Wednesday, June 10, 2009

Adam punya pasal....

 
2-3 hari ni Adam selalu cakap kat eynda...
"mama...boleh tak pagi esok mama pegi cafe beli nasik lemak kat Adam?"
Alahai....mama memang takde mood nak keluar dari rumah minggu ni...walaupun ke cafe bawah tu :-p
Pagi2 breakfast makan roti sapu jem je la atau goreng fries....lunch baru le masak nasik....
Kesian pulak...
Pagi ni masuk dapur check ada tak bahan utk buat nasi lemak...
Rumah eynda sekarang ni jarang simpan santan kotak...kalau ada pun yg low fat....buat nasi lemak selalunyer guna yg low fat tu la....ada orang kata tak sedap...nasi lemak kena "berlemak" la kekekeke....
So pagi ni nasi lemak eynda cuma letak bawang merah skit...halia banyak....planta soft ...susu cair skit ganti santan...daun pandan...garam & gula...
Pas tu goreng ikan bilis...buat sambal tumis pun guna cili boh (nasib baik ada stok)...buat sambal tumis bawang, tabur bawang goreng & guna daun kari skit....goreng telur coz hannah tak makan pedas, dia makan telur goreng dgn nasi lemak...
Itu jek...timun tadak hehe..
Di saat ini adam dah tambah nasi 2 pinggan...hannah 2 mangkuk....eynda?? Sepinggan gak :-p
Nanti petang skit goreng ayam, masukkan dlm sambal tumis tadi utk dinner...goreng la sayur skit...siappp...
Moral of the story....anak2 ni memang suka masakan dari air tangan mak kan...walaupun simple...tak sedap pun diaorg makan...bukan takat anak....ayah pun gitu hehe...
Ni adam dah request nak makan ayam masak lemak cili padi pulak.... :-D

5 comments:

Softtouch [Hanim] said...

kerana anak sanggup kan? Kalu anak yg senang makan syok je masak. Tapi anak sy susahnya nak suh makan. Masak sedap2 makannya 2 suap. Sidahnya sy masak telur mata n makan nagn kicap jer..he he he

Dilla said...

hihihi jadik mama mithali le hari nie....memang ler anak2 suka kita masak cuma kita jer malas nak merenyah2 ni kan....kak dilla amatss malas skali masak..jarang2 amatss...skali masak mau adam kak dilla pulun berpinggan2...bukan aper..kalau masak dengan kita2 skali la berpinggan2...tu yang menakutkannnn tu... tapi jumaat nie nak wat triffle...hihihi nantikann...

eynda said...

Hanim...anak2 akak pun cerewet gak bab makan...hanya sesetengah masakan je diaorg makan...paling diaorg suka nasi putih pas tu goreng telur dadar hehe...



kak dilla....betul tu...kalau masak kita pun join makan gak sebab hepi tengok family makan, selera makan kita pun up dgn jayanyer hehe..kekadang tapau hari2 pun rasa bersalah...sekali sekala boleh la kan...nanti tepek resepi triffle tu tau...

Topsy-Turvy Mum said...

sama la ngan my boys eynda..favourite diorg nasi putih panas ngan telur dadar...

me pun terasa nak buat nasi lemak hari ni..:) tiru ekk :D

eynda said...

Rox....senang hidup kan hehe...tapi lagi syiok kalau diaorg suka pelbagai makanan...tiru la...eynda je takleh nak tiru rox masak...semua ala-ala chef jek hihi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails