


Assalamualaikum.....






Sape suka makan buah nangka?

Eynda sukaaaa.... kalau yg buat masak lemak kuning atau kari pun eynda suka.... ulam nangka muda pun eynda suka.... kalau balik kampung mama eynda masak kari nangka seperiuk eynda boleh ratah hehe...

Tapi eynda tak tau pun nangka ada kelebihan extra... 

2-3 minggu ni eynda tak sihat... batuk... selsema... nasib baik tak demam... tapi batuk selsema ni manja2 gitu.... tak melemahkan badan pun... cuma tak selesa especially nak tido malam...

Ada satu hari hubby pegi gunting rambut... hubby pun sama jugak batuk selsema... pastu hairstylist tu, a chinese man bagi petua... makan nangka!

1st time dengar ni.... beberapa hari pastu eynda beli nangka... sedapnyaaaaa... nangka madu lagi sedap kan... nangka madu pun beli... nangka biasa pun beli.... makan... makan... makan... buat dessert hehe...selain tu pagi petang siang malam telan madu jugak... Alhamdulillah actually malam pertama makan nangka 3 bijik... eynda tak batuk langsung time tengah tido... selalunya @ 2am dah start batuk2 sebab kahak berkumpul kat tekak... selagi tak minum air panas... selagi tak buang kahak... memang takleh tido... hubby pun tido nyenyak je tak batuk2....

Rupanya nangka kan ada getah2 kat buah tu.... getah tu la berfungsi utk "larikan" kahak kita.... itu explaination dari chinese man tu.... dah le sedap... jadi ubat batuk pulak kan...

Kawan fb eynda ada kata... kalau kahak cair, dalaman kita sejuk... so lawannyer makan yg bersifat panas....seperti madu... kalau kahak kita hijau pekat...dalaman kita panas...so makan yg bersifat sejuk... patut la baru teringat... sebelum ni kalau batuk eynda hanya makan bird nest aje... bird nest menyejukkan badan... masa tu dalaman eynda panas.... 3-4 hari makan bird nest sehari sebotol dah sembuh.... so batuk kali ni dalaman eynda sejuk pulak... makan madu bersama buah nangka Alhamdulillah dah sembuh tanpa ubat batuk klinik yg selalu buat eynda lalokkk jek hehe... masih batuk manja2 tapi malam tido lenaaaaa dah... selsema dah semacam alergik habuk la pulak...  apa-apa pun Alhamdulillah nampak perubahan dah...

Sape yg batuk2 tu boleh la try makan nangka... kita usaha..Allah yg menentukan... InsyaAllah :-)





Monday, October 13, 2014

Lepak 4 Mak Dara Main Masak-masak.



Assalamualaikum....



Last week dapat invitation utk main masak-masak hehe.... anak-anak sekolah petang.... kalau lepak petang eynda ok aje... pepagi takleh... sibuk dgn anak-anak... petang pun timing kena betul... yg penting time management... errkkk... time management konon... nak pegi gym pun bercintaaaa... asyik tak sempat aje...*alasannnn*

Lepak-lepak hari Khamis last week...layan gambar aje la... citer tak banyak pun... posing je banyak hahaha...






Ewahhhh..... buat apa tu puan Ana Suzana? Bayangkan memasak guna idea 4 orang! Mesti lah banyak percanggahan kan ahahaha.... janji last2 jadi jugak masakannyer :-p







 Ni le gayanyer kalau memasak ikut resepi sebijik-sebijik....





 Posing dgn air asam....





 4 mak dara kat dapur....




 Tuan rumah jamu kek... laksa... mangga cicah kuah rojak ke apa ntah... adehhhh...makannnn je kan hehe..






 Kami main masak-masak buat nasi daging... guna periuk ajaib ni... 8 minit dah siap!!





Nasi daging cicah air asam....meleleh tak air liur? kekekeke....haaaa yg ni guna tangan ajaib!





Kek ni sedap! Serius kalah kek2 kat Secret Recipe tau.... nama kek... jap nak check kat fb diaorg...


*Nutella Hazelnut Cheesecake*


Haaaa... nama kek pun dah buat terliur.... ana suzana & me pandai buat kek niii... eynda pandai gak... pandai makan!






Kek coklat kukus ni buat dalam periuk ajaib gak... 30 minit siap!







Tiba masa utk balik....  2 jam 30 minit gak la melepak.... huru hara rumah tuan rumah hehe.... masing2 bawak balik bekal satu beg!





 Tukar lokasi pulak... orang sama jugak...





Dah salam-salam... peluk cium bagai... nak naik kete dah.... cari le purse nak keluarkan duit utk tol kat bukit jelutong tu... ye eynda malas guna touch & go... ada hikmah jugak... rupanya terlupa handbag...masih dlm rumah... kelam kabut pi ambik... kalau guna touch & go rasanya dah terus balik rumah.... patah balik posing lagi kat tepi pool pulak haiihhh... :-D






Posing terakhir.... baru le masuk ambik handbag & balik rumah....


Ni mak-mak je berkumpul... anak2 sekolah... kalau ada anak-anak tentu lagi meriah... ni pun dah haru biru sampai terlupa handbag kan!

TQ tuan rumah :-)







Saturday, October 11, 2014

Victoria Beckham Punya Rambut!



Assalamualaikum.....


Dah lama Hannah merungut.... nak gunting rambut pendek.... alaaaaa... mama sayang la rambut Hannah... mama nak simpan rambut Hannah panjang macam Princess Aurora dalam movie Malificent....rambut Hannah dah panjang paras ketiak dah.... tapi lama-lama mama mengalah jugak... bawak jugak dia pegi gunting rambut 7hb lepas...



Mula-mula nak buat bob cut biasa je... macam mama zaman sekolah dulu jugak la... tak pernah simpan rambut panjang... kejap2 gunting rambut... teman orang lain gunting rambut tup tup rambut mama pun pendek.... tapi kat Hannah mama nak kontrol pulak kan... memang tak aci.... dulu2 mama rambut asyik bob cut aje pastu pakai cekak... ehhh throwback pulak hehe... 







Pikir punya pikir kita gunting bagi ada style skit la... google2 terjumpa gambar Victoria Beckham.... haaaa... dah jumpa style Hannah.... suka la dia... sengih2 sampai hari ni... sebab orang dok panggil dia Victoria Beckham hahaha.... 

Lepas gunting rambut naik je kete tertido dia.... bila bangun siap cakap "ahhhhh selesanya rambut ni... sampai tertido Hannah..." uihhh sampai gitu ye Hannah :-D






Amacam.... sama tak gaya rambut? Hehehe.... Hairstylist pun kena pandai jugak kan.... kalau yg tak terrer tak menjadi gak gaya ni.... eynda bawak Hannah pegi TY Salon kat Space U8 Bukit Jelutong... 2nd floor...

Mama Hannah pun gunting rambut gak.... tapi balik rumah Adam komen... "mama pun gunting rambut ke? Tak nampak macam gunting rambut pun.... nampak sama je..." Errkkk...mama trim aje la... pesen tak berubah... ke mama nak kena buat rambut macam ni gak baru orang perasan mama gunting rambut kan hahaha....

Sekarang nak pegi sekolah kejap je Hannah bersiap... zassssss...










Friday, October 10, 2014

Di Hari Wedding Anniversary...




Assalamualaikum.....



Sehari selepas Aidil Adha, wedding anniversary eynda & hubby.... mula-mula kami plan nak keluar berdua aje la.... anak2 nak lepak kat rumah paklong diaorg.... tapi last2 bawak jugak anak2 bersama.... 

Takde candlelight dinner bagai... keluar pun siang hari hehe... dah lama tak ke Pavillion... memandangkan cuti raya ni KL lengang je kan... jom le ke sana... eynda dah lama jugak tak ke KLCC.... terlalu sesak bagi eynda... nampak manusia je... kedai2 eynda tak nampak... ewaahhh overrr.... so Pavillion agak lengang jugak... tapi masih ramai la...tak la lengang sampai boleh kira manusia...

Kami ke sana selepas solat Zohor.... lunch pun lewat... makan kat Al-Tanoor....pastu jalan-jalan aje.... hubby tanya la nak hadiah apa utk anniversary.... tau tak sampai 8pm eynda tak tau nak mintak apa.... jangan paksa diri kalau takde apa-apa nak mintak kat hubby.... so KIV duluuuuu....





Hannah pulak yg dapat hadiah hehe... besday lambat lagi... 20hb oktober... beli siap-siap...






Adam pun dah dapat hadiah besday...awal 3 hari....






Lepak2 minum kopi kat Coffee Bean sebelum balik rumah...







Keluar tengok area luar.... eehhh cantiknyaaa...macam kat Singapore pulak feelingnyer.... 





Cayalah uncle & aunty...berjiwa mudaaaa... wefie gitu.... 







Ok laaaaa.... yg sebenarnyer nak hadiah ni huwaaaaaaa.... jatuh cinta sebelum pandang lagi tau.... tapi balik rumah dah tau harga... lupakan aje.... tak dapat yg ni... Countryman pun ok la incik hubby huhuhu.... 

Dah dah dahhhh...toksah ngada-ngada...







Related Posts with Thumbnails