Friday, December 29, 2017

Istanbul 2017 ~ Mount Uludag ~ Bursa (Day 4).



Assalamualaikum....



Jom sambung...





5) Istanbul 2017 ~ Blue Mosque ~ Hagia Sophia ~ Basilica Cistern ~ Topkapi Palace (Day 2)

6) Istanbul 2017 ~ Spice Bazaar ~ Galata Bridge ~ Taksim ~ Istiklal Avenue (Day 3)





Breakfast eynda... hari ni last makan cheese hehehe...



Hari ke4 ni plan kami ke Mount Uludag.... oleh kerana agak jauh dari Istanbul kami tanya pihak hotel kot2 ada pekej utk ke Mount Uludag... yesss memang ada... pekej berharga 170 LT per person, dari 8.30am hingga 10pm lebih kurang la....  nasib baik bukan naik bas besar... naik mini bus... yg pegi dgn kami adalah pelancong dari hotel2 lain gak... termasuk kami 9 dewasa, 3 kanak-kanak...jadi agak mudah pergerakan kami... semua under control...


Sebelum mini bus sampai kami lepak2 kat luar hotel... kebetulan receiptionist ada kat luar tu, hubby sembang2 dulu dgn dia... peramah orangnya...





Kat luar hotel tempat makan outdoor ada sekor kucing tengah tido... terus kami duduk tepi dia sementara nak tunggu mini bus datang... kemain lagi dia bangun sondol-sondol kami, pastu dia pun join lepak...

Suhu hari Isnin pagi adalah 10c....





Perjalanan ke Bursa sangat la jauh... merentasi 2 lautan.... yg pertama mini bus kami melalui tunnel bawah laut.... 





Kemudian satu lagi lautan... kali ni mini bus kami menaiki feri...




Kat atas tu punya la banyak seagull... 




Dah le sejuk... naik feri saje je duduk outdoor hehe...





Sebelah kanan gambar tu mini bus kami...





Dalam 3 jam selepas tu kami dah berada separuh perjalanan ke Mount Uludag...





Pokok kat belakang tu adalah pokok tertua & terbesar di situ....memang besar... tak cukup screen utk gambar pokok yg penuh...




Makan strawberries jap...






Tunggu mini bus datang pick-up... alaaa...parking berapa langkah punya dekat je... tapi diaorg suruh tunggu situ gak hehe...





Dalam mini bus...




Seterusnya singgah tempat jual macam-macam la hasil usaha penduduk tempatan.... semua kat atas ni takde jual kat Istanbul semua tu... so agak nyesal gak sebab tak borong apa-apa... cuma eynda beli body mist aje... pantang jumpa perfume eynda ni...

Belum sampai tempat utk lunch eynda dah kenyang... apa taknya... masuk je kedai tu penjual dok suap eynda dgn pelbagai jenis jem... milk jam... pistachio jam... pomegranate jam... honey jam blablabla...dekat 10 jenis jem ok... ntah2 lebih... pastu suap eynda dgn turkish delight... biskut apa ntah lagi... sampai eynda mintak maaf takleh rasa dah sebab kenyang hehe...





Pastu singgah pulak ladang menternak lebah... kena rasa 3 jenis madu & 1 jenis olive oil.... kami beli sejenis madu yg sesuai utk seisi keluarga... olive oil best jugak tapi tak beli....



Mr. Muhammad.... tour guide kami... 




Dalam perjalanan seterusnya dah mula nampak snow.... sebenarnya minggu yg kami pegi tu snow tak heavy berbanding minggu sebelum tu... eynda jumpa kat youtube minggu2 sebelum tu area kat gambar ni nampak putihhhhh je... heavy snow waktu tu... 3 hari sebelum kami pegi pun heavy snow...




Restoran tempat kami lunch...



Nampak simple je restoran ni... tapi makanan superb... 





Pemandangan dari dalam restoran...




Takde nasik ok....




Beef & lamb sampai lepas kami habis makan ayam... kenapa eynda kata sedap? Sebab Hannah yg tak makan ayam & daging pun makan semua habis.... balik Malaysia asyik request mama masak macam yg makan kat Uludag je *facepalm*


Dah selesai lunch kami bertolak ke destinasi yg hanya 10 minit selepas tu dah sampai... Mount Uludag Ski Resort....

Honestly.... ini kali pertama eynda & anak-anak jumpa snow! Hubby dah banyak kali dah sebab dulu dia study kat US....

Tak tahu la nak gambar perasaan cemana... ada rasa "WOWWWW"... ada rasa "HMMM camni je?"... ada rasa "apa niiii... kuat la anginnnn" cemana dlm instgram org posing elok je dalam snow?? 

Kami??

Ni yg paling hebat boleh snap durrgghhhh....





Cukup la sekeping kan.... tapi ok la gambar camni... takde masa la nak kontrol cun dgn angin kuat gitu... dah la snow berterbangan kena pipi pedih oiiii.... dok susah hati tudung terbang je... actually ada tempat lain yg tak berangin kuat camni ... tapi kami gedik2 kat situ... sebab kat atas nunnnn tempat org main ski.... tak dapat la naik atas sana tengok apa yg ada coz angin kuat sangat....

Yg bestnya tengah syok2 rakam video, iphone eynda shutdown! Kecewa betul la... terus eynda cari mall utk check apa yg tak kena.... rupanya sebab cuaca terlalu sejuk... apa daaa iphone ni... dalam mall dah boleh on handphone balik...





Masalahnya bila dah masuk mall rasa selesa sangat siap order kopi.... relaks je sambil tengok pemandangan luar yg putih gebu...




Kat balkoni kedai kopi... belakang tu area cable car....






Oleh kerana eynda leka minum kopi, adam & hubby mintak diri utk tengok2 kat luar tu.... owhhh gambar ni ada video... Adam tengah lompat2 happy tetiba belakang sana nun nampak 3 ekor anjing liar sambil ekor gedik2 tengah berlari nak datang kat Adam hahaha.... ingat Adam ajak main kot...kelam kabut adam & hubby selamatkan diri...







Angin mana angin?? *takpuashati*



Cuma yg tak best kami diberi masa sejam je kat atas tu.... dah le eynda habis masa hirup kopi panas je... baru nak kata "ok let's go main snow" aikkk... tour guide dah cari eynda ajak balik!


Next time pegi ski resort sila tempah bilik utk 1-2 malam ye hubby cayang.... bini tak sempat nak rasa enjoy kat situ.... maklum la perjalanan kami tu pun dah habis masa utk berhenti banyak tempat membeli-belah kan... agak rugi kat situ...


Sesape nak pegi sendiri2 nanti kan... pegi je Bursa... cari cable car... naik sampai atas tu... main la snow puas2... pastu turun balik dgn cable car... cuma makesure waktu turun tu cable car masih beroperasi la... kalau lewat malam takde kot... tido la atas mountain tu hehe...



Waktu turun menjunam tu yg best!





Gayat ke? 




 Sampai kat bawah mini bus kami dah menanti....singgah area Green Mosque, Bursa...












Kat area Green Mosque ni pun ada kedai jual cenderamata... saje2 la masuk...tak beli apa pun... eynda masuk je dlm kedai tu tetiba diaorg pasang lagu Dato CT ! Lagu Cindai! Siap nyanyi2 lagi pekerja2 wanita kat situ... tahan gelak je la eynda...

Satu perkara yg eynda nampak... remaja wanita Turki sangaaaaaaattttt cantik... kulit halus mulussss... jeles ok... ala-ala Dato CT je semua...dah la tak mekap!




Perjalanan pulang ke Istanbul agak memenatkan sebab tu takde gambar dah... walaupun ada singgah di kilang membuat turkish delight... Bursa waktu kami balik sangat la sesak sebab waktu balik keje... lamaaaaaaa sangat nak melepasi area yg sesak tu.... 2 jam jugak la dari Green Mosque nak ke terminal feri... waktu tu ingat kan dah nak sampai Istanbul... aduhhh kena naik feri dulu... dah la laut bergelora sikit waktu tu... duduk bahagian indoor nampak luar terumbang- ambing je feri tu.... berdoa je moga selamat sampai....padahal feri tu penuh dgn lori kontena...masih rasa gelora ombak...

Bila dah menyeberangi laut dgn feri tu rasa lega sikit sebab kejap je dah sampai Istanbul... driver pulak bawak kemain laju....

Nampak je hotel rasa nak menangis kegembiraan plus kelegaan! Hhhmmmm eynda & hubby takleh bayang kalau kami pegi holiday melalui travel agent... seharian ni pun dah letih teruk! 



Sebelum balik ke hotel kami dinner siap-siap.... 



Satu pengalaman yg berbeza buat eynda & anak-anak.... kami ni dok pegi London 2 tahun berturut-turut asyik mengharap snow turun kat London... takde langsung.... tahun ni ada sikit ye kat zone 1?  Tak puas hati betul....Cuma hubby kata itu sleet... hujan yg turun menjadi snow tapi cair di darat... apa-apa pun belum ada pengalaman dgn sleet... 


Sebenarnya hari ke Mount Uludag tu hari lahir hubby eynda.... seronok la dia... tercapai jugak hasrat eynda nak wish happy birthday kat hubby di atas mountain bersalji.... eynda nak tunggu naik gunung kinabalu tu nak kena panjat dgn kaki sendiri kan... kena pikir banyak kali sikit la ahahahah....


Ada video eynda rakam masa wish happy birthday kat dia... lepas tu la iphone eynda shutdown sendiri *bluurrgghhh*









4 comments:

Ann Ishak said...

nice view dekat month uludag :D

cik renex said...

cantikkknya. bestnya dpt berjalan ngra org kan.

shalimar yusof said...

bestnyaa...cntik view..seronok dpt berjalan kenal negara org

Unknown said...

Assalamualaikum.aunty akan pergi ke istanbul dn uludag bln 12 nti.boleh minta no org bwk ke uludag tu tak.tq.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails