Tuesday, August 24, 2010

Kisah Halaman Rumah Ku.....


Bersambung dari citer sesumpah yg dah kena pindah & "pokok rambutan" yg dah kena cantas.....sebelum pokok tu dicantas kami telah menerjah kedai pokok bunga di sungai buloh.... sape2 yg nak beli pokok/pokok bunga murah2 pegi la lot 61 sebab memang murah betul....rambang mata eynda tengok pokok2 bunga... 3 RM10....2 RM10.... 1 RM8....kalau boleh nak borong banyak2 tapi nanti nak tanam kat mana pulak kan :-D

Oleh kerana rumah kami kurang "seri" sebab takde bunga-bungaan...beli la bunga Daisy..... 3 pasu RM10....



Nampak kat mana bunga Daisy??



Beli 6 pasu kecik bunga Daisy....harap2 terus hidup ye.....patutnyer beli lagi & tanam rapat2...mesti lagi lawa...



Daisy kan?? Hehehe...eynda tak kenal sangat bunga2 ni....



Bunga ni siang hari dia kembang...malam dia kuncup....




Ni tempat "pokok rambutan" dah diambik alih oleh pokok paku pakis....nampak kemas skit coz berpasu...cuma rumput2 tepi pasu belum elok sebab terganggu masa cantas "pokok rambutan"...nanti paku pakis tu akan membesar bagai johan....



Dan hati eynda meronta-ronta nak beli bunga ni utk letak kat dapur comel eynda ....tambah2 bila nampak pasu 4 segi tu...lagi le meronta nak beli.....hubby jeles...dia kata baik letak atas meja kecik kat pergola....eehhh lain kali kita pi shopping bunga lagi boleh beli....tiap kali masuk dapur tengok bunga ni mesti hati berbunga riang...tak tau pasal apa eynda selalu nampak bunga2 atau pokok selalu macam tersenyum tambah2 bila lepas eynda siram pokok...macam ada bonding antara kami...serius...tak cakap merapu ni :-D



Tadaaaaa.....ini la dapur comel eynda yg ramai sangat nak tengok tu....dapur simple je tapi bagi eynda sangat comel macam tuan dia muahahaha....cukup la gambar ni kan...takyah la satu dapur....nak tengok live datang je rumah ;-)


Eynda plan nak letak bunga orkid atas meja kecik kat pergola...tempat tu teduh...mesti klasik... lagi satu eynda berangan kalau bunga daisy depan rumah tu ditanam sepanjang dinding pagar tepi mesti cantik kan... :-)










36 comments:

S.u.F.e.E said...

eynda

chantekkkkknyer kitchen cabinet :), kat mana buat tu? bleh mak amek quoatation jugak

sLEEping BEauty said...

mmg comel .. :)
sesuai amat dgn tuannyer...
heeehe

eynda said...

Sufee....eynda buat kat Cheng Ngai...semua keje carpentering & wyring dlm rumah buat kat diaorg...murah dari kedai2 kononnyer ada brand...so far puas hati..after servis pun bagus...kedai dlm giant shah alam seksyen 13...tapi nama kedai actually dah tukar ke nama yg lebih glemer hehe..tak ingat la nama apa...depan foodcourt dlm giant tu...

eynda said...

intan...tq..alaaa tuan belog ni kekadang over..masuk bakul sendiri angkat :-p

Eye_nee said...

Cantikkkk dapur tu....tgh kumpul baget ni nak buat kitchen kabinet......dah sthn duk umah sendiri... kitchen kabinet pon blum ader lagi...huhuhu...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hiasi la "syurga" mu itu...
;)

nurulhudaresad said...

santek laaa....dapur dapat buat U shape nya kabinet...dapur nurul kecik je...wat kabinet bentuk I je....hehehe

i_sofia said...

akak, saya rasa pokok paku pakis akan lebih kembang cantik kalau tanam dlm pasu rendah yang lebar.. pendapat saya ler.. heheh.. akhirnya, dapat jugak tgk KC akak.

eynda said...

eye_nee...takpe nanti dapat la dapur idaman tu ..isnyaallah :-)

eynda said...

ceroi...thanks :-)

eynda said...

nurul...tu pun kena padatkan size laci lemari semua tau...kalau ikut size standard tak boleh buat apa la dgn ruang dapur tu :-D

eynda said...

i_sofia..haah...mama akak guna pasu besar yg rendah leper tu..paku pakis dia besar macam gergasi hehe...pasu beli kecik sebab yg besar tak muat kete...nak suruh diaorg hantar macam lambat sangat...sebijik tu jek...lagipun takpe la kecik pun..ruang kat depan tu pun tak besar...membesar la selagi boleh :-D

Softtouch [Hanim] said...

cantik dapur kak eynda..sesuai ngan kak eynda

ArELeEz said...

leez lagik la fail bab name2 munge nih! ha3..

Zareene Saifuddin said...

eynda.. suka sangat tengok pokok2 kat garden tu.. pandai eynda pilih.. and your kitchen sangat kemas... zareene suka.. pandai eynda menghias rumah.. zareene ni suka tengok... menghias x reti..huhuhu

naniakaumi said...

nice pokok bunga...
memang kelas dan superb la dapur akak...
umah kita xbuat pon lg kabinet,tambah lg dh pindah so..xterbuat la dapurtu..
tunggu la bila balik semula umah tu...
akak kua umah sewa dok umah sendiri...
kita kua umah sendiri dok umah sewa...he3...

Shu Shinju said...

cantiknye dapur kak eynda.. kalau shu.. tiap2 hari semangat nak masak.. sebab dapur cantik...:)

Queen said...

bunga tu penyeri dapur kak eynda yang superb gempak tu...

Yabang......nak jua dapur gitu..hehehe

Alida Ali said...

Eynda bunga kt dapur tu mmg ssh mati..saya ada 3-4 pasu...wpun jarang jirus dia still hidup cuma tak subur je la...kalau rajin jaga byk sgt bunga2 dia kuar...tak salah saya dahlia kot nama bunga tu..

dey said...

comeeeelnyer dapor akak..laman umah akak tu kalo tambah kolam kecik laaaaagi laaa comeeeel..

zeta said...

comel je bunga daisy tu..kena bubuh baja slalu ke??
dapur agak kemas la..

Chik Na said...

suka dapur eynda..simple tapi amat menarik

ratusiput said...

ha dpt pun tgk dapur k.eynda...cantik...kemas je...comel...berseri2 dgn adenye bunga tu...suke tgk...

Anne said...

HOT nyer dapur eynda!! I loikeee...:)

**Bila Comel Jadi Comot** said...

http://comot-pink.blogspot.com/2010/08/melandri-dah-berusia-1-tahun200810.html#links

cuba baca cite meyland pahtu ulaskan

SYANI said...

KAK EYNDA POKOK DAISY TU SENANG KE NAK HIDUP & JAGA?? tINGIN GAK NAK TANAM KAT RUMAH TAPI KALAU MAIN DENGAN MALAS NI KENA LUPAKAN JE LA...

Haiza said...

cantik nye rumah kak eynda... (@_@)

Yan said...

Cantiknya dapur awak..Dapur kak yan dah nak kena 'home improvement' dah mnak masuk 7 taun.. dah lunyai.

Yan said...

Cantiknya dapur awak..Dapur kak yan dah nak kena 'home improvement' dah mnak masuk 7 taun.. dah lunyai.

Adekniza said...

cantik dapur!!

chugie said...

tengok gambar2 ni je dah tau, sure umah akak cantik.. kitchen kabinet tu cantik lah!!

n bunga tu.. cantik gak.. kat sg buloh ni memang murah2 pokok bunganye.

Alin Marlini said...

kak eynda..cantiknyer..jelesnyer tgk bunga daisy tu..pokok lin yg sekakang kera tu xtaulah apa dah jadi...huhuhuhu

Lady of Leisure said...

cantik pokok bunga kat dapur tu.. sesuai ngan dapur kak eynda.. suka style dapur gini simple and exclusive.. :)

HOn3YB33 said...

wah...cantiknya kitchen tuhhhh...mmg khelass n mantop rr!!~~ terbaekkk!!...bunga daisy tu senang ekk nak jaga?? cantik rrrr...kalo sonang nak pi cari jugak ah....

nokia said...

lot 61 tu mmg nama kedai kedai ke? kat jalan mana? sbb pernah gi sg buluh tapi takde lak bunga2 cantik camni...

Farra Dhelina said...

ctknyaaa dapur kak eynda..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails