Kalau weekdays citer pasal masak2 ni selalunyer menu utk dinner je la...
Sebab siang eynda simple je...makan roti sapu peanut butter & jem.... makan egg banjo... kalau keluar shopping tapau makanan yg bersup...
Malam je nak melaram masak best2 skit sebab buat dinner utk hubby....eynda join sekali tapi selalunyer eynda makan awal...paling lewat 8pm....paling awal 6.30pm...
Last night eynda buat lamb chop!!
Google2 try cari cara masakan yg healthy....
Jumpa satu resepi tapi pegi cari bahan ada yg takde....so eynda reka2 sendiri la resepi lamb chop ni...
Resepi yg sebenar di sini .
Eynda ketuk2 dulu isi lamb utk lembutkan daging....marinate lamb dgn salt & pepper....tabur oregano & mint flakes....letak gula skit...letak chicken stock skit....lepas perap beberapa jam eynda masak atas pan dulu ...guna olive oil....bila dah separuh masak letak dlm oven pan....
Sayur2 tu eynda gaul dgn perencah Cukup Rasa brand maggi tu hehe...pas tu tuang atas lamb tadi..masuk oven suhu 150c selama 20 minit (ni ikut oven masing2 ye).
Bila nak hidang tu gaul2 dulu lamb & sayur2 tu bagi sebati....pas tu susun la mereka2 itu di atas pinggan...last sekali ambik le kuah yg ada skit2 dlm oven pan tu curah atas lamb chop itu....siaappp....
Tadaaaaa.....sudah kenyang perut malam tadi hikhikhik...alhamdulillah....
Tapi yg tak bestnyer bahagian dekat dgn lemak2 tu liat skit ahhh....masih tak reti nak lembutkan lamb...kalau beef ketuk2 aje mesti isi cukup lembut....lamb ni macam degil skit....sape ada petua??
Kalau ikut resepi yg eynda google tu hidangan macam ni tak sampai 400 kalori pun.....tapi cara eynda masak ni belum cukup healthy kot sebab eynda tak buang lemak2 tu....tak makan pun lemak2 tu cuma masih terasa ada lemak ler hehe....
Eynda dalam golongan berdarah B. Diet mengikut golongan darah cakap sape yg berdarah B ni boleh makan daging....paling bagus daging kambing...kalau boleh elakkan ayam...so ok la eynda makan lamb chop lalalala....
Tapi eynda pencinta ayam....cemano??
Tak jadi ikut la diet darah hihi...
Tapi yg tak bestnyer bahagian dekat dgn lemak2 tu liat skit ahhh....masih tak reti nak lembutkan lamb...kalau beef ketuk2 aje mesti isi cukup lembut....lamb ni macam degil skit....sape ada petua??
Kalau ikut resepi yg eynda google tu hidangan macam ni tak sampai 400 kalori pun.....tapi cara eynda masak ni belum cukup healthy kot sebab eynda tak buang lemak2 tu....tak makan pun lemak2 tu cuma masih terasa ada lemak ler hehe....
Eynda dalam golongan berdarah B. Diet mengikut golongan darah cakap sape yg berdarah B ni boleh makan daging....paling bagus daging kambing...kalau boleh elakkan ayam...so ok la eynda makan lamb chop lalalala....
Tapi eynda pencinta ayam....cemano??
Tak jadi ikut la diet darah hihi...
25 comments:
waaa..feveret kami jugak ialah Lamb!! huhuhu..kena carik di Giant ni.
sedapnya....
eynda darah B ke..sama le kita..Bpositif...hehehheh..
tu le kita pgemar ayam...tp kat kategori kita ni bagus makan daging..huhuhu..tp sejak mcm2 kes psl ayam ni naik seriau nk mkn ayam..
tp kita tak reti makan kambing heheheh...
sedapnya dinner...mcm tau2 je zarin tgh terigin nk mkn lamb..hihi mintak sikit ye!
Eynda....seday yer........but syg sy x mkn lamb...
kak eynda.... menarik nyer tgk gambo lamb chop tu..... teruja la ira...
Isyyh..isyyh..mengancam sungguh lambchop eynda tu...tergoda I...
nmpak sedaplah kak eynda...kita sama darah lah B..n sama2 pencinta ayam tp sy xsuka lamb...rase mcm pelik sikit tp bolehlah mkn...
eynda, Hb sya suka masak lamb chop ni..
selalu nya masak atas pan ..senang koje..hehe
makan dgn black paper sos..beli yg ready made..sebab tukang masak HB hehe..sya tukang ajar anak2 belajar..
pehhhh tgu gaji ni pekena lamb chop yg sgt berpatutan harganya tp sedapppp
* tu la hb tak nak invest CHaffel pan cosway tu kalau idak, bleh la masak sendiri.. kih3.. alasan semata2..
pehhhh tgu gaji ni pekena lamb chop yg sgt berpatutan harganya tp sedapppp
* tu la hb tak nak invest CHaffel pan cosway tu kalau idak, bleh la masak sendiri.. kih3.. alasan semata2..
ohhh kalau nak diet ikut darah B takleh makan ayam eh? takleh la camtu sebab i kalau bole everyday nak makan ayam, kalau tak bole pengsan ekekekkeke...
http://twinkywinkystars.blogspot.com
sedapnya.. biasa buat ayam.. kalo lamb, keras kekung dpt kt sha.. ekekek..
Ada 3 ketui lamb beku dlm freezer yang entah bila akan dinyahbeku. Nanti kalau aura nk meng grill dah datang, makcik try menu mcm cik puan mannequin buat ni. hehehe
shariz tak reti buat lamb chop..hehehe...
sedapnya tgk masakan Linda :)
Sedapnyaaa...terliur tgk!!
rosma xsuke daging!!tp rosma suke hiasan kat menu kak eynda tu jer..he3
sedapnye eynda...dh abis ke? alahai nape x simpan utk k fae skit!
nakkkkk sikitttttttttttt......hehehe sedapnyerr.... kt umah ada daging kambeng...agak2 kalo wat camni...ada bauu tak ek? hehehe
Nampak cam sedap & fresh sgt.. tp ena x makan lamb hu3x.. leh tukar ker chicken chop jer la kannn!!.. :)
sis dalam sibuk cerita diet darah,
tetibe tak nak...
tak tahan godaan ayam la tue...
hehehehe...
berckp psl darah..teringat lak mak mia tegur..smpai darah apa mia nipun mia x tahu..padahal 3 bulan skali ambil darah test...
lamb chop tu nampak menarik...sedap je..
waaah, sedapnya!! tapi zaila tak pernah makan asparagus, ermm camno ah rasenya??
Kak Eynda..
macam mana nak tau diet ikut kategori darah tu yerr??boleh syer sama tak???
sedapnya lamb chop tu.. waaaa mcm mana lia nak diet.. selalu tengok makanan sedap2... dugaan2..
Post a Comment