Tuesday, March 30, 2010

Udang Goreng Kunyit + Bendi Tumis Belacan.

Semalam eynda tak masak sebab sibuk...tapau je la.....
Hari ni nak masak menu lain tetiba jadi menu lain plak...
Dua-dua lauk kering kurang berkuah...



Udang goreng kunyit....
Udang perap dgn serbuk kunyit + garam + lada hitam + gula skit.
Tumis bawang besar cincang + halia cincang + cili merah + cili padi sampai naik bau...
Masukkan udang...gaul sebati...kalau kurang masin tambah la apa yg patut...kalau terlalu kering masukkan air skit...
Tabur bawang goreng & daun bawang...gaul sebati...tutup api....siaappp....kalau nak bau wangi boleh tumis sekali daun kari :-)




Bendi tumis belacan.....semua org tahu cara nak masak sayur ni kan...eynda blend ikan bilis skit utk perisa....



Sekian siaran masakan dari rumah eynda...








23 comments:

Lady of Leisure said...

masak simple gini yang sedap tu kak eynda... lady suka betul udang goreng kunyit macam ni esp kalau letak halia muda dengan cili padi banyak2...

keyman said...

wah....fav tu udang goreng kunyit..pe2 yang goreng kunyit suma sedap..

ades..lapar la pulak..

pst...pst...nak tau tak..masa belajar dulu..masa sahur ari2 makan ayan goreng kunyit..x miss langsung.heheh

Cikgu ILi said...

Sedapnya.......
Eynda..seriously..saya tak penah makan atau masak resepi bendi tu.

NeenaAnuar said...

fuh!! nampak besaq sungguh udang tu!! yummyyy! ;D

Mia-Ina said...

ni la favourite mia ....dulu klu gi kedai mesti pilih masakan ayam kunyit,

yangyuyu said...

malam ni, mak sy pun masa udang goreng kunyit:) nyam2

soffya cik bulan said...

menggiurkan..nak

Sal said...

lapar plak tgk gambar2x nie...
Kak Eynda, masak lebih sikit..kasi pos kat sal..he3x

zailamohamad said...

zaila pon suka sayur bendi masak macam Eynda buat ni

terliurlah pula!!!

fatin said...

aduhai..terliur baca entri ni..
bley try :)

LiAnA said...

lapar lak tetiba huhu

fabulous.farah said...

farah pon selalu mcm tu..tak masak benda lain sekali bila masuk dapur ilham lain pulak datang..heheh

Me said...

kak eynda lately byk entry mouth-watering ..terliuq tgk

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hehehehe..
ini makan kering yg sedap nie...
hehehehe...

TopsyTurvy Mum said...

sangat menyelerakannnn!!!

aina said...

eynda, camna nak masak bendi tu tak bagi berlendir?

ratna said...

udang tu kan.. buat air liur saya melelehhhh jer..

Ayu said...

menyelerakan tgk itu bendi..nk masak tulah ptg ni..;-)

eynda said...

lady...simple tapi sedapkan sebab ada halia yg wangi...cili padi yg pedasssss...

eynda said...

hakimin....memang pembuka selera kalau makan lauk tu waktu sahur :-)

eynda said...

Ili...tak pernah ekkk...kat restoran banyak gak buat menu ni :-)

eynda said...

neena...dekat giler akak fokus tu hehe...

Ms AiReEn MoHd said...

babe ur food look so delicious tau..tak pepasal nak suh boy beli bendi jap balik kang....nak bikin gak...yummeh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails