Wednesday, April 7, 2010

Baby Sotong Goreng Kunyit + Sayur Taugeh Dgn Tauhu + Prawn Olio......

Fuiyoooo....tajuk nama lauk aje kan hehe....nak citer pasal makanan la malam-malam ni....semua dah kenyang kan :-p

Pernah dengar tak Baby Sotong?? Eynda tak pernah! Masa terjumpa baby sotong ni punya la jakun....nasib baik fridge kat HERO tu terpencil skit...orang takde la nampak rupa eynda yg tengah jakun tu...

Actually eynda cari sotong fresh...tapi kat HERO takde la pulak...cari satu daerah bahan basah....last2 jenguk satu fridge ada stock sotong...sotong putih la...sotong yg siap potong kelar2 la...sotong apa lagi ntah...tetiba nampak baby sotong ..alaaaa...so cute!! Satu pack anggaran sekilo harga RM6++....beli je la...janji sotong kan...




Ini le hasilnyer...eynda buat masak kunyit lagi ....senang nak cuci sotong ni sebab takde dakwat hitam tu....cuma nak tarik tulangnyer halus2 sangat dan sekor2 sotong adalah sangat kecik hehe...dlm gambar tu eynda fokus kat sotong yg besar jugak la...yg lelain tu kecikkkkk je tau...



Gabungkan dgn sayur taugeh letak tauhu...feveret hubby... ni lauk malam semalam...tak sempat nak update....



Today masak simple sebab Adam ada home tuition sampai 5pm...masa kat dapur terhad....masak apa yg cepat aje...Prawn Olio.....



Tengok tak Aduan Rakyat tadi?? Kisah gelap belakang restoran2.....lauk kat dlm restoran nampak sedap tapi kat dapur belakang tengok pun tak lalu... eynda terus terasa macam nak masak siang malam 365 hari kat rumah (dah tulis benda ni kat facebook...kira ni siaran ulangan la hehe)

Hubby kata sebab tu orang yg amal pemakanan yg sihat pun belum tentu sihat sebab kalau makan kat luar penyediaannyer kita tak tau cemana kan....

Lepas ni nak makan kat mana2 kedai/restoran kita masuk terus ke dapur diaorg dulu la :-D




16 comments:

IdzaLia said...

taugeh goreng tu favourite lia tu..takpun taugeh masak lemak tu..Mak selalu masak kat lia kalau blk kedah... hehehe

Lady of Leisure said...

lady suka sotong baby tu hehehe... sedap kan... akak go hero kat s alam ek.. lady gi hero sini.. :)
better makan kat rumah walau simle kan, sekurang2nya kita tahu kebersihannya terjamin..

fabulous.farah said...

ngerikan..tu sebabnye farah tak suka makan luar..tapi kalau dah tak dok rumah terpaksa la beli

Nana said...

laparrrrr!!!!semua tu nana makan aje. sedap nampaknye. tak tgk aduan rakyat tu sbb tgk iklan tang tikus tu tak lalu...so, tanak tgk...geli2

Lynnda Hosni said...

Sedap nya Eynda... terliur teringin plak nak masak sotong... YUM YUM......xxoo

sesemutku said...

eynda, mut pun kalo dpt sotong...sure grg kunyit...tak pun sambal..ekekeke
alahaiii sedp tgk toge letak tauhu..

NeenaAnuar said...

prawn olio sgt tempting hokee! hehehe.....


tapi memang giler2 punyer uuuwweekkk lah semalam! siot tol! lepas nie memang nak kene betol2 screen kedai makan kat luar nih! huhuhu...

makcikrehan said...

lauk sotong tu pon nk request jugak utk house warming SPK nnt. hehehe

Dayung Serian said...

gulppp!! terliur tgk lauk:)

superheroes' mom said...

eynda, very cantik quality pics u. guna dslr mmg lawa kan gambar :)

dilaOHdila said...

wah enyda...
cun photog food ni. dah macam Michael Ray Food photography lah...:-)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

senang makan kat umah sendiri sis...
semua kite tahu ape kite masak...
hehehehe...
sedap~

bspotgurl said...

Memang suka makan kat rumah tapii bagi org yg duduk sendiri, bekerja - takde time Eynda.. balik rumah dah malam. Pun begitu I slalu tapau je makanan & tetap balik ke rumah utk makan.. rasa lebih selesa ah

sLEEping BEauty said...

kena rajin2 masak kt rumah lah nmpk gayanya..huhuuu

Me said...

sedapnya baby sotong tapi nak cuci segala yg halus tue mcm memerlukan ketenangan jiwa n fokus yg sgt tinggi ye.... aduan rakyat>> topik n citer yg sgt menggelikan...

Wan said...

sedapnyer taugeh.. sotong pon nampak yummy!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails