Tuesday, January 5, 2010

Dinner Malam Tadi.

Ingat lagi citer ikan Salmon di hari pertama tahun 2010??



Ini le rupa salmon yg eynda dah siap potong2....dapat 9 ketul termasuk 2 ketul masak utk dinner last night....semua ukuran 3 jari lebarnyer...jari eynda le...jari sape lagi kan...kalau jari hannah tak kenyang plak nanti :-p




Tadaaaa...dah siap masak....takde la rupa macam kat restoran 5 bintang kan...tapi boleh la nak makan ..kenyang jugak...cuma malam tadi eynda kurang guna sayur ...mula2 pi rebus kentang.... pas tu teringat ada lebihan fettucini so masak pulak fettucini tu...ada letak chopped tomatoes dlm fettucini....pas tu baru masak salmon....so rasa macam dah banyak pulak yg nak dimakan...tak jadi buat sayur....


Heavy dinner kan hehe.... satu set utk eynda....satu set utk hubby....masing2 makan sampai licin pinggan!! Eynda kalau masak salmon ke...grilled chicken ke....beef steak ke...lamb chop ker....memang takde sos....sebab hubby takmau kecuali kalau makan kat luar tu dah sedia sos kan...tapi kat rumah memang tak buat sos...less kalori kata hubby :-D


Makan agak heavy sebab semalam breakfast dgn 2 keping roti sapu peanut butter & jem + green tea......lunch kraft cheese yg cube 3 segi sebijik & biskut sayur 5 keping + white coffee..... tu jek...


Banyak lagi cara nak masak salmon ni...google je mesti jumpa....sesape yg nak beli salmon boleh cari tokey salmon ini :-)

28 comments:

Dilla said...

ha marveless...bila nak continue diet kat LWM nih....

eynda said...

Kak dilla....bila2 ada masa baru pi...la ni sibuk je weekend...

Nana said...

wahhhh!cedapnye...mmg sesuai utk diet kan. tapi kalau ade chezzy lagik best..hahah hilang le nak diet dah makan cheese*wink*

murah ek tokey salmon tu jual...nnt kalau nak nana pon nak beli ngan die. boleh jupe kat giant stadium kan.

adha said...

wahhh tgh musim lauk salmon neh...mana2 blog tgok asik masak salmon jek...

eynda said...

Nana..letak cheese dah jadi lauk "lazat" tuh hehe...tapi ok je kalau rasa nak manjakan diri kan..letak je cheese...yummyyy :-) Rasa boleh aje nanti try la sembang dgn tokey salmon tu :-D

eynda said...

Adha...ha'ah kan..."demam salmon" :-p

IdzaLia said...

kak eynda ni buat lia terliur je tau.. hehe.. sedapnya lia tgk.. bagi lah resepi..

adikmanje@ellyazarmilia said...

waaa..nampak mcm sedap tu....
ikan tu masak apa lagi sedap..?

adikmanje@ellyazarmilia said...

lama dah tak beli solmon..dedulu beli time iicha kecik lagi...wat bubur dia..

vee said...

wah sedapnya menu dinner eynda!! tgk pun kecur la..huhu..cam kat hotel taww..

zarin said...

eh ok gak price tokey salmon tu..boleh beli..i ni penggemar salmon :D

tifa said...

Nampak yummy je food tu . Masak kat umah memang memenuhi citarasa :)

m@ said...

jengah blog kengkawan lain mesti terliurrrr dgn salmon..musim salmon la ni:-p
sodaaapnyaaa kak...
salmon goreng pun ok kan'
:)

LiAnA said...

dh terliur lak tgk salmon tu..nampak freshh

babyluv_ayang said...

sedap nyer.....teringin nak buat mcm gini tapi takut tak jadi jerk....

Just Call Me Bitt said...

yummy sedapnya. kami pon suka makan salmon. i pon tak suka letak sos nanti hilang rasa lemak salmon tu..hehehhe

lani baru nampak umi hahahaha selama ni dok cari mana la satu dia...rupanya nama dlm blog lain. huhuhu

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

serius nampak marvelous salmon tu...good choice for dinner...

Syikin said...

meleleh air liur dah ni tengok salmon + futtucini tu...nyam3

ammi said...

waaa...kena kasik komisyen ni kat Kak Eynda..promote baik punye.
Tapi rata rata yang beli ngan kita cakap salmon ni fresh.Kita makan mentah jer kak, buat shashimi.Sikit lagi boleh cakap jepun dah.hahahahaha

Ena said...

adoiii maaaaiiiii!!! lapar la kak tengok lauk akak nieyh!!

Chik Na said...

cedapnya eynda... chik na suka gak grill salmon cicah air asam... haa dah kecur mulut chik na nih

zailamohamad said...

sedapnya, bagilah resepi eynda!! Zaila tak pernah cuba buat salmon, nanti nak cubalah;-)

kakngah said...

eynda.. salmon tu.. tabur ngn rosemary ke???
bg la step to step camne nk msk...
lg 1. fettucini tu.. mkn giru je ngn salmon tu eh.. xkering sgt ke?? atau ada buh apa2??

Idida Aziz said...

uishhh murah salmon nih eynda...nk contact amni ni lar...

Softtouch [Hanim] said...

banyaknya n3 kak eynda sy tertinggal..sy komen skeali harung jelah yer..maklumlah pakai tenet ihsan opis..he he he

selamat bersekolah adam..gud luck ok...

rajinnye kka eynda suvey2 untuk pindah umah baru, ari tu sy pindah umah pun xdelah survey2 gitu..terus pindah jer n angkut barang lama..budget lari lah sisi..he he he

hannah suka aiskrim yer..semakin gebulah pipinya tu

sedapnya salmon tu..nmpak mcm kat kedai jer yg kak eynda maska tu..kalu ade kuahnye lg sedap kan tp bak kata asben akak, less kalori kan..oklah tu...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sedapnya...
nape sis tak jemput i n sis razmanta datang makan sekali???

Azmiezas said...

Eynda..>..baru berkesempatan singgah kat umah eynda..rupanya tuan umah dah tukar langsir baru....mcm model..serius..

nampak sedap menu eynda tu, terliur dibuatnya..

Naddy said...

tht's looked yummy :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails