Monday, April 5, 2010

Kerabu Daging Ala Thai.


Malasnyer nak masak dinner hari ni....eynda ingat nak tapau siap2 lauk dinner tengahari tadi...tapi macam malas nak jejak restoran....so ini la dinner yg eynda prepare utk malam ni...Kerabu Daging Ala Thai....

Mudah sangat nak prepare...daging tu potong kiub2...ketuk2 dulu supaya masa rebus cepat empuk....rebus dgn halia saje...

Bila dah empuk daging, siat2 je guna jari jemari....cincang bawang besar....cili padi...cili merah....serai...bunga kantan...daun limau purut....campurkan bahan cincang dgn daging tadi....

Tuang sos cili thai skit....tuang sos ikan....rasa manis masin....perah limau nipis...yg penting mesti masam k....baru sedap....potong2 tomato...kobis...campur segala bahan semua la...siaappppp....

Menu 2 in 1...lengkap daging & sayur kan hehe....tapi nanti kot2 hubby nak telur dadar ke...eynda buat la :-D






25 comments:

Lady of Leisure said...

wow.. kecur liur tengok kerabu kak eynda ni... tengok pun dah tahu ni mesti sedap ni kan...
thanks for sharing kak eynda nanti lady boleh la try... daging pun ada ni hehehe...

eynda said...

Lady...try la..akak pernah makan kat restoran dulu tapi diaorg guna daging cincang yg buat meatballs tu :-)

noradzlina.kamdani said...

akk, best nye..nnt nk try arrrr klu sy dh try sy post kt blog yek he he he thanx

IdzaLia said...

sedapnya kerabu ni kak eynda..
terliur lia tgk..

fabulous.farah said...

husben suka daging..suka jugak kerabu..boleh try..thanks 4 sharing=)

shabiela said...

tgk pic pon dh terliur bangat ni.. sedapnya mkn ngn ns panas2.. heheh..

aNa SuZaNa said...

dah jd jiran nanti leh mintak sepinggan..

zailamohamad said...

eynda berjaya buat zaila kecur air liur..sedapnyaaaaa....

delour said...

mudah dn sedap=P

:: vErde+hAzizi :: said...

olla...hey there...1st time here :)
love loveeeee the recipe u r posting in...n i dig simple easy peasy recipe nie :D
n this kerabu ala thai nie so perfect! just need all the ingredient to be available je...hmmm bunga kantan tue susah sket :(

A D I A said...

wahh pic very the membuka selera, kita tgh tak selera makan ni k.eynda.. esok nak suh nenek masakkan ni la hehe (suruh org, sendri malas)

Ayu said...

nampak sedap...tringin la nk try satu hr nnti..

ERMAYUM said...

terasa masam masin terliur i u:)

LiAnA said...

dh kecur air liur tgk kerabu tu huhu..

kalau buat kerabu... nampla tu yg buat bhn tu berperisakan..

Nini Aziz said...

nmpak best..leh try ni..kbtln sume bahan tu ado dlm nini nyer fridge..thanx eynda!!

TopsyTurvy Mum said...

wahh..meleleh tgk kerabu daging eynda ni :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

xtahan...
bile nak g umah sis nie...
nak rase trus...
xmau pandang2 dah...
hehehehe...

honeylanz said...

eynda..trs rs mcm nk g cari daging...nk cuba gak nnt la...thanks for sharing ;)

bspotgurl said...

Eynda - masakan mmg nampak sedapp, ditambah lagi dengan picture yang diambil.. fuyyooo.. nak tanya, camera eynda ni mahal tak ek?

makcikrehan said...

*pingsan, keterliuran*

masakannya mantop. gambonya pulak merembes!

sila sediakan menu ni masa housewarming SPK nanti yaa...

*mcmlah org nak jemput aku! kakakaka*

babyluv_ayang said...

suka simple2 lauk mcm gini kan....tunggu lah lepas bersalin...mmg nak copy paste sumer resepi2 eynda ni....

Mia-Ina said...

tgk gmbr kak eynda ni mmg menusuk perutku nak makan..

Softtouch [Hanim] said...

sedap kak eynda..mcm kat kedai punya jer...mkn ngan telur dadar..pergh...sedap!

tifa said...

sodapnya

Chik Na said...

haa... tengahari can gini tengok kerabu daging eynda buat Chik Na melelh air liur :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails