Friday, August 9, 2019

Wedding #LinaShahir ( Ada Dato Siti Nurhaliza tau).....


Assalamualaikum....


Masih ingat entry #LinaShahir ? Kisah anak sedara eynda bertunang bulan September 2017. Alhamdulillah diaorg dah bergelar suami isteri bulan April lepas.... sayangnyer Eynda belum sempat update entry wedding diaorg....

Hari ni Eynda share gambar2 hari wedding Lina & Shahir hari tu... Alhamdulillah semuanya berjalan lancar...


Tema sebelah pengantin perempuan kaler Peach... pepandai je pakai pink...takpe la tudung tu peachy2 sikit... 




Sebelum wedding start kita posing2 dulu.... nanti kita dah sibuk layan tetamu....




Dengan kakak Barbie Hannah & biras Eynda....




Orang sibuk posing dgn pengantin, kita sibuk posing sendiri2...takpe kasi peluang kat tetamu bergambar dulu la...




Gambar dah tak tersusun ikut masa haha... ni gambar sebelum akad nikah... kita pinjam pengantin (anak sedara) siap2 sebab takut nanti dah tak sempat...




Dengan Hasni, wife anak sedara .... 



Masa utk akad nikah...




Pengantin lelaki cool aje ye...




Ketibaan pengantin perempuan...




Dah nak jadi isteri orang.... dulu2 kecik je...




Alhamdulillah akad nikah berjalan lancar....




Family photo dgn pengantin....




Kitaorang ni penyambut tetamu....




Haaaa.... ni yg tak disangka-sangka! Masa tengah bertugas sebagai penyambut tetamu, abg ipar datang bagitahu kami, nanti Dato K & CT nak datang, bagi meja yg sesuai utk diaorg.... kami macam... apaaaaaa? Dato CT???? Macam mimpi ok... tapi dah boleh agak la sebab Dato K kawan abg ipar dari dulu2... cuma tak sangka diaorg akan datang... tengok tu dari belakang pun boleh tau betapa terujanya eynda bila nampak Dato CT & Dato K....




Cantik sangat!



Dulu tengok konsert Dato CT masa Adam dalam perut Eynda....  



Hannah peminat last yg sempat bergambar dgn Dato CT... seronok sangat sampai sengih ke telinga dia hehe...




Berapa puluh tahun minat kat Dato CT akhirnya jumpa depan mata...




Kasut dia tinggi hehe....

Takleh move on lagi dgn pengalaman jumpa Dato CT .... 




Ok lah last sekali gambar family sebelah pengantin perempuan... ni pun ada yg takde dalam gambar/tak dapat hadir....

Aunty & Pakcik sekeluarga doakan Lina & Shahir sentiasa bahagia hingga ke Jannah.... selamat menjalani hidup berumahtangga utk kalian berdua 💖.


Sekian entry throwback serba ringkas dari eynda.... nanti2 buat entry raya Aidil Fitri pulak... padahal esok lusa dah nak sambut Aidil Adha 😁.

Terima kasih sudi baca blog eynda ye.... jumpa lagi InsyaAllah...







Monday, August 5, 2019

Jumpa Monalisa di Pameran Leornado Da Vinci OPERA OMNIA ~ Balai Seni Negara ~




Assalamualaikum....


Lamanya Eynda tak menulis di blog ni... masih ramai ke yg membaca blog2? Maklum la sekarang zaman facebook... instagram... tweeter... vlog.... zaman semua nak tulis ringkas2... zaman nak baca cepat2... zaman bercakap lagi cepat dari menulis hihi....apa-apa pun hak masing-masing la kan...


Ok eynda nak citer kisah Sabtu lepas.... Adam nak pegi Balai Seni Negara... sebenarnya Eynda & hubby pun tak pernah ke Balai Seni Negara tau... ni kira 1st time la utk kami... dah umur 40-an dah haha....

Kat Balai Seni Negara sekarang ada pameran Leornado Da Vinci OPERA OMNIA bermula 15/7/2019 hingga 15/8/2019... haaa masih sempat kalau yg baru tahu.... semua lukisan yg dipamer adalah dari hasil lukisan original tapi hanya printed material dari yg asal lah... cuma bila dipamerkan mereka cuba guna lampu LED belakang lukisan yg boleh menghasilkan warna original lukisan... 


Eynda share gambar2 yg sempat disnap.... actually tak banyak gambar berinfo lah sebab eynda tak plan pun nak menulis di blog ... sekarang eynda banyak share gambar2 di instagram & facebook... 



Suasana agak gelap dalam bilik pameran sebab nak naikkan warna lukisan2...




Di luar bilik pameran....




Jumpa dah Monalisa....❤️




Teringat pulak kali pertama jumpa Monalisa di Paris... rasa macam tak percaya... cumanya di Paris jarak nak bergambar dgn lukisan agak jauh lah... sebab ada gap yg dihadkan utk para pengunjung mendekati lukisan tersebut... maklum lah yg original....




Ini gambar yg original di The Lourve, Paris.... eynda dapat berdiri betul2 depan lukisan padahal tempat tu sangat la sesak.... 




Kami jalan2 jugak masuk bilik pameran lain.... yg tak pernah pergi boleh la pergi... especially yg minat dgn arts.... macam2 emosi boleh dirasa kalau kita paham makna setiap bahan pameran... ada satu tu diaorg gantung baju sekolah rendah kanak2 perempuan...eynda tak sanggup nak ambik gambar & masuk dlm ruang pameran tu... sebab emosi eynda terganggu dgn bahan pameran tu... Adam & Hannah je masuk... Adam kata pameran tu tentang pelajar yg selalu dibuli.... 😔




Seni itu indah.... hanya yg memahami aje yg boleh menghayatinya... (gambar lakonan semula)




Opppssss hahahaha..... lupa pulak nak snap gambar Saka Bawang! 




Ok lah itu je kisahnyer.... ringkas2 aje la eynda tulis.... masih sempat lagi ye kalau sesape nak jumpa Monalisa tu.... masuk adalah PERCUMA... dibuka dari pukul 10 pagi hingga 6 petang.

Lokasi? Silalah google 😃




Terima kasih kerana sudi baca Eynda's Diary...

Jumpa lagi di lain entry... InsyaAllah...











Friday, May 3, 2019

Sebentar Di Pulau Pinang....



Assalamualaikum...


31hb Mac hari tu kami ke Pulau Pinang.... balik kampung sehari sebelum tu... asalnyer plan nak naik komuter dari KTM Sungai Petani, turun kat Butterworth.... tapi masa sampai kat KTM rupanya kena tunggu lagi sejam utk komuter seterusnya ke Butterworth.... baik le pandu sendiri kan... so tak jadi naik komuter.... ni kali ke2 try nak naik komuter ke Butterworth... 1st time dulu tak ingat kenapa tak jadi...





Beli tiket...




Feri dah sampai....




Bukan feri yg kami naik.... saje snap sebab suka tengok lukisan kat feri tu...




Sehari selepas kami ke Pulau Pinang kan ada water spout (tornado) kat Pulau Pinang... actually bila naik feri selalu gak terpikir pasal tornado.... scary la ...


Dah turun dari feri kami jalan kaki aje.... hajatnyer nak lunch kat Restoran Kapitan....



Tadaaaa....




Ni menu pilihan eynda....


Dah kenyang sambung jalan kaki...


Tempat ni kami tak pernah sampai lagi.... kalau uollss perasan kat Instagram Naelofar ada gambar bangunan ni utk promosi koleksi terbaru diaorg... Pinang Peranakan Mansion...




Cantik tempat ni.... mewah... terasa macam dlm movie Crazy Rich Asians...




Berangan jap macam meja makan rumah sendiri...




Rumah dulu2 ada courtyard... ada gak la berangan nak rumah yg ada courtyard macam ni kalau dimurahkan rezeki...



Antara gambar2 random yg sempat eynda snap... bila tengok balik rupanya eynda banyak fokus kat kebaya nyonya hehe...















Dari situ kami sambung perjalanan ke Gurney Drive....  nak makan Mee goreng Sotong Hameed Pata ... tutup la pulak...




Makan ni je la.... sedap jugak ni... 


On the way jalan kaki balik ke jetty, terjumpa museum ni... Made In Penang Interactive Museum... bangunan museum ni bangunan sejarah awal2 penempatan di Pulau Pinang... try la google image bangunan muzium tu... kalau nak ikut jalanraya depan bangunan tu kawasan laluan para pedagang & dekat je dgn lautan.... tapi sekarang dah jadi jalanraya... muzium ni share bangunan yg sama dgn The Royale Chulan Penang....




1st time Hannah tengok terompah kayu ni... kesiannnn...



Hannah la nak sangat masuk muzium ni... syok la dia ada macam2...



Ni paling best! Macam ada cermin kan antara tapak tangan eynda & Hannah... takde pun... berlakon je tu....



Habis dah jalan-jalan.... letih dah... panaih lit-lit oittt Pulau Pinang.... tapi dah jenis suka jalan kaki so redah aje.... korang sanggup tak? hehehe.... tengok muka eynda pun dah macam udang kena panggang....


Sekarang dah ada Penang Sentral kat Butterworth tu.... senang parking kete dalam tu... terus sambung jalan ke jeti feri....ada banyak restoran gak dalam tu....


Puas hati dapat jalan-jalan kat Pulau Pinang walaupun sebentar aje....nanti pegi lagi...



TQ ye sudi baca blog Eynda.... jumpa lagi....








Wednesday, April 24, 2019

Bank Negara Malaysia Museum & Art Gallery ( Sasana Kijang).


Assalamualaikum....


24hb Mac 2019.

Dah lama tahu pasal muzium ni... tapi baru sempat nak pegi... dgn kata lain asyik terlupa nak pegi... sebab weekend je mesti teringat shopping mall! :-p

Ini alamatnya :

Sasana Kijang, 2, Jalan Dato Onn, KL.

Buka setiap hari dari 10am - 6pm. Masuk adalah PERCUMA.

Cantik kawasan bank negara ni.... dekat dgn IUMW (International University Malaya Wales), belakang tu je... & dekat dgn Kenny Hills...

Sampai je kawasan nak parking, polis akan check kereta kita dulu.... nak masuk dlm bangunan, polis akan check handbag dulu.... pastu kena letak handbag dlm locker yg disediakan... eynda cuma bawa handphone je masuk dlm muzium...




Spiral stairs utk naik ke tingkat atas... lif pun ada...jangan risau...bukan senang nak dapat gambar solo atas tangga ni... sentiasa ada orang... orang lain pun nak bergambar gak kan...





Kejap ye nak bukak peti besi ai.... nak kira duit ai dah banyak mana.... teringat pulak zaman keje bank dulu... rindu la jugak....




Giant newspaper....




Sama pulak tema kaler...





Matawang seluruh dunia...




Matawang zaman bila ni?






Adam yg snap.... gambar ni BNMMAG ada masukkan dalam ig story hari tu...




Dalam tu ada cafe.... lepak2 jap minum kopi & makan kek...




Terus nyanyi lagu Ariana Grande... I want it, I got it..... rasa kaya sekejap....




Boleh cop duit sendiri.... 





Terpaku jap tengok banyak sangat duit....




Jumpa atm machine.... replika aje.... nasib kad tak kena telan...




Habis dah pusing-pusing muzium.... best sangat... mana taknyer.... dikelilingi duit... duit buat kita gembira kan? Tengok tu.... bini dapat bawak balik 2 keping duit kertas cop sendiri pun dah happy... suami pulak dah mula pening... cemana nak cop duit banyak2 nak bagi kat bini dia ahahaha...





Featured dalam ig story BNMMAG...banyak lagi gambar2 eynda masuk ig story tapi screenshot satu ni je cukup la....

Ada masa sila la ke muzium ni.... sape yg tak happy bila tengok duit?


Sekian.... jumpa lagi di lain entry... terima kasih sudi baca blog eynda...






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails