Saturday, July 9, 2011

Nasi Tomato Cara Eynda....

Hari ni tak ke mana pun... mesti semua orang tahu sebab apa kan hehe... So aktiviti hari ni ialah habiskan masa dgn family kat rumah.... makan pun masak sendiri...

Breakfast ringan-ringan aje... pas tu menu utk lunch & dinner ialah nasi tomato... tanya dulu hubby, nak ayam masak merah atau ayam bakar... hubby pilih ayam bakar... sebelum 1pm kitaorg dah lunch....



Nasi tomato...ramai yg tahu masak nasi tomato kan :-)




Ayam bakar perap ikut suka hati... blend kering halia & bawang putih + serbuk lada hitam + garam + sos tiram + perencah cukup rasa + madu + beberapa titik minyak bijan = perap dgn ayam brape lama ikut suka hati....lagi lama lagi bagus...pas tu masuk oven, bakar hingga masak....




Ni 1st time buat.... idea hanya bayangkan apa yg ada dlm salad yg selalu makan bila makan nasi arab...bahan2 pun bayangkan aje...jadi le jugak hihi... timun + tomato + daun salad + serbuk lada hitam + garam + daun ketumbar + bawang besar + olive oil + perahan limau = gaul sebati, hidang....



Bulan puasa nanti boleh la buat menu macam ni selalu... beza bila makan macam ni berbanding lauk ayam masak merah... perut tak rasa sebu... sebab lauk pauk ni macam lite2 aje... bagus utk yg nak berdiet.... 

Mungkin ada yg rasa pelik kan makan lauk pauk tak berkuah... eynda & hubby dah biasa macam ni... lagipun yg benarnyer kuah tu bahaya jugak... kuah banyak minyak... banyak lemak... bukan la tak makan kuah langsung tapi atleast dah boleh kurangkan pengambilan kuah yg berminyak & berlemak... masak kat rumah boleh le kontrol semua tu kan... kalau makan kat kedai redha aje la hihi...


Esok plan nak masak jugak tapi alhamdulillah ada 2 jemputan makan-makan yg perlu dihadiri...so tak masak la kot :-)





11 comments:

Ijah EmoTemo said...

nampak menyelerakan la ayam bakar tu hikss

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

lapo tetibe,...

CIK JATT said...

makan ngan ayam bakar eh. menarik gak nih. boleh try. selalu ngan ayam masak merah jer

Just Call Me Bitt said...

selalu selera time puasa tau ganti puasa jek...hehhe sedap tu ayam bakar

FzaIbrahim said...

oh god!
lapar terus.
mesti seda gilaaaaaa!! hehe

Aisumi Chan Kawa'i said...

wahhh~ lapar nihhh!

sLeepIng beuty said...

sedaapppnyeeee :)

cik iman said...

menyelerakan..yummeh~

Lia said...

sedapppnya tgk nasi tomato tu.. :)

Mimy Hamid said...

suka nya resepi kak eynda ni...lain dari laian..nasi tomato biasa ayam masak merah..tapi ini ayam grill nak cuba..pastu salad mcm best...thanks akak

makdara TERdiva said...

tengok salad tu tersangatlah menariknya..leh la try buat pasni :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails