Friday, March 25, 2011

Cabaran 5KM!


~googled~


Teringat kisah 7-8 tahun lepas....betapa badan eynda ni tak fit....eynda pernah ada treadmill kat rumah....berhabuk je...gantung baju2 hehehe....guna sekali sekala...pas tu bila guna speed 3.0 - 4.5 pun dah mengah....15 minit guna pun dah semput....teruknyer waktu tu....

Sejak ada gym kat SPK, eynda tahu ada mode utk 5KM kat treadmill gym tu....dah brape lama pegi gym, akhirnyer selasa lepas eynda cabar diri eynda... buat 5KM!! Nak tahu fit ke tak badan ni....

So ini la resultnyer :

Selasa 22/3/2011
Mode : 5KM ~ non-stop
Equipment : treadmill
time : 52 minutes
speed : min 5.0 - max 6.0


Adeh....bercampur-campur BM & english eynda...layan je :-p


Rasa macam tak percaya sebab boleh lari 5KM !! Tapi eynda ambik masa agak lama utk cool down...dlm 2pm baru jantung eynda kembali normal....Pas tu hari ni, jumaat eynda try lagi sekali lari 5KM....kali ni nak try pecahkan rekod hari selasa!

Result :

Jumaat 25/3/2011
Mode : 5KM ~ non-stop
Equipment : treadmill
time : 48 minutes
speed : min 5.5 : max 7.5

Luckily waktu ni jantung eynda dah normal....tak macam hari selasa lepas....hari ni lebih relaks...

Eynda rasa ramai yg mampu lari 5KM dlm masa yg lebih pendek kan...eynda pun berazam nak pendekkan masa larian jugak...Insyaallah...eynda suka cabaran macam ni :-)

Kalori pulak eynda tak pandang sangat....sebab kalori tertulis tu estimated aje...yg penting heart rate kita capai peratusan yg betul utk membolehkan lemak2 terbakar ;-)

Eynda ingat seminggu sekali eynda nak lari 5KM macam ni....maybe setiap jumaat....coz sabtu-ahad selalu makan...makan...makan...hahahah....so kita bakar lemak banyak2 sebelum kita makan banyak :-p


Sebab utama eynda buat entry ni adalah utk dijadikan rekod peribadi dlm blog eynda....eynda hanya bercerita...kalau ada yg mentafsirkannyer dgn cara lain, eynda tak bertanggungjawab ok.... yg penting eynda dapat kepuasan.... eynda lagi suka kalau kawan2 baca & boleh bakar semangat utk sama-sama hidup cara yg sihat.... takpe la kalau kita lambat kurus...janji kita sihat...badan kita fit....energy kita power hehehehe....kurus itu satu bonus ;-)

Pas ni akan terus catat result setiap kali lari 5KM... harap2 semakin fit ye... :-p










23 comments:

liyana said...

bestnye dpt exercise camni..teringin nk wat tp xterbuat2..huhuhuuh

eynda said...

liyana...try la...akak pun sebab teringin & "arah" diri utk buat...kalau tak memang tak buat pun :-p

irmafittaputri said...

wah..tahniah kak..dh ada permulaan untuk cipta rekod sendiri..huaa..syiok leh gi gim every week ek.. kita badan dh jadi tong drum...u inspired me laaa..

adianiez AIDA said...

aida amat la teringin nak join satu gym dekat umah ni hah. but husben tak bagi. dia kata sauna jek kat umah dah le. but, still dlm hati aida nak gi join la, apa salah nyer, kan... insya'Allah after misi da pregnant tamat, nak sign up hi hi hi...

tahniah atas usaha eynda tu. keep up the good work.

Just Call Me Bitt said...

go kak eynda go...hhehe gud work...yg penting kite happy dan sihat

Joy said...

salute!! I mampu buat 3km in 30 min aja ;)..leput napas

Farra Dhelina said...

cayalah kak!! msti lagi fit lepas ni kan!

Queen said...

tepuk
tepuk
tepuk

yeay....semoga terus berjaya fit badan kak eynda.. =)

mama_aizarah said...

Salam perkenalan frm SR. U really inspired me to be healthy and fit.. Sekarang xde rasa tensen sgt kalo diet n exercise tp berat x turun...kalo dulu..sure last2 give up sbb berat x turun...u make me look at it at different angle...terima kasih.

norh said...

teruskan usaha kak..moga2 sy dapat ambik semangat akak.. hu hu (bila sy nak rajin bersenam nih?)

miSsMawar... said...

yaa.. ini yg sebtulnya... diet yg sihat... saya nk jugak lariiii atas treadmill... teringinnn...

Pn. Zana said...

best kak! teruskan usaha eh. sy nak lari gak ats treadmill.nk kena beli dulu ..:P

ceywie said...

saya pun sokong kak eynda

Liza Hashim said...

Good luck kak eynda.. caiyok!

biruVSpink said...

wah, bagusnya 5km non stop... huhu salute la sis ;-)

naniakaumi said...

tahniah..bagus dan teruja sgt dgr ke'xcitetan eynda xcersise...tp kita nak kena tunngu after dliver esok2 br start xcersise...xsabar..
rindu nak xcersise..

Va Va Voom said...

Go go eynda..u can do it!

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

teruskan akak...
hebat la...

Mr feckry said...

bagus..teruskan usaha..

Ijah EmoTemo said...

wah seronok nya! teringin jgk nk buat exercise semua this year , nk turun kan berat -.- tp adehla tak menjadi jgk -.-

lily lotus said...

menjeles sungguh. nak jugak treadmill itu. hohoho

izyansyazwani said...

yeahh..go akak go!!! :D

reyna ibrahim said...

gigih kak linda...bangga membacanya.!dulu reyna pernah baca kak eynda amik herbalife....berkesan tak? sebb sekarang jiji nak kawen...sibuk nak turunkan berat badan...ada yang offer herbalife...sj nak tanya pendapat kak linda.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails