Wednesday, February 27, 2013

365 Food #6.


Assalamualaikum.


Antara menu weekend lepas.

Kerabu sotong sempoi hehe...





Bahan:

Sotong dlm 3 ekor (sebab besar2)
Tomato ceri 6 biji belah 4
Cili padi ikut suka hati...nak pedas letak banyak2.
Bawang besar 1 biji sederhana (hiris halus)
Daun ketumbar (hiris)
sos ikan
perahan limau
gula sikit


Cara :

Sotong dihiris kecil macam dlm gambar pun ok.... nak design cemana pun terpulang....pastu rendam dlm mangkuk yg ada air panas menggelegak anggaran 5 minit atau lebih skit lagi bagus.... tutup mangkuk tu...eynda masak air dlm kettle....

Bilas sotong tu... masukkan dalam bahan2 lain yg digaul sebati... rasa ikut sesedap selera masing2 ye....

** Anggaran 2-3 org makan.
** Cara rendam dlm air panas akan melembutkan sotong.





Iskkk bab tulis resepi memang kelemahan eynda.... sebab tu jarang sangat nak letak resepi :-D






10 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

glup!

zailamohamad said...

eh ok dah ni..janji orang faham..hehehe

thanks eynda, bolehlah zaila cuba nanti

Nafira usof said...

oohhh.. sedapnye~ feberet nih..
tapi tak pernah buat.. order kat kedai jer..

terima kasih untuk resipi ini..:)

Ietams said...

jadinya sotong tu takyah masak atas api la yer...
cukup direndam dgn air panas je eh

Tihara said...

saya kan kalau makan kat luar suka order kerabu sotong sedap ratah..thanks 4 the recipe :)

Me said...

wah... ini menu saya untuk esok k.eynda....

LydSunshine said...

nampak menyelerakan. Blum pernah makan ni.

Ena's Palace said...

Mmmmmm dappppnye... cam simple je buat dia

rohayu osman said...

nampk simple.. tapi mesti sedap... yg paling utama berkhasiat kan.. makanan yg siaht..

IdaShazana said...

Sodap nih

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails