Friday, October 20, 2017

Taman Botani Perdana, Kuala Lumpur.



Assalamualaikum....


Sabtu lepas kami beriadah di Taman Botani Perdana Kuala Lumpur.... dah lama teringin nak ke situ tapi baru sekarang berkesempatan....

Dengan penuh semangat, lepas solat subuh terus bersiap... breakfast ringkas aje di rumah... kalau nak singgah breakfast otw ke sana dah tentu 10am baru nak sampai destinasi kot...




Besar kawasan taman ni....




Lepas jalan satu pusingan.... bawak Hannah ni eynda boleh jalan kaki aje la... layan dia... tak kuasa dia nak berlari-lari macam mama dia... macam2 alasan nanti... ni pun bertuah dia nak ikut... kena biasakan dia dgn aktiviti macam ni jugak... sebab selalu kalau eynda & hubby, kami lari aje...





Cantik-cantik landskap kat situ....






Cakkkk...





Nice kan...?





Otw nak cari makanan sebenarnya ni hahaha.... sempat lagi bergambar.... tertarik dgn pokok tu jugak sebenarnya.... 





Ehhhh...jumpa geng lama la...sape geng dgn eynda? 




Dekat entrance taman tu ada Rumah Kartun & Komik Malaysia... kebetulan waktu operasi baru bermula, nak jugak masuk tengok... nostalgia sungguh la sebab memang membesar dgn majalah-majalah ni... baru tahu cara diaorg keluarkan majalah2 ni... ni gambar ehsan dari Rumah Kartun & Komik Malaysia... diaorg snap gambar kami pagi tu & masukkan dalam FB diaorg... hubby terpejam pulak maklum la letih, dia sorang je lari 10K masa tu... kalau eynda lari konfirm eynda lagi comot hahaha...





Tadaaaaa.... sempat beli 2 naskah majalah Gila-gila ni... edisi tahun 2016 & 2017 tau... masih ada lagi kat pasaran... uollss boleh beli kat situ kalau nak... sentiasa ada stock... diaorg hanya letak kat kedai tertentu aje sekarang sebab print pun tak banyak dah... dlm 15K utk satu edisi....



Balik rumah kan... tetiba dengar Hannah gelak berdekah-dekah sorang2.... eynda ingat dia tengah layan video lawak kat youtube.... rupanya tengah baca majalah Gila-gila!










Thursday, October 19, 2017

Balik Kampung...Kembalikan Nostalgia...




Assalamualaikum....


Kisah penghujung September ni.... balik kampung kejap jenguk2 mama kat sana....

Kali ni balik kampung terdetik hati nak cari sesuatu kepunyaan eynda masa zaman dulu2... terkejut campur terharu, rupa-rupanya mama ada simpan harta benda eynda dalam satu beg plastik... dah lama tuuuuu.... eynda pindah dari rumah lepas berkahwin masa tahun 2000.... harta benda zaman kecik, zaman sekolah, zaman remaja... semua mama masih simpan elok...



Antaranya... zaman aktif dgn penpal.... apa khabar la diaorg sekarang... cuma gambar2 diaorg je eynda tak jumpa... masih di kampung atau eynda pernah bawak balik ke shah alam ni... ada masa nanti nak try cari....




Buku ni! Dah lama lupakan dunia pekerjaan... macam tak percaya eynda pernah belajar benda ni... sebab sekarang persekitaran eynda dah berubah... fokus hanya utk keluarga... mula2 cita2 nak sambung pelajaran dlm bidang secretarial.... separuh jalan aje sebab ada sebab yg tak dapat nak citer... (kes merajuk) pastu interview kat MAS utk ticketing...dapat tapi tolak... keje kat satu hotel... pastu masuk banking pulak... last2 kawin dapat anak terus buat keputusan utk jadi housewife...Alhamdulillah dah 16 tahun kot ... tak menyesal langsung....


Macam2 lagi la ada dlm beg plastik tu...gambar eynda masa umur Hannah pun ada... jangan tak caya, gambar masa eynda baby, masa cukur jambul pun masih ada tau...




Breakfast @ Chennai Curry House, Sungai Petani....





Snap gambar sebab outfit sama tema kaler dgn pintu tu...


Balik kampung mesti cari ikan bakar.... kami tapau lauk kat Dataran Ikan Bakar, Sg Petani.... tempat feveret ni...










Daging bakaq cicah ayaq asam! Tangan eynda tu... jangan takut tengok urat naaa ahahaha...




Ni tengah tunggu ikan siakap yg sedang dibakaq... sedapnya...



Panaih lit lit masa ni... tengok muka eynda macam udang bakaq jugak.... percaya tak gambar ni snap sekali je... selalu ada la dlm "50" snap baru nak puas hati hahaha... Adam bagaikan tak percaya!





Petang kami pegi Pantai Bersih kat Seberang Perai pulak... tempat jatuh lagi dikenang inikan pulak tempat dari kecik2 dok pegi bermain...makan popiah basah... makan kueteow sup... malangnya semua tak sempat cari sebab kesuntukan masa.... pakcik yg jual kueteow sup tu pun dulu kenal sangat dgn eynda ni... eynda nak kawin pun pi jemput dia suruh datang kenduri tapi dia sibuk meniaga kan... sedih la tak dapat cari gerai dia mana satu... ntah ada lagi ke tak... jalan kat situ pun dah banyak berubah... tapi ingat lagi la gerai dia bawah pokok, depan tu rumah apartment/flat gitu.... 




Sunset....




"Hannah letak balik... jangan bawak balik... nantiiiii...." hhmmm...bila mama suka tengok citer mistik .....



Malam pulak misi mencari makan diteruskan... selalunya balik kampung dah jarang suruh mama masak sebab nak dia berehat.... eynda masak? Tak best la... bukan jalan-jalan cari makan namanya tu.... masak sendiri dok rasa macam ada kat rumah sendiri aje la ....




S.Hameed ni berdepan dgn bangunan Cayman Sungai Petani... berdekatan dgn bangunan bomba...



Lepas makan jalan-jalan kejap.... masuk la satu area ni... tengok2 ehhh kenapa ni dah 9pm tapi gerai2 baru nak dibukak.... rupanya eynda lalu kat Uptown Sungai Petani ahahaha.... punya la ketinggalan zaman!




Jalan-jalan sampai ke bangunan Bank Rakyat Sungai Petani.... wahhhh tengok tu... syurga nasi lemak bungkus! Sebungkus RM1.20 je ok... ada lauk ayam...telur... ikan kering (ni eynda ambik utk eynda 2 bungkus!)... kari udang.... ikan bilis....ambik ambik ambik tak sedar dah 16 bungkus! Tapi tak kisah sebab kat rumah mama ramai yg nak makannyer... ada macam2 lagi jual kat situ tapi paling menarik nasi lemak tu la.... 


Sekali sekala balik kampung kembalikan nostalgia best sangat.... harta benda lama... tempat bermain zaman kecik2... tempat-tempat makan "lejen"....

Bertuah Adam & Hannah sebab masih sempat merasa keterujaan nak balik kampung.... 






Wednesday, September 20, 2017

Wordless Wednesday #34...




Assalamualaikum....






Beza 4 tahun je.... #centralmarket....







Tuesday, September 19, 2017

#LinaShahir.....




Assalamualaikum....



Sabtu lepas anak sedara sebelah hubby eynda bertunang... Alhamdulillah semuanya dipermudahkan.... Majlis bermula sekitar 4pm tapi sebagai sedara terdekat haruslah kita datang awal sikit kan... walaupun takde tolong apa pun *tutupmuka*





Selesai solat zohor di rumah, terus bersiap ke rumah abang ipar.... dekat2 2.30pm jugak la...antara yg terawal sampai ... semangat hokey... anak sedara nak bertunang niii... :-p




Sebelum masuk ke dalam rumah, di perkarangan tempat letak kereta tersusun meja2 makan yg cantik dgn hiasan bunga atas meja...






Masa sampai tu caterer pun baru sampai jugak... nampak sangat kita awal kan ...





Pelamin yg simple tapi menarik... hantaran utk pihak lelaki diletakkan di atas meja berhadapan dgn pelamin...






Sebenarnya eynda & hubby tengah bersembang dgn mertua dalam bilik mertua... tetiba biras2 memanggil ajak bergambar sekali... mula2 ingat bergambar dgn biras2 aje... rupanya sesi bergambar dgn pasangan memasing hahahaha.... tak terpikir la nak bergambar kat pelamin ni... alang2 si anak dara belum turun dari tingkat atas... apa salahnyer kan... maka terhasil la gambar pengantin lama... lagi lama lagi manissss opkosss ....





Si darah manis dah bersedia utk upacara bertunang... sebelum dia sibuk eynda culik dulu utk bergambar....





Alhamdulillah berjalan lancar dan dipermudahkan urusan....





Upacara menyarung cincin tunang....





Hannah & Arianna...Budak berdua ni apa tahu... main aje keje diaorg :-)




Adam & sepupu-sepupu beliau...





Bergambar dgn biras2 (shawl kelabu & shawl pink) dan tetamu2...




Adam & Hannah dgn sepupu-sepapat kecuali yg pegang bunga tu adik ipar eynda... aduhai... diaorg ni masa eynda kawin semua kecik2 ... yg kecik2 pun umur baru 4-5 yrs... sekarang tengok la... yg dah kawin ada anak... yg dah keje... yg nak sambung study yg oversea.... cepatnya masa berlalu...




Selamat bertunang #LinaShahir.... InsyaAllah semoga semua dipermudahkan dan tak lama lagi akan melangkah ke alam perkawinan pulak....




* Gambar2 hasil dari phone eynda & kamera abg ipar...









Tuesday, August 22, 2017

Bila 3 Mak Dara. Com Melepak.....



Assalamualaikum.....

Kisah hujung bulan Julai hari tu.... hampir sebulan dah baru nak tulis kat blog....

Kami ni dah lama plan nak berjumpa... walaupun masing-masing suri sepenuh masa, tapi kami selalu takde masa nak jumpa-jumpa macam ni.... ni pun curi-curi masa... 2 jam 30 minit je kami ada masa utk lepak-lepak... dari 2pm sampai 4.30pm je....jadi la dapat jugak bertukar-tukar cerita...






Kami pilih The Third Letter utk lokasi berjumpa... lokasinyer berdekatan balai bomba bukit jelutong, Shah Alam....





Mak dara ni sebenarnya hari-hari jumpa kat sekolah anak-anak... tak jumpa dia pun mesti nampak jugak kete dia parking tepi jalan.... tapi takde masa jugak nak sembang... setakat senyum sengih-sengih pastu dahhhh ..... sibuk sangat la kita ni kan.... (terasa giant duduk tepi dia...)





Walaupun Ana Suzana ni dah lama tak menulis blog, ambik gambar tetap dia hati dia.... dah pujuk dahhhh tulis la blog yg dah berhabuk tuuu... dia boleh gelak aje... padahal dia punya la ramai followers.... duit nuffnang pun masyukkkkk.... nasib baik la suami masing-masing tak ikut melepak... boleh la kami snap gambar berkeping-keping pastu pilih 10 keping je tunjuk kat orang...





Kek-kek ni masing-masing teringin nak rasa...sanggup beli setiap sorang sebab nak rasa tiga-tiga kek... seronok lepak dgn geng makan apa saje ni.... body diaorg tetap menten.... kita jugak yg balik rumah kena lari 5km!





Hannah dgn makanan kegemaran dia....


Antara yg kami order....







Kalau pasta sekarang eynda prefer yg ada pesto sauce....










Masing-masing dah kenyang....




Masa utk balik.... sorang tu nak kena ambik anak sekolah sesi petang.... sorang lagi nak ambik anak pastu nak balik jauh jugak la... sorang lagi tu nak kena singgah kedai alat tulis beli bahan lukisan utk anak pastu kena balik rumah cepat sebelum jalan start jammed...gitu laaaa....



Bila la nak jumpa lagi kan.... best berkawan dgn diaorg ni.... antara kawan-kawan yg selalu keep on low profile.... simple...sempoi & pure... :-)


Kredit gambar utk ME... cantik giler hasil gambar kamera iphone 7 plus... bila la boleh dapat seketul huhu...









Wednesday, August 2, 2017

Pulau Langkawi ~ Day 4.


Assalamualaikum....


Hari ke4.... hari utk pulang ke rumah....

Kami check-out pagi jugak la dalam pukul 9 pagi sebab nak jalan-jalan sementara tunggu flight petang....

Breakfast dulu di Pantai Cenang sebelum teruskan perjalanan.....







Singgah di Makam Mahsuri... ini rumah Mahsuri...




Ruang dapur rumah Mahsuri.... rindu pulak zaman kanak-kanak bila berada kat rumah macam ni.... 





Ini dalam wishlist Hannah.... nak ambik gambar kat patung burung helang... 





Kecik je manusia2 kat situ :-p






Selamat tinggal Langkawi... hingga bertemu lagi satu hari nanti.... InsyaAllah...





Orang pegi langkawi borong pinggan mangkuk, kain batik, coklat blablabla.... eynda beli perfume je hahaha.... sebab malas nak angkut barang banyak-banyak... kalau naik kete eynda tak kisah shopping apa pun... ni naik kapal terbang... nak kena beli extra luggage pulak.... ni pun kotak perfume eynda buang... bawak balik perfume aje... coklat beli gak la sepeket utk makan masa kat sana... 

Eynda cuma bawak balik kenangan bergambar & kenangan manis dgn keluarga aje :-)










LinkWithin

Related Posts with Thumbnails