Thursday, May 12, 2016

Piloxing.



Assalamualaikum....


Akhirnyaaaaa... setelah lama menanti... ada jugak la aktiviti kat club house rumah eynda tu.... sebelum ni pun ada tapi tak berkekalan aktivitinyer.... hopefully kali ni berjaya la takde masalah sepanjang aktiviti demi kesihatan ni....

Piloxing.... apa itu Piloxing? Eynda tak reti sangat nak explain... tapi ianya gabungan BOXING , PILATES & DANCE.... best tau... Uolls boleh google piloxing konfirm keluar info2 pasal piloxing...kat youtube boleh tengok cemana piloxing tu.... baru 3 tahun di Malaysia ni... 

Mula2 tengok iklan kat club house tu terus tanya receiptionist... diaorg suruh eynda join... berbelah bagi pulak nak join sebab tau aje la boxing tuuu...pilates tuuu... dance tu ok lagi hehe... takut lasak sangat... tapi sebab ada free trial class...bagi je nama...



Trial class 24/4/2015 yg lepas... fuhhh non-stop pergerakan, mula2 boxing sambung pilates sambung dance... tercungap-cungap eynda haha... ganas betul boxing... pilates pulak perlukan kita kontrol core kita (tengah2 body kita cth tulang belakang & abdomen)...dance ok la nari-nari ewahhh.... trial class aje dah burned 600++ calories...balik rumah mandi bersihkan diri terus rasa muscle sore sampai esok hari :-D





1st sesi utk Piloxing bermula 7/5/2016 hari tu... Alhamdulillah dapat respon yg baik...

Piloxing kat Cahaya SPK Club House ni feesnya RM40 sebulan utk member, RM80 sebulan utk non-member.... seminggu sekali.... hari Sabtu 10am.... actually selang seli dgn ZUMBA.... hari sabtu ni 14/5/2016 actually utk kelas ZUMBA... fees termasuk dlm fees Piloxing gak...so kalau ada yg berdekatan dgn Cahaya SPK nak join, marilah! :-)






Friday, May 6, 2016

Balik Kampung Bersama ETS....



Assalamualaikum.....


Usaha untuk balik kampung masa cuti sekolah bulan Mac lepas tak berhasil bila kami terperangkap di area Perak sahaja.... bayangkan bertolak dari Shah Alam 7.30am.... 7pm masih di Kuala Kangsar! Dugaan Allah beri, macam2 hal berlaku.... jammed sebab accident di highway trolak sebab lori terbalik.... nak keluar dari Ipoh, jammed bermula lagi sebab ada accident di area highway selepas tunnel Jelapang... nasib baik dapat keluar dari highway Jelapang itu pun melalui jalan bertentangan... singgah di bandar Ipoh, lepak makan2 di shopping kompleks.... melalui waze kami tahu highway dah ok, teruskan perjalanan ke utara...malangnyer kat Kuala Kangsar start jammed teruk semula haihhhh.... masuk pekan Kuala Kangsar makan laksa dulu... sedar2 dah 7pm.... betul2 dah kepenatan... call keluarga di kampung, maaf kami terpaksa batalkan perjalanan kampung...Alhamdulillah mereka memahami....




Baru2 ni kami cuba balik ke kampung dgn menaiki ETS.... pertama kali nak naik ni, agak berdebar... naik kat mana.... beg dah tentu takleh bawak besar2 macam kita naik kete.... tiket kami beli online aje.... Kami naik ETS Platinum... harga utk dewasa RM88, kanak-kanak RM48... utk satu hala sahaja... ada tambahan admin caj RM2 utk setiap tiket ye....




Bergambar dgn ETS tiruan :-D





Kami tiba di KL Sentral sangat awal.... dalam 8am++.... sebab tak nak kelam-kabut maklumla 1st time kan... pastu nak breakfast jugak....





Jumpa dah pintu pelepasan :-D





Cewah mamat traveller mana la tu berangan travel sorang2 :-p 






Dah lamaaaa mama tak naik train.... last naik train perjalanan jauh camni masa baya Hannah jugak, dari Gemas ke Butterworth, balik kampung.... dulu2 duduk Gemas :-) Jauh beza ok train dulu & sekarang.... owh ye gate ke train dibuka 10 minit sebelum train bertolak.... jauh jugak nak berjalan yg kat KL Sentral tu.... kesian kalau yg takleh berjalan laju2... ntah la eynda ni jenis cepat panik..... kalut je nak jalan laju2 takut tak sempat naik train :-p





The route...





Yang ni dapat free....





Yang ni beli... kebetulan coach kami ke utara (coach C) terletaknya cafe.... ulang alik beli makanan je la.... tapi nasi lemak ni Hannah yg makan...nasi je...sambal dia tak makan... eynda makan sandwich aje.... harga nasi lemak dalam RM6 kot, sorry dah tak ingat hehe...





Kebetulan masa kat KL Sentral nak masuk gate ke train ternampak ex-schoolmate, dia nak balik Sungai Petani.... apalagi gambar wajib la ambik kan hehe....





Kelajuan paling laju....... tapi nak balik ke utara ni macam slow sikit perjalanan...sebab kena stop kejap, ada accident train bawak simen terbalik.... pastu tak tau la memang rasa slow.... sampai Sungai Petani pun dalam 4 jam setengah....





Sampai Sungai Petani kami terus dapatkan teksi... dari pekan ke rumah mertua dia caj RM15... agak mahal sebab dekat aje.... tapi takpe la itu je cara dia cari rezeki kot....Pastu sampai rumah mertua ada mee/bihun/kueteow sup...wahhhhh sedapnyaaaaa.... tak kira diet dah bila balik kampung.... 2K++ kalori la jawabnya.....





Alhamdulillah petang kami sampai tu hujan turun... ye la kan... utara brapa lama kepanasan tak hujan....





Malam tu pinjam kete adik ipar pegi rumah mama eynda.... singgah kat gerai2 di tepi jam besar Sungai Petani tu.... beli bihun/kueteow sup lagi.... makan kat rumah mama pulak... seriussss eynda ni kalau laksa utara.... bihun/mee/kueteow sup utara.... tak makan nasi pun takpe dah... makan berulang!





Satu malam je kat kampung..... esok tu dalam 9.45am kami ke station ETS, abg ipar hantarkan....




Mana train ni.... dah 10.30am belum nampak kelibat....







Train kami bertolak 10.30am sepatutnya.... tapi 10.40am baru dia sampai....





Kali ni kami pilih Coach A...





Ehemmmmm.... ada stewardess ok.... :-)





Next time nak naik boleh refer gambarajah seat ni... coz kalau silap beli tiket kita dapat seat yg berlawanan arah tuju hehe... mau pening nanti :-D





Alhamdulillah tiba di KL Sentral dalam 2.30pm.... kali ni train lajuuuuuu.... tu yg sampai awal sikit.... sempat makan-makan & shopping lagi kat Nu Sentral baru balik rumah.... owhh ye kete kami parking kat KL Sentral... mahal jugak tiket satu malam...dalam RM130++....


Seronok jugak la naik ETS ni... tak rasa letih sebab tak berdepan dgn jammed macam kat highway... hubby pun tak letih memandu kan.... balik rumah siap petang tu boleh pi jogging lagi ....


Nak balik kampung kejap2 boleh la naik ETS... kalau nak balik raya nanti seminggu kena redah jammed jugak la... bag baju dah tentu besar2 & berat :-p













Thursday, May 5, 2016

Batman vs Superman.




Assalamualaikum....



Hari tu pegi tengok movie Batman vs Superman kat TGV One Utama.... beli tiket biasa aje la... takde apa-apa petanda pun.... macam biasa beli minuman, makanan.... masuk dalam cinema... masa kat luar cinema hall tu ada ramai orang... siap bergambar kat screen ala-ala Emmy Award... kita lalu aje la buat tak tahu..... masa dalam cinema tetiba nampak jurugambar 2-3 orang masuk... ehhh kenapa ni? Jangan la ada prank apa-apa... kot2 la ada yg nak propose ajak kawin nanti kan ala-ala fizo mawar opppsss.... pastu bila start satu dua iklan tetiba iklan dihentikan... lama jugak... haihhh suspen lagi.... tetiba....




Sepraissssss!! Seprais lagi.... citer pasal lost world of tambun semalam pun ada seprais kan.... murah rezeki lagi Alhamdulillah..... diupgrade ke IMAX Hall pulak....







Selepas diberi taklimat serba sedikit, lebih kepada promote IMAX la... kami dibawa ke IMAX hall.... kali ke2 utk Hannah tengok movie 3D... eynda kali ke3, Adam & hubby banyak kali dah kot....

Pasal movie? Best la jugak ... eynda suka Batman :-D

Lepas habis movie tu ada la kat luar hall tu sesi interview bersama penonton... dapat sticker 3D.... dapat movie pass utk 3D movie.... kami tak ambik pun.... sebab actually lagi suka tengok movie yg biasa2 tu hihi....

TQ TGV.... buat seprais utk kami.... sungguh cuak masa tu :-D





Wednesday, May 4, 2016

Wordless Wednesday #26.



Assalamualaikum.....








Earth Hour 2016.








Tuesday, May 3, 2016

Lost World Of Tambun.




Assalamualaikum.....







Bila tengok balik entry ke Lost World of Tambun dulu2... wahhhh dah 5 tahun berlalu baru kami jejak kaki ke situ lagi.... Kali ni gambar tak banyak eynda snap sebab Hannah dah tak takut air.... so mama boleh join mandi manda jugak.... 5 tahun lepas mama jadi jurugambar aje... pastu jadi bodyguard Hannah tunggu dia main2 kat tempat yg cetek huhu.....Kali ni best!! 




Kami sampai awal..... dalam 12pm... nasib baik boleh check-in hotel siap-siap...tapi bilik belum ready hehehe....so dapat la diskaun 10% utk hot spring di malam hari (tak guna pun sebab malam dah letih)... dan ada lagi satu seprais yg pihak hotel bagi kat kami... tunggu ye sampai hujung entry...





Aduhhhh... nasi vanggey pun ada... tak payah pi cari restoran dia dah... 






Hambekkkk.... RM11 satu bekas, lauk tetap macam tu je takde pilihan lain... ok la tu banyak tuuuuu..kenyang Alhamdulillah....





Meriah area ni... Gangnam style pulak tema hari tu.... dari tengahari sampai petang dok pasang lagu gangnam.... Ada jugak la lagu2 rancak lain, DJ pun ada...dari nyanyi sikit2 sampai le dah jadi konsert dia sendiri huwaaaaaa.... yg penting enjoyyyyy....






Kalau time bergambar ni maknanya tak berendam dalam air la kami.... dah puas snap gambar simpan semua dlm locker....




Masa 2011 dulu Hannah kecik lagi.... rambut pun curly2 lagi....sekarang dah tinggi....





Tengok kedai2 ni jual makanan minuman semua teringin.... tapi sebab dah makan nasi vanggey, kenyang sepanjang hari... dahaga je ada....





Jom pegi petting zoo...





Zorro yg macho tapi manja sebenarnyer hehe...






Comel kan.... kepanasan dia tu :-D





Baru lepas lunch.... lepak-lepak kejap....





Ala tak berapa jelas gambar ni.... tak terpikir nak share masa snap so kualiti teruk.... gambar monkeys nak lunch.... semua turun ikut tali tu dari bukit belakang tu... banyakkkkkkk.... macam monkeys dalam citer Kungfu Panda 3 ...





Yang ni kat Cahaya SPK pun banyak hehe....





Comel je tengah makan... yg dua ekor paling depan tu siap bergaduh berebut makanan :-D





Sebenarnyer.....(sambung bawah)....





Staff zoo bagi kat si putih ni jagung tu.... si putih ni tak nak... takmau ambik... takmau bukak mulut... cerdik...kenyang kot....so bagi la jagung tu kat burung kat atas tu....





Bagaikan puteri....





Jantan jugak yg cantik haihhhh....






King Cobra ni nama saintifiknya bla bla bla Hannah! Hannahhhhh.... :-D





Ni pusat SPA.... bestnya... tak sempat nak berSPA.... SPA sendiri dalam hot spring aje petang tu.... paling panas eynda masuk yg 40c je... 43c pun ada tapi panasssss sangat jari kaki pun takleh nak rendam... yg 40c ni best.. siap masuk dalam gua berendam paras bahu...


Dah petang 6pm kami pun pegi ke hotel, ambik kunci & masuk ke bilik utk berehat.... sepraisnyaaaa..... pihak hotel bagi kami bilik yg paling besar kat hotel!! Tak tanya pulak kenapa... terima kasih aje la kat pihak hotel....normal price dlm RM1K++ tapi masa check-out bayar dlm RM500++ macam bilik yg kami sepatutnya check-in...Alhamdulillah... murah rezeki kami... sebelum ni kat Cinta Sayang Sungai Petani pun diupgradekan bilik kami....

Jom tengok bilik....



Bilik terletak paling hujung bangunan hotel....kat bawah tu ada restoran Papparich so malam kami dinner kat situ aje....





Pintu pembahagi bilik & ruang tamu....





Ada meja makan.... sayang tak guna pun sebab satu malam aje.... makan pun kat luar....





Ada dapur.... macam apartment aje bilik ni....





Ruang tamu... oleh kerana bilik ni hanya ada satu queen bed, kami minta extra bed utk anak2...






Masa nak check-out sempat tengok gambarajah ni kat pintu bilik.... betul la kami dapat bilik paling besar di hotel Lost World tu :-)


Ni Adam & Hannah masa pegi tahun 2011 :-)





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails