Friday, May 3, 2019

Sebentar Di Pulau Pinang....



Assalamualaikum...


31hb Mac hari tu kami ke Pulau Pinang.... balik kampung sehari sebelum tu... asalnyer plan nak naik komuter dari KTM Sungai Petani, turun kat Butterworth.... tapi masa sampai kat KTM rupanya kena tunggu lagi sejam utk komuter seterusnya ke Butterworth.... baik le pandu sendiri kan... so tak jadi naik komuter.... ni kali ke2 try nak naik komuter ke Butterworth... 1st time dulu tak ingat kenapa tak jadi...





Beli tiket...




Feri dah sampai....




Bukan feri yg kami naik.... saje snap sebab suka tengok lukisan kat feri tu...




Sehari selepas kami ke Pulau Pinang kan ada water spout (tornado) kat Pulau Pinang... actually bila naik feri selalu gak terpikir pasal tornado.... scary la ...


Dah turun dari feri kami jalan kaki aje.... hajatnyer nak lunch kat Restoran Kapitan....



Tadaaaa....




Ni menu pilihan eynda....


Dah kenyang sambung jalan kaki...


Tempat ni kami tak pernah sampai lagi.... kalau uollss perasan kat Instagram Naelofar ada gambar bangunan ni utk promosi koleksi terbaru diaorg... Pinang Peranakan Mansion...




Cantik tempat ni.... mewah... terasa macam dlm movie Crazy Rich Asians...




Berangan jap macam meja makan rumah sendiri...




Rumah dulu2 ada courtyard... ada gak la berangan nak rumah yg ada courtyard macam ni kalau dimurahkan rezeki...



Antara gambar2 random yg sempat eynda snap... bila tengok balik rupanya eynda banyak fokus kat kebaya nyonya hehe...















Dari situ kami sambung perjalanan ke Gurney Drive....  nak makan Mee goreng Sotong Hameed Pata ... tutup la pulak...




Makan ni je la.... sedap jugak ni... 


On the way jalan kaki balik ke jetty, terjumpa museum ni... Made In Penang Interactive Museum... bangunan museum ni bangunan sejarah awal2 penempatan di Pulau Pinang... try la google image bangunan muzium tu... kalau nak ikut jalanraya depan bangunan tu kawasan laluan para pedagang & dekat je dgn lautan.... tapi sekarang dah jadi jalanraya... muzium ni share bangunan yg sama dgn The Royale Chulan Penang....




1st time Hannah tengok terompah kayu ni... kesiannnn...



Hannah la nak sangat masuk muzium ni... syok la dia ada macam2...



Ni paling best! Macam ada cermin kan antara tapak tangan eynda & Hannah... takde pun... berlakon je tu....



Habis dah jalan-jalan.... letih dah... panaih lit-lit oittt Pulau Pinang.... tapi dah jenis suka jalan kaki so redah aje.... korang sanggup tak? hehehe.... tengok muka eynda pun dah macam udang kena panggang....


Sekarang dah ada Penang Sentral kat Butterworth tu.... senang parking kete dalam tu... terus sambung jalan ke jeti feri....ada banyak restoran gak dalam tu....


Puas hati dapat jalan-jalan kat Pulau Pinang walaupun sebentar aje....nanti pegi lagi...



TQ ye sudi baca blog Eynda.... jumpa lagi....








Wednesday, April 24, 2019

Bank Negara Malaysia Museum & Art Gallery ( Sasana Kijang).


Assalamualaikum....


24hb Mac 2019.

Dah lama tahu pasal muzium ni... tapi baru sempat nak pegi... dgn kata lain asyik terlupa nak pegi... sebab weekend je mesti teringat shopping mall! :-p

Ini alamatnya :

Sasana Kijang, 2, Jalan Dato Onn, KL.

Buka setiap hari dari 10am - 6pm. Masuk adalah PERCUMA.

Cantik kawasan bank negara ni.... dekat dgn IUMW (International University Malaya Wales), belakang tu je... & dekat dgn Kenny Hills...

Sampai je kawasan nak parking, polis akan check kereta kita dulu.... nak masuk dlm bangunan, polis akan check handbag dulu.... pastu kena letak handbag dlm locker yg disediakan... eynda cuma bawa handphone je masuk dlm muzium...




Spiral stairs utk naik ke tingkat atas... lif pun ada...jangan risau...bukan senang nak dapat gambar solo atas tangga ni... sentiasa ada orang... orang lain pun nak bergambar gak kan...





Kejap ye nak bukak peti besi ai.... nak kira duit ai dah banyak mana.... teringat pulak zaman keje bank dulu... rindu la jugak....




Giant newspaper....




Sama pulak tema kaler...





Matawang seluruh dunia...




Matawang zaman bila ni?






Adam yg snap.... gambar ni BNMMAG ada masukkan dalam ig story hari tu...




Dalam tu ada cafe.... lepak2 jap minum kopi & makan kek...




Terus nyanyi lagu Ariana Grande... I want it, I got it..... rasa kaya sekejap....




Boleh cop duit sendiri.... 





Terpaku jap tengok banyak sangat duit....




Jumpa atm machine.... replika aje.... nasib kad tak kena telan...




Habis dah pusing-pusing muzium.... best sangat... mana taknyer.... dikelilingi duit... duit buat kita gembira kan? Tengok tu.... bini dapat bawak balik 2 keping duit kertas cop sendiri pun dah happy... suami pulak dah mula pening... cemana nak cop duit banyak2 nak bagi kat bini dia ahahaha...





Featured dalam ig story BNMMAG...banyak lagi gambar2 eynda masuk ig story tapi screenshot satu ni je cukup la....

Ada masa sila la ke muzium ni.... sape yg tak happy bila tengok duit?


Sekian.... jumpa lagi di lain entry... terima kasih sudi baca blog eynda...






Tuesday, April 23, 2019

KL Car Free Morning.


Assalamualaikum.....


17hb Mac 2019.

1st time join KL Car Free Morning....




Orang semua sibuk lari...kayuh basikal bla bla bla.... Eynda tengok ikan dulu kat area River Of Life ....






Ambik gambar anak dulu....



Suruh anak ambik gambar eynda dulu....




Lepak-lepak dulu.... hubby dah pi jogging dah ahahaha... hashtag tepukdahi...




Cari benda utk disnap gambar dulu....




Pastu baruuuuuu pegi tempat start .... orang dah berapa kali pusing tempat tu kan....





Ingatkan dah sampai dunia lain tadi.... ada watak Star Wars pulak kat situ.... 


Actually tak sempat buat satu pusingan pun.... takleh nak lari sebab Hannah ikut... jalan kaki tu pun dia dah bising letih... next time pegi takyah ikut la... boleh mama lari...

Akhirnya kami ikut jalan shortcut mana ntah tetiba sampai balik ke tempat start...laaaaa.... takpe la...

Tetiba hubby call kata dia dah settle lari.... so kami pun balik je lepas tu....

Kalau eynda nak lari satu pusingan tu pun ntah mampu ke tak ahahaha... maklum la pelari amaturrrr...

Tapi seronok la tengok orang ramai beriadah kat situ... macam2 aktiviti... riang gembira je... terlupa pulak banyak masalah negara... indahnya hidup kalau semua orang happy....




Hujan Batu...


Assalamualaikum...





10hb Mac 2019.

Hujan batu kat rumah Eynda...

Kenapa? Tak percaya?

Takdenyer nak ambik ais ketul dalam fridge tu & posing camni....

Fridge Eynda takde ais ketul... memang tak buat...

Kun Faya Kun... 

Eynda pun 1st time dapat pengalaman ni... 

Subhanallah.... Allah Maha Pencipta...



Monday, April 22, 2019

Melaka Mac 2019 ~ Chapter 2.



Assalamualaikum....


Sambung kisah jalan-jalan kat Melaka.... lepas lunch kami ke hotel semula sebab dah boleh check-in... sebenarnya sebelum datang Melaka dah teruja dgn hotel ni... sebab bangunan dia putih... ala-ala The Majestic sikit...



Masa utk check-in....


Tada..... ni la biliknya...


Family room...



Jom pusing satu bilik... agak luas jugak la...




Almari... opposite almari tu bilik mandi... boleh nampak tak sipi2 pintu bilik mandi? Cermin okkkk pintunya... nasib baik frosted glass! Jangan panik.... orang luar tak nampak kita dalam bilik mandi...bila tapak tangan pegang pintu baru nampak bayang tapak tangan hahaha... 



Ruang tea & coffee...







Bilik mandi...




Ada 2 sofa dlm bilik ni... 




Kaki lima depan bilik... cantik kan...? Owhh ye hotel ni sentiasa wangi... diaorg pasang diffuser kat banyak tempat...



So kami berehat dulu sejam dua, solat... siap-siap keluar lagi...mula-mula pegi Jonker Street...sesak semacam pulak... terus pegi area tepi sungai melaka...baru rasa tenang...




Gigih cari tempat ni.... sebab tengok dalam instagram semua pakat bergambar kat sini... 




Gambar hero sekeping... masa bercuti ni hati dia tak tenang pun sebab dah nak dekat tarikh ambik result SPM.....senyum ada tapi hati sape tahu kannnn hehe...




Naik river cruise.... kali ke 3 ... 2 kali yg dulu-dulu anak-anak kecik lagi... kalau tengok entry Eynda ke Melaka ada je kisah naik river cruise... baru eynda perasan dulu gambar2 yg eynda ambik lebih detail.... sekarang macam kurang gambar2 pulak...




Malam tu dinner kat sini...



Kat Melaka kalau makan ikan bakar kena la makan dgn nasi lemak.... baru best!



Butter prawn Hannah punya...



Sotong goreng tepung....




Ikan bakar.... kami order sayur sampai ke sudah tak dapat.. frust jugak tapi takpe la tak masuk dlm bil...




Cantik hotel ni di waktu malam....



Masa utk balik..... ni gambar dalam bilik kami.... 




Pemandangan sebenarnya...  tapi apa kisah... bukan hotel 5 bintang nak mintak pemandangan 5 bintang... pemandangan macam ni la best... realiti hidup... tak semua yang kita nampak kemewahan...



Hingga jumpa lagi,  The Sterling Boutique Hotel.... cuba check kat Booking.com.... hotel ni bertaraf 4 bintang... 450 meter dari centre... kami dapat harga satu malam dalam RM320... berbaloi la utk satu malam sebab bilik besar... selesa... facilities semua ok ... takde apa nak komplen... tapi kami tak ambik breakfast.... sebab pepagi kami makan roti aje pun dah cukup... hotel ni takde swimming pool ye.... nasib baik la... kalau ada, mana pun kami takleh pegi... Hannah asyik nak lepak dlm pool aje!



On the way balik rumah singgah Freeport A' Famosa Outlet... lunch aje kat situ... tak shopping pun... tak pernah sampai situ lagi... alang2 dah laluan balik tu singgah jap... Janji dah sampai!



Sekian entry jalan-jalan ke Melaka...terima kasih sudi baca blog eynda....






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails