Wednesday, November 11, 2009

Prawn Olio...

Ada yg request resepi Prawn Olio.
Tapi ni cara eynda la yer...eynda tak pernah makan pun sebelum ni...
Hubby makan kat Pizza Hut...dia suruh eynda try masak...
Dari cara dia citer & imaginasi eynda selain google2 resepi...
Ini la hasilnyer...
Eynda rasa kalau yg tekak melayu mesti suka sebab pedas hehe..
Eynda pun lebih suka pasta macam ni...
Rasa lebih healthy ;-)




Bahan2:

Pasta (ikut brape org nak makan)
Udang ~ buang kulit (ikut suka banyak mana)
Cili Kering ~ belah 2 (nak pedas letak banyak, takmo pedas 2-3 batang cukup)
Bawang putih ~ chopped (lagi banyak lagi sedap)
Bawang besar 1/2 labu dah cukup ~ hiris2
Cendawan fresh ~ rendam sekejap dlm air panas (ikut suka banyak mana)
Sedikit oregano.
Olive oil 3-4 sudu besar utk menumis.
Garam & gula secukup rasa
Serbuk lada hitam ~ optional
Air rebusan pasta dlm 1/4 -1/2 cawan.


Cara2:

1) Cuci pasta & rebus macam biasa di dalam periuk, tabur garam skit & olive oil dlm rebusan tu.
2) Tapis pasta tapi simpan skit air rebusan....gaulkan pasta sekali lagi dgn olive oil.
3) Ketepikan dlm satu bekas.


4) Tumis bawang putih....bawang besar....cili kering....hingga naik bau....pas tu masukkan udang...
5) Tuang air rebusan pasta tadi sikit demi sikit.....masukkan pulak cendawan.
6) Masukkan sedikit oregano utk dapatkan haruman yg lazat ceehh...
7) Nak lagi pedas tabur serbuk lada hitam skit...
8) Rasakan garam & gula...
9) Bila dah nampak cam mendidih or masak, tutup api....
10) Tuangkan kuah tu dlm pasta yg diketepikan tadi. Jangan masukkan pasta dlm kuah masa memasak tu...takut pasta jadi lembik.
11) Gaul2 sebatikan pasta & kuah....boleh hidangkan panas2...tapi eynda makan sejuk2 pun sedap gak hihi...



** Udang tu buang kulit terus la kalau boleh...sebab kalau ada kulit tu macam kurang enjoy skit masa makan...pendapat eynda je...

Cendawan yg eynda guna....


Selamat mencuba ;-)

13 comments:

leeja said...

sedap pasta tu ..

Lady of Leisure said...

sedapnya..
thanks for sharing the recipe..
cendawan ni lady tak penah try lagi.. nampak gebu mcm sedap je cendawan ni kan..

JiEjAh_DeEn said...

cendawan tu pebret saya ..baru smlm buat sayur campur hehehe.

sedap olio pasta tu tp saya x suka udang , so ganti je ngan isi ayam hehehe :D

eynda said...

leeja...sedap...hubby eynda tambah sepinggan lagi :-p

eynda said...

Lady...akak cari shitake tapi tak jumpa...beli yg mix tu senang...1st time gak try guna cendawan tu ...sedap...bila dah masak jadi lemak2 gitu....

eynda said...

jiejah...so tukar nama "chicken olio" la yer :-D

Lepas ni boleh beli lagi cendawan tu buat sayur...selalu dok guna cendawan butang dlm tin je...

Willie a.k.a Reptoz said...

Thanks for the recipe.

eynda said...

Willie...sharing is caring :-)

Nana said...

wahhh yg ditunggu2 sudah tibe...terima kasih kak. nampak mcm yummy je smlm tu yg tanye..heheh. tak sabar nak try :D

eynda said...

Nana...selamat mencuba :-)

Adekniza said...

wah!! dh ade recipe...thanks eynda... :)

miszrLina said...

i loike pasta!!!!!!

lu g kat milano mmg sy amik spagetti olio!!

pedas n nyummmyyyyy ^_^

ArELeEz said...

cam besh jer.. nak trylah! tp, xtau bile?! he3..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails