Friday, April 23, 2010

Eynda Suka Blog.....

~googled~



1) yang boleh bagi 1st impression yg bagus bila pertama kali kita jenguk....


2) layout tidak terlalu plain....tidak terlalu sarat...pendek citer nyaman mata memandang...kalau plain sangat pun nampak bosan kan...


3) sentiasa update entry walaupun sehari satu entry...tapi hidup orang kita tak tau..ntah2 orang tengah sibuk kita pulak sibuk suruh org update blog kan hehe...


4) pelbagaikan entry....paling best yang banyak entry bergambar...gambar2 boleh menarik minat pembaca tau...kalau malas snap gambar sila la rajin2 google pinjam gambar jap...tapi jangan lupa bagi credit kat tuan gambar...nak mudah cakap je gambar digoogle...kalau entry macam karangan sampai jadi satu novel pas tu tak bergambar nanti orang boring pulak...tapi kalau ada pembaca setia, takde gambar pun mesti dia jenguk jugak...setia membaca..so sweet :-)


5) kalau boleh letak la gambar tuan belog....kalau malu sipi2 pun cukup la...pembaca akan rasa lebih dekat dgn tuan belog...sama jugak la tuan belog pun kalau ada anonymous dok tulis komen mesti tertanya-tanya kan sape la orang tu kan...


6) letak le chatbox/shoutbox....senang skit orang lain nak berhubung...kekadang orang malas tulis komen kat entry...orang suka tulis kat chatbox...lagi cepat & mudah....


7) Kat komen entry tu permudahkan la pembaca utk menulis dgn selesa...tak payah mintak word verification...yg nak kena approve tu no komen, maybe ada sebab tertentu....tapi yg word verification tu kekadang buat pembaca malas nak tulis komen....


8) Gaya penulisan biar la mesra pembaca...jangan terlalu banyak shortform...setakat guna utk dgn...cth..yg...citer...skit...macam eynda tulis ni ok la jugak kan...cewahhh nak dia jugak yg betul...takde la jangan le sampai orang tak paham apa kita tulis sampai pening2 kepala pembaca...kesian...


9) Utk lagu2...ni eynda tak kisah sangat sebab pc eynda sentiasa mute...bukak 10 blog yg ada lagu pun tak kesah....tapi ada jugak blogger yg kesah...ada yg malas masuk blog2 yg ada lagu otomatik ni...tambah2 yg pembaca takleh pause (adakan satu widget cam tu)...kekadang tengah pembaca bersemangat nak baca blog kita tetiba keluar lagu yg mengejut intronyer...tak ke sakit jantung orang tu hehe...tambah2 yg guna earphone....kena ingat taste masing2 tak sama...kalau nak ada lagu jugak boleh siap2 kontrol volume sebelum letak widget...ada banyak cara nak setting lagu tu...letak kat sidebar atas senang...pembaca takyah scroll ke bawah utk cari radio kelam kabut nak pause lagu...ni dari pengalaman pembaca2 blog eynda tau ;-)


10) tuan belognyer friendly....kalau kita open to public blog kita, kena la bersedia utk kenal bloggers lain...kan kita hidup berkomuniti hehe...semua dlm bloglist kita tu "jiran" kita tau...yg follow kita tu pun "jiran" kita....belum campur silent readers kan...jangan sombong...jangan pilih kasih...kita semua sama...



Entry ni ditulis berdasarkan pengalaman yg eynda dapat dari feedback pembaca blog ini sendiri...ada jugak yg eynda kaji dari blog2 lain atau ruang diskusi lain...pendapat masing2 mungkin tak sama..tapi sharing is caring...kalau nak blog kita mesra pembaca mungkin ada yg perlu kita perbaiki kan...eynda sendiri masih balajar :-)




** Blog macam mana yg kamu suka?? :-)




50 comments:

BULLET said...

1st

zarin said...

i pun macam eynda gak..suka suma tu n tang yg lagu tu pun i tk dengar sbb pc ni slalu mute kihkih..mintak ampun maaf pada sesiapa yang taruk lagu lagu ye!

BULLET said...

yeay...bagus info dari kak eynda...thumbs up

NeenaAnuar said...

akak confirm akak suke blog neena sbb banyak gambar2 gedabakkk kan? hahaha.. tang lagu mintakk ampunn yer... memang ade lah lagu my pebrate tu! :p

anyway.. all your points I do agree! yg chat box tu dulu2 neena penah lar buat.. pastu ade manusia durjana yg menyalahgunakan shout box neena tu.. sbb dia tau kalu dia nak comment dia kene dpt my approval dulu.. so at last dia abuse my shout box.. terus neena remove shoutbox tu.. so harap2 kak enyda jgn lah malas nak drop comment kat blog neena nanti yer.. hehehe...

fabulous.farah said...

huhu..tang lagu tu memang betul..selalu jugak mute..tapi kadang2 kita nak buka lagu xmute tibe2 ade blog bunyi tak tahu nak tutup yang mana

SHaFiQa said...

blog kak eynda tetap best!!hehe

sLEEping BEauty said...

bagus sgt entry nie...
thanks eynda:)

Phang said...

Eynda : Saya tak suka lagu ada kat blog. Sebab laptop saya sentiasa on. hehehehe..

saya setuju dengan eynda, kalau blog yang ada gambar baru semangat nak tengok.. hihihi

nabilah_2908 said...

hrumm...tips yg best.. :)

jom singgah blog sy..

apa kata hati kamu...ok ke tak..? (^_^)

Jiejah @ Iza said...

eynda
setuju all d'point ..
walaupun follower saya x ramai & kalau nmpk ramaipun x semua yg sudi drop komen .
saya x kisah gak , selalu saya balas jek every komen .
nak kata mesra sgt pun x de la kot , mesra syok sendiri kehkehkeh..

apapun saya apprecite siapa yg baca blog saya tu .. :-D

Lady of Leisure said...

erkkk banyaknya ciri2 tu yang takde pada blog lady kekekeke.... gambar lady mmg susah nak ada sebab dah choose to blog incognito hihi... ai pemalu... :-D

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

good info....sama2 kita perbaiki dan improvekan mana yg terkurang...

Queen said...

blog saya tidak mempunyai walau satu pun ciri-ciri yang kak eynda nyatakan...marilah membawa hati yang lara...hohohohooho

eynda said...

Bullet...hamboi...cepat & tangkas hehe...

eynda said...

zarin...sama ye mute jugak...cuma kekadang teringin nak dengar lagu eynda dengar gak lagu dlm blog org..tapi takleh bukak 10 blog sekaligussss....

eynda said...

neena...mesti la suka...banyak gambar cantik2 pulak tu dgn model tuanbelognyer tu...chatbox tu memang ada kes anon yg kacau jugak...akak tulis gak komen utk neena walau takde chatbox kan..lagu pulak tak kisah jugak..masing2 ada hak nak letak atau tak..akak menulis benda yg rawak aje :-)

eynda said...

farah...akak kekadang jadi cam tu jugak...sebab tu akak suka mute...:-)

eynda said...

shafiqa...thanks :-)

eynda said...

Intan...sama-sama :-)

eynda said...

Phang...sentiasa on nanti lagu sentiasa bernyanyi ek hehe...ada gambar best kan...jamu mata :-)

eynda said...

nabilah...nanti akak jenguk k...

eynda said...

jiejah..ur blog ok la...eynda suka baca blog jiejah especially kalau ada bab makanan hehe..

eynda said...

Lady...ada jugak gambar lady kan cuma tak brape nak boleh cam...so kalau terserempak pun mungkin tak kenal hehe..takpe itu hak lady nak remain cam tu...tapi blog lady pun ramai yg follow...ramai yg suka bagi komen...pembaca pun ada taste tersendiri...ada sesuatu yg istimewa dlm blog lady tu ;-)

►içéq◄ said...

nnt nk buat entry cam ni jugak la..hehe
cam best je..=)

eynda said...

Ibu Damia...ye sama-sama la kita belajar perbaiki apa yg patut :-)

eynda said...

Nik...jangan la sedih...akak tulis apa yg akak dapat dari kajian hasil blogwalking merata blog hehe...yg penting semangat nak menulis blog tu kena ada...akak sokong nik dari jauh...jauh ke...

eynda said...

iceq...buat jangan tak buat ;-)

A D I A said...

kak, setuju sgt semua terutama no. 9 tu hehe. saya rasa saya masuk kategori layout terlampau plain tu hehe sebab takut lambat load, nanti org boring.

eynda said...

Adia...boleh check blog kita berat ke tak... google je website speed test ;-)

Liz said...

Okay nanti Liz buang word verification tuh dari blog Liz yer. Cukuplah dah ade power to approve kan?

Anyway, Eynda dtg tak meeting dgn RA ahad nie? Datangla... Nak tgk Hannah yg comel tuh!

eynda said...

Liz...kalau dah ada power to approve takyah benda lain dah kan... :-)

Ahad ni hannah ada kelas tumble tots...meeting tu pukul brape...hal cahaya spk selalunyer hubby je tahu :-p

yangyuyu said...

suka blog akak..hehe..

appreciate sgt kalau org sudi singgah dan komen kat blog kita kan..:P

LiAnA said...

ku tak kisah apa pun rupa blog tu.. tp paling malas bila komen kena taip word verification.. sorilah pd yg ada.. huhuhu

a.z.n.e.e said...

sokong sesangat!

sama la dengan pendapat kak eynda tue.. banyak yang kena dan serupa!

sisdee said...

eynda..kita pun cam eynda..tp tang shoutbox tak berani nak letak..ada langau sesat jek :p

ha kita kdg2 tak suke word verification yg kdg2 dah le server kita slow pastu word tu nk kuar pnya le lmbb..last2 tpksa le tutup blog tu :( cian tak dpt nak tolong hahahhaah

eh kita tak de kan word verification hehehhe

Dayung Serian said...

menarik entry eynda kali ni:) i like u know;)

cik omey said...

bgus2 omey nk stdy entry ni..
nk bg blog omey bgus wakaka..

eynda said...

yangyuyu...terima kasih...ha'ah kan rasa terharu sebab orang nak bagi komen kat entry kita...kekadang tak sempat nak reply komen kat entry sendiri, tapi mesti jenguk blog kawan2 yg selalu datang bagi komen :-)

eynda said...

liana..word verification tu kekadang buat mata letih kan...

eynda said...

aznee...wahh kita sependapat ye :-)

eynda said...

sisdee...blog awak takde benda tu hehe...chatbox tu kan kita boleh klik kat "ban" tu kalau takmo sape2 yg annoying buat komen kan :-D

eynda said...

Dayung Serian...thanks dear :-)

eynda said...

omey...gud luck...benda2 macam ni kita kena guna deria kita utk belajar...tengok sekeliling..yakin boleh hehe...

noradzlina.kamdani said...

thanx for ur advice ye kak eynda...akan cuba mempelbagaikan blog sy tu

Liz said...

Kul 5pm, Sunday nie. Jom laaa pot luck lagi. Bawak la ayam goreng favorite Adam tuh. Hahaha kidding ;P

maya amir said...

betul3x..:) tapi sayang saya takleh nak update blog tiap ari.. tenet kene block kat opis..uwaaaaa....

thunbergia said...

blog bukanlah hakmilik kekal kan, kanns

salamm,

ERMAYUM said...

eynda heheh kita da try macam 2 corak kita tengok pun pening biar plain aman skit now tgk blog sendiri- lagu satu byk gambar sgt pun susah enyda maklum la beruk band kat malaysia ni slow kalu nak gambar byk leh kecikan resolution nya kan :)
ha erma pun tak suka short form kadang2 tak faham - but yg biasa biasa tu tertulis gak heheh

mJ said...

saya suka blog or tuan blog yg tak berkira...maksud saya yg tak meminta balasan if kita jengok blog dia baru dia nk jengok blog kita...bila kita tak jengok blog dia, dia pun takmo jengok blog kita..

lagi satu, saya suka blog yg berinformasi...tak kisah ttg ape asalkan blh dikongsi bersama...

dan akhir skali saya suka BLOG EYNDA!!!! yeay!!!

nurulhudaresad said...

kak eynda...rajin tak??tolong komen sket blog nurul..man taw ada benda yg tak patot ada...hehhehhe.......komen je kat mana2 entry ya...nanti nurul reply.....kalau kritikan pedas,nurul delete....hahhahahhahaha......keji gile.....main2 je...;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails