Wednesday, September 24, 2014

Amalan Pemakanan Terkini....


Assalamualaikum....


Eynda dah pernah citer pasal eynda & hubby start minum Green smoothie kan... ni linknyer  : Green Smoothie.


Alhamdulillah dah sebulan lebih eynda amalkan green smoothie.... bermula 11/8/2014.... malam-malam pulak buat fruits smoothie...





Eynda suka guna buah naga merah sebab hasilnyer cantik hehe... gabungkan dgn buah2 lain... lagipun buah naga ni banyak khasiat... buah-buahan lain pun :-)





Memandangkan ini amalan jangka masa panjang... eynda ajak hubby beli blender khas utk buat smoothie.... blender biasa pun ok... eynda pun guna blender biasa je sebelum tu... tapi yg baru ni hasil dia lebih halus... pastu tekan je button smoothie, dalam 60 saat dia stop sendiri.... harga masa beli RM499.... tapi ada diskaun tak ingat brape.... beli kat Harvey Norman Citta Mall...






13/9/2014.... eynda stop minum minuman bergula..... actually hubby start lebih awal dari eynda.... jeles betul sebab dia boleh kontrol ... eynda asyik cari air manis je... tapi 13hb tu pepagi dah buat coffee milk tanpa gula... ehhh sedap la pulok.... so sampai le ke hari ni eynda cuma minum air masak... green tea... coffee with milk takde gula... Alhamdulillah boleh pulak disiplin... eynda cuma dapatkan gula thru makanan & smoothie....





15/9/2014 eynda start makan brown rice kat rumah.... hubby & adam jugak... weekend aje kami makan nasi putih.... hopefully akan datang weekend pun guna brown rice...kecuali kalau makan kat luar hehe...





Untuk dalaman...detoks... eynda guna produk Nona Roguy... actually nak detoks guna phytocleanse/phytocleanse plus... tapi eynda suka phytonatal.... eynda dah guna sejak berumur 20 tahun produk NR ni.... sebelum kawin lagi...cuma lately banyak godaan jamu-jamuan brand lain kat alam maya... tercurang sekali sekala... tapi kini setia semula dgn NR.... eynda percaya dgn kesan jangkamasa panjang NR ni... terutama utk buang angin dalam badan (jatuh cinta dgn NR sebab angin dalam badan hilang terus sejak amalkan NR) & bahan awet mudanyer hehe....


Ok tu je nak share tentang pemakanan eynda yg terbaru ni.... rasanya hasil dah nampak skit2 dari amalan semua ni.... eynda bukan nak kurus sampai kerempeng.... sekarang ni fokus eynda nak hidup cara sihat.... you are what you eat... so eynda pasti pemakanan eynda ni akan beri kesan yg bagus utk diri eynda.... luaran & dalaman :-)

Apa-apa pun eynda masih pantang nampak cakes...cupcakes...muffins... wahhhhh.... meleleh air liur dah macam mengidam tengah peknen pulak hahaha.... tapi cara kali ni eynda fokus satu2 dulu... InsyaAllah lama-lama pemakanan ni akan jadi satu habit.... bukan atas nama DIET... sebab eynda nak jadikan lifestyle.... baru la kekal disiplin.... yakin boleh! :-D





21 comments:

Khai♥Rin : anies said...

sm la kita mkn brown rice... tp selalu tkr2 jenama ;-)

..:: WiRdA ::.. said...

haiiii~
haa baru wirda nk tanya psl blender.. mcm tau2 je dah citer detail.. kekekeke

syalinda johari said...

cantiknya kaler smoothie buah naga tu..

Ann Ishak said...

kalau setakat sekali sekala makan benda2 manis takpe kak, as reward diri sendiri :)

eynda said...

Anies...samala suka tukar2 jenama hehe..

eynda said...

Hi wirda.... haaa sebab tu la akak letak harga & beli kat mana... sebab itu adalah isi penting kannnn... senang kalau ada yg nak beli jugak ;-)

eynda said...

syalinda... tu la tiap2 malam nak tengok kaler tu hahaha...

eynda said...

Ann...betul tu... sekali sekala makan jugak manis2 dessert tu... takmau strict sangat...rugi pulak rasa... janji ada bab yg akak dah boleh kontrol... :-D

AMIIZAA said...

bestnyaaa enyda...

Nissa Irna said...

nak baca pasal blender
sekali terbaca pasa produk NR yang memang saya sedang survey testimoni nya

suka tgk cara hidup sihat macam ni
good luck ~~

Didie Kamila said...

sedap x brown rice tu kak eynda?..masak mcm biasa je ke?..

eynda said...

Amiizaa... best... pilihan di tangan kita kan... nak makan yg berlemak manis2 berkrim pun best jugak tapi jangka masa panjang takut tak elok la utk badan ... baik la cepat2 bertindak... :-D

eynda said...

Nissa Irna, Alhamdulillah jumpa kat sini ye... NR so far produk yg paling akak berpuas hati... dah guna banyak jamu lain takde yg setanding nr... tapi ye la jugak semua bergantung kat tubuh individu memasing...mungkin tak semua serasi dgn NR... kena cuba baru tahu ;-)

eynda said...

Didie Kamila... akak masak dlm rice cooker macam masak nasi putih gak tapi ikut sukatan air utk brown rice la... not bad.. takde la keras pun... kalau nasi putih kita makan masih mampu nak tambah lagi sepinggan walau dah makan banyak... brown rice ni ukuran secawan pun dah rasa takmau tambah nasi kekeke... psiko nafsu skit haha...

Z@i Z@mR33 said...

wa....syabas

ni bdn dh bketul2 ja rs.sy kt rumah br start green tea & air masak je.NR tu pon dok survey2 nk beli yg mn 1 tp bl mai tmpt keja jahanam diet...hihihi...kena geng kaki mkn abes hancussss :p

erny firdaus said...

Salam... selamat berkenalan.. ;-)

Rasa respect sgt dgn eynda sebab dah berjaya merubah cara pemakanan tu sikit demi sedikit..harap2 leh dijadikan inspirasi utk berubah jugak..udah makin menggebu ni...hehehhe...

Mummydearie said...

Tahniahlah Eynda. Semoga berkekalan pemakanan secara sihat ni. Saya ni baru je nak cuba diet tak makan nasi tapi cukuplah susah :)

Saya cam berminat dengan produk NR yang Eynda mentioned kat sini. Nak ushar jugalah!

LYAfrina said...

bgusnya...
nk buat semua ni kena kuat semangat n istiqomah..

lya x mampu lagi kot nak kontrol..esspecially mkn nasi putih.. huhu

Zara zaraalisha said...

Bagusnya..boleh cuba jugak...
Mr hubby suka minum jus tapi selalu beli kat luar..lps ni nak buatlah..

izzeyda said...

Tahniah kak eynda dapat ubah tabiat pemakanan skit demi skit.. jangan terlalu drastik, takut nanti tak tahan lama.. ermm sesekali makan makanan manis tak pe, jangan selalu jer..

Ina Hashim said...

Akak pon mmg serasi dgn Phytonatal NR...ni akak dah mula amik balik few months back

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails