Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

~ Komuniti Eynda's Diary ~

Wednesday, July 23, 2014

Amelia Shafer Photography Part 2.




Assalamualaikum....







Petang semalam parcel dari Amelia Shafer Photography sampai ke tangan eynda.... last nite sempat la tengok gambar2 dlm cd tu... nanti free eynda buat satu entry letak gambar2 Hannah yg banyak sangat tu dlm blog ni.... 

Sape2 yg tengah cari photographer boleh contact Aemie.... especially photoshoot utk newborn. 

Entry sebelum ni tentang Amelia Shafer Photography : Amelia Shafer Photography

Thanks ye Aemie..... seronok bekerjasama dgn Aemie ;-)











Wednesday, July 16, 2014

Ramadhan Tahun Ke 3 Bersama BFF aka Jiran Setaman.



Assalamualaikum.....

Isnin malam lepas ada majlis berbuka kecil-kecilan bersama bff aka jiran2 di SPK. Walaupun 6 keluarga je Alhamdulillah meriah.... setiap tahun tiba Ramadhan kami memang berkumpul pun... 





Gambar ni sebelum balik rumah... dah 11pm... makan lagi budak2 ni hehe... menu utama nasi kerabu.... kuih muih... gambar2 makanan takde... tak teringat nak snap...





Gambar yg wajib ada setiap tahun.... 





Disebalik tabir... tu diaaaa... ramai paparazzi kan hehe... rajin para suami melayan karenah bini2 ye... bagusss...




Gambar yg wajib ada jugak setiap kali Ramadhan... riuh rendah mak-mak main bunga api hehe.... boleh nampak la perubahan fizikal dalam gambar2 ni.... tapi takleh terima kenyataan tahun 2014 tu macam lebar semacam je eynda huwaaaaaa.... tak logik...tak logik.... tapi tak kisah la coz kanta kamera memang buat kita nampak 10 pounds heavier.... Adam kata baju mama besar...(ke tak nak mengaku wakakaka...) 

Apa la merapu pasal berat badan puasa2 ni ishhh... syukur Allah bagi tubuh badan... boleh jalankan tanggungjawab sebagai umat di muka bumi ni kan... 

Apa yg penting kami kenal satu sama lain dah 4 tahun.... sambut Ramadhan bersama dah 3 tahun... semoga persahabatan kekal hingga ke hujung nyawa...moga persahabatan kita membawa kita hingga ke Jannah..ameennnn...







Saturday, July 5, 2014

Meja Makan Gergasi di SACC Mall, Shah Alam.



Assalamualaikum....


2 minggu sebelum Ramadhan tiba dah nampak kemeriahan.... peniaga-peniaga dah mula jual pakaian...biskut raya pun dah ada... eynda yg kena pegi buat chiropractic kat SACC Mall Shah Alam 2 kali seminggu sabar je la... jenuh tahan nafsu nak shopping.... nasib baik kuat iman :-D

Nasib baik bulan puasa ni eynda cuti dulu buat chiro...sambung lepas raya...








Jemput makan... ehhh puasa la hahaha.... 

Cuba tengok betul2 gambar ni... sekali pandang nampak macam meja kerusi biasa kan... tenung betul2 baru nampak ada jualan pakaian kat bawah meja kerusi tu...

Itu la kerusi meja gergasi kat SACC Mall Shah Alam ;-)

Kreatif kan....

Shopping mall lain belum terjah.... macam mana la agaknyer deco diaorg.... :-)






Thursday, July 3, 2014

Selamat Berpuasa!


Assalamualaikum...





Alhamdulillah dah hari ke5 kita berpuasa... baru hari ni sempat nak wish kawan-kawan beragama Islam...Selamat berpuasa... 

Eynda agak sibuk sejak datangnyer Ramadhan... awal Ramadhan eynda balik ke kampung... sebab mama eynda ada follow up dgn pakar perubatan berkenaan sakitnyer hari tu... Alhamdulillah dapat le sambut puasa dgn mama ... mama dah bertambah sihat... next appointment dgn doktor seminggu lepas raya...InsyaAllah eynda masih di kampung waktu tu nanti so boleh temankan mama ke hospital...

So far menu berbuka & sahur eynda masak sendiri.. sanggup cuti dari sesi chiropractic sebab niat nak masak2 utk family....cuma singgah jugak kat bazaar beli kuih muih... satu dua jenis je... tak banyak kuantiti beli... takmau membazir...lagipun tak termakan nanti... bantu para peniaga skit2 kan hehe...

Shopping rayaaaa??? Belum lagi hihii.... berangan nak baju apa pun belum lagi... tahun ni agak simple kot sambutan... janji selesa...biskut rayaaa?? Beli aje hehehe... tak sempat la nak buat sendiri... sekarang pun dah terkejar-kejar hidup... kita kasi rezeki kat orang jugak la... order aje... haaa sape jual biskut raya??? Meh bagi sample :-D

Ok la nak masuk dapur... nak masak... petang nanti nak ambik anak-anak kat sekolah pulak... dah lama tak share menu/resepi masakan... takpe la... eynda masak pun simple2... resepi eynda sama je macam yg boleh digoogle kat internet...

Jumpa lagi di lain entry...InsyaAllah...



Friday, June 20, 2014

Dari Pulau Ke Utara Tanah Air...


Assalamualaikum....


Sehari lepas balik dari pulau perhentian kecil eynda sekeluarga balik kampung.... mama eynda tak sihat... actually hari yg eynda sampai di pulau mama eynda warded di hospital kerajaan... terima kasih kepada sedara mara dan adik eynda yg sama-sama menjaga mama eynda masa kat hospital...dlm masa yg sama eynda sentiasa update info dari kampung tentang mama eynda... semua berlaku agak mengejut so kami nak berpatah balik dari pulau agak susah... lega jugak sebab dapat bercakap dgn mama... mama kata teruskan bercuti... tapi kami memang bersedia buat keputusan emergency kalau ada perkara serius jadi kat mama... nampak je percutian kami macam relaks kan... padahal dalaman tersimpan rasa susah hati... 

Hari kami balik, ketika di kota bharu eynda dapat tahu mama dah keluar dari wad... dapat bercakap dgn mama... eynda cakap esok (rabu) eynda akan balik jenguk mama... eynda nak tahu apa sakit mama...plan nak ambik mama datang shah alam duduk dgn eynda sampai mama sembuh...







Bila sampai di kampung perkara pertama eynda tengok surat discaj dari hospital... agak terkejut sebab ada 3 sebab yg buat mama tak sihat... salah satunya hepatitis! Biar betul.... satu penyakit bahaya yg boleh berjangkit dekat orang lain tu... eynda tak puas hati betul... dah tu lepas mama discaj keadaan dia masih takde perubahan positif... tak lalu makan... nak berjalan tak boleh langsung.... nak bercakap takde daya... lembik je... dah tu follow-up 2 hari sebelum raya pulak...lambatnya! Dapat pun ubat gastrik aje...

So eynda & hubby buat keputusan bawak mama ke hospital Pantai Sg Petani.... utk dapatkan 2nd opinion...





Mama warded di situ utk mudahkan doktor buat pemeriksaan.... awalnya doktor kata Jumaat hingga Ahad... sebab nak buat banyak ujian... hari Jumaat tu doktor dah buat bloodtest sebelum mama warded...malam tu eynda jumpa doktor... doktor kata semua ok...cuma thyroid mama overactive... takde hepatitis pun... Alhamdulillah... doktor bagi ubat utk 2 minggu... follow-up dalam masa 2 minggu ni... lega eynda sebab dah tau status sebenar... bila ada masalah thyroid, muscle akan lemah... sebab tu mama takleh berjalan langsung hari tu...lagipun dia hilang selera makan... hari jumaat malam tu jugak dengar suara mama dah bertenaga... makan pun dah lalu... ada org kata kena eynda jugak yg balik jenguk...sebab tu mama jadi sihat hehehe... cuma nak berjalan seperti biasa tu ambik masa 2-3 minggu utk pulih... doktor kata sabtu mama dah boleh keluar... Alhamdulillah... cekap betul kan doktor ni buat keje...





Hari sabtu... wajah keletihan dari pulau hingga ke utara... nak tunggu bil discaj pun 2 jam... sampaikan eynda pegi jumpa nurse nak tahu naper lambat... rupanya sabtu hari cuti... berderet nak discaj... kaunter billing tutup... hanya kaunter kecemasan yg handle... ok la paham... tunggu sampai nak tertido hehe... janji mama dah ok & cepat tahu result sebenar... 

Mama masih di kampung... pesan kat adik, jaga mama... pesan kat sedara berdekatan... tengok-tengokkan mama... 2 minggu lagi eynda balik bawak mama jumpa doktor utk follow-up... hopefully semuanya berita gembira... selang 2-3 hari eynda call mama tanya khabar... terkini makan dah berselera... berjalan guna tongkat tanpa orang lain bantu... boleh ke dapur utk makan kat meja makan...selama ni duduk depan tv je takleh bergerak... Alhamdulillah... pesan kat mama jgn ngelat makan ubat...

Semoga mama cepat sembuh.... lepas ni mama boleh datang stay kat rumah eynda.. anak2 tak ramai... dah tiba masa kami pulak jaga mama... tapi orang tua2 ni mesti tak betah duduk lama2 kat tempat lain kan... mesti nak duduk rumah sendiri gak... bukan org tua je...kita2 ni pun pegi mana pun mesti rindu katil kat rumah...

Doakan mama eynda sihat ye.... ada snap gambar mama atas wheelchair... tapi biar eynda simpan utk diri sendiri aje ...













Thursday, June 19, 2014

Pulau Perhentian Kecil ~ Part 5 ~


Assalamualaikum....


Kisah perhentian hari terakhir... hhmmm...nak balik ke dunia realiti dah le... seperti biasa pegi breakfast dulu....






Eynda & hubby memang peminat kopi yg tegar.... selain white coffee di pagi tu kami akhiri breakfast dgn espresso!

Pastu balik bilik.... masih awal...masa utk check-out bermula 10.30am... lepak2 dlm bilik... kemas2 apa yg patut... takut betoi sekarang...lebih berhati-hati... pernah stay kat satu resort, tertinggal purse & barang kemas! Nasib baik call resort tu, diaorg simpankan, sempat patah balik... ni kalau kat pulau pun jadi cam tu jenuh uittt nak naik bot patah balik huwaaa....





Tertanya-tanya dari hari pertama kat mana kaunter receiptionist ... rupanya kat tepi area tempat breakfast...kat situ jugak la tempat menunggu utk aktiviti snorkeling... kat pulau ni ada yg buat banyak keje...dia la pelayan di restoran... dia la keje kat maintenance dept...dia la keje kat kaunter receiptionist...





Check-out 10.30am... boat sampai 12pm... so apa mau buat? Termenung aje la kat ruang menunggu aka tempat breakfast jugak hehe... order jus sorang segelas... ngadap pantai.... berangan...





Tak duduk diam cik kak ni... panjat merata...




Bawak dia jalan2 tepi pantai jap... tengah2 cuaca panas tu...





Akhirnya bot sampai.... berdebar eynda...jangan la ombak kuat macam hari tu... Alhamdulillah selamat sampai di kuala besut selepas 30 minit atas bot... ombak tak kuat... driver pun bawak tak laju sangat... nak balik ni cepat2 pilih tempat duduk ngadap hadapan... takmau dah macam hari nak ke pulau hari tu huhu.... nampaknyer Hannah dah berkulit "tan" :-D

Tiba di jeti kuala besut dalam 12.30pm... kami berkumpul di pejabat ejen resort...alamak ada orang key-in bot kami naik dari pulau perhentian 4pm... so van akan ada hanya pada pukul 5pm ke airport.... takkan nak tunggu berjam-jam kan... suruh staff tu carikan teksi ke airport la.... nasib baik ada...sebab kami dah booked kete sewa @2pm...





Sewa kete kat sini... sebab flight balik ke shah alam pukul 8.45pm... nak jalan-jalan di pekan kota bharu dulu la.... sewa dari 2pm-7pm... diaorg caj RM105.





Cari tempat ni hihihi....





Dapat jugak tengok pemandangan ni depan mata... tapi waktu ni dah 3.30pm... kalau awal pagi mesti nampak kehijauan je sayur mayur yg dijual kan...





Pemandu teksi yg kami naik dari jeti tu rekomen tempat makan di Pasar Besar Siti Khadijah ni... rambang mata kami tak tau nak makan kat kedai mana satu.... eynda pilih gerai akak ni...





Lauk simple yg sangat sedap! Duduk kat meja kedai minuman...teh ais pakcik tu sangat la sedap... dgn cuaca yg sangat panas.... dah lama tak minum teh ais yg tehnyer pekat... orang kata kaw-kaw punya teh ais...





Jalan-jalan di tingkat atas tu... rambang mata tengok baju la pulok... tapi eynda beli telekung solat aje... nak beli macam2 tapi sebab naik kapal terbang rasa payah pulak nak sumbat dlm beg yg bawak cukup2 je tu... next time boleh la datang kota bharu hanya utk sopping.... kain sutera lawa2 & affordable jugak... 





Jumpa gerai2 masa jalan depan sikit dari pasar tu... ada satu lagi bangunan jual kain2 sutera... tak tau nama bangunan apa tapi lebih moden la... singgah kat satu gerai utk minum & makan kopok lekor.... 





Dekat2 7pm kami tiba di airport semula... ini la kete sewa kami.... 





Tunggu masa utk boarding...





Patutnya flight bertolak 8.45pm.... tapi 9.15pm baru bertolak... eynda naik flight yg sama dgn model tudung Fareeda yg duduk depan skit tu .. comey betoi... tak kenal mana satu tapi rasanyer Suhaili... orang kelantan kan :-)





Alhamdulillah selamat sampai di airport subang.... kedai2 semua dah tutup...rupanya ada satu Bar kat airport tu... MCD & Bar tu je masih bukak... ada orang dok nyanyi2 kat situ... dekat 11pm dah tu... malam masih muda bagi mereka :-p

Dapat teksi airport, hantar kami ke rumah... home sweet home... Alhamdulillah....

Sekian cerita pulau perhentian... terima kasih sudi baca ... oleh kerana gap beberapa hari selepas balik ke rumah baru nak buat entry ... mungkin ada info yg eynda terlepas pandang utk dikongsikan.... apa-apa pun boleh check kat website resort & blog2 lain especially bab snorkeling yg eynda tak buat tu hehe...

Jumpa di lain citer pulak...














Wednesday, June 18, 2014

Pulau Perhentian Kecil ~ Part 4 ~


Assalamualaikum....

Sudah hari ke3 di perhentian...seperti biasa pepagi kami breakfast dulu.... sepatutnya dalam pekej pukul 10am ada boat trip utk snorkeling.... sama macam hari kedua jugak so hubby kata takyah pegi dah la... so lepas breakfast kami ke pantai... haaa...baru la eynda terjun masuk dlm laut... sebab tu takde gambar waktu pagi kat pantai :-p

Dah tengahari kami keluar lunch ....





Kat belakang eynda tu tempat SPA... ruang terbuka berhampiran Santai Restaurant.... nampak la ada yg tengah massage tapi tak tenung betul2 haha.... eynda tak massage la... malu tempat terbuka... 





Makan di kedai makan yg kami pegi hari pertama.... kedai dia agak ramai pelanggan so tunggu lama jugak utk makanan sampai ke meja... kali ni eynda order nasi goreng thai... lain benar nasi goreng thainyer... ada ayam masak kicap huhu... eynda makan nasi goreng je... ayam ratah sikit2... nasi goreng thai paling eynda suka di restoran Vichuda Alam Budiman , Shah Alam :-)





Alhamdulillah dah kenyang perut....makan kat sini kaki kena letak atas pasir... jgn pakai sliper... lembutnyaaaaa pasir pantai tu...sejukkkk je...





Ni niat eynda sebelum check-out esok tu... nak makan abc! Tapau bawak balik ke bilik....





Cuaca panas buat abc ni rasa sedap!





Haaaa....  petang tu makcik ni terjun dlm laut lagi... cehhhh terjun la konon... boleh pegi sejauh setakat pinggang Hannah aje laaaa.... nak pegi sejauh pinggang eynda ni Hannah dah terjerit-jerit takmau.... layan aje la... eynda tak kisah...belakang kami tu pulau perhentian besar....





Actually ni pun dah jauh dari pantai..... oleh kerana nak jugak gambar dlm air maka dgn berhati-hati eynda bawak henpon utk ambik gambar... takut wooo...jatuh note3 ku dlm laut nangesss...tengok tu... air laut... cantik kannnn...rindunyaaaa...





Cinta hati saya...





Bestnya berendam.... eynda nampak mat2 salleh memang suka berendam aje...ada jugak yg masuk dlm air paras peha... berdiri... bersembang berjam-jam haha... pelik betoi... kat pulau ni yg eynda nampak ramai european & arabian.... european bagi eynda memang sukakan keindahan... cara hidup diaorg pun proper tambah2 lagi bab dressing dan pemakanan kan... so eynda tahu pulau perhentian kecil ni memang cun giler... so nak bercuti cari lah tempat yg ramai european hehe... 





Masa utk dinner.... jus lemon campur mint ada bergas skit pastu warna merah tak sure buah apa...pastu letak whipped cream kat atas tu...fuhhh...sedap okeh.... kalau la boleh buat kat rumah... boleh je tapi tak buat ahahaha...





Starter malam ni salad...





Seafood platter ...i likeeee... Alhamdulillah rezeki.... diakhiri dgn aiskrim sebagai dessert...






Pastu balik bilik la...  posing depan pintu bilik jap... pastu masuk bilik sebelum tido packing2 dulu coz esok tu nak check-out dah...






Tuesday, June 17, 2014

Pulau Perhentian Kecil ~ Part 3 ~


Assalamualaikum....


Selamat pagi Perhentian! 






Day 2 di pulau... kami bangun awal bersiap utk breakfast...




Menu tak banyak sangat...tapi cukup la utk sarapan pagi... paling eynda suka roti2 sebab bakar kat situ jugak... wangi je bau roti... especially butter croissant...





Ini menu selama 3 pagi di sana... yg berubah hanya menu mee.... bihun goreng... mee goreng... kueteow goreng... menu lain hari2 sama :-D





Tuuuu.... depan tu bilik kami la...





Lepas sarapan terus keluar ke pantai.... dah panas ok... belum pukul 10am...tapi apa kisah hehe....





Hari ke2 makcik ni masih belum masuk dlm laut.... masih banyak gambar nak snap... kalau masuk dlm laut konfirm malas pegang kamera dah... nanti takde citer pulak kat blog...





Nampak tak.... diaorg baru sampai dgn bot tu... dlm beg2 tu penuh bahan utk masakan... 





Walaupun dalam pekej bertolak ke tempat snorkeling 10am... dlm 10.30am baru bertolak... Hubby & Adam je pegi... dlm pekej pegi 3 tempat...adoiiii lupa la pulak mana diaorg pegi... pegi tengok turtle... tengok coral... tengok ikan la kot satu lagi kekekek...





Penuh bot... Adam paling kecik... eynda tak tau sesuai atau tidak bawak kids pegi boat trip ni... so far tak nampak pulak budak kecik2... coz diaorg snorkeling kat laut bukan tepi pantai... Adam pun masa snorkeling pi ikut geng mat salleh yg dah terrer2... bukan diaorg nak ngasuh Adam pun... tapi diaorg ajak Adam join diaorg... jauh dari ayah dia pulak tu tengah2 laut... mesti mat2 salleh tu ingat Adam dah terrer kan... hubby eynda nampak shark yg besar sedepa tangan dewasa masa akhir2 nak balik ke resort... rezeki dia... pastu diaorg nampak turtle satu family dari yg besar ke kecik....patut 1pm balik resort... tapi sampai awal la pulok... time tu eynda dah balik ke bilik baring2...tido la apalagi..best hahaha... dlm 12pm dah sampai balik resort... rupanya ramai yg mabuk laut kekekek.... owwhhh ombak agak kuat kat tengah laut masa tu... yg tak biasa habis laaa...





Keluar lunch agak lewat dlm 2.30pm coz hubby & Adam nak berehat....





Kalau tak ambik pekej kat resort boleh guna taxi boat utk pegi snorkeling.... taxi boat ni boleh bawak pi merata.... tapi boat kecik aje la... 




Ni la area kedai makan... ada kedai jual cenderahati jugak... oppsss...sorry kalau ada gambar2 sexy dlm entry pulau ni... tau aje la pengunjungnyer ramai mat salleh kan.... melayu yg dah macam mat salleh pun ramai ... 





Melawat kedai eynda... laaa tak tau ke? Eynda bukak kedai kat situ... tapi staff la jaga.... ehhhh... "thank's you" la pulak... bukan kedai eynda ni ahahaha.... terus tak ngaku kan.... 





Lunch hari ke2 di sini.... sebelah kedai makan hari pertama je... tapi hmmmm.... tawar hati nak pegi dah.... cuba bersangka baik... makanan boleh tahan tapi pekerja dia tak aci laaaa.... mat salleh dia layan bagussss... kat kita dia layan sebelah mata je.... siap cakap "tunggu dari tadi lagi nak ambik order..." ehhh suka hati ai la bila nak order... pastu ada lagi la yg eynda rasa tak seronok... muka tak manis langsung... bersangka baik ingat dia letih ambik order customer.... tapi dgn mat salleh sengih2 pulak...nak letak makanan kat meja boleh dia terkeluar kata "ishhh"... apa masalah dia pun tak tau...sorry ye kalau yg berkenaan terbaca... takde angin pokok tak bergoyang... sangat kecewa...





Sotong goreng tepungnyer sedap jugak... tomyam so-so aje... makan sebab lapar... Alhamdulillah kenyang jugak...





On the way balik ke resort... nampak rangka macam rumah kat laut tu... makin lama makin ke tengah laut... rupanya diaorg nak buat kedai utk divers kat tengah laut... kat mana tak sure...





Tu la jeti resort.... kalau stay kat chalet lain eynda nampak boat berhenti kat pantai air separas betis kot... so better pakai yg sesuai ye hehe...takyah la pakai macam supermodel :-p





Petang dalam 5pm keluar ke pantai lagi... takde keje lain betoi...





Petang agak meriah... dah redup... tapi air laut dah surut la... jadi tempat main bola tepi pantai tu... ada yg berjogging....





Sambil lepak sambil makan....





Hannah berselfie masa mama dia bersiap nak dinner....





Di resort ni tak putus-putus dapat minum jus sejak hari kami sampai.... dinner dihidangkan jus campuran buah2 lain pulak... yg eynda tahu ada pisang dlm jus tu... sedap... wangi pisang & berlemak.... 





Mula2 kami dihidangkan tomato soup... pastu hidangan seafood...sebab pekej kami pekej seafood... dlm pinggan tu ada 3 jenis isi ikan... salah satunyer blue marlin... eynda dapat seafood hari2 pun tak kisah... i likeee... diakhiri dgn hidangan sepinggan besar buah-buahan segar... nenas... tembikai... tembikai susu... 

Diingatkan kalau ambik pekej ni utk 4 orang maka 4 orang dapat menu yg sama... kalau anak2 jenis makan semua benda takpe... macam kami agak rugi sebab Adam & Hannah cerewet skit bab makan... so utk Hannah kena order makanan lain... nasib baik diaorg tak caj utk malam terakhir mungkin kontra dgn yg sepatutnya dlm pekej tu kan... Adam terpaksa jugak la makan apa yg ada cuma malam ke2 ni dia dapat pilih daging bakar... 






Dalam perahu tu time dinner ada banyak ikan2 segar... udang besar2... utk buat bbq....



Malam ke-2 kami tak merayau mana-mana... balik bilik terus... hubby & Adam letih sebab bersnorkeling... rasanya settle utk masa tido... letak kepala... tertido dah kami ... 


Selesai citer malam ke-2 di pulau perhentian.... 





Related Posts with Thumbnails