Tuesday, May 27, 2014

Pengalaman bersama Chiropractic First, SACC Mall.


Assalamualaikum....


Entry ni panjang ye...bawak bersabar hehe...



Selepas setahun eynda mengalami masalah spine....... nak citer update yg terkini... kalau ada yg belum tahu kisah sebelum ni boleh klik kat dua link di bawah :-








Selepas eynda buat fisioterapi di SDMC, ada kurang rasa sakit & kebas.... tapi on & off sakit akan datang balik... eynda takleh lasak langsung.... workout pun jarang buat.... jogging sehari 6 hari berehat... :-D

Last fisio dalam bulan 6 last year...fisio pun 6 kali je seminggu sekali...Bulan disember 2013 eynda dah mula sakit tapak kaki kalau berjalan.... kadangkala eynda sesak nafas. Eynda ingat nak buat blood test utk check jantung... mana tau kan arwah abah eynda pesakit jantung....

Satu hari jalan-jalan di SACC Mall ternampak booth Chiropractic First. Hubby ajak tengok2 apa yg patut... bila sembang2 dgn staff & pakar chiro tu, dia check spine eynda... dia sentuh & ketuk2 je spine eynda, dah tahu apa masalah eynda... oleh kerana ada promosi utk treatment eynda pun register terus kat situ utk buat 1st appointment. Bayar RM85 utk satu treatment. Kalau tanpa promosi satu treatment dlm RM100++ kalau tak silap eynda dengar.




1st appointment 2 minggu selepas tu.... mula2 dengar taklimat...diaorg pasang video je... pastu eynda jumpa chiro. Dia interview serba sedikit. Borang register memang dah disoal macam2... pastu dia check2 lagi spine eynda. Dia kata eynda kena buat xray. Paling dekat & senang di DEMC. Eynda ada bawak result MRI eynda tapi katanyer itu hanya tunjuk nerves eynda. Dia nak tengok tulang. OK pegi DEMC. Actually eynda pegi 2 klinik & 1 pakar yg lain tapi ketiga-tiganya tak boleh buat Standing Xray... so yg nak pegi buat chiro kat sacc ni pegi la hanya DEMC ye...





Sorang2 pegi buat xray...tak pernah2 berdikari sendiri sebelum sakit.... mungkin ada hikmah...Allah nak bagi berfaedah skit hidup eynda ni... banyak pengalaman skit kan hehehe...





Eynda kena buat 8 snap utk Standing xray.... 8 snap okeh... penat berdiri... result xray DEMC hantar direct ke chiro centre. So eynda balik terus lepas habis xray...oppsss jangan lupa buat bayaran hehehe.... total kena bayar utk 8 xray RM315.00.







Sebelum balik lepak minum ice blended kat dlm DEMC tu.... belanja diri sendiri sebab berjaya buat macam2 sendiri... nak legakan hati gak... jantung dup dap dup dap sebab tak pernah buat benda2 macam ni... masa jumpa neuro kat SDMC dulu hubby selalu teman. Fisio je pegi sendiri... tu pun dah rasa hebat la sebab berjaya bawak kete pi SDMC ahahahah.... maklum le manja skit semua org settlekan utk kita... 






4 hari selepas buat xray ada appointment dgn chiro... maka dah tahu la apa yg sebenarnya berlaku kat spine eynda.... sangat melegakan tapi dalam masa yg sama eynda tenang bila tahu tulang2 eynda takde rosak/tergelincir/pecah kat mana-mana.... yg buatkan eynda sakit selama ni adalah kedudukan tulang eynda... di 4 bahagian... takyah la eynda citer kat sini kan... dipendekkan citer chiro akan perbetul spine eynda ke kedudukan yg normal dlm masa 6 bulan.

Maka bermula la sesi chiropractic di situ... eynda ambik pekej 40 sesi, bayaran RM2600. Satu sesi hanya ambik masa 5 minit!!!! Ye... 5 minit.... kalau hubby & anak2 teman tak sempat diaorg nak pegi kat escalator naik turun eynda dah siap buat treatment kekekek.... walaupun agak jauh dari rumah, eynda gagahi jugak.

1st treatment eynda buat dah rasa banyak lega... Alhamdulillah... eynda dah lama tak rasa tido yg nyenyak sebab tahan sakit... mengiring takleh terlentang takleh. Masa 1st treatment tu eynda baring je "waaaaa...bestnya tidooooo..." tido bagaikan puteri hahaha....sape pernah tengok citer mr.peabody & sherman?





Haaaa... macam tu la eynda rasa masa mula-mula spine kena prapppp... rasa macam ada hidup baru!! Serius.... sebab sebelum treatment eynda rasa dah macam umur 75 tahun.... tenaga takde... lemah satu badan...cepat letih... jalan kat shopping mall 2 jam hati dah meronta-ronta nak balik rumah baring2...sangat la menyedihkan... lepas buat treatment dan sekarang dah masuk sesi ke 10, Alhamdulillah semakin sihat.... lenguh2 badan dah kurang... tapak kaki kurang sakit... tak sesak nafas dah...rasa oksigen fresh aje... rumah pun dah makin kemas sebab dah banyak tenaga boleh guna...kalau tak asyik baring je..

Sebulan ni eynda buat treatment 3 kali seminggu... pakar chiro kata sebab nak bagi tulang dengar kata hehe... kalau buat seminggu sekali, tulang kata hhmmm... takde apa-apa ni... duduk kat tempat yg sama la... kalau buat kerap ni tulang akan kata...owwhhh nak kena berubah ni...so tulang akan berubah kedudukan... lepas sebulan akan buat 2 kali seminggu... seminggu sekali... sebulan sekali... gitu la... 

Eynda harap bila habis 40 sesi nanti eynda akan sihat seperti sediakala... utk menten mungkin akan pegi sebulan sekali kat chiro...coz menurut chiro, better mentenkan sebab dari spine akan datang pelbagai penyakit...ye macam yg eynda dah mula alami hari tu... pernah dengar di radio IKIM, pakar chiro kata ada org sakit lutut ingat takde apa-apa tapi bila xray nampak spine dia bengkok... logik jugak tu... kalau mengurut pulak mungkin membantu kurangkan sakit jugak tapi urutan hanya bermain dgn urat2...eynda tak tahan bila mengurut mesti demam... tapi buat chiro ni Alhamdulillah badan bertahan & semakin segar...cuma bila bab sentuh spine ni agak menakutkan sebenarnya hehe.... so cari la pakar chiro yg bertauliah....

Bahaya jugak buat treatment di shopping mall ni... nampak macam2 huhu... nasib baik kuat iman... kalau tidak mesti nak beli macam2....

Habis sesi chiro 40 kali ni nak sambung sesi kat empire gallery subang pulok... hahah apa pulak tu kan ... tungguuuu...lambat lagi tu :-D













5 comments:

syalinda johari said...

MOga cepat sembuh tau...and take care..

Khai♥Rin : anies said...

banyak tu kak smpi 40 sesi...xpe yg penting akk kembali sihat...

Queen said...

kak... maaf.. nik lama tak mebngikuti sangat pasal akak

bila nik baca ni..
nik sedih sangat

dan nik happy jugak dalam masa yang sama sbb akak buat rawatan awal dengan cepat


FIL nik slip disc..
operate
terus lumpuh.
sampai skearang
lagi banyak yang kena buat sbb kegagalan masa operation
nerve putus
byk pihak kami pergi for 2nd opinion.. mereka kata kami patut saman ***M sbb kegagalan dalam operation


syukur akak buat rawatan awal
slip disc ke.. ape ke.. melibatkan spine
kalau tak betul2 perlu
tak payah operate
banyak lagi selain fisio.. acupuncture
macam2 lagi lah..


hope akak cepat sembuh


Mama Aida said...

Semoga kak eynda cepat sembuh...

saodah said...

Salam. Saya nak tanya. Macamana hasil lepas banyak rawatan. Saya ada chronic back pain dari teenager. Nak ke chiro cuma asyik bertangguh. Sbb takut. But sekarang i feel that i have to pergi mana2 chiro. You ok tak sekarang?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails