Friday, June 19, 2009

Menu Kampung

Wah!! Hari ni begitu sibuk kat rumah.....
Duduk depan pc pun sempat baca2 blog kawan-kawan & reply apa yg patut....
Nak buat entry utk blog sendiri baru waktu ni berkesempatan....
Dah lama eynda tak masak masakan ala-ala kampung.
Selalu masak macam moden2 skit walaupun lauk melayu kan hehe...
Hari ni teringin nak bermenukan masakan kampung.
Inilah hasilnyer setelah penat berkungfu di dapur.....
 
Masak lemak cili padi udang.....actually 2-3 hari lepas dah buat masak lemak cili padi ayam. Adam ni hari2 tanya ada kuah kuning tak? So buat jugak la hari ni tapi guna udang pulak...
 
Seperti biasa, adam kena ada ayam jugak....kuah kuning, ayam goreng....dah cukup utk dia...tambah 2 pinggan hehe...owwhh yer...ayam goreng tu eynda guna tepung goreng HPA :-)
 
Ikan sepat masin goreng dgn bawang merah & cili kering...nampak tak ikan di celah2 tu? :-p
 
Ulam kacang botol....
Errkk...tetiba guna flash pulak utk sambal belacan ni....kalau tak guna flash nampak buruk benar sambal belacan eynda :-p
Eynda dah lunch...kenyang, Alhamdulillah....malam ni hubby & Adam je makan....eynda makan ringan2 je...roti ke...milo panas je ke...owwhh lupa...beli goreng pisang tadi....makan la malam ni....kalau nak ikut diet takleh la makan goreng pisang malam2 kan hehe....
Hannah?? Sup sayur semalam banyak....eynda panaskan balik...sayur dah lembut eynda lenyek2 dlm nasi dia :-) Hannah ni time tido je tak ngunyah....setiap masa dia makan ....hubby cakap macam mama dia kekekeke....

13 comments:

Rinna said...

Wahhh Eynda.. sedapnya lauk utk hari nie.. Betul2 membuka selera.. laa..

sesemutku said...

menu mlm nie nk tiru eynda la...masak lomak cili padi udang..
heheeee..

::i.e.r.a:: said...

yummylicious.... sedapnya eynda....
pandai anak cik yam nih masak rupanya.... hehe...terliuqnya rasa bila nengok masak lemak cili padi udang tuh... teringat lg masa dolu2 dok kat SP selalu mlm2 pegi beli nasi lemak masak lemak cili padi udang kuah cayaq kat Parkson SP.. Fuhyooo sedap sangat... ketagih ohhh.. :)

eynda said...

Rinna...ha'ah hari ni berselera skit tengok lauk sebab perasan kombinasi yg tepat hehe....nak makan tadi jenuh kontrol tak bubuh nasi pinggan penuh :-p Kalau ikut hati nak tambah lagi sepinggan...besa la...tekak melayu jumpa sambal belacan & ikan kering kekekek....


Mut...dipersilakan :-)

eynda said...

iera...alah bisa tegal biasa hehe...dok masak hari2...boleh la takat nak makan dgn family :-p iera pun ntah2 lagi terrer...al-maklum la anak chef liza hehe...ehh..yg jadi chef tu nina ke nini?? Masih konfius sampai sekrang :-p

Mia-Ina said...

wah...best menu..menarik

Mimie Hamdan said...

aduyai meny eynda.... meneteeesss mimie tgk... mcm nak ku capai jer dr laptop nie...

::i.e.r.a:: said...

eynda.... iera masak boleylah... pandai sgt tuh tak.. kah kah kah..
yg jadi chef tuh nini..skrg nama glamour dia "chef erin"...diaorg kim salam kat eynda... nini tengah cibuk layan anak dia jap...jadi lah eynda, iera ada anak buah sorang...diaorg kata anak2 eynda tomey cangat.....

Shariz said...

syoknya tgk masakan Linda...sedap...kiranya Linda ni terer ye memasak :)

percaya tak shariz ni sampai skrg ni masih lagi tgk buku resepi walaupun nak masak yg senang2...hehehe...mmg tak reti masak kalau takde buku resepi...hari tu buat sambal tumis udang pun tgk resepi walaupun dah byk kali buat...hehehe...

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya sis..lauk kampunglah sedap. Pastu kan mkn ramai2..teringat kat kmpung...

eynda said...

Mia...tq :-)


Mimie...hehe..sabar...sabar... :-D


iera...owwhh nini...nanti kirim salam kat diaorg yer...ehh...last kita jumpa kat plaza alam central kan...masa tu mummy jadi juri masakan kot...iera dah kawin time tu... :-)


shariz...takde la terrer sangat...tapi selalu gak la masak menu "spontan" kekeke...kira takyah guna buku resepi pun jadi gak lauk kekeke...eynda ingat la 1st time buat sambal tumis...bau cili kering tu menusuk hidung gara2 masak tak betul hehe...hubby gelak je...brape lama eynda dok guna kuah segera tu...lama2 jadi kacang je la haha...


Hanim..lauk kampung best kan...makan ramai2 sambil berkelah depan rumah bawah pokok mangga...hhmmm berselera hehe...

paulinevoon said...

sedapnye eyn... terus i lapar

eynda said...

Polin....tq :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails