Thursday, August 21, 2014

Green Smoothie........



Assalamualaikum......


Ni tabiat baru hehehe....

Alhamdulillah.... hari ni dah masuk hari ke9 eynda & suami bersmoothie.... eynda ni dah lama teringin nak amal smoothie ni... tapi sorang2 malas la pulok... tetiba satu hari hubby kata "jom minum green juice!" Sebab dia dapat tahu salah satu benefit green juice ni boleh reduce risiko sakit kanser...dalam erti kata lain bagus utk kesihatan seluruh tubuh badan lah InsyaAllah.... so hari yg sama jugak kami pi shopping dedaun & buah-buahan tau... gigih! :-D





Ini smoothie hari pertama.... menggeletar nak blend maklum la tak tau rasa apa kan... minum dedaun?? Errkkk.... rasa apa ye.... yg benarnya bila minum sangat la sedap... tak rasa dedaun sangat pun coz sukatan yg eynda buat akan rasa manis buah lebih terasa....





Kalau ambik gambar setiap hari semua akan nampak kaler hijau... cukup la dua gambar haha...




Kenapa tak buat jus? Kenapa smoothie? Sebab smoothie kita akan minum dgn serdak2 sekali so dapat masuk fiber dalam body... ada paham? hehe.... kalau jus dah tapis2 dah...nutrisi tak lengkap la pulok kan... buat masa ni guna blender biasa aje laaaa... nanti ada rezeki lebih mau beli yg lagi bagus utk buat smoothie...InsyaAllah...





Selamba je guna mangkuk Hannah hahaha...takyah berprotokol sangat le kan..



Sukatan utk green smoothie : 2 cawan dedaun (kale/baby spinach/basil/celery/parsley/timun) + 3 cawan buah-buahan (grapes/apple/pear/kiwi/orange/avocado/dragonfruit/tembikai) + 2 cawan air sejuk = boleh jadi antara 700ml-1 liter smoothie (utk 2 org minum)




Banyak benefit green smoothie ni... actually buat smoothie buah-buahan pun ok... banyak resepi...google aje... nak tau benefit pun google aje... yg eynda rasa melalui pengalaman sendiri ni so far... eynda kurang mengantuk di siang hari... lebih mudah fokus... segar sepanjang hari...


Malam tadi try blend dragonfruit + orange + apple + grapes.... dinner tu je... terus kenyang kekekek...


Bila bersmoothie ni kena minum air masak banyak jugak walaupun tekak tu rasa macam sentiasa ada minuman kekeke... sebab fibre tinggi... buah2 pun kandungan gula tinggi.... so minum air banyak2 ye...

Tak sabarnya nak tengok... muka jadi glowing kah.... kurus kah... awet muda kah.... hehehe... InsyaAllah...

Yg penting masuk gak sayur & buah dalam badan... kalau saje2 ni takdenyer eynda nak gigit buah apple... hari2 makan salad pun boleh bosan gak... so sekarang tak risau dah... semua dah ada dalam badan setiap hari...demi kesihatan :-)











13 comments:

Khai♥Rin : anies said...

waaahhh awet muda la pasni ni ye kak ;-)

Z@i Z@mR33 said...

ok jugakkn klau minum ni tp klau sorang2 rs mls ckit la.pasni tlebih awek muda la

Fiza Rahman said...

Tak pernah try lagi. Makin berseri² lah lpas ni ☺

shida said...

mcm best nih..:-)

KUREKURE COMEL said...

kak mcm blend tu sbnrnya khasiat dlm sayuran dan buahan akan byk hilang...lg lama blend lg byk hilang zat2 nya...sbnrnya nk lagi better adalah pakai slow juicer...jenama hurom..tu mmg terbaik...proses guna slow juicer ni mcm proses memerah dan guna haba yg sgt rendah...sorry ek kak...sy cuma share dan bg suggestion...smile..

eynda said...

KhaiRin Anies...dgn izin Allah jugak hehehe...

eynda said...

Zai Zamree...betul tu... semangat kureng skit... kena ada geng hehe..

eynda said...

Fiza... jom la try.. :-)

eynda said...

shida...memang best... addicted sudah :-D

eynda said...

Adik kurekure yg comel hehe... tq dik bagi pendapat... sebab tu akak ada tulis kalau murah rezeki nak beli yg lagi bagus utk buat jus/smoothies... akak ada survey Vitamix... hurom belum kaji lagi hehe... akak suka yg berserdak... jus pun ok janji serdak tu hancur & jadi jus sekali... boleh? hehe...

CikLily Putih said...

terbaek smoothies nye... nampak sedap gak lah walaupun hijau bagai kan hehehhhe

eynda said...

CikLily Putih.... sedaaapppp hehehe...

julie shahril said...

mcm best je ber green smoothie..
nak tiru la..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails