Monday, January 25, 2010

Ellipticalku Sayang........

Lepas raya puasa eynda ada buat mini open house...memandangkan rumah eynda ni sekangkang kera, eynda terpaksa makeoverkan rumah supaya lapang & luas...elliptical yg terletak antara ruang makan & ruang tamu terpaksa eynda sumbat dlm bilik tido...nasib baik la bilik tido eynda besar...




Sejak tersumbat dlm bilik tido eynda jarang guna....malas sangat2....lebih suka buat aerobic dance kat ruang tamu coz ruang tamu dah lapang...lagipun kalau eynda guna ellip dlm bilik agak bosan la coz tv dlm bilik tu hannah konker dgn citer cartoon jek...ellip tu tak jadi tempat sidai kain baju la tapi anak2 yg tersidai kat atas ellip tu kekekeke....sebagai contoh sila lihat gambarajah di atas...siap posing sexy lagik :-p......Pas tu dia pun asyik panjat belakang ellip tu ....dekat sangat dgn tingkap!...dah le tuan rumah tak pasang grill.... Kami ni kat tingkat 5! Utk keselamatan eynda & hubby ambik keputusan keluarkan balik ellip tu ke ruang tamu...



Bagai sirih pulang ke gagang :-D

Pagi semalam eynda berpeluh2 kemas apa yg patut....dah ready semua, hubby usung ellip ni keluar letak kat tempat lama dia...sebelum ni sofa coklat tu ambik alih tempat ellip...




Best woooo....sambil kayuh ellip dah boleh tengok tv yeaayyy...baru ada semangat nak kayuh ellip laju2 hihi....



Tunggu apa lagi....pagi ni terus mengayuh ellip dgn gigihnyer selama 30 minit...semput hokey...nampak sangat dah lama tak exercise pas tu makan banyak makanan bergula....walaupun 2-3 hari ni eynda alami pra-selsema & pra-batuk tapi kuatkan semangat utk workout....ada jugak rasa malas tapi tak nak layan sangat...dah lama bermalas-malasan.....dah brape kilo berat naik....takut nak timbang :-p




Kalori yg terbakar hangus pagi ni.....lain ellip lain kiraan kalori ye...bergantung dekat resistance yg kita pilih....ellip eynda ni berat...besar....resistance yg eynda guna tinggi....weight loss programme dah sedia ada dok guna itu je la...resistance kekadang macam kita berjogging naik bukit yg tinggi...sebab tu kot kalori terbakar tinggi jugak....takkan ellip ni nak bodek tuan dia tipu2 kalori :-p Apa-apa pun janji keluar peluh....janji kita aktif atleast 30 minit sehari....tak kira equippment apa yg kita guna okey....


Sekian dulu pagi ni punya entry...nak makan sebab sudah lapar....b4 workout minum soyabean je...nanti eynda sambung dgn citer weekend pulak....daaaaa....










32 comments:

Queen said...

owh...best nyer...saya skang tgh nak work out bagi berisi sikit..huhu

-iLLa- said...

uwaa bjurai2 rambut cik hannah tuh yer....biler laa nk dpt gegurl neh...pastuh rambut cm hannah...ekekee

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

jgn lepas workout sis bantai makanan lebih2 lak...
hehehehe...

ratna said...

kak eynda tau takkk.. kitaorang laki bini teringin sgt nak beli benda ellip ni.. org kata ellip ni lebih bagus dr threadmill & basikal.. tp ongkosnya masih tak cukup. then.. kat celah mana pulak nak letak.

eynda said...

Queen....ambik protein lebih skit pas tu workout...mesti body nampak fit walaupun kurus...tapi awak tu macam budak sekolah la...hihi...

eynda said...

iLLa...gambar tu b4 gunting rambut...lepas ni try la dapat baby gurl k :-)

eynda said...

meniti senja...tu la pasal...akak ni suka makan...tapi cara makan yg betul mesti kerap tapi kuantiti kontrol...cuba je la...kalau tak boleh makan aje lah haha....janji ada workout hari2... :-p

eynda said...

ratna..yes...ellip better dari treadmill & basikal...even kat fitness concept hari tu akak gi cari benda utk slimkan peha ahakss...pas tu bukak citer, ada beli ellip kat diaorg jugak tapi lain branch...terus SA tu cakap takyah beli benda lain kalau dah ada ellip...ellip yg terbaek utk satu badan kita...actually kalau ada sales kat FC ellip paling murah dlm RM500-RM600 pun ada...kat hypermarket pun murah tapi makesure boleh tahan lama...try kayuh dulu selesa atau tidak...better beli yg takde tempat duduk coz lagi bagus kayuh tanpa duduk no-stop ;-)

ira_kecik said...

kak eynda, salah satu ira nyer azam tahun nie adalah nak beli benda alah tu ler... tuk wat workout kat umah.... harap2 dapat ler ira elliptical tu.....

eynda said...

ira...insyaallah boleh beli nanti :-)

Lybeau said...

hey Eynda....i skarang buat elliptical... 5x seminggu...inches ada la turun berat same jek....he he he.... tapi skrang yang bestnya i bole buat 30-40minutes non stop .... tu yang best... 30 mins cuma burn 250calories he he he... 9KM...jom kita sesame bersemangat kental untuk berexercise...
xxoo

eynda said...

Hi RL....serupa la kita kalau buat hari2 pun berat tak turun..inci je susut kan...teringat kenangan lama tak forum...asyik meroyan je berat statik haha...ur ellip 9km = 30-40 minutes....eynda punya 1.5km = 30 minutes....totally berbeza kan..apa-apa pun janji kita kembali bersemangat :-p

Eynda ni semangat sentiasa ada tapi penyakit M lagi kuat :-D

Nana said...

akak!
nana dah lama tinggal huhuh.nak kene start balik nih. nana pon kene ellip samnil nengok tv baru best! nana nak start balik la...malam ni lah

Azmiezas said...

Bagus la tu..selain boleh tgk tv, dapat gak bersenam..kan best??..

eynda said...

Nana...yeaayyy jom sama2 aktif balik... ;-)

eynda said...

Azmiezas...ye betul...macam2 perasaan masa mengayuh tu...citer sedih siap melalak...citer lawak boleh tergelak-gelak...lagu best lagi laju eynda kayuh...tapi kalau ajak bersembang masa mengayuh tu sorry la...sesak nafas sebab termengah-mengah haha...

NeenaAnuar said...

alahaiiii comeeeyy sungguh lar si hannah tu kak! I loikkee dia posing gitu... hehehe..

bagus lah leh exercise depan TV kan.. tak der lar boring sgt kann..

shabiela said...

kemain posing anak dara tu.. heheh.. kak, sha pon teringin nk berellip.. nnti nk kumpul duit dlu.. heheh..

rosma said...

sonok gk aerobik dpn tv..last2 terus menari lagu bolywood..ha3.keje rosma tu...

KV said...

yeah, semangat harus kuat. Rajin2 mengayuh!

Farra Dhelina said...

tgok ellip kak eynda nih..trasa mcm nak beli satu lak!!! smbil kayuh smbil tgok vcd kan!! best jgk nih..

eynda said...

neena...dia kalau suruh posing kemain lagi sekarang ni...tu la ada tv tak boring :-D

eynda said...

shabiela...akak sokong! ;-)

eynda said...

rosma...ha'ah best kan dancing2...akak suka dance mix workout..lagu salsa...hip hop...semua ada kikiki...

eynda said...

KV...yeaahhh selagi mampu berkayuh hehe...

eynda said...

farra...akak pernah bangun 4am...kayuh ellip...pasang dvd citer Tipu Kanan Tipu Kiri hehehe....

mama3A's said...

salam eynda.. salam perkenalan... seronotnya tgk ellip tu.. mesti best dpt exercise sambil tgk tv kan...

sue said...

Hannah..baeeiiikkk punya posing...
kih..kih...

Lady of Leisure said...

alamak, mcm reminder.. lady dah lama tinggalkan epilator hihi...

Mia-Ina said...

kagum dgn kak eynda yg sentiasa workout...wallah la

IdzaLia said...

modal kecik tu pose istimewa utk follow kak eynda.. hihi
bestkan ada ellip ni blh kayuh sambil tgk tv, sambil ngasuh anak.. hihi.

Liyana said...

Betul, berkayuh depan TV sungguh effective! Since I punya pun kat depan tv, siap kalau ada guest datang, diorang pun nak try sama.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails