Tuesday, May 12, 2009

Sizzling Yee Mee yg tak sizzling....

 
 
Bahan:
2-3 gulung yee mee 
3 ulas bawang putih
cendawan shitake potong 2 (kalau yg kering kena rendam dulu, eynda beli yg fresh)
Carrot sebijik potong ikut citarasa
1 or 2 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
4-5 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 inci halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa (optional....kalau tak suka masin sangat kicap tadi dah mencukupi)
2-3 titik minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung ( dibancuh dgn sedikit air)
sedikit minyak utk menumis
Cara :
1) Tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga naik bau.
2) Masukkan ayam yg telah potong , masukkan air, masak sehingga agak empuk.
3) Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat serta serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
4) masukkan cendawan & carrot (boleh tambah sayur lain) tunggu 2-3 min.
5) Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
6) Tambah minyak bijan beberapa titik...jangan terlalu banyak nanti baunyer kuat.
7) Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
Kalau nak prepare kuah asing2 pun boleh ...contoh, kalau masak waktu petang, nak makan dinner, prepare kuah siap2...masa nak makan nanti panaskan kuah & celur je yee mee tu sekejap....siaapp...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails