Friday, April 9, 2010

Sehari Bersama Eynda.

Salam Jumaat semuaaaa :-D

Entry yg panjang lebar....kalau rajin je boleh baca...kalau tak rajin, tengok gambar 2 keping tu je la ye :-D


Entry ni actually eynda nak buat malam tadi...tapi 9.30pm eynda sudah tido daaaaa...kenapa?? Nanti di akhir citer u all tahu la :-D

Ini kisah hari khamis saya....

Bangun pagi seawal 5.30am...lepas solat subuh, prepare minuman utk hubby & adam...iron baju diaorg (kes malas takmo iron malam sebelum tu).

7am hubby hantar adam ke skool & dia gi jogging...
Eynda on pc jap check2 blog/fb/email...

8am hubby balik rumah, eynda prepare breakfast utk dia...

9am hubby gi keje, eynda start kemas rumah skit...hannah pun bangun...layan hannah pulak...nak mandi...nak makan...nak poo poo...nak cd...nak channel 611...612...613...615...616...(614 takde ek).sambil2 tu eynda on pc layan blog/fb/email....pc standby sentiasa ye....


Semalam keluar awal skit 12pm sebab kete habis minyak...kena gi bubuh minyak....terus ke sekolah Adam dlm 12.30pm...tunggu lepak2 kat bus stop depan sekolah dgn "Geng Bus Stop" hehe...sembang2...gossip2...gelak2...sampai le anak masing2 keluar dari gate sekolah...semua bersurai...

Alamak lupa citer...pagi tu eynda prepare nasi ayam utk lunch plus dinner anak2....tapi hannah lately takmau makan nasi la...hubby pesan jangan biar macam tu nanti dia takmau nasi sampai bila2....bukan tak kasi...hari2 offer nasi semangkuk...semangkuk....tapi dia biar gitu je...last dia makan nasi berselera masa kat Gulam Mee hari tu...mama masak tak sedap kot :-p

Balik dari ambik Adam...layan diaorg....solat....dlm 2.20pm keluar hantar adam ke sekolah agama KAFATI....

Balik rumah, hannah tido dari dlm kete....sambung tido dlm bilik pulak...

Eynda tukar baju sukan....on cd....exercise!!
 45 minit...berpeluh-peluh...muka merah menyala tu diaaaaa.....tapi puas la...keluar peluh yg degil tu kan...harap2 lemak degil pun cair ler....

Dalam 4.20pm gitu bersihkan badan...mandi le dah berpeluh-peluh tadi kan...nak kena citer gak ye...sebab eynda terdetik nak guna bathgel baki dari percutian kat Avillion dulu....bauan Botanical...bayangkan tengah letih berpeluh pas tu guna bathgel macam baru lepas buat SPA...wahhh!! Sangat menenangkan....terus nak pi cari kat mana ada jual bathgel bauan botanical...bau levender...daun2...herba....serai wangi...harumnyer.....dah bosan bau citrus & bunga la...


Dlm 4.50pm lepas solat keluar nak gi ambik adam kat sekolah agama....kelas habis 5pm...hujan lebat la petang semalam....kat basement baru nak reversed kete...aikkk..nampak kete hubbyku sudah pulang dari keje...awai pulak!

Balik rumah dari ambik adam, tanya hubby nak dinner apa...eynda nak masak ikan...nak kukus atau masak kicap??



Ini la jawapannyer....ikan senangin masak kicap....satu lauk je eynda buat...bertuah punya bini kan...tapi masih seimbang sebab eynda masukkan capsicum & tomato ;-) Ikan pulak eynda tak deepfried...eynda grill atas pan dgn minyak skit....

Nasib baik la hubby balik awal...sempat gak melayan dia beberapa jam...oppss...jangan pikir bukan2 ye...melayan depan anak2 lain ye hehe...sembang2...gelak2...tengok tv sama2....takde la rasa tak puas hati tu sebab semalam 9.30pm eynda sudah masuk bilik zzzzzzzzzzzzzzz.....anak2 pun join sama....uikkss diaorg ni rupanyer nak kena mama tido dulu baru diaorg tido....kalau eynda depan pc selagi tu la diaorg bersengkang mata...iskkk...

Letih daaaa...gara2 cd ini....



Minggu ni eynda start workout 45 minit sehari guna cd the allstar workout....sangat best...dimulai dgn kata2 aluan oleh Kate Winslate...diikuti dgn workout2 yg "terasa" bila buat bersama artis2 yg rasa macam tak kenal hihi....sesi bonus kata2 dari artis2 tentang cara mereka menjaga kesihatan & kecantikan....disudahi dgn tips2 pemakanan yg bagus yg belum tentu eynda boleh tiru...kena kuat semangat la nak makan macam diaorg tu...takde nasi pun boleh hidup!

Sebab tu la hari tu keluar status kat fb.."muscle pain"....pergerakan slow sangat...kira bagus le workout ni....atau eynda yg buat tak kena cara...sebab tu la muscle pain? hehehehe...



Contoh workout dari allstar workout yg eynda jumpa dlm youtube....mula2 warm-up...pas tu ada aerobik dlm 20 minit....pas tu ada workout2 yg fokus kat part berasingan...utk abs...utk butt...utk thigh...utk upper body... ada lagi la....tapi yg macam dlm youtube ni takde kot dlm cd eynda...maybe cd jilid lain...tapi masih instructor yg sama....



Nak tahu kenapa pagi2 hubby eynda yg hantar adam gi sekolah?? Ada citernyer hehe...
Akibat terlalu rakusss berexercise plus rutin harian yg penuh kan...pernah satu hari dulu hubby balik keje lewat malam...eynda & anak2 dah tido...eynda tido macam org pengsan tak sedar hubby call ke phone rumah....hubby call henpon eynda (henpon kat ruang tamu)...hubby tekan doorbell berpuluh kali...eynda dalam bilik tido tak sedar apa...last2 hubby gi dinner kat cafe bawah ni...nasib baik cafe bukak sampai lewat malam...dah sejam baru eynda tersedar bila dengar phone rumah berbunyi...masa tu hubby kat cafe bawah....dia sampai rumah eynda dah macam nak nangis dah...rasa bersalah sangat sebab tak sedar diri bila hubby balik kan...hubby tak marah pun tapi macam merajuk skit la ahaks...dia risau sebenarnyer orang dalam rumah tu apa citer sampai sejam dia kena tunggu luar rumah...dah le kebetulan dia lupa bawak kunci rumah huhu....sejak tu la hubby offer hantar adam ke skool...ringankan beban bini dia ni huwaaaaa....apa punya bini daaa....

Tu la kisahnyer....




** Eynda ada masalah....masalahnyer....kalau eynda start menulis eynda payah nak stop...uwaaaaa....

** Biras call tadi...ada poco-poco pulak malam ni kat club house kondo...haruskah ku pergi??




33 comments:

TopsyTurvy Mum said...

Good morning eynda..

hehe..dah tulis mmg payah nak stop..mengancam gambar ikan senangin tu..

eynda workout hari2 ke? join je la poco2 tu, rileks sket, dpt jumpa kawan2 :)

Ayu said...

ayu pn pernah mcm tu..tido mati lama x sedar hubby call, petik loceng..last2 hb pegi tdo rmh kakak dia..blh x??..hihi..
poco2 best sbb mmg kuar peluh..ayu suka tp x byk tmpt yg ada..

ERMAYUM said...

waa bersenam bersama Kata best tu kena cari gak :)

sisdee said...

hahahahahah..kita pun pnah camtu..nsb tiba2 terjaga dari tido terus ada rasa mcm hubby balik...sbb hubby dah siap2 cari kotak nak tido luar umah??? :O :O
takut kan...mmg le kita klu letih sgt camtu le jadinya huhuhu...

apapun best le kan workout..:D

zarin said...

pegi lah poco poco..best!:-D

eynda said...

Rox...kalau siang mungkin eynda join...malam eynda lebih suka bersama keluarga :-D

eynda said...

Ayu...akak tak reti berpoco-poco tau haha...ada cd tapi tiap kali buat asyik lupa step...kalau aerobik lain akak cepat hafal step :-p

eynda said...

Ermayum...kate bagi kata ucapan je...workout dgn artis lain2...tapi maybe dia ada dlm jilid lain kot..

LiAnA said...

fuh sedap nampaknya ikan senangin msk kicap tu..

makcikrehan said...

Makcik dah lama tak buat aktiviti regangan. bila nk mula ntah. meregang kot lain sekali-sekala tu lain citerlah... :P

eynda said...

sisdee...haaa cari kotak?? kesian kekeke...ye la letih sangat jadi cam tu kan..

eynda said...

zarin...eynda tak minat sangat poco2...tak reti jugak...kalau siang maybe boleh pertimbangkan...

eynda said...

Liana...memang sedap kekekeke...poyo tak?? :-D

eynda said...

MR...memang nak start buat regangan ni cukup liat...tapi bila dah start payah nak kontrol pulak...regangan lain tu apa?? Naifnyer eynda ni hahaha...

Adlina Husaini said...

wah kelasssss!! nak p cari jugak lah cd workout neh..

selalunya ina masuk dlm sauna je..letak cool gel or body ampoule kat tempat2 yg degil nak pecah lemak tu a.k.a paha,lengan and perut bunccc tu..then sauna la dlm 15minit.. kuar peluh segala

tapi workout mcm enyda pun bagus jugak kan..semangat nehhh hihi

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

g la sis...
poco² kan senam gak...
hehehehe...

Eleanor said...

salam singgah kak..
eleanor bakal jadi housewife sepenuh masa. Begini kah aktiviti harian surirumah? Dahsat gak eh.. :) Tak terbayang rasanye ape lak aktiviti Eleanor nnt.

Me said...

baca entry nie eden plak rasa berkobar2 nak beraerobik n bergedik2 di depan TV balik... mesti CD tue pun dh sejuk jeeee lama sgt simpan....

Zana said...

mmg full aktiviti kak eynda seharian ek, even dok rumah saja...

sLEEping BEauty said...

salam pagi jumaat sis... waduhh2 tak boleh nk berenti kalau menulis noh....
hahahaa... apa2 pun layan!!!!

Anonymous said...

eynda..
bestnye lauk ikan tu..
minta sket boleh??heheheh

cian hubby eynda..org rumah dia tido mcm pengsan ek.. :-D
dh la kunci tertinggal..perut lapo..sib baik ada kafe penyelamat perut berkeroncong..ke dh lagu rock.. ;-))
hubby sha pun MEMANG WAJIB bawa kunci sbb klu dia balik agak lewat dlm kul 8/9 mlm,kekadang sha dh zzzZZZZ dpn tv dgn anak2...,


~Ashsha@sha~

ira_kecik said...

penat berexcercise rupanyer..... padan la......

Softtouch [Hanim] said...

penuh haa aktiviti kak eynda..duk rumah lg byk keje kan kak eynda...kesian kak eynda tido smpai tak dgr hubby balik..semua bunyi kak eynda xdgr...:)

sy tgk ikan kicap tu pun dah terliur..dahlah tgh lapar nie..joinlah kak eynda poco2 tu..tp hannah mcm mana?boleh ikut ker?kalu boleh ikut, join jelah kak eynda..suruh hannan poco2 skali..adam xpe dah besar...

Dayung Serian said...

walaupun entry panjang, syok baca sambil tersengih2. Wahh rutin harian eynda mmg pack kan...mmg patut pun kalau tertido tak sedar sbb terlampau penat. apa2 pun...ikan senangin tu nampak menyelerakan...gulppp!:)

Lynnda Hosni said...

best baca ni entry... baca masa kat opis... terimagine camne Eynda tido...and hubby call call ...tee hee..sian Mr Hubby...

Rajin Eynda exercise... me ni dah 2 minggu off...

sedap menu...xxoo

Pinky Angel said...

seronok baca aktiviti harian eynda ni.. penuh btl aktiiviti. masakan pun suma nmpk sdap je. eynda ni SAHM ke?

Just Call Me Bitt said...

perhhh pack schedule erk kak..hanto sekolah lagi kan...wahh mesti terpengsan awal la cenggitu... btw poco-poco mcm best tapi tu malam hari la plak...poco-poco dgn family jek kot hehe

Just Call Me Bitt said...

perhhh pack schedule erk kak..hanto sekolah lagi kan...wahh mesti terpengsan awal la cenggitu... btw poco-poco mcm best tapi tu malam hari la plak...poco-poco dgn family jek kot hehe

Chik Na said...

memang panjang entry eynda nih... penat baca :-)
chik na pun biasanya tido awal kalau hari anak sekolah sebab kepenatan ambik hantar anak sekolah 3,4 kali sehari..

zailamohamad said...

baguslah eynda ni, zaila rasa walaupon zaila berhenti kerja & jaga anak-anak, zaila tak boleh sedisiplin ini..zaila ni ralit sket kalo dah dok depan pc, layan blog ke facebook ke..

Willie a.k.a Reptoz said...

Hehehe...

Banyaknyer aktiviti. Pening den baca. I rase u boleh buat buku log ni. hahaha

Aku ni kan...hairan ler. Minat aku untuk makan ikan semakin berkurangan. Lidah aku ni dah macam tak ngam dengan ikan. Asyik nak ayam goreng jer.

fabulous.farah said...

penuh schedule kak eynda...sape kate suri rumah rilex jer kan..=)

cikbedahlaser said...

ayohh berpoco2...
kt opis sy skrg bos buat poco2...
selasa n jumaat....
die jd trainee....
best jugak.....

ooo bau pamelo akak suke??
sy gune ginvera punye... best juga bau die... heheheheh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails