Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

~ Komuniti Eynda's Diary ~

Tuesday, April 22, 2014

Yoga Stretches Untuk Back Pain Relief.


Assalamualaikum.....


Tadi lepas hantar anak2 ke sekolah eynda plan lepas zohor nak ke gym.... tapi sebenarnya eynda rasa sedap tak hati nak ke gym. Untuk yg belum tahu eynda pernah disahkan oleh pakar neuro ada masalah bulging discs... L3,L4 & L5...tak tahu apa itu L L sekelian boleh la google ye... dah pernah buat fisio 6 sesi ...mula2 lega la tapi nampak gaya betul la pakar kata sakit ni seumur hidup...cuma jangan buat benda2 yg trigger dia datang balik cth angkat benda berat... buat aktiviti yg ada hentakan kat badan etc.... lately memang terasa sakit sebab ada pantang larang yg eynda terpaksa lupakan.... so nak ke gym agak berat hati sebab terasa tak selesa kat tempat tertentu...takut balik dari gym lagi rasa teruk...sebab eynda kalau pegi gym selalu lupa diri...mesti nak lari pecut...

Tetiba teringat kat youtube...eynda search yoga utk backpain relief... eynda jumpa 3 video ni yg eynda nak share dgn u all... sesape yg selalu lenguh2 belakang badan...atau sakit macam eynda...boleh try... 1st time buat ni... rasa nak nangis... bukan sebab sakit... tapi sebab hilang rasa sakit! Alhamdulillah... eynda dah buat playlist kat akaun youtube... nak try buat hari2...InsyaAllah...

Feeling dia kan... masa buat strecthing ni... rasa macam tengah dimassage kat pusat rawatan SPA dgn iringan lagu2 yg menenangkan.... serius... tak caya sila buat... lagi berkesan tanpa gangguan sape2.... 

Instructor pun sangat sexy ahaks....




























Terbukti merelakskan betoi.... eynda terus terlelap lepas habis yoga ni.... bangun2 terus buat teh hijau ni ...masa tu energy refresh!!

Yg eynda perasan lepas buat yoga ni badan rasa ringan... melayang je berjalan... body tak "keras" sebab b4 ni kan urat2/saluran darah semua tak elok... rasa macam robot dah jadi manusia sekarang hahaha... ni baru sekali buat... buat hari2 bagus niiiii.... 


Posture badan pun rasa diperbetulkan... takde dah membongkok huhu....

Buat dulu hari2... Sabtu pagi nanti ada appointment dgn chiropractor pulak...




Monday, April 21, 2014

Sammara Shawls.


Assalamualaikum.....






Tercari-cari shawl comel2? Eynda ada 4 helai shawl baru..... material chiffon georgette... tak terlalu licin sebab kainnyer berkualiti.... seller ni ada tukang jahitnyer sendiri so shawl2 ini bukan dari kilang... harga sehelai RM38... berbaloi dgn usaha seller cari kain sendiri & hasil jahitan tukang jahit secara eksklusif kan... mungkin susah nak jumpa seboria dgn kita hehe...





"Model" menggayakan salah satu shawl dari Sammara Shawl... suka la design shawl ni... design yg cute.... boleh digayakan ikut suka hati :-)







Kawan-kawan boleh follow Instagram Sammarashawls utk lihat sendiri shawl2 yg mereka jual... terbaru promosi mereka, poslaju adalah free sehingga tarikh 30hb April 2014.....share gambar anda memakai shawl yg dibeli dari Sammara Shawls utk memenangi sehelai shawl & hadiah misteri dari pihak Sammara Shawl... 

So tunggu apa lagi??

Eynda pun nak join ni hehehe....




Weekend Tak Cukup Kuota.


Assalamualaikum....




Jumaat lepas abang Adam ke Hulu Langat...join camping persatuan bulan sabit merah anjuran sekolah dia... 3 hari 2 malam kat sana ... so weekend agak sunyi skit la... especially buat Hannah coz takde sape nak menyakat dia...

Plan awal nak stay kat hotel mana-mana... hilang skit rasa sunyi kan... pikir2 balik macam rugi duit je... tak best jugak coz takde Adam... hotel2 yg nak pilih pun semua dah penuh....

Kami bawak Hannah jalan-jalan kat KLCC & Aquaria je la hehe... 





Tunggu ayah beli tiket...





Gambar kat dalam tu banyak gelap gelita ...tapi nak letak jugakkk...






Eynda ni kalau pegi tengok ikan2 asyik teringat ikan bakar aje haha.... 





Posing manjer kat tepi octopus!





Comel kan kucing tu? Misai mengancam!





Dah habis tengok hidupan laut kita jalan-jalan shopping pulak... sampai letih minah ni... ngantuk la... tak larat la... ni posing ala-ala citer hantu katanyer...

Hari ahad sebelum ambik abang Adam bawak Hannah jalan-jalan makan tengahari...singgah Plaza Shah Alam kejap... Abang Adam pesan nak makan nasi arab so tapau kat Sahara Tent dalam Plaza Shah Alam tu....

Hari ni abang Adam MC sebab muntah2 :-( 

Eynda tak tunggu lama...terus bawak gi klinik... kalau duduk kat rumah je tetiba muntah tak la panik sangat... ni sebab baru balik dari camping kat dlm hutan bersungai so agak cuak... hopefully takde yg serius la... nasib baik tak demam cuma dah dehidrated dah dia coz air banyak keluar bila muntah... doktor dah pesan kalau dia demam malam ni atau esok bawak dtg klinik lagi...  dah makan ubat tu....tido je ... lembik tak bermaya... makan roti gardenia sekeping pun tak habis & muntah balik...biar dia berehat...

Doakan abang Adam sembuh cepat ye... InsyaAllah...














Saturday, April 19, 2014

Seafood Soup Mexican Style.



Assalamualaikum......

Ini last nite punya dinner.... sebab teringin... ntah apa-apa...nak masak kena rasa terliur dulu hehehehe...

Kalau makan kat restoran menu ni agak mahal jugak kot... sepinggan lebih dari RM10?? Dan menu ni termasuk bawah kategori soup... bukan main course.... eynda buat last nite coz eynda & hubby dinner lite2 gitu... no Nasi malam2 kecuali weekend.... eynda makan nasi waktu pagi ...pelik tak? Nasi berlauk lagik tu.... sebab lunch & dinner eynda dah tak berat... eynda suka cara macam tu... so far nak masuk sebulan dah buat cam tu... lebih kurang 2.8kg susut berat badan...


Resepi asalnyer di sini : Tomato Seafood Soup Recipe.

Nama macam tu tapi kalau google ianyer under mexican style. So eynda pepandai letak nama menu ikut suka hati eynda :-D

Bahan pun eynda tukar2 skit ikut suka hati eynda...








Bahan2 :
=======

1) Satu labu bawang besar (chopped)
2) 4 ulas bawang putih (chopped)
3) 1 large tomato (chopped)
4) 1/2 green capsicum (chopped)
5) Thyme segar sepeket (dalam harga sepeket dlm RM2)
6) Dried oregano
7) Dried basil
8) Satu tin sos pasta
9) Olive oil utk menumis
10) Perencah Maggi Cukup Rasa (ganti garam)
11) Sedikit gula


Bahan seafood (ikut suka hati nak letak apa)
================================
1) Udang
2) isi ikan (fillet)
3) mussels (yummehhhh) ~ beli yg frozen mcm dlm gambar kat jaya grocer RM10.20 ada dlm 15 ekor kot...berbaloi la)
4) crab meat (eynda letak yg artificial ceiittt...ketam ori lagi best kot)
Kalau nak letak sotong pun boleh...eynda tak letak sebab kurang minat...








Cara masak:
=========

1) Tumis bawang besar, bawang putih, capsicum & tomato...sampai bahan2 tu lembik...jangan sampai hitam2 bawang tu...

2) Masukkan sos pasta.... tambah air sikit...soup ni jangan terlalu pekat...jangan terlalu cair... taburkan daun thyme... dried oregano & dried basil... banyak2 tau... sampai nampak macam dlm gambar... baru la mexican! Masak sampai mendidih.... lagi lama pun ok coz nak bagi bahan2 tumis tadi hancur lembik skit...

3) Masukkan serbuk perisa Cukup Rasa...ni kira ganti garam le... letak gula skit...

4) Last sekali masukkan bahan2 seafood... biar mereneh... seeloknya jangan masak seafood terlalu lama macam udang tu kalau lama sangat masak jadi keras kan... so soup yg kosong boleh prepare awal... simpan dlm fridge... kalau nak makan, panaskan balik, masukkan seafood. Macam eynda memang nak makan terus so masukkan seafood... biar mereneh... siapppp boleh makan dah....








Tadaaaaaaa.... cicah soup dgn french loaf... mexican kacukan french kah? Hahahaha.... janji kenyang...Alhamdulillah... 

Sape2 yg tak pernah makan macam ni... kalau suka makan pasta mesti suka...coz soup ni rasa lebih kurang kuah pasta jugak cuma cara makan berbeza...lebih kurang rasa pasta marinara kot...eynda tak pernah makan pasta marinara tapi pernah tengok je :-D

Next recipe?? Tunggu terliur apa pulak! :-D















Wednesday, April 16, 2014

Johnny Rockets & Rio 2.



Assalamualaikum.......


Sejak bulan Mac Hannah dah tanya... 

"mama...dah April ke? " 

Asyik tanya je.... kita pun jawab la belum lagi... bila masuk April dia masih tanya macam tu... bila kita kata ye dah April... 

"Yeaayyyy.... jom tengok Rio 2!!" 

Pandai pulak dia tahu Rio 2 start bulan April.... so nak bagi dia diam kami pun bawak la dia pegi tengok Rio 2 kat Cineleisure.... tapi ada yg suprise utk anak-anak... diaorg tak tahu ayah diaorg booked tiket platinum... 1st time la booked tiket platinum punnn hehe... Adam ada le tanya eynda pagi sabtu tu... 

"mama... kenapa kita tak duduk kat platinum je?" 

Cepat je mama jawab...

"uihhhh tiket mahal... takleh...takleh..." 

Tetiba hubby terdetik nak beli tiket platinum... bukan eynda citer pun apa yg Adam tanya.... mungkinkah ada deria ke6...ke7... dalam diri setiap ahli keluarga?? Cewahhhh..... tak bagi tau anak2 sampai le tiba depan pintu masuk ke platinum movie suite...





Ready........


Keluar awal selepas Asar sebab nak jalan2 shopping dulu.... parking kat Cineleisure pastu jalan ke The Curve... berselisih dgn blogger cun Hanis Zalikha & adik2nyer.... Hanis tak nampak eynda la...kenal eynda pun tidak kot ahahaha...tapi adik Hanis, Alisya ada senyum2 kat eynda... tahu diaorg memang tak sombong orangnyer.... 

Dinner awal selepas Maghrib.... di Johnny Rockets! Rindu pulak USS....ehhh tetiba... coz pernah makan kat Johnny Rockets USS.... 





Besar betoi portion burger set ni.... burger habis eynda makan... fries makan skit pastu tapau sekali dgn fries Hannah... salad tu pun tak habis huhu.... terpikir gak cemana la ada customer yg order double burger ... yg ni pun dah besar...





Adam teruja staff yg hantar makanan lukis gambar Adam guna sos cili... nampak tak ada spek mata...





Sambil makan tetiba staff2 situ buat free show pulak... berkumpul depan bar pastu menari ramai2... b4 tu kat luar restoran... lagu apa ntah... bila depan kami kat dalam diaorg menari lagi Gentleman by PSY....ada rakam video tapi balik rumah masuk laptop kena tengok sambil kepala teleng2 laaa... tak reti nak rotate...so simpan sendiri aje la...





Jalan-jalan lagi sementara nak tunggu movie start.... 





Selalunya Hannah mesti nak posing dekat iklan movie yg dia nak tengok... tapi kali ni tetiba malu coz tepi gambar ni tempat orang beratur beli popcorn.... semua dok tengok dia je ...terus air muka berubah nyorok tepi eynda...





Adam ingat mama & ayah saje nak survey2 tempat ni.... pastu dia macam pelik... nak pegi mana pulak ni... supriseeeee..... seronok la diaaa... Hannah macam blur2 lagi... 




Sempat online kat dalam tu.... 





Nak tunjuk gambar lounge... tapi cukainyer kena ada gambar tuan belog.... setelah 11 kali snap di kedudukan yg sama termasuk sekeping gambar lantai jeeee.... so ini la loungenyer hihi...




Gambar dalam gelap gini la jadinyer...


Best tau duduk kat platinum ni.... selesa sangat2... sofa tu terlalu selesa utk buat kita tertido hehehehe....kalau nak sewa selimut bantal RM5...kami tak sewa pun... Adam & Hannah selalu bawak cardigan/jacket kalau tengok movie... mama & ayah kat belakang.... makan minum boleh order kat kaunter dlm area platinum... takyah beratur panjang.... pastu menu banyak la berbanding di luar tu... ada set sosej...fries...banyak la choice utk Hannah coz dia tak suka popcorn.... rasa macam ada 30 seats je dalam tu... tiket dewasa & kanak-kanak terperinci eynda tak tau tapi tengok masa hubby booked online tu total RM161.00....... sekali sekala boleh laaaa...

Hubby kata habis la lepas ni anak2 ngengada takmau tengok movie kat cinema biasa.... Hannah pun dok cakap2 dah lepas ni ada movie apa pulak...nak tengok lagi kat tempat macam tu... hhmmm... tengok dalam brochure macam takde citer kartun dah buat masa ni... 

Oleh kerana movie tu start 9.15pm.... sampai rumah je sedar2 tengok jam dah 12am...huwarrrgghhh...ngantuk...nasib baik esok tu ahad... ahad pun tetap bangun pagi jugak...cuma boleh la golek2 kemalasan kan :-D


Adik beradik satu family yg duduk sebelah kami ada yg siap tertido lepas habis movie... maklum la sofa empuk... dapat bantal & selimut pulak.... eynda pun berhati-hati takut tertido...rugi la sedar2 movie dah habis! kekekeke....











Monday, April 14, 2014

Hannah MC 3 Hari........


Assalamualaikum.....








Hannah dapat MC 3 hari.....

Hari sabtu kami keluar jalan-jalan... malam tu Hannah ngadu tekak dia sakit... takleh makan... pastu dia asyik ngadu badan dia macam nak panas... bila pegang macam takde apa-apa pun... mungkin dalaman dia dah mula rasa...

Hari Ahad pagi lepas dia mandi eynda nampak bintik2 merah kat badan dia... alamak apa dia pulak ni.... eynda cuma sapukan bedak antiseptic kat badan dia... eynda bagi ubat demam walaupun badan dia suam2 aje...

Pagi ni tengok bintik2 makin banyak... badan masih suam2... so bawak pegi klinik.... doktor kata Hannah terkena viral infection... mungkin dari bakteria...tekak Hannah pun merah... suhu badan dlm 37.4c....

Doktor kata kalau denggi atau chicken pox akan demam tinggi dulu... dah 3-4 hari baru naik bintik2... apa-apa pun eynda kena makesure demam Hannah cepat hilang...kalau tak 3-4 hari lagi kena check darah...

Hopefully rashes aje la... dalaman dia mungkin panas doktor kata.... mula2 doktor bagi MC 2 hari tapi sebab rashes tu buat Hannah rasa tak selesa, nak hilang pun ambik masa...doktor jadikan 3 hari...

So far dia takde lemah2 badan atau merengek... moga cepat sembuh la...dalam sebulan ni dah 3 kali Hannah kena jumpa doktor... mula2 demam... pastu batuk berkahak... pastu ni rashes satu badan pulak... 

Dan anak dara yg sakit tu ngidam pizza....maka mama pun order la dominos pizza utk hari ni....layan aje la...



Saturday, April 12, 2014

Lain Kita Plan, Lain Kita Buat...




Assalamualaikum.....

Sejak anak-anak sekolah petang ni paling eynda seronok nak tunggu ialah weekend! Sebab boleh golek2 malas2 baring2 tengok tv... ye la tu hehe... sebabnyaaaaa.... tiap2 petang balik dari sekolah wajib redah jammed ... walaupun orang kata alah bisa tegal biasa tapi eynda rasa adoiiii... kalau boleh terbang nak terbang je.... takpe.... takpe... redha... demi keluarga... hehe... 

Malam tadi konon nak ajak Adam beriadah kat tasik SPK ni... dah la malam hujan... pagi mesti best jalan2 keluarkan peluh... tup tup bangun pagi ni eynda yg malas bersiap... so prepare breakfast... hubby je pi jogging...

Eynda plan lepas jalan-jalan kat tasik eynda balik bersiap keluar beli lauk pauk kat restoran... eynda masak nasi putih je... nak senang sebab nak golek2 la konon haha...tup tup ini jadinya...




Eynda masuk dapur...eynda masak!



Sebab tu la tajuk entry macam tu... lain plan lain dibuatnyer kan .... kekadang kita ni merancang macam2...belum tentu menjadi... hakikatnya lagi best sebab hubby & anak-anak makan hasil air tangan sendiri.... 

Petang ni nak keluar.... nanti kita citer ye :-)

Sekian...






Thursday, April 10, 2014

Resepi : Roti Lapis Daging Berkeju.



Assalamualaikum.....

Dah lama tak citer bab masakan kan... sekarang masak simple2 je... kekadang ulang menu yg sama .... satu hari terbaca blog Idah .... entry masak-masak... tetiba terliur ye.... 2 hari lepas tu terus try buat.... kira 1st time eynda try menu macam ni... eynda ni bab guna oven setakat buat ayam bakar je hehehe... kek ke... biskut ke... roti ke... tak berani cuba... takut tak jadi... 

Resepi asal boleh refer kat sini : Resepi Roti Lapis Daging Berkeju.


Bahan-bahan:

480gm daging cincang.
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 peket perencah Maggi daging black pepper.
Garam, gula, minyak.
12 keping roti gardenia *ikut loyang...eynda punya loyang selapis muat 4 keping*
3 biji telur
200ml susu cair FN (susu dlm tin...eynda tak suka freshmilk)
8 keping keju brand apa pun takpe..kraft ke..cheesedale ke...
Keju parut sepeket *eynda guna mozarella*
sayur campur *eynda guna sayur campur frozen jagung+carrot+peas*




Cara:

Tumis bawang putih, bawang besar, daging cincang, sayur campur & perencah daging black pepper. Tumis hingga kering... ketepikan & biar sejuk.






 Eynda blend ye... susu cair & telur ...senang keje hehe...






Eynda guna minyak yg jenis spray so eynda spray aje loyang supaya tak melekat nanti.... boleh jugak sapu butter/marjerin...

Celup roti dalam adunan susu & telur tadi... susun dlm loyang utk lapisan pertama (4 keping roti). Tuang separuh inti atas susunan roti...letak cheese 4 keping atas inti....

Ulang lagi cara yg sama utk lapisan ke2...





Atas lapisan ke2 tu letak lagi 4 keping roti terakhir.... habiskan adunan susu & telur jika ada... tuang je semua dlm loyang.... pastu tabur keju parut sepeket atas sekali....






Eynda guna suhu 200c.... masak dlm 35 minit - 40 minit...ikut keupayaan oven masing2 ye... kalau nampak keju parut tu dah jadi mcm dlm gambar ni kira ok dah la...






Tadaaaaa.... dah siapppp.... dah makan habis punnn ... sebab entry ni backdated punya kisah....

Alhamdulillah menjadi walaupun pertama kali buat.... orang lain mungkin dah terrer kan... eynda yg tak reti ni kira happy dah dgn rupabentuk macam tu hehehe...actually lupa dah pernah makan ke roti lapis ni.... ke tak pernah makan... so apa yg eynda rasa...gitu la rasanyer sepatutnyer hihi....

Sekian kisah roti lapisku....

Lepas ni teringin apa la pulok...












Monday, April 7, 2014

Amelia Shafer Photography.



Assalamualaikum.......

Pernah dengar tak nama Amelia Shafer??

Amelia Shafer Photography??


Amelia ni photographer.... bagi eynda Aemie memang dah profesional.... especially utk ambik gambar2 newborn antara umur 5 hari - 20 hari...bukan senang ok... perlukan kesabaran yg tinggi jugak tu.... nak ambik gambar kanak-kanak pun kita kena bersabar banyak... macam2 peel budak2 ni.... percayalah.... dah tengok Hannah berposing dgn Aemie.... Aemie pandai buat Hannah selesa... awal2 Hannah agak dingin...malu... last2 terkeluar gak dari mulut Hannah... "Hannah tak malu dah..." terus posing sakan! :-D 









Aemie di dalam siaran Apa Kata Wanita Bersama Zamzarina di TV1 & Harian Metro Jun 2013. 


Dah 2 tahun beroperasi atas nama Amelia Shafer Photography.... Aemie menetap di Pulau Pinang tapi banyak menerima job dari luar Pulau Pinang seperti Kuala Lumpur...Shah Alam...Putrajaya... serta lain2 tempat... Aemie akan turun ke Kuala Lumpur sebulan sekali. 


Aemie sedia buat photoshoot utk maternity.... newborn... baby...kanak-kanak...event utk birthday atau cukur jambul dan sebagainya.... Amelia Shafer Photography ada sediakan pekej 3 in 1 iaitu Maternity ---> Newborn ---> Aqiqah.

Jangan risau bab props ye kawan-kawan.... Aemie akan sediakan props dan kebayakkannya eksklusif... Hannah hari tu pun cuma sediakan baju je... yg lain Aemie tanggung beres hehehe.... kalau newborn tu kekadang susah kita nak cari tempat photoshoot yg selesa kan... boleh jugak buat kat rumah client...macam eynda hari tu nak senang je... cari tempat2 yg dekat dgn rumah... Aemie sanggup datang tau....

Jom cuci mata tengok gambar2 yg Aemie ambik... boleh cair hati...comel2 belaka...macam2 posing...























































Comel2 kan? Cantik kan gambar2 yg Aemie ambik?

Sekarang nak tunjuk gambar2 Hannah pulak...


























Amacam?? Nanti2 eynda tepek lagi gambar2 Hannah.... ada 4 pasang baju ok masa photoshoot tu hehe.... seronok Hannah.....

Kita boleh ambik pekej antara RM588-RM1588....

Lebih mudah berurusan dgn Aemie sendiri... 

Kawan-kawan boleh refer di Instagram Amelia Shafer Photography.

Email : ameliashafer@yahoo.com
Whatsapps :  012-4707224



Bertuah anak2 sekarang...kecik2 lagi dah boleh simpan kenangan dgn gambar2 cantik.... ibu bapa pun mesti nak yg terbaik utk kenangan masa depan kan.... jom jom contact Aemie....






Related Posts with Thumbnails