Wednesday, May 15, 2013

Follow Up MRI Lumbar Spine.





Assalamualaikum.....







Last Saturday dah buat follow-up dgn pakar utk penerangan result MRI eynda...

Alhamdulillah ia bukannya slip disc...

Tapi bulging discs... discs eynda bengkak...menurut MRI tu tiga bahagian bengkak ( L3,L4,L5) iaitu disc2 bahagian bawah tulang belakang.... slip disc pun selalunya berlaku area tu jugak...

Menurut pakar, bulging disc ni akan kekal selama-lamanya.... nak elak sakit berterusan eynda kena jaga pergerakan... jangan terlalu aktif... bulging disc jugak boleh sebabkan slip disc...dia pesan kalau buat apa-apa pun bila dah rasa sakit jangan paksa...kena stop & berehat.... itu yg eynda buat sekarang & Alhamdulillah kurang rasa sakit.... mungkin selama ni eynda terlalu paksa diri buat keje2 berat kot kan...

Satu lagi... area tulang bawah tu agak sempit... ditakdirkan sejak lahir macam tu... so bila bengkak disc senang menekan nerve eynda...sebab tu selalu kebas2 especially masa duduk.... Alhamdulillah kebas2 dah takde sejak eynda jaga posture duduk eynda...

Eynda akan start fisioterapi Jumaat ni di SDMC... staff tu kata kena buat 6 kali.... actually pakar kata eynda datang sekali je pun dah ok... dengar do's & don'ts... cara fisio... pastu boleh buat sendiri sebab eynda ada pengalaman guna gym 2-3 tahun....takpe tengok keadaan... best jugak tengok tempat fisio tu... sebijik macam gym la :-)

Eynda dapat ubat muscle relaxer.... vit B & painkiller dah tak dapat.... eynda baru makan sebijik sejak follow up hihihi.... sebab malam tu sakit sangat.... hari2 seterusnya eynda cuba tak makan.... eynda cuma rehat banyak & hadkan pergerakan... sakit jugak... lenguh jugak... tapi eynda alas bawah peha hingga bagi tekanan kat montot guna bantal... bangun pagi Alhamdulillah lega...eynda try takmau bergantung pada ubat-ubatan... kalau long journey kena naik kete & kapal terbang maybe terpaksa ambik ubat... 

Pakar kata bulging disc takde kena mengena dgn epidural/anesthetic coz jab tu tak ganggu disc langsung... ianya lebih kepada kesan lifestyle kita.... 

Eynda pandang positif akan kesakitan macam ni... semuanya ada hikmah.... biarpun eynda terpaksa ubah gaya hidup, eynda akan pastikan ianya ke arah positif... syukur...sakit ni tak meminta eynda hanya berbaring di katil... eynda masih boleh buat keje rumah... masih boleh bawak kete... hidup seperti biasa cuma eynda perlu bersederhana dalam segala hal... mungkin Allah nak menegur sikap eynda yg kadangkala ego dalam banyak perkara.... Allah nak eynda bersabar... terima kenyataan... tak semua benda kita boleh buat.... tak semua benda kita boleh kontrol... Allah nak eynda menghargai diri eynda sendiri....

Alhamdulillah....

TQ jugak kepada kawan2 di FB yg sentiasa berada disamping eynda... walaupun di alam maya... perkongsian pengalaman selalu buat eynda rasa positif... eynda rasa tenang....

TQ jugak kepada hubby & anak2 yg support eynda dari mula eynda bagitahu eynda sakit sampai la sekarang.... ye...ada banyak hikmah yg tersurat & tersirat...

Alhamdulillah... trima kasih Allah...







22 comments:

rostina76 said...

salam eynda….baru tahu abt ur problem. btw wish u speedy recover & take a good care.

Azian Elias said...


amdullilah just bulging disk..hope eynda tak lasak2 sangat..akak now ada archnoid cyst kat spine..kebas kaki dah lama sangat..2010 was bad year. Nak mobe pun need support others.. lepas mri detacted archnoid cyst.

Nak operate takut..but be positive, makan suplement, amik nerve vitamins. Macam2. Now dah ok balik. Tu yg jalan sorang2 ke kashmir..but p hanoi ari tu jatuh. Then baru dapat slightly slip disc..

Rezeki kita eynda..cuma kena sabar je lah kita..insyallahh...

Azian Elias said...


amdullilah just bulging disk..hope eynda tak lasak2 sangat..akak now ada archnoid cyst kat spine..kebas kaki dah lama sangat..2010 was bad year. Nak mobe pun need support others.. lepas mri detacted archnoid cyst.

Nak operate takut..but be positive, makan suplement, amik nerve vitamins. Macam2. Now dah ok balik. Tu yg jalan sorang2 ke kashmir..but p hanoi ari tu jatuh. Then baru dapat slightly slip disc..

Rezeki kita eynda..cuma kena sabar je lah kita..insyallahh...

Khai♥Rin : anies said...

semoga segalanya baik2 utk akk

mama maman aka yana said...

take care yer eynda..

Farah Zamri said...

salam kak eynda :)

semoga Allah beri akak kekuatan & ketabahan dalam mengharungi kesakitan ni.
jaga diri bebaik ye kak!

Ietams said...

jaga diri ye kak eynda..
cepat2 sihat & rajin2 update blog lagi.. *_-

Nafira usof said...

moga cepat sembuh..
take care~

QASIH MAMA said...

Take Care.....Kita kena sayangi diri kita kalau kita nak menyayangi orang lain....kerana tanpa kita mereka akan rasa kehilangan

Bitt (doubeIS) said...

nasib baik tak serius sangat...take care k...

saniah said...

Alhamdulillah....
Baguslah klau eynda dah +ve mcm ni...sepatutnya mcm tu lah...Allah beri ujian dgn pelbagai cara...terima dgn redha,..sambil berusaha utk mnyelesaikan nya...
Take care eynda ;)

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

IdaShazana said...

Take care

Zana said...

Take care k.eynda....

ctsueraya said...

take care sis eynda yer..yang penting jaga diri elok2.. :)

miazara ina said...

mia ingatkan akak dh sembuh..ya allah terkejut baca...jaga kesihatan elok2 kak..

new blog mia

http://mia-zara-ina.blogspot.com/

Tihara said...

insha Allah, harapan saya moga eynda sembuh sepenuhnya, take care yea

eyndayusoff said...

TQ semua :-)

QA's ~ mamapapa said...

semoga segalanya kmbali sprti biasa ye. k'eynda...completekan the therapy tau :))

QA's ~ mamapapa said...

semoga segalanya kmbali sprti biasa ye. k'eynda...completekan the therapy tau :))

nur anis Kamam said...

Salam sis, lately ni ramai pula org disekeliling sy kene slip disc / back pain..huhu..sy doakan semuanya selamat & mudah ya.now tgh pregnant n selalu bisa2 blkg pinggang.mmg pergerakan terbatas.kalau kene slip disc sy xtau nk byg mcm mana sakitnya.:P
If sis @ readers lain ada masalah back pain n looking for alternative remedy can contact me. Insya Allah saya boleh suggestkan remedy nya..
Do drop by my house anyshanur.blogspot.com :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila sakit desicated disc.. masa mula2 tau mmg sangat sedih.. tp mcm kak eyda cakapla..maybe allah nak kita lebih menghargai diri kita..jang push sangat.. kalau dulu semua nak buat sekarang tak lagi.. buat keja secara sederhana.. mana yg tak boleh ila biar dulu.. pastu bila rasa ok sambung semula ..alhamdulilah sejak dignosed desicated disc 4 tahun lepas ila belum jumpa lagi pakar ortepedik lagi.. cuma mmg kena jaga dirila..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails