Saturday, March 27, 2010

Bukan Hari-hari Rajin Masak......

Salam all...

Bukan hari-hari eynda rajin masak...ada hari eynda singgah restoran ternampak lauk yg eynda rasa nak makan, eynda tapau je... :-)

Semalam eynda cuma masak sayur...tapi nak citer pasal masakan hari khamis dulu....



Ayam Cili Padi.

1) ayam perap kunyit & garam ~ goreng separuh masak
2) Kisar kering bawang besar + cili padi + cili hijau + cili merah (banyaknyer cili!) + serai + halia + daun limau purut.
3) Tumis bahan kisar dgn minyak skit...masukkan ayam...tambah air...masukkan asam keping sekeping....letak garam + gula....biar sampai ayam masak betul2 & kuah kering macam dlm gambar ...siap...



Sayur tumis biasa = cendawan & brokoli.



Hari jumaat lak singgah cafe kat rumah ni...sebab adam suka ayam goreng yg jual kat cafe tu...eynda masak nasi je kat rumah....tetiba nampak sambal tumis sotong...sotong apa ni ek...sotong yg besar tu...teringin pulak...so eynda tapau....eynda belum pandai masak guna sotong ni....sotong biasa yg kecik2 tu boleh la ...



Sambal tumis sotong besar....adam makan malam guna kuah je...sotong dia taknak...dia kata sedap...dia ingat mama dia yg masak....dah tahu beli, hari2 nak suruh beli errkkk...pokai lorrr...



Sayur kacang panjang tumis kicap...feveret hubby...




Weekend takde la gambar masakan sebab jarang masak...gantung kuali...kalau ada gambar pun makan2 kat luar atau tapau je....

Eynda masak takde sukat2 bahan...sebab tu eynda jarang letak resepi...kalau letak pun eynda tulis bahan je...sukatan takde...pakai campak2 je la hehe...


Sekian laporan pemakanan dari eynda....tunggu minggu depan pulak...nak buat list lauk pauk utk seminggu...seronok bila kita plan awal2 lauk pauk seminggu ni...takyah pening2 kepala nak masak apa hari2 :-D





20 comments:

NeenaAnuar said...

OMG!!! Ayam cili padi tu sgt2 menggiurkan ok!! neena memang penggemar CILI!! harus cuba masakan nie nanti..

sama lah kak.. nenea pun jenis main campak2 jerkk kalau masak.. tak reti nak bagi sukatan... sbb arwah mak neena pun kalau masak main campak2 jerkk.. so secara tak langsung dah turun ke neena lak... hihihi...

eynda said...

neena...akak pun turun mama akak gak..tak reti bagi sukatan...dia citer je pas tu pandai2 la kita masak adjust bagi kena ...

Ayam cili padi tu pedassss ..siap pesan kat hubby ambik kuah skit2 dulu...takut dia menjerit terkejut :-D

Queen said...

nik pun main campak2 je kak eynda..tapi hubby suka makan yang nik masak..jadi jarang sangat dapat gantung kuali tak bergerak..hihihii

|| NaFiRaa || said...

terliur sayur tumis..sedapnye!!

Ena said...

memg nampak sangat sedappp.. heheheh.. ena pulak.. weekend lah baru nampak kualiti tu masik sinki.. ari2 biasa jarang masak lorr.. hehehhe..

vee said...

Ayam tu nmpk sdp! nnti blh try ar..Eynda sama cam Vee, msk xde sukat2..main campak2 je...hehe..janji sedap kan..

yangyuyu said...

alamak...kak..kang sy terjah umah akak..boleh

zarin said...

i pun slalu campak2 je sbb mak pun macam tu..actually yg campak2 tu yg best tu :-)

TopsyTurvy Mum said...

Tak tahan betul tgk ayam cili padi tu...syokk je kalau weekends gantung periuk kuali :)

Zawiyah said...

nampak best je ayam cili padi tu. nti blh la try resepi ni. sy masak pun suka campak2 je kalau kat dapur sendiri, rasa selalunya ngam2. tapi bila bertukar dapur esp balik umah PIL sure nak kena rasa masin dan manisnya.

Lady of Leisure said...

masak campak2 yg sedap sebenarnya kan.. terliur tengok ayam masak cili padi tu.......

LiAnA said...

ayam cili padi tu sedapnya..
samalah eynda kalau lauk biasa masak tu mmg main campak2 jer.. kalau guna sukat2 mmg lambat jdnya kecuali 1st time nak cuba resepi baru tgk sukatan pastu adjust sesikit..

Mia-Ina said...

wah ayam msk cili tu x pedas ke kak? klu mia (bkn budak la)...mia suke pedas2x. but kak ni mmg rajin msk aaa

Tihara said...

semuanya sdap2 belaka..sotong besar tu org rendam dengan kapur kan nak bagi dia kembang..

ana said...

marbeles masakan eynda...!!

S.C.H.A said...

ui mak sodap ea sambal ...
lamo dah tak ghaso omak den masak sambal goreng ( kek kampung den golar ea sambal goreng .. maakan minang ..arwah atok tiap2 ari masak ini yo .. dr mudo sampai la nafaz terakhir ea) uiii sodap ea ... makan lak ngan kacang panjang goreng .. uuuuyai!!

shakirah samsudin said...

kak, naseb baik dah suda makan tau, kalau tak, mane nak carik ayam masak cili padi tu..sedap nampak nyee.. :D

fabulous.farah said...

hehehe..tapau pon tapau la akak..asalkan family boleh makan..
haha

ayam cili padi tu ala-ala yang selalumak farah masak..tapi nama lain..lupe lah

KV said...

kv kalo masak pun takde spesifik resepi. Belasah jer. Hehe

bspotgurl said...

Eynda, I pun nak cuba resepi ayam goreng cili padi u tu la. nampak sedappp

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails