Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Wednesday, February 11, 2015

Aku Tanya Apa Khabar?




Assalamualaikum.....



Hi semuaaaa.... apa khabar?

Eynda & family Alhamdulillah sihat walafiat.... eynda sibuk sangat sejak awal tahun 2015.... bayangkan last entry eynda bertarikh 31/12/2014 kan hehehe.... 

Laptop pun jarang bukak... nasib baik ada handphone boleh jugak online on & off sambil buat rutin harian... nak buat entry utk blog ni perlukan fokus yg tinggi... kena duduk setempat... so susah sikit sejak sibuk ni... adaaa je benda nak kena settle especially tumpuan utama utk persekolahan anak-anak la....

Hari ni eynda cuba jugak UPkan satu entry walaupun takde la citer best sangat.... just nak sembang kosong je...

Macam orang lain gak rutin eynda bermula dari 5.30am-6am... mesti ramai yg lagi awal dari eynda kan.... dgn aktiviti sekolah Adam waktu pagi... dgn homework Hannah.... Hannah pun perlukan tumpuan khas utk pembelajaran dia... nasib baik dua2 sekolah petang.... petang pun eynda rehat utk lunch...tido 15-20 minit utk caj semula tenaga.... sambung la buat keje rumah apa yg patut... keje rumah memang tak pernah selesai walaupun kita tengah tido kan ahahahah....malam-malam sekarang pun takleh tido awal macam selalu... sebelum ni 9.30pm dah ready utk tido... sekarang paling awal 11.30pm huhu....

Petang ambik anak2 kat sekolah...redah jammed macam org bekerja jugak... ada 2 malam yg eynda pilih utk anak2 mengaji... eynda panggil ustazah datang ke rumah.... 2 hari waktu pagi utk adam home tuition...buat masa ni fokus kat maths & sains... akan datang home tuition utk Hannah pulak, InsyaAllah.... nak hantar tuition kat tuition centre memang la tak sempat...masa habis atas jalanraya je...

Utk diri eynda, eynda dah start masuk gym balik... tu pun seminggu pegi seminggu takleh pegi... ikut mood Hannah... dia tu drama queen skit kat sekolah... takyah citer panjang la... yg tahu mesti tahu hahahah.... weekend eynda dah join kelas zumba kat club house SPK ni.. bagus la ada jugak zumba kat sini... walaupun seminggu sekali... boleh jugak hilangkan stress & keluarkan peluh... Eynda pun dah mula pegi buat facial...aisehhh... akhirnya ada jugak masa nak manjakan diri... selama ni asyik manjakan orang lain je kan...

Ehhh ok la nak bersiap hantar anak-anak ke sekolah... celoteh berhenti kat sini dulu.... rindu dgn dunia blogging.... nanti kita ketemu lagi...






Salute pada kaum ibu... kita memang hebat!







Wednesday, December 31, 2014

Sambutan Maulidur Rasul 1436H & Malam Zikir Munajat 2015 @ Surau Cahaya SPK.




Assalamualaikum....


Sambut di mana kedatangan 2015 malam ni?

Eynda di surau Cahaya SPK... Alhamdulillah... tadi la... sebelum Maghrib pastu ada aturcara bersama Ustaz jemputan...dalam 10pm dah selesai... balik rumah je...








Berzikir munajat berjemaah.... sedap alunan zikir Ustaz Dzulkarnain...Subhanallah...kami diberi tazkirah...diakhiri dgn mengimamkan solat Isyak... tersentuh dgn bacaan doa penutup... eynda pasti ramai yg sebak mendengar bacaan doa Ustaz... ye la dengan apa yg berlaku kat Malaysia sekarang kan...

Semoga majlis tadi menjadi permulaan yg baik utk kehadiran 2015... sekejapppp je lagi.... InsyaAllah...






Detik 2015.



Assalamualaikum....








Lagi beberapa jam kita nak berpisah dgn 2014.... dah bersediakah??

Berdebar-debar menanti 2015...

Banyak perkara yg bermain di fikiran... banyak tanggungjawab yg perlu digalas... 

Selamat tinggal 2014...

Adat dunia ada ketika kita bergembira...ada ketika kita berduka...

Benar 2014 tahun yg sangat menduga....tapi pasti ada sebab kenapa setiap itu berlaku...

Yakin pada Maha Pencipta...

Selamat datang 2015...

Semoga segala kebaikan, kebahagiaan, keberkatan menanti kita di hujung sana...

Doa buat Malaysia.... doa buat semua...





Wednesday, December 24, 2014

Phuket 2014 ~ Gems Gallery/Cashewnuts/ Last Day # Day 5.




Assalamualaikum....


Akhirnyaaaaa.... sampai ke entry terakhir utk percutian di Phuket..phewwww.... lega!




Pepagi agak relaks sebab eynda dah kemas bag siap2... tinggal nak kunci bag aje...breakfast pagi tu pun kami pilih duduk di luar restoran... teduh aje tempat tak kena sinar matahari... sebelum ni tak berpeluang sebab selalu penuh meja kat luar tu...

Sempat lagi balik ke bilik, lepak2 sejam dua... baru la check-out...




Gambar last kat lobby resort.... dah tentu merindui tempat ni... Hannah beberapa hari nanges sebab rindukan Phuket especially Phuket Fantasea....nasib baik mama tak cengeng jugak... jenuh nanti hubby buat plan pi Phuket lagi kekekeke...





Otw ke airport eynda tertido sebenarnyer... letih baru nak terasa.... tetiba dengar suara hubby bagitau nak berhenti kat Gems Gallery... driver teksi kata pihak resort yg arahkan dia bawak kami ke sini... maklum la teksi resort... driver kata dun worry pasal beg2 kami... pasti selamat... percayalah sebab dia pekerja resort tu...ok kami percayaaa....

Mula2 kami dibawa naik train kecik macam kat Petrosains tu... masuk dalam kawasan gelap... ada kisah2 awal pencarian batu2...sejarah batu2...bla bla bla.... hubby eynda cuak sebenarnyer... dia takut kena beli batu permata utk eynda kat situ ahahaha... tahu takut :-p

Pastu kami di bawa ke kilang kecil membuat permata... satu persatu eynda tengok cara diaorg buat barang kemas... berkilau-kilaunyaaaaa.... sampai berkaca mata eynda sebab teruja tengok... tengok diaorg gosok2 cincin berkilau macam2 kaler....pastu masuk bahagian shopping permata pulakkkk... ohh tidakkkkk.... mana satu nak tengok dulu niiii.... tengok aje... dun worry hubby... binimu jenis pakai apa yg ada kat badan aje... kalau dah ada gelang takkan beli gelang lain... tak suka buat koleksi... anting2 pun dah tak pakai sampai tertutup lubang anting2 kat telinga huhu.... rantai leher yg bukak masa buat xray tulang bulan 5 hari tu, nak pi Phuket ni baru pakai balik... seee...seee...

Sempat la tengok rantai berbatu2 ala-ala mak datin... duit malaysia RM7K++... okkkk....nextttt....keluar terus dari situ cari driver naik kete hehe... ehhhh tapi ok la harga tu... kalau kat Malaysia konfirm belas2 puluh2 ribu...konfirm!





Pastu singgah kedai ni... beli cashewnuts.... kat sini boleh rasa pelbagai perisa cashewnuts... tapi hati-hati!!!! Sebelum rasa cashewnuts dalam tupperware pastikan tengok yg dalam peket dulu... cari logo Halal Thailand! Coz ada yg takde logo halal... yg takde logo halal kebanyakkannyer berminyak skit... so memang meragukan minyak apakah itu... kami beli dah tentu yg halal... perisa wasabi (best!)...perisa seaweed (macam bau pantai kekeke)...perisa natural...perisa pedas...beli jugak ikan bilis kecik2 yg berperisa... pastikan halal jugak... InsyaAllah...





Tiba awal sejam kat airport... check-in bag pukul 3pm... baru 2pm... nak makan2 kat situ rasanyer takde yg halal... ntah la.. tak nampak pulak.. malas nak tanya sesape.. sebab kami tak sempat nak lunch pun...minum kopi aje kat situ sementara tunggu kaunter utk check-in bukak,  terus kami beratur hantar bag...





Cari tempat solat... di tingkat 3... pengalaman baru utk eynda... suraunyer share dgn lelaki...laluan sama...jumpa surau lelaki dulu baru surau wanita... dipisahkan dgn penghadang kayu aje... ada jugak mamat2 yg terlajak nak masuk ke surau wanita....tempat wudhuk kena keluar dari surau...dalam 20 langkah sampai le bilik wudhuk... share jugak lelaki perempuan... so masa eynda berwudhuk, adam & hubby tunggu luar pintu bilik wudhuk supaya takde org lelaki tetiba masuk join eynda berwudhuk huhu... pelik pulak rasa... tapi syukur ada jugak tempat bersolat... malah telekung solat pun banyak tersedia...elok2 dn bersih :-)

Flight kami pukul 5.50pm...tapi 5.30pm dah bertolak wowwww... impressss... owhhh ye kami naik MAS... tadi tak sempat lunch kan... so lunch kami dalam flight aje... tu pun dah lewat benar... sandwich aje....syukur...

Otw balik Malaysia ni cuaca agak teruk... bergoncang-goncang kapal terbang...kalau tengok luar nampak awan gelap...tebal... bergulng-gulung... tak tau kat mana tu... scary jugak... kalau la rajin snap gambar time tu nampak la sebaris awan gelap yg tebal bergulung-gulung sedangkan area atas bawah dia terang matahari macam takde apa-apa...Subhanallah... masa nak touchdown pun scary sebab sambil turun sambil bergegar kapal terbang kami... Alhamdulillah selamat jugak mendarat di Malaysia...





Lepas collect bag terus anak-anak mintak makan kat Burger King... akhirnya boleh makan banyak makanan halal...rindu Malaysia...syukur hidup di negara yg senang nak makan kat mana pun... :-)

Sampai rumah dalam 10pm...bersihkan diri...terus baring2 tido keletihan semua hehe...owhh ye kami drive sendiri ke KLIA...parking di blok khas utk letak parking berhari-hari... 5 hari 4 malam kena bayar dalam RM160 kalau tak silap... not bad kan... kalau guna teksi pun mahal jugak...kereta sendiri lebih selesa... lain la kalau 5-6 bag nak bawak.. mungkin perlukan kenderaan lebih besar...takde kete besar, teksi jugak kena pilih...

Berakhir dah kisah di Phuket... InsyaAllah panjang umur murah rezeki kami berjalan-jalan lagi... tengok negara orang... tengok budaya orang... tengok orang hehehe....  selain berdoa utk jadi tetamu Allah,  eynda teringin nak pegi Banda Acheh...moga satu hari akan sampai di situ ... 






Phuket 2014 ~ Siam Niramit ~ # Day 4.




Assalamualaikum.....


Sebelum eynda teruskan penulisan, eynda harap kita sama-sama berdoa semoga kesulitan yg dialami rakan-rakan kita di mana saje mereka berada especially masalah banjir yg teruk sekarang ni... semoga dipermudahkan urusan mereka... semoga keadaan kembali pulih seperti biasa... berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul... semoga tabah dgn ujian Allah... setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya...

Ok kembali ke citer di Phuket...

Petang hari ke4 tu kami ke lobby resort dalam 5.15pm... 5.25pm shuttle dari Siam Niramit datang jemput kami... lepas tu pegi pick-up guest kat hotel bersebelahan... nak jadi citer dekat 10 minit tunggu takde sape datang jumpa pemandu shuttle... pemandu masuk ke pekan Patong pulak... pick -up guest kat hotel dalam pekan... pastu patah balik ke jalan menuju hotel sebelah novotel... agaknyer dia wajib patah balik syarat konon ambik tourist tu padahal takde sape jugak... bayangkan petang2 dah le jammed pekan Patong tu... pemandu tu macam bebal dah... sebab dia kena hantar kami ikut time la... kalau tak banyak acara terlepas... "No good.. no good..." kata pemandu tu macam luah perasaan kat kami... agaknyer guest kat hotel sebelah tu tertido ke apa kan... tak dapat dijejak masalahnyer...tinggal gitu je la...

Jauh Siam Niramit dari Patong... dah dekat2 dgn airport... dekat 7pm baru kami sampai tau... 30 minit lewat...



Kami pilih pekej Show & Dinner...




Belum sempat turun dari shuttle, bidadari-bidadari Siam Niramit dah berlari-lari anak menuju ke arah kami kekekeke.... check tiket kami... register utk kami... tampal stiker kat baju kami... pakaikan bunga kat baju kami... pastu posinggggg....


Pastu berjalan la masuk ke dalam bangunan Siam Niramit.... sebelum start show kita boleh tengok2 suasana dalam tu... macam kat Phuket Fantasea cuma takde gaya funfair... lebih kepada kebudayaan... ada tomoi olok-olok... ada sawah padi... ada kerbau... ada kambing bertanduk & berjanggut yg sangat manja... ada wayang kulit...





Ni King & Queen ke apa ntah... eynda gedik-gedik nak snap gambar dgn diaorg ahahaha... ingat senang ke nak posing dgn orang2 yg mekap tebal2 & pakai glemer2... poyo kan :-D





Baik hati pemuda di tempat wayang kulit ni... tolong snap gambar kami satu keluarga...





Seriously... Hannah ni berani pegang apa saje binatang yg ala-ala kucing... tapi rama-rama & pepatung dia takut!!





Wahhhh.... dragonnnnnnnnn....


Lepas jalan-jalan perut dah lapar.... kita ke tempat buffet...





Rambang mata tak tau nak makan mana satu....





Alhamdulillah halal...





Bahagian dessert... takde la sedap sangat pun... tapi hubby terjumpa pulut mangga dalam bekas daun pandan ke daun pisang...kecik2 tersembunyi... eynda tak nampak pun masa pusing2 situ... hubby bagi eynda rasa sebekas dua... sedap pulak... hubby tanya nak lagi ke? Eynda kata takmau dahhhh...tapi gaya hirup santan buruknyer kelakuan hahaha... maka hubby pi top-up pulut mangga kat eynda banyak2 huwaaaaa...kenyang pulut dalam perut!





Tengah makan-makan tetiba bunyi bising gendang kat luar restoran... masuk la segerombolan penghibur2 Siam Niramit ke dalam restoran buat satu pusingan... eynda tengah rakam video diaorg pusing satu restoran tu... meja eynda memang tepi laluan diaorg... tetiba "gadis" yg paling last dalam kumpulan tu stop depan eynda & posing senyum manis! Alamak eynda tengah rakam video bukan tengah snap gambar... eynda angguk-angguk tapi dia masih tak berganjak... ok laaaa... eynda snap jugak gambar dia pastu eynda buat thumbs-up tanda dah snap gambar dia... baru dia pegi hehehe... 

Bangga woooo... dalam ramai-ramai tourist kat situ, kat eynda je dia berhenti... orang lain berjalan terus je keluar balik dari restoran... ada ongggg tau ahahaha... bagusnya dia kan :-)



Sementara show nak start ada lagi satu perarakan...



Ehh gajah! gajah!





Tourists diberi peluang bergambar dgn mereka ni... mereka ni bakal beraksi dalam show nanti...eynda nak posing dgn gadis2 lane paling depan tu... tak dapek...sesak sangat semua berebut posing dgn diaorg huhu...




Posing dgn gajah aje la...





Yeaayyyy dapat tarik sorang... tapi dia escort gajah je...jadi le..."gadis" jugak le dia huhu... mana yg tulen niiii...tapi cun giler!



Kami di bawa ke laluan masuk ke tempat show... kat sini gadjet2 kena kutip gak kecuali handphone... tapi kena off handphone masa kat dalam... jangan buat main2... sape on handphone dalam tempat show dapat la cahaya laser kat tuan empunya handphone...tetttttt....

Show menarik... lebih kepada kisah negara Siam... asal usul penduduk Siam... kisah pedagang-pedagang datang... walaupun kisah budaya mereka...takde la bosan sebab cara penyampaian diaorg tu bagus... sape duduk kerusi tepi2 habis laaa... diaorg naik tarik tangan buat show sekali... tapi rasanyer diaorg dah pilih2 tourist mana yg akan diaorg buli... cuak jugak sebab cahaya lampu diaorg tuju ke arah kami yg dekat2 hujung tempat duduk... nasib baik yg lane sebelah kena huhu...

Ada lagu happy birthday diaorg main dgn Angklung....ehhh tahu ek birthday hubby kita hehehe...

Show berlangsung anggaran 1 jam setengah... bila keluar dari situ, pemandu shuttle tadi dok tunggu dah... mudahnya... takyah tercari-cari dalam sesak...

Sebelum jumpa pemandu, ada sorang lelaki dok pegang frame gambar... dari jauh nampak dia setia menanti... pastu terus terjah kami... ehhh pandai terjah2 ek... betul pulak tu... frame gambar kami dgn bidadari Siam Niramit masa baru sampai tu le... ok la beli aje.. 250 baht....







Pastu balik resort.... hantar tourist yg hotel kat pekan dulu... baru hantar kami... pemandu tu kata " good for you.... far...far... good..." maknanyer bagus la pilih resort tu... kalau yg kat pekan tu sesak benar...sempat jugak dia usik sorang yg naik motor otw balik ke resort kami... "hello ladyboyyy..." kesian ladyboy tu kena usik2 hehe...


Sempat berkemas-kemas sebelum tido... esok tu nak check-out dah... hhmm... sedih jugak... walaupun cuti2 kami selalu balik hotel utk tido je... memanjang ada aktiviti... tapi best sebab takyah masak... takyah kemas macam kemas rumah kan hehehe....


Selalunya malam-malam dah bersihkan badan plannyer nak jugak tengok tv kan... tapi mata tak tahan... zzzzzzzzzzz jugak yg best....letih tapi happy... Alhamdulillah :-)









Tuesday, December 23, 2014

Phuket 2014 ~ Nasi Ayam Phuket ~ # Day 4.




Assalamualaikum....



Hari ni hujan sepanjang hari di Shah Alam... mati kutu duduk dalam rumah... nak jalan2 dgn anak-anak pun malas drive hujan-hujan... maka duduk la kat rumah... makan...makan... makan... tido... update belog!

Berjanggut nak habis citer pi phuket ni.... 


Hari ke4, hari khamis 11/12/2014.... ehhhh nanti jap....


" Happy birthday to youuuu....happy birthday to youuuu.... happy birthday to hubbyyyyy....happy birthday to youuuuu..."

Hari khamis tu birthday hubby... semoga sihat sentiasa, hidup diberkati Allah... murah rezeki selalu...bahagia bersama kami anak beranak hingga ke Jannah... ameennn....





Lepas breakfast kami ke tour counter.... hubby ada jugak plan nak buat island hopping masa kat phuket... dia dah pernah sampai la ko phi phi island semua tu masa ikut company trip sebelum kawin.... eynda rasa banyak lagi tempat menarik kat phuket ni selain island hopping.... lagipun kami baru bercuti kat pulau perhentian kecil yg sangat2 cantik.... so eynda tak teringin nak buat island hopping kat phuket... ehhhh ni besday sape ni? kita pulak yg sibuk pilih2 tempat ahahahah.....

So kami pilih Siam Niramit :-)

Nanti eynda citer pasal Siam Niramit ye...


Hari ke4 siang hari lebih kepada relaks2 aje la... pi Patong Beach lagi sebab anak2 nak mandi laut...mama seperti biasa duduk sambil cuci mata ...





Adehhh nak snap gambar apa lagi ye... gambar burung pun ok...





Ada si penjual tikar offer tikar kat kami... "new one...new one... 200 baht..." Ok la RM20 beli aje... bukak2 tikar ada tahi burung seketul ceittttt... new one apaaaa... takpe la boleh gak duduk selesa...tikar tak bawak balik Malaysia sebab beg baju dah penuh... sedekah aje kat sape2 yg nak ambik... tinggal dlm bilik hotel..





Hari2 dog tu ada... hari pertama siap lalu tepi eynda...fuhhh terkejut eynda... dah le besar... tapi tak ganggu orang... pegang harimau suka... anjing lalu tepi dah panik kekekek....lelaki berbaju kuning tu sedang menjala ikan... dapat la ikan kecik2 macam ikan senangin kot...





Mainan korek-korek pasir... 550 baht... ada kapal besar takde dalam gambar masa ni , Hannah bawak main air laut...


Beberapa jam kat pantai kami balik ke resort dulu.... hilangkan peluh... keluar cari lunch... kali ni teroka jalan tepi resort... Kalim Road... jalan ni ada masjid-masjid...





Terjumpa restoran Armeen... berdekatan dgn masjid... masjid tu antara yg tidak runtuh masa Tsunami dulu...





Tuan restoran namanya Mohammad Hatta (agaknyer ejaan.)... sempat bersalaman dgn hubby, sembang2 sikit... ramah orangnyer... nenek bertudung hitam tu yg prepare makanan kami... mungkin jugak dia yg masak... sedap :-)





Nasi ayam....





Nasi ayam dgn salad ayam...sedap la tapi tak tau halus2 putih dalam salad tu apa... lain dari yg lain...kami la tolong perabih lauk nasi ayam dia hehe... laku betul makanan dia... tapi masih ada yellow rice (briyani)...ayam dia macam ayam nasi arab... pastu ada bihun cara siam la...kuah macam masak lemak kuning...setiap hidangan diaorg hidang bersama ulam timun, daun salad, daun bawang dan cili padi sebijik-sebijik...macam dalam gambar tu...






Dah makan kami teruskan perjalanan... Encik Mohammad Hatta suruh kami jalan hingga ke lorong Art Street.... eynda ingat kan ada la kedai2 lukisan... rupanya lorong tu banyak kedai Tattoo! 

Sepanjang jalan tu jumpa macam2 kedai makan... rasanyer kawasan kedai2 tattoo ni banyak kedai non-halal... jangan la percaya kat pekerja2 restoran yg gigih promote kedai diaorg... nampak eynda lalu sebab berhijab... " Assalamualaikum... Alhamdulillah... Halal...halal..." Tapi 1st sekali u all tengok menu ye... bagi salam tapi yg dalam menu ada lauk pork...so hati-hati... ada jugak ejaan halalnyer "hallal".... janji sebutan halal ye...

Jalan-jalan lagi terjumpa signboard toilet kekekeke... masuk la dalam bangunan ni... ada jual macam2... tapi tak beli la... eynda lagi suka tengok budaya, tengok manusia, snap gambar...berbanding beli macam2...penuh tangan susah nak berjalan :-p

Toilet kat situ sorang 50 baht... nak masuk tu pintunyer macam ni tapi besi buruk dah le...


~ googled ~

Duit syiling tak cukup utk 4 orang kami anak beranak sebab kena bayar kat vending machine tepi pintu masuk tu... tapi tokey kedai tattoo kat sebelah toilet tu baiknyer hati... dia keluar bagi tips kat kami... bayar 50 baht tapi masuk dalam pintu 2 orang terusss... boleh bayang tak? hehe... dia kata janji bayar je... 


Panas terik kat luar time tu... berpeluh-peluh kami... sambung jalan-jalan ikut kaki melangkah... Adam dok pujuk ayah dia... "jom la naik tuktuk... atleast sekali naik pun cukup..alang2 dah sampai Phuket..."

Ye kami belum naik tuktuk sepanjang berada di Phuket.... jalan kaki aje.. yg jauh2 ada shuttle & teksi dari resort...

Ayah kata "jalan dulu... tak tau kat mana ni... kalau kita jalan sampai jumpa Jungceylon Mall, kita naik tuktuk!"

So semua pakat berdoa la depan kami tu shopping mall tu hehe... rupanya betul depan tu shopping mall... Adam terus mintak ayah tunai janji...

Tapi sebelum tu masuk dalam mall dulu cari aircond... berpeluh niiii...







Laaaaa... teddybear lagi....





Akhirnya... Adam dapat naik tuktuk... nasib baik tuktuk ni tak pasang lagu kuat2... 





Petang tu kami berehat di bilik aje... sambil tunggu masa bersiap utk ke Siam Niramit... tiba-tiba pihak hotel datang hantar besday kek utk hubby... bagus betul cara layanan diaorg kan... alert dgn benda2 macam ni... 

Dah 5pm... jom jom turun ke lobby... 5.30pm shuttle dari Siam Niramit datang...








Phuket 2014 ~ Jungceylon Mall ~ # Day 3.



Assalamualaikum....



Lepas ke Tiger Kingdom...ke shooting range... pastu request driver teksi ke Jungceylon Mall... driver hantar aje ke mall ni... nak balik kena cari cara lain... kami jalan kaki aje balik ke resort...

Lupa nak citer kalau dari airport ke Patong Beach, akan melalui satu kawasan bukit yg agak mendaki... kalau pemandu kita seorang yg alim, dia akan bunyikan hon kat satu area paling tinggi... semua kenderaan yg lalu situ akan bunyikan hon kat situ.. memang bising hon aje... pemandu teksi dari airport ada explain kat kami... itu tanda mereka hormat kat patung buddha atas bukit tu... malam eynda tak perasan... kalau siang hari nampak la tangga naik ke kuil kat tepi jalan atas bukit...






Mall ni berkonsepkan courtyard...tengah2 open air... masuk dalam bangunan baru ada aircond...
















SPA diaorg pun boleh see thru... kat dalam tu bersusun katil SPA hehe..





Hannah jadi props.... bukan kedai tu yg props :-D





Musim teddybear kah??





Teddybear lagi...





Dan lagi dan lagi....





Mama pun nak jugakkk...





Jalan-jalan dalam mall... eynda beli kasut converse! 1190 baht.... actually sebelum nak ke phuket dah cari tapi last minute tak sempat la terjah banyak cawangan... takde size... beli kat Phuket la pulak... kat sana banyak kasut converse, macam2 design... yg limited edition pun ada... hajat nak beli lagi sebijik dua tapi hubby tanya " bila masa nak pakai semua tu?" Pendek citer pakai sampai lusuh koyak baru beli lain ye... jangan membazir :-D

Pilih size, pakai terus, baru bayar kekekeke...



Pastu balik jalan kaki.... jauh jugak... nasib baik memang suka berjalan... 





Berbelit-belit wayar letrik... kalau rosak satu wayar jenuh... technician diaorg memang terrer la...kena jadi penyabar nak repair...





Lalu kot Bangla Road... 




Petang tu layan anak-anak mandi pool aje... 





Dalam 5pm... merenyut kenderaan kat jalan tu... sesak sudahhh....





Sunset dari balkoni bilik eynda... baru 6.30pm... dah gelap...



Malam tu kami keluar makan kat gerai/foodcourt tepi Patong beach.... hujan tetiba turun lebat... angin kuat sampai terbalik khemah2 luar foodcourt... ada yg lampu luar kedai pecah... tempias masuk ke dalam foodcourt tu..brape kali kami ubah meja makan... staff kat situ datang kat kami... "easy... easy... heavy rain..." Ok la kami easy hehe...rupanya kat luar foodcourt tu air naik jalan tenggelam... paras tayar kete jugak... tunggu air surut lambat sangat... dalam hujan renyai kami redah balik ke resort jugak melalui jalan tepi2 pantai... nak naik tuktuk, tuktuk semua basah...nak panjat tuktuk kena redah air kotor huhu... cari jalan lain....Alhamdulillah sampai jugak di resort tapi basah habis kami haha....


Rehat2 kan diri, bersihkan diri... tunggu hari ke4 punya aktiviti pulak... 






Related Posts with Thumbnails