Wednesday, January 27, 2021

Percutian di Pulau Langkawi 2021 (Day 7).

 

Assalamualaikum....

Akhirnya entry hari ke7... hari last kat Pulau Langkawi...

Bangun pagi lepas subuh tu kami bersiap pegi breakfast kat resort... nak jugak la rasa makanan kat resort kan... 

Sorang RM30 utk buffet breakfast....




Ada banyak pilihan makanan jugak la utk kategori sarapan.... semua makanan bertutup... eynda snap ni masa diaorg tengah refill makanan... nampak eynda tengah ambik gambar kot, staff ke tepi sekejap...





Pinggan eynda hehe.... tak bertambah dah ye... habis makan ni minum kopi je... ada macam2 lagi... roti2... buah-buahan punya la banyak pilihan... tapi perut eynda dah penuh... 


Lepas makan kami jalan-jalan kat area swimming pool kejap... 


Pool ni ada jakuzi tapi budak2 kecik aje dok mandi situ...



Belah kanan gambar tu swimming pool...standard la eynda berdiri situ pun gayat...



Bertangga di atas tangga...




Sekeping kenangan di balkoni bilik...




Flight kami bertolak dalam 2.45pm.... Kami naik MAS ... flight tak penuh pun... yg eynda nampak sesak flight lain2... nampaknya macam ramai yg kelam kabut nak balik sebab PKP dah nak mula....

Ada kisah sebenarnya sebelum berlepas tu...eynda hanya share kat FB eynda je...ianya hari yg sama jugak kejadian flight Sriwijaya  Air terhempas.... masa kami landing, flight Sriwijaya Air tu hilang dari radar... Innalillahiwainnailaihiroji'un.... 

Alhamdulillah kami selamat pulang ke rumah....

Oleh kerana kami bercuti dalam musim covid, balik je kami hanya duduk kat rumah je... esok tu ada kenduri kawin anak jiran tapi eynda bagitahu ibu pengantin, eynda sekeluarga tak dapat hadir sebab baru pulang dari bercuti... kami taknak susahkan sape-sape andai ada apa-apa masalah dari kami lepas kami balik bercuti.... setakat keluar tapau makanan & beli groceries sikit2 je... pastu wajib la patuh SOP kan...

Alhamdulillah hari ni dah 18 hari balik dari bercuti... Eynda doakan kita semua dijauhkan dari covid-19 ni...

Habis dah kisah percutian eynda... walaupun cuti2 Malaysia tapi seronok sangat... banyak tempat kami dah pegi... makan tempat makan kami dah cuba.... balik rumah esok tu timbang berat badan turun 0.01kg berbanding berat badan masa 1/1/2021.... ok la tu kan... padahal makan banyakkkk kat Pulau Langkawi.... 

Hingga berjumpa lagi di lain entry....terima kasih sudi baca blog eynda ye...

Monday, January 25, 2021

Percutian di Pulau Langkawi 2021 (Day 6).

 

Assalamualaikum....

Eynda doakan semua pembaca blog Eynda sihat sentiasa....


Eynda nak cerita kisah hari ke6 di Langkawi....hari ke6 ni Adam takde kelas online so banyak aktiviti kami boleh buat...

Tempat breakfast/brunch ni random je sebab tak tahu nak makan kat mana... tapi hubby ada cakap jom kita tengok apa yg ada kat tepi pantai Awam Teluk Yu tu... sebab hari2 lalu mesti happening.... tapi kami pegi situ pagi dalam 10.45am so sunyi lagi la....



Cantik tempat ni walaupun tempat awam... bersih je...



Sape pulak yg tertinggal anak itik niii...

Posing2 jap sebelum makanan siap...





Anak itik jadi props...




Eynda & anak-anak order kueteow sup.... hubby order bihun sup... kueteow sup dia sedap sedap sedap sangat ok.... 



Seterusnya kami ke Langkawi Wildlife Park...yg ni eynda la yg teringin sangat nak pegi... dari rumah lagi dah meratib nak pegi sini nak pegi sini... pilih pun hari yg tak kelam kabut so eynda boleh enjoy tengok haiwan2 comel....

Anak-anak?

Hari yg nak pegi ni Adam kata biar betul la mama ni serius nak pegi tempat ni? Diaorg takmau ikut ok... takut ke apa... bukannyer macam Tiger Kingdom Phuket.... dengar wildlife kot dah cuak... pastu mama pulak dok canang 24 jam nanti nak dukung raccoon kat situ... lagi la diaorg cuak...


Lepas beli tiket boleh bergambar dulu.... Eynda dah seronok dah time ni... tapi kalau ada burung hantu lagi eynda happy.... staff tu bagi kat eynda burung besar tu... dia kata yg putih tu nanti blend dgn baju eynda, so dapat kat hubby burung warna putih.... yg putih tu behave... diam je.... yg eynda pegang tu dah la berat, tak duduk diam... mulut bising... dia asyik nak datang kat eynda je... pemegang tu bergoyang-goyang jenuh eynda kontrol... lama jugak la posing tangan macam tu... kat mana level staff tu letak burung tu, kat situ je eynda pegang dia... tak berani laaaa nak bawak dia dekat2 eynda... tapi best!

Tu pun berangan nak dukung Raccoon kan!







Pastu jalan-jalan kat dalam park tu.... baru laaa anak-anak eynda rasa tempat tu best.... diaorg pulak yg lebih2...tempat ni memang best... bawak anak2 mesti diaorg happy... tapi kesian jugak la kat haiwan2 ni sebab cage diaorg tak besar... haiwan2 macam ni sepatutnya duduk kat habitat yg diaorg boleh bebas...









Jelingan maut tuuu...kemain...





Dalam kawasan burung kecik-kecik ni ada amaran... sape terpijak burung sampai injured/mati akan didenda... sebab setiap hari ada je kes burung2 mati sebab orang terpijak... tapi memang agaknyer kejadian tu banyak berlaku... sebab bila berjalan memang kena betul2 tengok lantai... dah la saiz kecik... dok hinggap atas lantai buat apa... memang kena langkah satu kaki demi satu kaki dgn berhati-hati...





Manja-manja rabbit kat situ.... sape2 nak pegi beli la makanan banyak2... kami masa tu beli satu peket je... kat pintu nak masuk je boleh beli makanan... kat bahagian dalam takde...







Kemain jalan seiring bersama... dia ingat eynda geng dia la sama kaler je (baju putih tu )....




Makan kacang tanah... yg comel kat bawah tu pun nak jugak...



1st time eynda tengok merak warna ni.... cantik!











Dah puas pusing2 satu park tu kami pun keluar dari situ.... makesure sentiasa sabun & basuh tangan lepas pegang haiwan2 kat situ.... sinki memang disediakan dalam area park...


Seterusnya kami singgah makan kat Laksa pulau ikan sekoq....







Ok la janji dah rasa hehe... eynda suka rojak pasembur tu... kuah dia lain sikit...


Lepas makan kami balik ke resort dulu.... rehat-rehat aje kat bilik... tak pegi dah berendam kat pantai...

Petang sikit kami keluar utk early dinner... kami makan kat Hafiz Rojak, Pantai Kok... diaorg berniaga dekat tepi pantai... guna lori pick-up je.... memang famous la... dekat je dgn resort kami... tepi je dgn The Danna Langkawi...ramai pulak petang tu.... sebab hari Jumaat orang dah mula datang Pulau Langkawi... nasib baik kami dapat meja utk duduk makan...


Makanan Hannah tu beli kat area laksa ikan sekoq... dia tak makan laksa atau rojak...




Ok la rasa dia.... lain org lain tastenyer kan.... tapi eynda suka rojak buah & cendul diaorg... eynda tapau sebungkus rojak buah utk makan kat dlm bilik...



Ramai yg datang makan berombongan.... kami makan cepat2 pastu lepak tepi pantai jap...



Gayat sebenarnya tengok air kat tepi tu.... demi berkeping-keping gambar & pilih satu je...sanggup ku berdiri kat situ...sliper pun boleh tercabut ntah apa-apa...



Pulau kat depan kami tu la Paradise 101 Langkawi.... kami tak pegi situ pun... tapi nampak la bot2 menuju ke situ pastu dengar muzik bunyi kuat dumdumdum macam kat club malam pulak...ntah ada apa kat situ ye malam-malam? 

Dah gelap kami pun balik ke resort... tak pegi mana dah malam tu sebab eynda pun nak mula packing baju2 masuk beg sebab esok tu nak balik shah alam dah....

Sekian kisah hari ke6..... nanti eynda buat entry hari last kat Pulau Langkawi ye...

Tq sudi baca blog eynda...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails