Monday, March 21, 2011

Lemak Owh Lemak!!

Selalunyer kalau berat badan kita susut beberapa gram...atau sekilo...mesti kita kata..." alaaaa...sekilo aje... 900 gram aje... jadi le dari tak turun langsung... " (ayat eynda la tu hahahah...)

Actually kalau kita diet dgn cara yg salah, angka yg susut tu mungkin hanya dari kandungan cecair yg hilang dari tubuh kita kan.... sebab tu ada yg turun berat badan tapi bentuk badan tak berubah pun....

Tapi kalau kita jaga pemakanan ( bukan eynda huhu)... kita workout... kekadang berat badan tak turun pun disebabkan penambahan berat muscle...tapi tetiba baju seluar semua dah longgar!! Haaaaa....itu mesti lemak2 dah cair....nak buang lemak2 cair dlm badan tu kena la minum air masak banyak2....sebab lemak2 akan keluar bila kita pee pee ... nak hilangkan water rentention yg mana kaum wanita selalu alami, kena la workout....berpeluh tu boleh kurangkan water retention.... ;-)

Banyak lagi le cara nak jelaskan benda2 ni...eynda tak reti sangat...setakat apa yg eynda tahu je la :-D

Oleh kerana eynda sekarang "dah rajin workout".... dan body pun dah rasa firm & kecik skit (jangan ada yg kata riak pulak ye..ni nak kasi semangat!!)...eynda nak menghargai apa saje yg berlaku pada diri eynda sepanjang proses melangsingkan badan secara sihat ni....kalau sebelum ni asyik merungut... "alaaa...turun sekilo aje seminggu...." now takmau dah...eynda patut rasa hepi kalau turun sikit pun....sebab eynda tahu eynda lakukan dgn cara yg betul...bukan crash diet...bukan yo yo diet...bukan bulimia...bukan aneroksia.... eynda workout....eynda makan... (macam biasa hehehe...) walaupun caranyer agak lambat....eynda tahu eynda di landasan yg betul!





Replika 0.5gm "pure fat"
~googled~


Mari kita raikan kehilangan even 0.5kg lemak yg nyah dari tubuh badan kita....bukannyer sikit tu...penuh tapak tangan!!




Ok nak bersiap-siap hantar hannah ke kindy pas tu terus ke gym... pagi ni ada trainer nak bagi tutorial cara penggunaan alatan gym ... so harap2 dapat timba ilmu dgn hati yg terang benderang :-D






24 comments:

Yan said...

betul tu Eynda.Kena minum at least 3 liters sehari..Kalau tak, tak ke mana pun lemak tu.

Mr feckry said...

peh..o.5 je dah banyak tu

Ena said...

chaiyok2 kat eynda.. :D

Nur Hanani said...

bestnya ada gym dekat rumah..chaiyok2..sikit-sikit lama-lama lemak pun tinggal dah tak de..fit je badan pas ni :)

Entri Terkini: Menjahit, satu terapi minda yang baik..

Faizaharis2 said...

betul tuu.... berat tak turunn2 tp bila pk baju2 yg x muat dulu tetiba...eh longgar?? waaaa megikk plak... :D

Kaseh said...

kaseh start balik diet arinih..hope sgt2 kekal semangat nih muheheheh

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhh bestnya, lepas ni mesti makin slim n fit, bertambah berseri seri la lepas ni

yangyuyu said...

thankx utk semangat tu kak eynda..:) jom buang lemak...:)

ratusiput said...

betul tu k.eynda.yg pntg kite diet n workout di landasan yg betul.berat yg turun mendadak dlm masa singkat tu tak normal sebenarnya...

Queen said...

nik suka entry nieyh.. =)

nik yakin dalam badan nik ni penuh air je...(nik naik 8kg dalam masa 5 bulan + anak dalm perut)


nik sokong..makan dengan cara yang betul.. bersenam.. bukan pada jumlah oenurunan berat...tp pada shape badan dan tahap kesihatan termasuk perut.. iloike...!

NIK LIKE ETRY INI!

ceywie said...

baru saya faham, rupanya lemak2 cair tu keluar kalo kita minum banyak air yer. kak eynda saya pun suka entry ni. :-))

CikLilyPutih said...

ermm samelah kite, byk sgt dah lemak kat badan nie.. risau gak..

lily lotus said...

selamat menimba ilmu sis...

Ummi Talhah said...

caiyok eyndaaaaaaa

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

semangat akak...
can do it...

Just Call Me Bitt said...

betul3x! yup kak eynda memang can do!

yani - zuri said...

tengah bayangkan 0.5pure fat tu bertempek kat badan,,huhu. geli plak

zatil said...

bes nye kak eynda..spk ada club house..x yah kluar jejauh nak xercise..nusarhu mmg x kan ada la club hse..

sy pon tgh bergigih nak kurangkan lemak..true, tanpa xercise, lemak tu kat situ x gerak2..uwaaa..

Chik Na said...

bila tgk lemak kat tapak tangan tu rasa can banyak..tapi selalu pikir 0.5kg tu sikit je berat yang turun :)

nairaariaa said...

bile diet,ade penurunan mmg best...skjrg pom tgh mood diet...chaiyokk...heee~

Anne said...

Go Go Girl!!! Semangat kena ada Eynda :)

Lee-Yan-Naa said...

banyaknye lemak untuk 0.5g..harus berbangga kak dapat kurangkan banyak tu :D

Lia said...

Wah k Eynda.. Tak sangka lak kurang 500g, bnyk lemak yg dibuang..kalau 5kg, mesti lg banyak.. Bilalah nak kurus jugak ni.. :)

izyansyazwani said...

hehe..akak, sy nk gemok..tolong lah saya T_T

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails