Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Thursday, August 2, 2012

Air Lemon Blue.........


Assalamualaikum...

Hai semua......





Hari ni tetiba eynda mengidam nak minum air biru...... try google tapi tak tahu nama sebenar minuman ni... so tak dapat le resepi... try tanya jiran yg pernah buat air ni... akhirnyer dapat la tips sikit cuma sukatan kena pandai2 eynda la... haaaa... takkan nak jadi macam agar2 ros/merah kot hehehe... 

Owhhh btw nak citer eynda dah buat agar2 ros/merah tu kali ke3.... dah berjaya!! Kaler dah tak pucat... manis pun dah cukup.... agar2 pun lembut... tapi tak lembik sangat... so dah tau sukatan yg betul *wink*





Maka inilah hasilnyer air biru eynda... Adam kata air lemon blue so eynda guna nama tu jugak la.... Kalau adam kata sedap maka berjaya la mama dia... air ni jugak feveret adam kalau jumpa di bazaar ramadhan last year atau di pasar2 minggu.... Eynda letak resepi kat sini utk dishare selain jadi rujukan eynda masa depan... maklum la pelupa hehe...


Bahan
======

2 1/2 cawan gula putih
2 cawan air
1-2 titik pewarna makanan berwarna biru
sebiji lemon
dua sudu besar lime seasoning powder KNORR (yg ni eynda pandai2 tambah)
air utk bancuhan



cara
====

1) Masak 2 cawan air bersama sukatan gula... biar sebati...
2) Masukkan setitik atau 2 titik pewarna makanan berwarna biru...kacau sebati...
3) Bahagi kepada 2 bahagian... masukkan dlm dua bekas air ukuran 1 liter...
4) Potong lemon 2 slices, masukkan sekeping setiap bekas...utk hiasan je :-D Selebihnyer perah dlm bancuhan air lemon blue dlm setiap bekas.
5) masukkan satu sudu besar lime seasoning powder dlm setiap bekas...kacau sebati...
6) Tambah air hingga jadi 1 liter minuman dlm setiap bekas...masuk ais ketul utk sejukkan minuman...siappp...




Lime seasoning powder......



Oleh kerana 1st time buat.... bulan puasa plak tu.... hentam minum je la rasa apa pun hehehehe....so kalau nak ikut resepi eynda ni pandai2 la agak2 bahan tu ye... lagi satuuu, kalau yg jual kat gerai2 minuman tu ada letak bahan lain kan.. tak silap eynda perisa banana ke apa ntah... wangi2 skit air tu... eynda tak berani letak apa-apa coz takut tak reti nak minum pulak.... cari aiskrim soda kat 2 kedai tadi takde pulak... tak tahu le sedap ke tak campur aiskrim soda cuma minuman tu jadi bergas la... lagi best kot hehehe...

Lepas snap gambar atas tu eynda kasi kat adam utk minum.... adam kata macam minum kat resort le.... teringat welcome drink la tu :-D











23 comments:

qasehraihan said...

nampak sangat menyelerakanla eynda..huhu

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/surat-siaran-kementerian-cuti-berganti.html


http://www.qasehraihan.blogspot.com/2012/08/bakal-menjadi-isteri-keduakah.html

Cikgu Vina said...

akak..post sikit pergi sarawak...hehe

ibh_sue said...

Ku lihat BIRU..Auuu..Heee..Lemon paberet sue kak....(^_^)

noradzlina.kamdani said...

aah..xtau ape nama air biru ni...
ms 1st day pose ade la rs air tu...ade rs mcm gas2 sket... kt PARAM dlm mtrik pun ade jual air biru tu tp rsnye.....jauh sgt rsnye...ikram merungut sbb xsedap.

LydSunshine said...

Padahal warna biru tu kalo tak letak pon takpe kan? Dia tak membantu pun dari segi rasa. Heheh. Sian buah pinggang tau nak proses warna biru ni. Tapi takpe la.. ada warna biru cantik skit. Air biru ni saya biasa minum kat Sweet Chat, Mid Valley.

eynda said...

Qasehraihan... rasa macam lime juice le :-)

eynda said...

vina... kalau boleh dah pos dah :-D

eynda said...

sue... sama la kita :-)

eynda said...

lin... ikut penjual kot.. kalau pandai buat sedap la kan...

eynda said...

Lydsunshine... tahu takpe... nak minum pun takut2... buat sekali sekala ok la... jangan setiap hari... cari nahas tu hehe... lagipun kita memang dikelilingi makanan & minuman yg guna bahan pewarna cuma kita tak sedar je... atau sedar tapi nak jugak makan minum :-p

Rozita said...

rajin nya eynda

ummisara said...

linda...meh sini share dengan akak resepi agar agar ros tuh...akak punya feveret.

Nur Sakura said...

nmpk best.. hihhihi

Mama2Q said...

hihik...pandai pulak tu mereka2 resepi eh...:)

Uncle Lee said...

Hi Eynda, I love your name. Its beautiful and sounds nice when pronouncing it.
First time I see this drink ayer lemon blue....but looks really good.

You have a pleasant weekend and keep a song in your heart.
Best regards.
Lee.

Azian Elias said...

bestnya.. nama pun macam kelas gitu.. lemon blue yee..

Ila Razali said...

eynda....mcm sedap jek..lega tekak!! hihi...

ila br tahu si knorr tu ada lime seasoning !! tahu yg ciken stok dia tu jek....

eynda said...

Rozita... teringin punya pasal hehe...

eynda said...

ummisara/ kak sharifah... nanti2 eynda buat entry ye...

eynda said...

Nur Sakura... sebab kaler biru ke hehehe..

farhana said...

mohon share.. terima kasih

ves said...

my son suka minum lemonade biru ni setiap kali tiba ramadhan.tq share your recipe~
slmt menymbut ramadhan kareem

ves said...

my son suka minum lemonade biru ni setiap kali tiba ramadhan.tq share your recipe~
slmt menymbut ramadhan kareem

Related Posts with Thumbnails