Friday, March 26, 2010

Rindu Mama.....


Kebelakangan ni eynda rindukan mama eynda kat kampung....rasa sayu semacam jek....rupanyer dah hampir 4-5 bulan tak balik kampung..hhmmm...

Hanya telefon je penghubung bicara...dah 2 kali mama call...tanya balik kampung ke tidak...tak balik mama....banyak benda yg perlu settle tambah2 lagi hal rumah...sentiasa dikejar kontraktor...itu tak cukup...ini tak cukup...tak suka delay2 benda...sebab plan nak pindah rumah baru sebelum bulan 6 ni...

Mama telefon dulu...masa kami nak mula renovation rumah....rumah kami kat kampung pun mama buat renovation jugak....perbesarkan rumah...tanah dibelakang dijadikan ruang dapur...so ruang dapur sekarang terbuka selari dgn ruang tamu...ruang tamu bertambah luas...porch kete diperbesar supaya senang kete menantu nak parking hehe...pagar dawai diganti dgn tiang batu....tak sabar nak tengok perubahan rumah mama....MIL ada jenguk mama hari tu...hampir dia tak jumpa mana satu rumah mama hehe...

Mama sekarang kurang sihat...sebab tu la hati eynda meronta-ronta...bila masanyer eynda boleh jenguk mama kat kampung....mama sakit lutut...mula2 sebelah...sekarang dua2 belah lutut sakit...lutut lembik katanyer....hari tu dengar citer teruk sangat sampai takleh berdiri...hanya mengesot....mujur la kakak2 mama pun tinggal selang beberapa buah rumah je dgn rumah mama...kakak mama yg sulong hari2 datang teman mama...masakkan utk mama...mama kata sekarang dah boleh jalan sikit2 tapi lutut masih sakit...berubat sana sini...makan pil kalsium alhamdulillah dah ok skit...tak boleh buat keje berat sangat...sebab tu dia asyik tanya eynda nak balik ke...sebab nak kena kemas2 rumah yg bersepah lepas renovation....dia pun lega sebab eynda tak balik...tak payah dia teruk2 kemas cepat2 kan...tapi tahu hati dia mesti rindukan Adam & Hannah jugak...

Baru2 ni MIL datang rumah....masa nak balik kampung eynda pesan kat MIL " mak...nanti nak jenguk mama eynda, tolong singgah kat farmasi ye...belikan mama tongkat macam yg mak guna tu...terima kasih..." Sebab tu la MIL pegi jenguk mama hari tu...berikan tongkat yg eynda pesan...mama telefon...dia gembira dapat tongkat tu...atleast dia kurang rasa sakit....


Owwhh...eynda takleh sambung citer...air mata dah berjurai ni....sorry...harap sebulan dua lagi eynda boleh balik kampung berjumpa mama...rindu sangat.... :-(






64 comments:

vee said...

Sabar ye Eynda...byk2 doa..semoga mama Eynda cepat sembuh...amin..

mommy otai said...

eynda..jgn la sedey2 cmtu..
kite pon mcm terasa jgk..mak farah pon skit lutut sbb berat bdan..

baru smlm die silap call no farah..n terckp majuk kat farah dh lme farah tk call..ada ank 2 dh lupa mak kat kg..perasan bz..

eynda..nnt dh free2 n setel rmh eynda boley la balik kg..lawat org tua..tp org tua nk anak2 die balik jenguk je kan..tknak ape2..cmtu la sbnrnyer..

eh sori byk pulak ckpnyer..yg pntg jgn sedey2 tauu..cheer up..km slm kat mama eynda..:*

Alida Ali said...

Saya pun rindukan arwah mak...eynda beruntung mak masih ada rindu boleh jumpa...saya jeles dgn org yg masih ada mak ayah ni...31hb 3 genap 6 thn arwah mak saya pergi...rindu sangat2...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

saya pun rindukan mak..disebabkan kekangan masa...tambahan pula kelantan - JB agak jauh perjalananya...hanya tunggu cuti panjang dan raya jer balik kg...ajak mak tinggal ngan kita tak nak...

nampak jer macam kita ni sibuk..tapi sebenarnya hati ni meronta2 teringat kat mak kat kg...tak leh teruskan...nak nangis dah...

Mrs. Zuki said...

Sedih jugak ni Eynda...
Bertuah la Eynda..ada MIL yang bleh tolong jengukkan mak Eynda...

Patutnye kene bg mak Eynda satu laptop supaya dia dapat baca blog anak dia hari2.

Queen said...

oohhh...sabar lah kak eynda...mesti boleh...

nik doakan hidup kak eynda lapang...segala urusan dipermudahkan...dan dibuka jalan utk kak eynda pulang ke pangkuan ibu kak eynda....

sabar ya!

Queen said...

oohhh...sabar lah kak eynda...mesti boleh...

nik doakan hidup kak eynda lapang...segala urusan dipermudahkan...dan dibuka jalan utk kak eynda pulang ke pangkuan ibu kak eynda....

sabar ya!

Alya said...

Sedih kan,lya pun baru je pas siapkan urut kan mak,sb ptg td masa lya g sekolah,mak cakap perut dia sakit sangat,apa lagi akak yang duk jauh lg2 la risau n rindu dengan mak akak kan....sabar ye kak,byk2 doa k...

Ena said...

ena pun rase terharu baca n3 kak eynda kali nie.. ena paham juge apa yg akak rase sbb ena pun duk berjauhan dengan mak & ayah di kg. Baru2 nie mak x sihat.. meg sangat susah hati.. nak balik jenguk selalu pun susah juge kan!.. x pe la.. kene sentiasa doakan kesejahteraan mereka...

Moge mak akak cepat sembuh.. klu akak rase x tahan menanggung rindu pada mak .. pulanglah walaupun sekejap.. ^_^

Nana said...

sabar kak eynda. hope akak boleh balik kg dalam masa terdekat ni. doakan yang terbaik buat mama kak eynda :)

Shida said...

sob..sob..shida pun sedih baca luahan hati kak eynda..tetiba rindu plak kat ibu shida..
hope mama kak cepat sembuh..insyaallah ada lah nanti masa kak balik tgk dia kan..jgn sedih2..:)

ibuayu said...

sabar ye .Tentu mama eynda bangga ada anak macam eynda..

Lady of Leisure said...

uhuhuhu... lady faham... lady bila rindu kat parents rasa sedih sangat.. agak jauh sebenarnya kan... kampung kita kat utara nun... lady balik perlis mau 5 jam jugak... so nak hilangkan rindu lady call dia selalu... but still, tak sama dengan jumpa depan mata kan... boleh peluk cium...
huhu... semoga sakit lutut mak akak cepat sembuh...

Mimy Hamid said...

faham perasaan kak eynda...ibu ngan anak talian sangat rapat kak...takpe nanti kak eynda pi jenguk key...sudah jgn nangis yer

NeenaAnuar said...

sobbb.... sobbb... :((

kalau akak dpt peluang balik.. balik lah yer... selagi kite ade ruang & peluang itu jgn dilepaskan...

sedihhh lah.. tak leh nak type lagi dah... huuuuwwwwwaaaaaaa.... :(

enyheartsdiamond said...

rindu mama jugak :(

Azmiezas said...

Bila baca n3 eynda, kita pun terasa rindu jugak kat mak kita, terus ambik tel..n cal dia jap..baru lega sikit..

sabar ya, Eynda..kita faham..apa yg eynda rasa..

nanti kalau ada masa balik la sekejap,..hilangkan rindu..

|| NaFiRaa || said...

huhuhu.. tetiba ai pon teringat kat famili kat kampung.. :(

LiAnA said...

kalau mak eynda sihat sikit boleh jugak dia ikut MIL datang sekali haritu kan..

takpe settlekan cepat2 pasal rumah tu nanti boleh curi2 balik..

jangan sedih2 ok.. Mama eynda kerinduan tu..

ira82 said...

akak...kalau ada masa nanti baliklah yea...takpun naik flight je cepat sikit sampai..:(

sedih ira baca entry nie...
ira mak dekat pn x jenguk 2 hari dah x tentu hala...sabar la kak...
cari jugak masa tuk luangkan bersama die...sebab adik bradik akak x ramai 2 yang mak akak pun sepi kan...

Banyakkan berdoa moga ada ruang tuk akak balik jenguk die...

keyman said...

sekadar beri pandangan dan share pengalaman org tua2..

ermm..kak eynda..my bos selalu pesan..dia kata.."mi..ko balik la kampung tengok org tua. awak masih ada mak bapak lagi kan..time ni la nak jumpa diorang..macam saya ni ..org tua dah tak de..sementara awak masih ada ni ..awak balik la..klu dah tak de nanti..awak mesti menyesal tak jenguk selalu..mak bapak kite ada tu je la..kang klu dah tak de..mana boleh ganti2....


so itu la kata2 bos saya..sejak dari mula keje..every month saya mesti balik kampung at least sekali..dia sure luluskan..

sebab saya takut if saya buat buat cam ni..then my children also do the same..akak paham what i mean kan..


sorry if my words is like this..
peace kak..:)

Mr PenyuBiru said...

saya baca entri ni pun saya jadi rindu kat mak saya juga walaupun baru jer balik kg baru² ni

fabulous.farah said...

huhuhu..rindu pulak kat kampung baca entry ni

eynda said...

vee...terima kasih..

eynda said...

Farah...nanti ada masa eynda balik kampung..insyaallah...

eynda said...

Alida..al-fatihah buat arwah...

eynda said...

Ibu Damia...macam tu la keadaan eynda sekarang....memang teringat nak balik kampung tapi keadaan masa tak mengizinkan buat masa ni...bukannyer dekat...

eynda said...

Ili...MIL sekampung senang skit....good idea tu :-)

eynda said...

Nik...thanks..

eynda said...

Lya beruntung mak depan mata... :-)

eynda said...

Ena...kalau dekat memang seminggu sekali akak jenguk....

eynda said...

Nana...thanks...

eynda said...

shida...terima kasih...

eynda said...

Lady...hhmm..lady paham kan...lokasi jauh...lagipun macam akak ni berkeluarga...anak sekolah...dgn hal rumah...ada lagi la macam2 hal..so ada masa takleh nak jenguk kampung selalu...takpe akak rasa masa terdekat ni mungkin boleh balik utara kejap...suruh hubby ambik cuti :-)

eynda said...

Mimy...tu la kan...jauh cemana pun mak tetap di hati kita...thanks..tak nangis dah kot :-)

eynda said...

neena...dok baca kisah arwah mak neena....lagi la akak sedih :-(

eynda said...

eny...kita sama :-(

eynda said...

Azmiezas...eynda takleh call mama eynda waktu2 macam ni...sebab nanti berterabur air mata tak sempat nak bagi salam kat dia...pelik pulak anak2 tengok nanti...masa tulis malam tadi nasib baik hubby tak balik lagi...biar eynda cool kejap baru eynda call....eynda ni cengeng jugak :-p

eynda said...

Nafira...atleast kita ingat kan...ada orang tak ingat langsung kat kampung halaman...jangan la kita jadi cam tu...

eynda said...

Liana...patutnyer mama eynda datang cuti sekolah lepas...tapi sebab tak sihat dia tak jadi datang...MIL pulak datang sini cemana eynda nak balik kampung kan...lagipun tengah reno rumah tu kontraktor perlukan barang tak kira masa...hubby memang ambik cuti tapi tak pegi mana la sebab hal rumah...standby aje...yg pegi melaka tu pun sebab itu hal mertua..takleh kata apa hehe...

Mama mesti teringat kat eynda ni...sebab tu eynda sayu sangat :-(

eynda said...

ira...thanks..susah akak nak cakap...bila kita ada keluarga sendiri...banyak benda kita kena pikir..kalau akak single anytime boleh balik kampung...

eynda said...

hakimin..it's ok...akak memang tahu perkara tu...actually kami memang selalu balik kampung...ada cuti, balik....ambik cuti, balik...bercuti kat penang pun singgah kampung...kekadang tu dlm sebulan 2 kali balik kampung....cuma tahun ni bermula dgn kesibukan hal rumah...weekend aje yg kami boleh settle semua...cuti sekolah pun ada banyak hal berlaku...hal rumah...mertua datang...hubby takleh cuti panjang...so terpaksa ambik masa nak jenguk kampung tu...atleast boleh jugak la sembang2 kat phone..cuma rindu nak tengok mama depan mata...insyaallah bulan depan boleh balik kot...

eynda said...

Mr Penyubiru...bestnyer balik kampung :-)

eynda said...

farah...rindu kan... :-)

eynda said...

ibuayu...thanks :-)

m said...

sebak saya baca post ni. Insya Allah jumpa la mama soon.

honeylanz said...

sedih..teringat jugak dgn mak di kg

eynda said...

M..thanks dear...bangun pagi ni eynda rasa sakit kat dada...mungkin tanggung sebak yg tak habis keluar kan...ni tengah happykan diri...insyaallah nak ajak jugak2 hubby balik kampung....weekend ni settle kot pasal rumah baru yg penting2 tu...

eynda said...

Has...sedihkan bila ingat kat mak kita...kalau dekat kan best...

TopsyTurvy Mum said...

me lagi jauh eynda..dah le anak pompuan dia sorang jer...seminggu mesti 2-3 kali call tapi mmg tak sama la kan..lagi best kalau dok dekat2..take care eynda..have a nice weekends!

btw, ada tag utk eynda, kalau lom buat la..rasa tak nampak eynda buat lagi :)

eynda said...

Rox..lagi jauh kan..kalau eynda jauh macam tu lagi la ku meroyan teruk...itu sebahagian pengorbanan gak..

nanti eynda gi jenguk blog rox...

Noryanti Binti Hj Rosli said...

tersentuh plak ati saya bila k.eynda kata air mata dh berjurai2 tu..ingtkan entry luahan perasaaan...ni siap ade drama air mata jgk ye...sabar eh kak...

sy tgk pic akak n mama akak tu sama jgk kalo saya amik pic ngn mak sy...kaku...kalo org lain dah lentok2 pelok2 manja2...hihi...

Mia-Ina said...

sayu baca entry kak eynda ni..rasanya mia memahami rs hati ibu & rasa hati akk ketika buat post ni....semoga akak kuatkan smgt selalu..

Anonymous said...

eynda..
sayu je baca entry kali ni.. :-(
tak sedar air mata dh ngalir..
sha ni walaupun mak dkt tp rindu selalu ada..hari2 kol..
sha dpt bayangkan perasaan eynda..
rasa mcm nk terbang je skrg ni kn..
sabar ye eynda..
doakan mama eynda sentiasa berada dlm keadaan selamat & sihat..
insya'allah tiba masanya nnt eynda pasti dpt balik kedah..

~Ashsha @ sha~

Anonymous said...

Balik je lah walaupun kejap. Jengok mak tu. Mesti mak tu rindu sangat. Akak ni, mak dah tak de, rindu mcmana pun akak hanya boleh melawat pusara mak. Wang ringgit, rumah baru tu semua boleh kita cari, bila mak dah tak de, nangis air mata darah pun tak guna.

Akak Ana.

eynda said...

Yanti...akak memang cengeng :-D

eynda said...

mia..thanks kerana memahami...benda macam ni bukan akak sangaja dan ada penyebabnyer...cuma kita takleh citer semua...dan semua orang takkan paham...orang nampak yg depan mata je...sedih ni :-(

eynda said...

Sha..thanks sebab memahami :-)

eynda said...

Kak ana...thanks sudi bagi nasihat... :-)

IdzaLia said...

sayu je baca entry kak eynda ni.. lia doakan kesihatan mak kak eynda bertambah baik.
Mak lia pun selalu sakit2 kaki ni. Lia hari2 akan call mak. bila tak call rasa mcm tak lengkap je dalam hari tu.. (*__*)

Shariz said...

tu yg sedih kalau mak kita duduk jauh2 kan...sedih je baca entry Linda...nasib shariz baik dapat duduk dekat dengan mak...bila teringat je pi rumah mak...dekat 10 minit je...at least sekali seminggu mesti pergi kalau shariz sibuk...

Anonymous said...

eynda..
jumaat ni balik sana ke?
3 hari 2 mlm pun takpe..
lepaskan rindu tu..
lagi kita simpan lagi pedih je dlm jiwa..
sha nangis lg baca entry eynda yg ni..
x tau,awat la sha cengeng je lately ni ek??huhuhuuu

~ashsha@sha~

::i.e.r.a:: said...

eynda... sabar yer, iera tahu eynda mmg rapat ngan mak yam, tambah lg eynda anak pompuan sorang kan, tak per kiter sama2 doakan lutut mak yam baik ok, mummy iera pun cam tuh jgak, kesian kan bila tengok mak kita sakit.. nanti eynda ada masa eynda balik ok.. cuma skrg nih kerap call mama eynda ya... :)

mimie hamdan said...

tak sanggup nak baca entry eynda nie smpi habis... tiba2 airmata bergenang.... gie la jenguk dia eynda... mimie rindu sgt kat arwah mak... sgt2... sorry.. teremosi pulak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails