Thursday, March 4, 2010

Salmon Cara Melayu.....

Dah lama eynda tak citer bab memasak kan...sebab eynda jarang memasak lately...kalau masak pun menu yg sama je malas la nak upload kat blog.

Malam ni eynda masa salmon tapi bukan cara western cam selalu. Eynda melayukan salmon tu hehe...actually minggu ni dah 2 kali masak salmon...yg satu lagi tak snap gambar pun...kemelayuan jugak ahaks....yg hari tu eynda grilled dgn lada hitam & garam, pas tu masukkan bawang besar, cili kering & cili padi...tumis sampai bau wangi...sudah tentu guna minyak zaitun utk menumis :-)



Salmon malam ni...nampak macam sweet sour...ntah ye ntah tidak sebab hentam je campak2 bahan dlm kuali...mula2 perap salmon dgn garam kunyit...grilled dgn minyak zaitun dlm frying pan. Angkat & letak tepi. Tumis pulak bawang besar, halia, cili merah, serbuk cili kering (eynda guna dried chilli dominos pizza)....tumis2 pas tu masukkan cili sos skit...tomato sos...cuka skit...garam gula...siappp...



Kena ada sayur gak kan... pea sprout tumis bawang putih & sos tiram....sekarang hubby suka eynda tumis bawang putih sampai garing, asingkan dulu...nanti tabur je atas sayur...mesti licin dia makan :-D


Eynda tak makan pun....simpan siang esok panaskan balik...malam ni makan buah limau mandarin 2 bijik....bukan diet hokey sebab petang tadi dah makan nasi & sup ayam :-)


** Masak apa pulak esok??








24 comments:

noradzlina.kamdani said...

wow kak...xhanyir ke ikan tu> sbb lin pernah gak buat ikan salmon masak asam pedas..tp hanyir le....

eynda said...

noradzlina...tak hanyir...kalau hanyir hubby akak la org pertama tegur sebab sebelum ni kalau masak siakap...kerapu...dia cakap kalau hanyir...akak pun perasan...dah banyak salmon masuk perut hehe...so far ok...ikan fresh walaupun lama duduk dlm fridge...ni fillet tau...bukan potong2 macam tenggiri etc tu...

hanna said...

lapaunye tgk ikan tuh
hukhukhuk~~

Papa meow said...

Mati2 ingatkan ubi kentang, rupanya bawang putih garing hahar

nampak sodap

fabulous.farah said...

wah..xpernah terpikir masak salmon camni=)

zarin said...

i pun suka goreng bawang putih sampai garing macam tu..sedappp...btw, i sgt suka salmon tp kalau nak masak kena tunggu husband tkde sbb dia mat kurang suka salmon :D

sisdee said...

sedapnya..heheheh..

pening ek kdg2 tiap2 hari nk masak pe..kdg2 sakit jek ati masak2 anak2 makan sikit jek..:(

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

owh...
ini lah nama pengawal kat uitm i sis...
salmon...
telah dimasak die...
hehehehe...
sodap nampak eh...

mrs.ecam said...

perghhh dlm gambo pong dh mngamcam lg kn plak klu de dpn mata kn....salmon...salmon...salmon...salmon....zzzzzz

Rinna said...

Aduhaii sedapnya Eynda masak.. kalau campak2 pun sodap jadinya.. :)

Mimy Hamid said...

stunning untuk ikan ni..ehheeh look like selera naik la...kak mau cuba mau cuba

sesemutku said...

sedapnyeeeeeeeee...!!!

ammi said...

waaa..salmon ku dah habis..ni yang bikin merembes ni.

mamaaerish : said...

pea sprout my fav... yummy....

Softtouch [Hanim] said...

style melayu jgk sedap sy rase...nmpak mnyelerakan lah kak eynda...

noradzlina.kamdani said...

ajo lah kak camne nk hilangkan hanyir tu

vee said...

hmm..sedapnya..kecur tgk..hehe..v x prnh try plk salmon msk camtu..nnti nak try gak la..no harm to try right...

Queen said...

kalau nik buat sayur macam kak eynda, harus hubby tak makan..die lagi la melayu lain macam..buat chinese style pun dia tak makan...ape lagi salmon..huhuh...

tapi salmon tu look great...

IdzaLia said...

sedapp nampak tu...salmon ni masak apa pun mesti sedap klu kena caranya kan.. yumm yummm..

Chik Na said...

kepala ikan salmon tu masak kari pun sedap gak...

Farra Dhelina said...

aaa... lapaaaaaa ;p

Lybeau said...

sedapppppppppp la Eynda... yum yum...xxoo

Mia-Ina said...

deliciousnya tgk ikan salmon2..jarang dpt makan ikan salmon...huhu

NeenaAnuar said...

huhuhu.. nak kene try nih! selalu makan salmon kat restaurant jerk! lepas nie nak cuba masak sendiri lah! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails