Tuesday, October 28, 2014

2 Minit Kek Nutella Dalam Mug!



Assalamualaikum....





Saje2 syok lepak kat youtube....

Actually eynda kan dah stop ambik minuman bergula kecuali gula dari buah-buahan dalam smoothie aje...

Tapi habit buruk yg takleh eynda tinggalkan lagi... CAKE!!!

Buruk sangat perangai huhu.... petang2 mula la terasa nak makan kek... selalu sanggup pegi Secret Recipe cari kek... tapi bukan la hari2... kopak ler habis duit kat kek aje hehe... 

Satu hari terjumpa cara buat kek dalam mug dalam youtube.... eynda ni seumur hidup tak pernah buat kek ok.... tapi tengok kek ni macam senang je... takyah bakar... takyah guna mixer... mixer pun takde hahaha... so try la buat... so far dah buat 2 kali...

Takde la sedap macam kek kat secret recipe tu... sebab bahan2 dia basic aje... dok bayang kalau ada whipped cream ke... icing ke... coklat cair meleleh ke... fuhhhh... meleleh air liur... tapi ni makan sekadar nak hilangkan craving aje la... tengah berazam nak tukarkan habit makan kek ke makan semangkuk buah-buahan campuran pulak... bila la nak berjaya...

Resepi mudah aje... tepek sini buat rujukan sendiri... korang nak buat pun tak teringin kot sebab ni resepi utk orang macam eynda yg tak reti baking hahahha....

Resepi :

2 sudu besar tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar gula (ni eynda kurangkan)
2 sudu besar susu full cream
2 sudu besar minyak sayur-sayuran
1 biji telur
2 sudu besar nutella

Cara :

Gaul semua sebati... masukkan dalam mug... bancuhan ni menghasilkan separuh mug aje... nanti akan naik gelembung keluar mug... masuk dalam microwave... tekan button 2 minit... suhu tinggi... tunggu je depan microwave macam kanak-kanak tunggu kek masak... dah masak, keluarkan... makannn...

Makan masa panas sedap le... bila dah sejuk skit dia keras skit...

Errkkk...brape kalori satu mug ni??








10 comments:

Fiza Rahman said...

Pernah tgk resipi ni. Tapi tak pernah try buat lagi.

Ann Ishak said...

yang senang ni la yang saya nak buat sangat...harus lepas ni mug isi dengan kek je :)

Khai♥Rin : anies said...

ada lg x kak? kalu ada skrg jg sy nk dtg umah akk ni ;-)

Lynn Hamzah said...

hihihi...bila dah makan baru teringat kalori yer...ala...bukan selalu kan...enjoy jer time makan tu...

Mrs Little Voice said...

senang bangat ni kak eynda...hehehhee

FadlinaMokhtar said...

Nutella tu banyak gula la kak eynda.haha.
FAD

noornazuha said...

First time singgah ke sini....salam perkenalan buat Eynda....:)

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Done follow you #1722.
drshikinzainal.blogspot.com

Ainim Suju said...

menariknya..macam boleh cuba je ni

Mummydearie said...

La, senangnya! Untuk orang yang nak quick n easy (perkataan mudahnya'malas') macam saya ni okeylah. Boleh, takda hal saya nak tunggu depan microwave setakat 2 minit jek ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails