Thursday, November 5, 2009

Fettucini Dgn Sos Alfredo Portobello.

Isskk...susah betul nak sebut nama sos nih...
1st time eynda try masak menu ni...dah lama teringin...
Pas tu baca entry nieza lak pasal menu ni...
Terus gi beli bahan-bahan...






Bahan yg eynda guna...lemak sapu Naturel utk menumis...hubby kata.."apa?? lemak sapu?? lemakkk??"
Actually ianyer adalah campuran lemak sayuran & lemak minyak zaitun...
Kalori lebih rendah dari butter.

Pas tu "beef breakfast lean" ikut suka la nak banyak mana....

Bawang putih cincang2 utk ditumis.



Fettucini direbus dlm campuran sedikit minyak zaitun & garam.
Lepas tapis, gaulkan semula dgn sedikit minyak zaitun utk elakkan fettucini melekat-lekat...



Sos alfredo....satu tin utk 3 hidangan.



Cara memasak sos:

1) Tumis bawang putih dgn "sapuan lemak" tadi...eynda guna tak sampai 1 tbspn.
2) Masukkan daging lembu sarapan yg dicincang-cincang.....tumis hingga masak....
3) Tuang sos alfredo setin dlm pan....pas tu masukkan skit air utk masakkan lagi daging tadi...
4) Biar sos tu masak sampai pekat...kalau cair2 makan nanti tak sedap....
5) Sos dah pekat boleh la tutup api...siaapp...
6) Masa nak makan boleh tabur cheese lagi tapi bagi yg berdiet macam ni pun dah cukup....


Tadaaaaaa....
Gambar semua jadi kuning sebab rumah ni semua lampu kaler kuning...malas nak guna flash...sape2 yg rasa tak selesa tengok gambar sorry yer...









13 comments:

Nieza Ishak said...

kak eynda,

nieza baca 2kali ... lemak sapu ??? hihihi ...

boleh try beli gak la, sbb nieza mmg suker masak yg ala2 campak ni.

olive oil pun dah nak habiss boleh beralih arah ke lemak sapu ..hihihi.

tak sedap sgt kan yang alfredo ni, nieza rasa better yang keju tue, tin kuninggg.

eynda said...

Nieza...masa nak beli pun akak baca banyak kali...takut terbeli yg berlemak-lemak lagik kekekek...akak ni jenis apa pun boleh sumbat masuk perut kot....semua rasa sedap...sos ni rasa pelik skit sebab dia guna cendawan hitam...cendawan tu memang rasa lain kan..macam makanan yg guna claypot selalu ada cendawan nih...

Sebab tu akak payah kurus...akak very the enjoy bila makan apa pun haha...

ArELeEz said...

nak try gaklah!

Softtouch [Hanim] said...

kak eynda kalu sy kan dpt makan sedap2 mcm ni..sy xmakan nasi pun xpe..he he he...gud luck

Nieza Ishak said...

akak eynda,

tue la .. tp sedap sket rasa cendawan tue.

aritue ada usha yang peket nyerr.. ngeh ngeh ngeh .. boleh masak lagik sbb stok spiral 3peket kat umahhhhhh ... uwaaaaaaaaaaa ...
berlemak2 badan huhuhu

Chik Na said...

waa..nampak sedap, Chik Na pun nak try jugak la, guna resipi eynda tu..sos tu dah ade, dapat pree masa beli sos prego traditional hari tu ..

Mimie Hamdan said...

nampak sedap... mintak sikit.. hehehe..

eynda said...

Areleez...try jangan tak try...

eynda said...

Hanim...betul...kena kreatif skit mesti boleh...insyaallah...

eynda said...

Neiza...akak beli gak yg spiral tu...nanti2 nak masak...buat salad pun boleh ;-) Macam kat kenny rogers...

eynda said...

Chik Na...bestnyer dapat free...boleh la masak :-)

eynda said...

Tommy....dah habis masuk perut kekekeke....

Anonymous said...

школьницы лесбиянки онлайн http://free-3x.com/ секс подростковый free-3x.com/ молоденькие телки 18 лет учатся сексу порно [url=http://free-3x.com/]free-3x.com[/url]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails