Tuesday, January 5, 2010

Resepi Salmon + Fettucini + Potato.

Ada orang mintak resepi ye....
Eynda takde la terrer sangat memasak....bahan yg eynda letak tu hentam aje....tapi kalau nak try ni eynda bagi resepi.


Salmon.
=======

Perap salmon dgn garam....lada hitam....oregano + thyme + rosemary + lemon & pepper (herbs).
Herbs tu eynda hentam bubuh je campur2...kalau takde semua oregano aje pun dah ok tapi lemon & herbs tu perlu ada jugak kalau tak nak guna perahan lemon masa makan coz dah ada rasa lemon dlm herbs tu.
Perap la dlm sejam tu...pas tu masak atas frying pan....guna olive oil agak2 la banyak mana jangan sikit sangat jangan sampai banjir pulak :-D
Agak2 je masa nak alih salmon tu...tengok satu part dah macam nak masak, alih sebelah yg belum masak pulak...
Kalau yg ada oven macam eynda, eynda masak atas pan sekejap pas tu transfer masuk oven pulak....nak terus masuk masa mentah dlm oven pun boleh.
Jangan terlampau masak nanti isi salmon kering tak brape sedap.



Fettucini
=======

Rebus fettucini jangan sampai lembik la...agak2 sebab nanti masa masak nak letak air skit takut kembang tak sedap.
Tumis chopped garlic....masukkan cili kering yg dipotong kecik2....macam eynda, eynda guna balance chili flakes Dominos Pizza tu hehe....tumis sampai naik bau....masukkan fettucini....tambah perisa ayam/stok ayam utk sedikit kuah...jangan banyak kuah sangat tak sedap...agak2 basah je fettucini tuh...kalau tak cukup masin tambah la garam...pas tu tabur oregano skit utk bau yg lebih wangi....last baru masukkan chopped tomatoes...masak sampai tomato tu macam nak hancur2 skit...siappp....
Resepi ni kalau korang nak makan tanpa salmon boleh masukkan udang masa menumis...& cendawan shitake.....jadi le prawn olio :-D


Potato
=====

Rebus potato sampai lembut dlm air garam.....rebus sekali dgn kulit yer....bila dah sejuk buang kulit potong cube2....campak je dlm pan bekas masak salmon tadi...tambah skit minyak zaitun kalau pan dah kering....tabur je apa-apa herbs yg korang nak dan jugak lada hitam....rasa tahap masin...masak biar potato tu macam baked potato skit ada hitam2 tu kan hehe...siappp....




Sekian selamat mencuba....boleh paham kot cara eynda tulis resepi ni kan :-D




8 comments:

IdzaLia said...

ok.. thank's kak eynda.. nnti lia kena try ni.. tp kat k sg baru ni susah nak dpt ikan tu.. waaaaa

iNa said...

sungguh menyelerakan..nyum..nyumm

tifa said...

Mudah dan cepat . Bagus untuk kami yang beranak kecil ni :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

my sis dah jadi chef la plak...
abes chef² laen tak leh cari makan nie...

JiEjAh_DeEn said...

sedapppppppppppppp .. i like :-D

ana said...

teruja dengan gambar dpn blog eynda...!!..slim la eynda....berbaloi tak makan nasi..:)

adikmanje@ellyazarmilia said...

tq eynda...sebab sudi kongsi resepi...bebila boleh cuba...

Lybeau said...

yum yum yum.... me pon suke...i ada masak something like this..but with cream base....yum yum....pandai Eynda...xxoo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails