Thursday, April 30, 2009

Resepi : Puding Roti

Petang ni macam terlebih rajin pulak. Actually sebab rasa macam senang sebab tu eynda buat hehe...eynda buat Puding Roti...macam buang tebiat la pulak.....tapi oven dah ada....tak guna rugi la beli kan....
Cubaan pertama eynda...yg dah terrer tu duduk diam2 jangan gelak haa....tapi kalau ada idea atau tips, eynda nak jugak :-)
 
Bahan2 :
Roti Gardenia Butterscotch sebungkus.
2 cawan susu segar HL (sebab dah ada bau vanilla)
1 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
3 sudu besar kismis
Butter utk sapu kat loyang
cinnamon powder
2 sudu besar gula pasir (takde dlm gambar)
 
Cara2:
Sapukan butter dlm bekas loyang. Susun roti dlm loyang. Eynda tak siat2 pun roti hehe...hentam letak sekeping2...kalau rajin boleh siat2 :-)
 
Eynda ikut style sya, blend je 2 cawan susu + 2 biji telur + 1 sudu besar tepung jagung + 2 sudu besar gula pasir. Pas tu tuang dlm loyang yg dah disusun dgn roti. Tabur kismis & cinnamon powder....
 
Masukkan dlm oven.
Suhu : 180c selama 30 minit api atas bawah, pas tu bakar lagi 10 minit, 180c api bawah saje. Ni ikut la style oven cemana. Adjust2 la....sebab eynda buat 30 minit tu kat dalam macam belum masak...
Hampir masak. Ler...habis kismis hangus kekeke....
Dah siapppp.....
Sedia utk dimakan :-)
Puding roti eynda ni kurang manis. Memang buat gitu sebab eynda tak suka manis2 sangat. Pas tu butter pun guna masa sapu kat loyang je sebab roti tu dah siap ada butter...jimat hehe...
Kat rumah ni cuma eynda & hubby je makan....so tadi potong2 bagi kat jiran skit :-)
Posted by Picasa

5 comments:

Topsy-Turvy Mum said...

eynda..try makan ngan cream..lagi sedapp (pada tekak me la)..masuk strawberry.. peach ker pun sodapp!!

eynda said...

Rox...cream tu beli kat dept mana? Jakun skit bab cream ni hehe...bahagian jual cheese tu ke?? Whipped cream?? Ada org makan dgn eskrem vanilla kan... :-)

cik adek manes said...

ayoohhh ! sedapnyee..

Topsy-Turvy Mum said...

haa..biasa dia dekat2 ngan cheese la..double cream..thickened cream..whipped cream..asalkan cream belasah jer le..hehe..ngan eskrem vanilla pun best!

eynda said...

geyin...

Buat la...senang jek :-p


Rox...

Selalu makan tak letak semua tu...nanti2 boleh la try :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails