Friday, April 23, 2010

Bila Adam Ada Permintaan....

"Janji tauuuu....masak ayam lagi esok..."


Berbunga-bunga hati eynda selasa lepas....macam satu kemenangan pulak...ye la selama ni Adam asyik nak ayam goreng kat cafe bawah tu je...sampai eynda sendiri jeles kat cafe tu...naper ayam goreng dia sedap sangat?? Nak sedap macam ayam goreng kat cafe tu kena la rajin sikit puan eynda oiittt.... kalau setakat perap dgn garam & kunyit patut le dikalahkan oleh ayam goreng cafe kan...ehhh ayam perap garam kunyit pun sedap tau...cuma adam ni kekadang taste tinggi benar...

Hari selasa dinner eynda try buat satu resepi ayam....ayam perap dgn garam, kunyit, serbuk cili, serbuk bawang putih mcCormick, madu & chicken stock maggi yg dlm botol tu....goreng dgn sedikit minyak (bukan deepfried)...bila ayam dah masak masukkan bawang besar cincang & halia cincang banyak2...buang lebihan minyak pas tu masukkan sos tiram & cuka sikit....tutup api...hidang dlm pinggan tapi jaga2 jangan ambik minyak sangat....eynda kutip ayam seketul2 dgn garfu hehe...

Seronok sangat bila adam puji sedap....sebab tu dia suruh janji hari rabu pun nak ayam goreng macam tu....dgn penuh semangat mama dia pun prepare la ayam goreng lagi pagi2 rabu...tapi edisi malas jugak sebab takde bawang & halia cincang kikiki....



Ni le ayam edisi hari rabu tu :-D


Pas tu hari rabu malam hubby balik lewat...nak prepare yg simple utk dinner dia, eynda buat nasi goreng tapi sikit je la cukup2 utk hubby kan....tetiba Adam teringin pulaaakkk....eynda kasi jugak la semangkuk sebab kesian tido dlm kempunan lak nanti kan...sekali lagi dia suruh janji...hari khamis masak sebijik macam tu jugak kat dia....

So pagi khamis eynda pun prepare le nasi goreng sebijik macam yg eynda goreng kat hubby tu...



Bahan-bahan yg simple.....



Nasi goreng itu....




Selit jugak gambar ikan salmon grill stok terakhir dlm peti sejuk.....lamanyer baru nak habis kan...tapi isi salmon tetap sedap dimakan....berbeza dgn setengah2 ikan lain kalau lama dlm peti sejuk mesti dah tak fresh isinyer...salmon menten jek... 


Sangat seronok bila Adam request apa-apa masakan dari eynda....sebab Adam kan jenis stereotype skit bab makan ni...nasi putih + ayam goreng......nasi putih + telur dadar....nasi putih + kuah masak lemak kuning (kuah aje)....sekali sekala tengok dia makan yg berlainan sudah tentu seronok kan...







31 comments:

Jiejah @ Iza said...

eynda
sama la ngan adam saya , asyik² nasi+telor dadar , nasi+ayam goreng , nasi+salmon goreng ..
sesekali kalau dia request mmg berbunga² hati hehehe

eynda said...

Jiejah...kaannn..perasaan ibu2 ni selalunyer sama je :-)

A D I A said...

wah akak hidang nasi goreng cam kat hotel2 la. saya sampai besar suka makan ayam goreng, ikan tak suka.

eynda said...

Adia...alaaa...sukat2 guna mangkuk kecik tu je hihi...adam tu pun tak suka makan ikan..tapi kalau buat nasi goreng sardin dia makan pulak ikan sardin tu...

sisdee said...

yeah..dah dpt idea nk masak apa today hahahahahaahahh...bole tiru ek eynda :)

eynda said...

sisdee...boley...boley...tapi kalau tak sedap sorry aaaaa... :-D

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

serius menyelerakan...
adoiiiiyai...

sUfFeR8zInE said...

fuhhhh, gambar makanan :P


tahniah anda dapat award,display la kat profile kalau sudi :P

http://i842.photobucket.com/albums/zz347/suffer8zine/33awards.gif

eynda said...

meniti senja...simple je semua masakan tu... :-D

ERMAYUM said...

sedapnya nampak :)

S.u.F.e.E said...

asm

salam kenal :)
first time jumpa blog ini
hati sudah jatuh.. camna..
lepas ni nak selalu menempek kat sini
kite pun ada anak nama adam..

eynda said...

suffer8zin...thanks for the award...terharu tau :-)

eynda said...

Ermayum...terima kasih :-)

eynda said...

S.u.F.e.E...salam kenal...thanks sebab sudi singgah blog eynda...nanti eynda follow ur blog...keep in touch ye...sama la nama anak kita :-)

Queen said...

kak eynda...nik pun nak request ayam tu satu..boleh?
hehehe

rumah nik sambal je...kalau buat sup ke...kari ke...memang susah nak habis...sob..sob...

eynda said...

Nik...boley ..ambik le seketul dari gambar tu hehe...sambal tumis ek..sedap tu...satu sambal boleh masak macam2...sambal ayam...ikan...udang...sotong...kerang....kannn...menyelerakan jugak :-)

ira_kecik said...

kak eynda, ape2 lah yg kita masak, than org yg makan tu makan dengan penuh semangat & berselera.... hati kita mesti berbunga2... tambah lagi kalau dia cakap sedap lagi la kembang setaman.... hehehehe

honey amour said...

susah hati coz Qistina tak nak mkn apa2 langsung,minum suus jer..any idea???

sLEEping BEauty said...

meleleh air liur ku...
seres...mmg sedap !
huhuuuu.
eynda kirimkan utk ku di kg sekali....
hehhee

fabulous.farah said...

huhuhu..budak2 lelaki ni makanan dia senang jer..tapi asyik nak yang tu jer..sampai kita yang tengok naik bosan. macam adik2 saya. ayam goreng. telur mata, telur dadar. isk..bosannn~

Azmiezas said...

Nampak sedap salmon grill tu,..kita tak sabar nak try..
malam ni nak pegi cari stok salmon lah..(dah tak boleh tahan dah ni..)..hehehe..

dilaOHdila said...

Bahagianya erk Nyda bila adam request utk mama masak...
lepas ni boleh buat menu sedap2 lagi (haha)

ibu 2AZ said...

menarik seme resepi nih...leh aa nnt cuba..aiman pun cam adam..memilih gak..

|| NaFiRaa || said...

waahhhhh... sedap2 sume bila di pandang..muehehehhe..

resipi ikan salmon yg pic last skali x de ke??? muehehehe

Cikgu ILi said...

Bestnye...saya klik Like (kalau ini fb)..
Nanti saya nak try le buat ayam tu.

mrs.ecam said...

2 la nmenyer ibu ek...mmg x bleh klu ank or hubby request pape....kompom usaha gak nk mskkn...tngk dieorg mkn ngan slera mmg rs berbaloi n puas gitu...tol x sis

honeylanz said...

anak has lak duk mintak, mama masak ayam masak merah..suka betul dia ;)

Lady of Leisure said...

sedap nampak ayam dengan nasi goreng tu kak eynda... sekali pandang nampak mcm tandoori pun ada lajat sungguh...

LiAnA said...

sedapnya ayam goreng tu.. kalau buat nasi ayam tp guna resepi ayam goreng tu pun sedap gakkan...

Nana said...

seronok kan bile anak2 request macam ni. he3. salmon tu nampak sedap. akak pernah try salmon msk melayu punye..mcm asam pedas ka, masak lemak ka, sdp ka?

cikbedahlaser said...

susah ye nak tackle anak makan....
hohohohoh...
tu la perasaan sorang isteri n mak kan...seronok bile org enjoy masakan kite.. heheheh tahniah kak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails