Saturday, August 21, 2010

Ayam Masak Hijau.


Nampak kaler hijau ke kaler lain?? Ni lauk berbuka 2 hari lepas....baru boleh update dlm blog...dah masuk dlm perut berhari-hari dah... :-D

Actually eynda nak buat sambal hijau yg kering tu...tetiba je masuk blender pi letak air banyak2 & blend tanpa disedari...ok tipu hahaha....saje nak try jadikan masakan berkuah...kekadang ada org tu komplen kuah tak banyak...makan nasi takde kuah kekadang tak syiok...ok kita buat kuah banyak-banyak...jadi le Ayam Masak Hijau....nama punya la tak vouge :-p

Sebelum eynda lupa bahan apa yg eynda letak baik eynda tulis resepi kat sini....boleh gak lengkali eynda refer balik kan...rasa masakan ni ala-ala thai green curry cuma ia bukan la thai green curry ye....

Bahan2:

4 ketul ayam
serbuk kunyit
cili hijau 8 biji *
cili padi 4 biji (patut letak lebih ni) *
halia 1 inci *
bawang besar 1/2 labu *
bawang putih 6 ulas *
Serai sebatang diketuk.

bahan2 bertanda * sila blend dgn sedikit air ye.


Daun limau purut 2 helai
Asam keping 1 keping

Minyak utk goreng ayam & menumis.
Garam & gula
Serbuk maggi Cukup Rasa.



Cara masak:

1) Ayam perap dgn garam & kunyit ~ goreng separuh masak.
2) Tumis bahan blend hingga pecah minyak. Masukkan serai.
3) Masukkan ayam2 goreng tadi....gaul sebati...biar lama skit sebab tu goreng ayam separuh masak...
4) Campak asam keping & daun limau purut....tambah serbuk maggi Cukup Rasa...gula...kalau nak lagi masin tambah le garam.....
5) Masak sampai kuah jadi pekat tau....pas tu siappp....


Ok rasanyer lengkap dah resepi....maklum le lauk 2 hari lepas....eynda ni pelupa :-p


Mentang2 bulan puasa kan...blog ni penuh dgn gambar makanan & resepi...dah jadi macam blog resepi pulak....sebab tu tengah berangan nak bukak blog masakan plak nanti....macam le terrer memasak hehe...pas tu macam le cukup tangan kaki nak kontrol 2 blog :-p

Kalau nak cuba resepi ni sila la...tapi pandai2 la adjust ikut citarasa sendiri ye....mungkin bagi Adam masakan mama dia semakin sedap sejak pindah rumah baru....tapi mungkin jugak bila orang lain try resepi mama dia, orang kata mama dia syok sendiri ahahahah....selamat mencuba!!





15 comments:

Sofiah Shariff said...

sedapnyerrrr....lame x masak yg ni...*oke,sbnrnye dh lame x masak ape pon..hehehe*

sofi suke pedas2 skit....~cili api byk skit~

eynda said...

Sofi...eynda pulak dah lamaaa tak menapau kat kedai hihi...rindu pulak masakan air tangan orang kat kedai :-p

Cili padi tu dapat yg cili padi kampung....eynda ingat letak 4 cukup pedas rupanyer tak pedas jugak tapi takpe la sebab adam pun makan jugak...kalau pedas sangat kesian kat dia kan :-)

chugie said...

mesti pedas kan sebab letak cili padi.. menyengat tu! sedapnye..

sLEEping BEauty said...

alamak cili padi eh ... me tak suka pedas ..
hehee selalu masak ayam masak merah je..

eynda said...

Chugie...kalau ikut bahan eynda tu kena tambah lagi cili padi kalau nak lebih pedas...

eynda said...

intan...kalau takmo pedas guna cili hijau je..cili hijau tak pedas macam cili merah besar tu pun :-)

ratusiput said...

semangat umah baru mestila kena masak sesedap k.eynda.ratu wat se ni lum berkesempatan lg nk msk sesedap.hubby takde kan.stakat anak2 ratu ni...dorang suke makan ayam ngan telo je...ehehe..

normie said...

betul tu eynda.. kalo letak cili api tu byk sket mesti terangkat..

reena said...

Yg sebetulnya nama sebenar dia apa? Adoi bab2 masak ni memang fail skit. Hehe.

Farra Dhelina said...

weeee dh terbau2 dah kat sini aym hijau kak eynda tu kak..hikss..

klu sy lebihkan cili api..pehh tambah sikit belacan..pehhhh bertambah2 nasi kak!! ;p

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

terima kasih eynda share resipe.. insyallah mimi nak cuba.. sebab nampak sedap.

yangyuyu said...

tq for the resipi..sy pun asik tgk gambar mknan je bulan puasa ni..

tgk blog chef, pastu website yg kongsi resipi..senang skang kan..takyah susah2 nak beli buku resipi dah

Chit Ana said...

sedapnya tengok pic jer pun :))

akan ana cuba masak ikut resepi akak ya

noradzlina.kamdani said...

mcm pernah dengo msakan ni, tp blm pernah cuba..nnt klu lin teringin cuba lin amik resepi akk yek..thanx

HOn3YB33 said...

fuhhh..menyelerakan jerkkk!!~~ dugaann bulan pose nih....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails