Wednesday, March 24, 2010

Let Kids Be Kids...

Entry ni panjang skit...kalau tak rajin jangan baca :-p

~googled~

7.30am - 1pm : belajar kat sekolah
2.30pm - 4.30pm : kelas agama
5pm-7pm : Kumon (twice perweek)
8pm -9pm : homework/latihan buku aktiviti

Tu tak kira lagi kalau ambik kelas piano...kelas taekwando...kelas ballet...kelas melukis....kelas bla bla bla...sangat padat kehidupan anak-anak zaman sekarang kan....

Tadi tengok Malaysia Hari Ini... kata perunding kanak2 tadi...budak2 sekarang terlalu banyak aktiviti sampai takde masa nak keluar bermain....betul ke anak-anak kita takde masa bermain?? Betul ke kita sebagai mak bapak cuba merampas hak anak-anak utk bermain??

Dulu masa adam darjah 1, kat atas tu la aktiviti2 adam setiap hari...eynda pun masa tu terlalu obses dgn pencapaian adam kat sekolah...kalau boleh nak adam tu dapat A dlm semua hal....kekadang eynda tak bagi dia keluar main2 sebab nak kejar homework...homework sekolah pagi..sekolah petang...kumon lagi yg banyak kertas latihan bertubi-tubi ulang soklan yg sama....sampaikan adam last2 jadi murung...kepenatan...bangun pagi macam tido tak cukup...asyik menguap je...tak nampak ceria...prestasi kat sekolah makin menurun....

Pikir2 balik, mungkin adam stress....macam orang dewasa gak kan....seharian asyik keje je tanpa rehat mesti stress...bila stress datang macam2 penyakit....bila stress nanti cepat tua hehe...

Eynda stopkan kelas kumon dia...so petang2 lepas kelas agama, dlm 5pm adalah masa utk dia keluar bermain dgn kawan-kawan....lepak kat rumah main computer games pun bagus jugak utk rangsangan otak..tapi eynda hadkan sejam weekdays....3 jam weekend....petang adalah utk masa bermain kat luar...keluarkan peluh...badan pun fit...sebab bermain adalah salah satu cara budak2 menghilangkan stress.....

Dah jarang nampak budak2 sekarang main zeropoint kan...main aci ligan (kejar2)...main lompat galah...panjat2 pokok.....yg banyak gunakan fizikal...bila besar nanti apa kenangan manis anak2 kita masa zaman kecik2?? Kelas itu....kelas ini...nampaknyer anak2 kita dilatih utk dewasa sebelum tiba waktunyer...mungkin ada yg cakap...zaman sekarang dah tak macam dulu....lembab sikit ketinggalan la kebelakang....yg study hard akan berjaya....

Kalau boleh biarlah anak2 membesar secara seimbang....time belajar...belajar.....time bermain...biarkan diaorg bermain....perunding kanak2 tadi pun cakap....walaupun dekat2 nak periksa, jangan kurung anak2 dlm rumah utk study 24 jam...atleast sejam dua kena jugak biarkan diaorg bermain....

Lagi satu, bermain bagus utk rangsangan bersosial...kalau adam tak keluar bermain satu hari pun eynda mesti tanya...kenapa tak keluar main?? Gaduh dgn kawan ke? Takde sape nak main dgn adam ke?? susah hati kalau anak tak reti bersosial ni...sebab akan effect masa depan dia....pandai dlm pelajaran saje tak guna kalau tak reti bersosial dgn rakan sekerja atau clients di masa akan datang...betul tak?? So perlu ada skill bersosial dari kecil...biarkan anak2 berkawan....

Eynda pun kena belajar banyak lagi hal2 anak2 ni....nak didik anak tak semestinyer ikut cara kita aje....kita kena lihat diri kita sebagai anak2 jugak so kita akan lebih memahami jiwa anak2....semoga satu hari nanti anak2 takkan ungkit bagaimana cara kita membesarkan mereka....zaman kanak2 sepatutnyer indah....bukan sentiasa hidup dlm stress...




** Bila kita sedar IQ anak2 tak sama antara satu sama lain, kita akan lebih menerima kenyataan...macam adam ni perlukan tumpuan lebih dlm pelajaran...study hard cemana pun masih banyak kelemahan...so eynda lebih suka mengikut arus...dlm masa yg sama eynda tak halang dia enjoy zaman kanak2....bak kata cikgu tuisyen adam....ramai budak2 macam adam ni...slow learner....ingat nak main jek.....tapi bila semakin dewasa akan semakin pandai dlm pelajaran....mereka memahami apa yg diajar...bukan menghafal apa yg diajar...study smart....yesss...macam ayah adam dulu2 jugak la ni hehe...takpe adam....atleast besar nanti adam boleh citer kat anak cucu...adam pernah main nyorok2....adam pernah main kejar2....adam pernah main hujan...adam pernah terjun pool (ganti sungai arr)...cuma adam tak pernah panjat pokok lagi je haha...banyak lagi games yg adam kena explore utk kenangan dewasa kelak :-)





35 comments:

LiAnA said...

apa yg eynda citer ni ada benarnya... zaman sekrg bkan mcm kita dulu2.. mak pak lebih pentingkan anak mesti belajar.. takmo main2..

tapi akibatnya boleh buatkan budak2 jd takut nak jadi kanak2.. sepatutnya jadi kanak2 adalah zaman paling seronok.. mereka bukan robot yg boleh kita arah itu dn ini..sesekali lepaskan utk mereka buat aktiviti sendiri dan nanti mereka akan lebih enjoy utk belajar..

zealvia said...

setuju...zea pon tak de setting pepe lagi utk Ryn..tgk keadaan semasa..skang ni suruh dia main2 je..main pun belajar gak..ekekeket next year nak masukkan kelas agama saje nak introduce muslim environment sket2.

Azmiezas said...

Sokong ngan Eynda..

Mentaliti anak2 sekarang tak sama ngan kita dulu,..kita ibubapa zaman sekarang kena ikut peredaran masa dlm hal2 mendidik anak2 ni..kalau tidak anak ngan mak nanti tak ngam..sapa yg susah??..esok2 kita jugak kan??..

Semoga anak2 kita jugak faham yg kita sbg ibubapa, hanya buat yg terbaik tuk anak2...

Lady of Leisure said...

pikir2 balik, so true... tak sama macam zaman kita kecik2 dulu... dulu kul 2 balik rumah... kendian pi mengaji... kul 5 boleh main nenek2 si bongkok 3 dah hehe...
kelas tambahan time tahun peperiksaan jer... lain pada tu relax.. tapi entah la, mungkin serasi kot kanak2 sekarang dengan jadual yg padat ni, cuma kesian kalau ada yg ngantuk dalam kelas, kalau tak cukup tido n badan letih macam mana nak serap pembelajaran kan.. kesian jugak kat dorang huhu..

mariam said...

anak saya pun cam Adam suka main susah nak focus tapi makcik happy sokmo tu yg paling penting.

you are a great mum sebab you faham sangat anak you. betul cakap eynda let kids be kids

sisdee said...

tul tu eynda...

agree sgt2..ramai parent nak anak pandai jek..tp cian kat dorg stress..

sape tak nak anak pndai tp klu dia lagi jadi mereng lagi susah ibubapa...biar le kita pantau dia slowly...biar dia hidup dengan alam dia dulu...slowly kita didik dia..

kita dulu xcited suruh asben anto g kumon darjah satu tp asben kata..nk kejor apa..biar dorg lalui zaman dorg ni..jgn pksa anak pandai..diorg mmg pandai tp dalam cara dorg sndiri huhuhu..

now nie..schedule je le time dia..mana nak main mana nak tgk tv/dvd..mana nak do homework etc..

kita kena percaya..SEMUA ANAK2 DILAHIRKAN MMG PANDAI!!!

Alya said...

Bagus kak,lya yang ngaja ni pun,tak la bg street blaja je kt anak2 murid,ada gak time main,tp main yang berkaitan dgn pelajaran,kdg2 lya tgk dorg dtg ptg pun dah ngantuk kak,ada yg tido kt kelas,alasan malam ada kelas tuisyen...

sapa tak nak anak pandai,lya pun nak gak,tp kita kena faham jiwa budak2,kita dulu pun kalu dipaksa akan memberontak....

yanti isa said...

totally agree with U..

uncle said...

uncle baca entry eynda ni, memang bagus untuk rujukan uncle bila nak membesarkan Qistina, memang betul kehidupan sekarang ni lebih meletakkan kejayaan di bahu anak2. sehinggakan tidak tertanggung depa..cuba kita jadi jadi kanak2, pagi sekolah balik petang ngaji, pastu ada aktiviti koko, belum masuk lagi bab tuisyen dan kelas yang dibayar, petang mesti letih..lepek kat umah , malam buat keje sekolah..perghhh memang tak terlayan kita apatah lagi kanak2 yang menghadapinya.

ratna said...

betul tu kak.. saya ada sorang adik sepupu ni tau..mak saya bela dari kecik. skrg dia form5 skolah asrama.. dulu masa dia sekolah rendah..letih tgk dia. pagi sekolah kebangsaan, petang pulak pegi sekolah agama rakyat. balik sekolah mandi-mandi.. makan malam terus buat keje sekolah pulak. tp alhamdulillah..dia belajar okay..dia score abis punya. nasib baik dia tak jadi nerd.

Ayu said...

agreed ngan kak eynda..takut tgk parents yg beria2 antar anak kelas mcm2..kdg2 ada yg x bg anak tgk kartun la..bg Ayu tu adlh naluri kanak2 mrk dan x sepatutnya kita rampas..
biarkan kanak2 menjadi kanak2..mmg ayu setuju, dl ada gak pikir nk buat entry ni tp takut ada yg terasa..;-)

keyman said...

bermain itu juga proses belajar!!a part of learning

ComeyBelako said...

btw, bila ingat2 balik...dulu pun cb sama jugak..balik sekolah (jalan kaki lagi with adik for 20 mins - orang susah). then later jalan kaki pulak for another 20mins pi masjid ada kelas kafa kat situ. balik pulak jalan kaki lagi. then malam pi ngaji quran. tapi hepi sokmo. dan lagi lari masuk bendang cari ikan pelaga, main aci ligan, police and thief, jengkek etc. what a wonderful childhood life masa dulu kan. budak2 la ni nampak cam stress ja ... tapi kalu ikut schedule depa la ni sama ja macam kita dulu kan. tatau kat na silapnya.

adha said...

budak skrg ni memang penat..tgok jadual dorg pun da penat. apatah lg kalau kita yg hadap.. ish3..

tp dorg skrg mcm tak hepi mcm zaman kita kecik2 dulu ar.. sebelum masuk kelas, kita main.. skrg ni main2 dorg tp agak kasar..mungkin kerana persekitaran ... hmmm zaman da berubah...

tp anak2 msti jd anak2.. jgn jd dewasa sebelum masanya...

Queen said...

setuju dgn kak eynda....kadanga2 sekolah terlampau bagi banyak sangat kerja sekolah sampaikan memang tak terbuat depa nieyh...boleh siapkan smeua..jika...tak keluar main waktu petang..jadi bila masanya mereka nak tgk tv, nak tgk kartun, nak main..dan nak seimbangkan pula dgn kerja sekolah yang banyak..itu belum campur yang kerja tuisyen..memang kesian...

Just Call Me Bitt said...

betul tu kak! macam mana nk jawap plak nanti bila cucu derang tanya mcm mana main nyorok2 kalo papa sendiri tak pernah mainkan ;)

fabulous.farah said...

betul2..kecik2 bialah dulu kan..bila lepas upsr soh blajar betul2

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kenangan zaman kanak² adalah kenangan paling indah...

lady D said...

betul tue...budak2 x perlu dipaksa2 sgt....

zarin said...

betul tu...let them be themselves..asal parents tahu monitor their studies cukup lah...zaman kanak2 ni amat indah kan :-)

KASIH said...

ohhh zaman kanak-kanak banyak kenangan..pokok asam..pokok jambu..tempat lepak sambil petik terus makan atas pokok.. sekarang anak-anak tak dapat semua tu..

dianaibrahimali said...

betul....
mula2 arissa msk skul mmg diana agak push dia...nak kena jd the best jer...
tp skrg dah slow down...ikut kerajinan dia lah.... tp dia mmg suka dgn books nih...

pastu ptg2 mmg bw dia g umah cousin bg main samp puas hati....mlm study sikit2 jer ikut kerajinan dia...

weken pulak seblh2nya elak g mall sokmo...bw g taman2...
mmg rugi kalau nant dorang xde kenangan manis....

NeenaAnuar said...

Agreed 100% with kak eynda!

kite kene balance up dlm apa pun yg nak kite lakukan.. main main jugakk.. blajar.. blajar jugak kann... ;)

Nana said...

ermmm...nana bace entry rasa beruntung pulak kite dibesarkan zaman dulu2 kan. boleh main macam2 kat luar umah ngan kawan, zaman skang anak2 nak kluar rumah pon nana risau. sbb risau hilang la kan jenayah mcm2, so kenala berteman.

pasal akademik pulak nana pon nak amik teladan dari kawan2 semua. tak perlu nak stress sgt semata2 untuk jadi the best kan. thanks akak sbb share citer ni :D nana kan tade anak yg sekolah lagik...

Mrs. Zuki said...

Ala..Adam stop Kumon ke?
Saya dulu kje kat HQ Kumon sebelum jd cikgu nih.
Zaman dulu budak-budak ligat..main sana sini..tapi besar-besar berjaya jugak kan?
Mmg kesian nasib budak sekarang ni..kesian anak-anak kite.

azi said...

agreed dengan eynda. Zaman kanak2 adalah zaman yg paling menyeronokkan. Sbg parent masa ni kita nak bantu diaorg utk coop dgn future mrk. Tak salah kita monitor pembelajaran mereka tp kena hati2 susun jadual - Anak2 saya pagi sekolah, 3-5 sekolah agama, 8-10 tuition/mengaji/kerja sek. Tiap2 petang 5-7 adalah masa mereka bermain di luar rumah. week end family actvt. Tidor mereka mesti kena cukup. InsyaAllah anak2 tak stress dan more disiplin.
Sorry komen panjang sikit, just sharing.....

shi3la said...

betul betul betul...skang memang jaranggggggg jumper budak-budak main aci ligan,galah panjang,main getah,tuju kasut segala..derang seakan dikurung..zaman kanak-kanak derang adlah dgn buku dan kelas..kesian kan...hermmmm motivasi utk dir-diri sendiri juger..thanks for sharing..

salam kenal dari sayer..kiter xchange link yap..and i follow u

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

betul tu dik, kerana tulah akak jarang amalkan sikap paksa anak-anak

yangyuyu said...

betul la akak kata..

seingat sy dulu, mana penah stress masa skolah..main aje...hehe..dah masuk sek men br serius skit

~ f i d ~ said...

Totally agree. Memang kesian budak2zaman sekarang. Mak bapak rasa pressure nak anak2 cemerlang, so bg la masuk macam2 tuisyen etc.Kalau tak, ketinggalan pulak

Kadang2 terkejut bila dgr budak2 umur 3-4 tahun dah ada homework berambak2, kat NZ ni, education system dia byk guna learning through play. Budak2 di biar explore sendiri, with the teacher there providing the guidance.

Memang x digalakkan ada homework, kerja sekolah, kat sekolah saja, balik rumah utk activity lain, spend time with family, main2, community activities, just being kids!Explore and experience the world

In fact, kalau mak bapak nak bwk anak2 pi holiday, makan angin seminggu dua, ponteng sekolah pun x pa,the holiday itself will provide some learning experience, mula2 dulu, mmg heran, tapi pikir2 balik, betul jugak..

Seboleh2nya, cikgu2 akan identify each kid's strength and develop it from there, x kisah la arts ke,numeracy, reading etc. X semua kita punya kebolehan in academics only.

Kita hanya tumpukan academics, tapi skills macam public speaking, leadership etc, hancuss.kiranya, x seimbang laa

For sure my kids nanti bila masuk sekolah kat msia, sure culture shock punya la...kesian..

anak ain said...

anak akak sume comel2, muka cam pan asian

Chik Na said...

betul apa yang eynda tulis. Faiz lagi lah penat sebab dia sekolah petang.. masa nak bermain kat rumah macam takde, cuma main basikal bila dia balik sekolah dari sekolah agama walaupun masa tu dah matahari terik kat atas kepala, tu pun sorang sorang je sebab kebanyakkan anak neighbour kat perumahan kami dok nursery.. That why weekend chik na allow dia main games.

ps: pemerhatian chik na , anak lelaki ni memang masa sek rendah suka main je.. insyaallah bila naik sekolah menengah dia akan much better dari segi pembelajaran

m@ said...

ma setuju 100%...
kita mmg yg nk terbaik tuk anak..
tp ank2 zmn sekarang mane boleh dipaksa2..
n ma setuju dgn ape yg kwn2 tulis kat atas...:)

best n3 ni.

Anonymous said...

eynda..
zaman kanak2 kita dulu penuh keriangan kan..
zaman skrg ni lain betul..
mcm kat tmn sha ni..nk lepaskan anak2 main dpn rumah pun x berani laa..
mcm2 kes ada..
pulak tu dpn rumah sha ni,jln besar..kete byk lalu lalang..
nk main kat padang,budak2 besar dh konker dulu..
kat playground pulak,ada juga budak besar main sepak takraw..tmpt bdk2 pun diorg amek..
kesian tgk anak2 nk main xde tmpt..huhuhuuu


~ashsha @ sha~

Anonymous said...

betul tu, eynda.

sistem kat malaysia mmg tekankan cemerlang dlm exam je. tu punca masalah. mak bapak pun ikut sistem tu dan stresskan anak2.

kwn saya yg keje di satu pre-school ambik sistem dari US kata, sekolah dia tekankan fun dan main. bukan terlalu stress on pandai baca cepat2, homework etc.
yg bagus budak2 tu pun ada kena wat presentation, so ada communication skill, build confidence etc.
Katanya budak2 malaysia, cemerlang time skolah dan U tapi zaman keje ramai yg menurun sbb kurang skill

kdg2 tgkkan cara kita pressure anak2, terpikir balik kita dulu takde pun mak bapak pressure mcm tu. nak anak berjaya cemerlang tapi kita sendiri dulu kurang cemerlang jgk sbb seronok main dan takde pressure dari makpak. nak suruh anak rajin tapi kita pun tak rajin.

so not fair to anak2 kita pulak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails