Tuesday, March 23, 2010

Kerabu Sotong + Sayur Apa Tak Tau.....

Salam all...

Dinner apa malam ni?? Eynda malam ni makan oat 3 in 1 je kot....atau milo satu mug...dgn roti 2 keping ker....tapi eynda masak dinner utk family....rajin skit hari ni...rajin cara eynda la...benda yg simple2 boleh la masak hehe...seperti biasa 2 lauk je...kalau 3 lauk nanti hubbyku cakap ...dia konpius lauk mana satu nak makan...errkkk...


Lauk pertama....kerabu sotong.


Resepi takyah la kan...semua orang mesti tau cara nak buat kerabu ni....cuma cara eynda rebus sotong dgn halia + serai + garam ...rebus kejap je bila air mendidih tutup api...sama tak cara u all?? So sotong tu wangi skit...


Lauk ke2....sayur apa tak tau...kat peket tulis sayur organik...
Eynda rebus air sampai mendidih..dlm air tu campur minyak zaitun + setitik minyak bijan + garam skit....dah mendidih air masukkan sayur, tutup api....pas tu ambik sayur tu rendam dlm air sejuk...eynda bilas 2-3 kali gak hehe...kuahnyer tumis asing...simple je...tumis bawang putih dgn minyak zaitun sampai garing....masukkan sos tiram, campur air kalau nak cair2....pas tu tuang atas sayur....sayur tu nampak berminyak kan...tapi takpe sebab guna minyak zaitun...healthy ;-)



Sekian masakan eynda malam ni....malam esok kalau rajin eynda tepek gambar masakan lagi....





** Eynda tukar cara makan....pagi heavy (nasi + lauk pauk)...tengahari medium heavy...malam light heavy kekekeke....so kalori berat masa pagi sempat la terbakar sebab buat rutin harian kan....boley accept tak cara eynda ni :-p





20 comments:

delour said...

accepted=D!mcm logik jgk cra kak eynda tu..kerabu sotong nmpak sedap...=)

Huda said...

nampak delicious sgt :) nyum3..

LiAnA said...

nampak menyelerakan walaupun simple..

Nini Aziz said...

2 lauk itu pun nampak sgt sedap.. terus rs lapo blk haaa..

cuma klau kt umah nini wajib ada sambal belacan..nk wat cmno..taste org kampung hahaha.. nk try wat gak kerabu sotong..tkpernah wat sekali pun..

fabulous.farah said...

ouh..boleh jugak try cara kak eynda ni..rindu la dapo..huhu

yangyuyu said...

menyelerakan...

sy since pegnen ni, tak ke dapur lgsg...benci bau busuk..hehe..manja ngada

noradzlina.kamdani said...

he he he healthy..akk ni mcm tau jek org nk komen psl sayur tu nmpk cam oily...cekap amat akk menepis diberi jwpn dolu sblm timbulnye soalan

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

leh terima kot cara sis tue...
hehehehe...

Shariz said...

kerabu sotong tu memang nampak sedap ! :)

m@ said...

aiyoooo...gambar lauk akk ni sngtlah cantek bikin ma terliurrr uwaaa.....
sotong tu fav'..

Amelia Khalik said...

Rajin nyer eynda..mcm2 resepi ada. Boleh masak lagi malam2 yek..kalo i makan lauk tengahari jerrr..kekeke..:)

Lady of Leisure said...

sedapnya tengok kerabu sotong tuh...
sayur pun.. hehe...

soffya said...

jatuh air liur..isk3


sis,award utk sis...comel!

NeenaAnuar said...

uuuuu... yummmmyyyzzz!!!

neena after operation baru start guna olive oil kak... and memang healthy! itu pun selepas disuggest oleh my doctor.. huhuhu...

akak punyer cara makan okk.. memang itupun cara makan yg sebenar.. pagi heavy... tengahari medium & malam light! :D

Faizah_Haris said...

sedappnyerr... perghhh.. melelehhh ayaqq liuqqq neh... ahahaha

ira_kecik said...

kak eynda, makanan tu simple but nice & healthy....... camner wat kerabu sotong tu? ira tak pernah makaan & buat kerabu sotong....cam menarik...

KV said...

kalo makan nasik malam kv mkn beras herba ponni.;)

Azmiezas said...

Simple n sedap..

ratna said...

sotong & sayur tu mengancam betul.. nampak fresh

HOn3YB33 said...

wah....bleh jadikk cheff eynda's ni..selera tgk akak masak...nanti leh ajarkan weiyda yerp...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails