Wednesday, August 4, 2010

Salmon Masak Berlada.

Baru-baru ni eynda mengkreatifkan diri cewaahhh....masak Salmon Masak Berlada... 1 lauk 1 Malaysia ....barat dimelayukan :-p

Apa rasanyer?? Sape nak tau kena try la...pendapat eynda takleh pakai sebab konfirm eynda kata sedap....kan hobiku makan...semua sedap je...tapi kalau tak sedap betul2 memang cakap tak sedap la....tapi jarang la yg tak sedap muahahaha.....ok resepi kat bawah...sape lebih kreatif tambah2 la bahan yg kamu sukak ;-)


Salmon Masak Berlada


Bahan2:

2 keping salmon yg diperap dgn garam kunyit...digoreng hingga masak.
Cili merah 3 bijik
Cili padi 6 bijik
1/2 labu bawang besar
Sekeping asam keping
Sehelai daun limau purut
Garam gula secukup rasa


Cara memasak:

1) Salmon digoreng hingga masak.
2) Blend bawang besar...cili merah & cili padi tanpa air...kalau nak pedas letak cili padi tu banyak2 ye..
3) Tumis bahan blend hingga garing.
4) Masukkan asam keping & daun limau purut yg diracik-racik.
5) Kalau nak berkuah tambah air tapi lagi best kering2....
6) Tambahkan garam gula secukup rasa...
7) Masukkan salmon goreng tadi dlm bahan tumis...kacau sebati dgn kuah...siappp...



Selamat mencuba!! ;-)






18 comments:

Softtouch [Hanim] said...

fav masak berlada ni..mesti sedap..sy apa2 yg masal berlada ni semua sy suka..:)

Adekniza said...

sedapnya eynda.. meleleh air liur i kt office nieh...ehehhehe..

eynda said...

Hanim..sama la akak pun..apa yg masak berlada semua akak suka :-)

eynda said...

Adek...hehe sorry buat terliur :-)

fyna said...

sedap nye..akk mmg suke mkn ikan salmon ke? saye xpnh pulak mkn ikan ni..hehe

eynda said...

fyna...akak suka salmon...kebetulan boleh dapat harga murah dari member...beli sekeping dua boleh makan selalu :-)

sLEEping BEauty said...

nampak ringkas tapi mesti rasanya sedap !!
terbaek eynda ...
thanks 4 sharing de resipe .

Farra Dhelina said...

suka berlada..nak2 lagi bila cili tu tak hancur, kasar2..mmg mabeles! hee

* wah header baruuu..;-)

Intan Inn said...

wahh best jer resepi nie kak eynda..thanks sudi kongsi...hari nie leh cuber buat untuk makan malam..hari tu buat fish n cgip sendiri..so ada lebih ikan leh buat ikut resipi akak..heheh..

Ummi said...

ermm linda lagi pandai masak...ikan tu kalau masak kering2 mcm tu mkn plak ngan nasi panas2...terangkat .....mmg taste ina la.....

bspotgurl said...

Ikan salmon mmg sedapp

Mr & Mrs Ai said...

kk eynda ni msti suka mkn salmon..byk resepi salmon dh share.anyway...tq..bleh blaja masak:P

Chik Na said...

sedapnya ikan salmon masak berlada

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

hmmm...menarik ni...nampak pon dah tahu, sodap,heheeh.

Yan said...

masakan manapun kalau dimelayukan sedap je Eynda..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

air liur dah meleleh nieh..
;)

shabiela said...

kak, tgk cili2 tu bestnya.. mkn ngn nasi panas2.. best woo...

wah, dh aktif berblog ek, tepek lg makanan byk2.. sha sukaaaa....

Mia-Ina said...

pergh...ada resepi.cantik aaa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails