Thursday, October 24, 2019

Sindrom Mak-Mak...



Assalamualaikum.....







Ye...Akhirnya Eynda dah rasa perasaan ni.... Sindrom mak-mak... mak kena kuat... atleast buat la macam kuat 😂

Gini la jadinya kalau masih rasa anak tu kecik.... anak nak kena buat assignment dgn kawan-kawan ... lokasinyer luar KL.... lebih tepat jauh dari rumah 😆 (nak kuatkan lagi watak drama mama)... 2-3 jam kot kalau bawak kereta pun 😒

Tetiba terimbas kembali waktu Adam 1st time camping kat tadika dia..... malam-malam mama ajak ayah lalu depan tadika okkk.... padahal Adam happy je kat tadika malam tu kata cikgu.... tetiba teringat 1st time Adam nak pegi rombongan tadika ke KL.... masa tu duduk kat Puchong.... ikut hati mama nak ikut je belakang bas tau ....

Hanya mak-mak yg paham.... bapak-bapak paham ke? Bapak-bapak anak habis je form 5 dah suruh get out ye 😆 Be a man katanyer...😏

Nak gelak pun gelak la... nak kata poyo pun kata la.... 

Ni pun kira ok dah anak boleh duduk kat hostel utk sambung belajar... walaupun dekat je... weekend boleh naik grab balik rumah... weekend boleh keluar makan-makan dgn family... alaaaa.... hari-hari balik rumah pun boleh tapi sebab nak ajar Adam berdikari...lagipun ulang-alik nanti asyik ngadap jem je...buang masa...

Nasib baik mama tak melalak sebab kena jauh dari anak kannn... cuak gak sebenarnya sebab tak pasti apa reaksi diri sendiri hari tu.... tapi bila dok bayang anak-anak org lain lagi jauh dari family... so mama kurang drama sikit la...

Kalau boleh tu nak anak-anak depan mata sampai bila-bila... tapi masa berubah... kita pun kena berubah...

18 tahun Adam depan mata... dari baby sampai la dah boleh sembang macam kawan-kawan....Pasni giliran Hannah, mama buat drama lagi ye....

Nanti mama ok la 😌

Saje share cerita ni kat blog.... menandakan dah sampai satu stage yg berbeza dalam kehidupan...dah sampai satu stage yg mengubah cara kita berurusan dgn hal anak-anak... apa-apa pun semoga anak-anak sentiasa dalam peliharaan Allah swt dalam apa juga urusan....




Wednesday, October 23, 2019

Genting Highlands Oktober 2019.



Assalamualaikum....

Last week kami ke Genting Highlands.... permintaan Hannah sebenarnya.... oleh kerana ada 3 sambutan bulan ni.... layan aje la... rupa-rupanya birthday dia last year pun kami pegi Genting Highlands 😂

Pagi2 lagi kami dah bersiap... semangat nihhh.... nak jalan-jalan memang la bersemangat kan... apalagi nak pegi tempat sejuk. Ehhhh last year kami pegi Genting Highlands cuaca tak sejuk pun... kabus pun sikit....kali ni pegi pun pakai baju nipis2 aje la...tak harap dah nak sejuk...last year pakai sweater jenuh berpeluh....


Singgah breakfast kat Old Town White Coffee di stesen minyak selepas tol ke Karak Highway. Tempat lain semua sesak....


Mula-mula plan nak parking kereta kat GPO pastu naik cable car.... tapi kami pikir2 balik tak larat nak layan sesak beratur naik cable car tu.... so teruskan memandu sampai atas.... Alhamdulillah sampai dalam pukul 11 pagi... cuaca masa tu 24c.... tak sejuk pun... macam aircond dalam bilik Hannah je....

Sampai-sampai terus cari Skytropolis Indoor Theme Park.... outdoor belum bukak ye... ntah bila... last year pegi yg indoor pun belum siap lagi... berhabuk je masa tu...



Hannah ni ada altitude sickness.... naik plane kena makan ubat... naik Genting Highlands jalan pusing-pusing pun dia pening... so nak naik ride banyak2 susah... mama dia teringin nak naik macam2... kesian pulak dia takmau join.... naik satu ride aje la...  Kalau Eynda berani pegang handphone memang nak rakam dah gelagat dia naik ride pusing2... kesian ada lawak pun ada... tapi nanti handphone Eynda pulak terpelanting niaya je... heran cemana org lain relaks je pusing2 boleh posing2 ehhhh...

Roller coaster tak berfungsi...tak tau la masa kami pegi aje tak jalan atau belum berfungsi lagi... 


Train yg tinggi2 kat atas dalam indoor pun tak berfungsi...ke dah takde... sayangnyer.... suka naik semua ni dulu2... (gambar throwback).

Kalau tanya pendapat eynda, eynda lagi suka indoor zaman dulu2... dulu2 rasa happening je... sekarang lokasi agak sempit & padat... pastu gelapnyer kat indoor... lemas perut pulak orang ramai2.... faktor umur jugak kot hahahaha.... bumper car pun kecikkkkk je kawasan dia... dah tentu la semua orang senang je nak berlanggar! 😏



Lepas merayau dalam Skytropolis kami cari surau, lepas solat perut dah lapar.... cari foodcourt aje senang.... kat Genting Highlands ni barang2 jual kat Sky Avenue tu harga lebih kurang kat KL gak le... tapi yg mahalnyer makanan kot... kueteow goreng sepinggan RM21... lupa pulak set nasi Sri Paandi ni berapa harga... takpe la bersangka baik... harga ikut ketinggian Genting Highlands jugak ekekekek....

Dah makan sambung jalan-jalan.... pusing-pusing dalam mall... Hannah kata nak pegi Ripley's Believe It or Not! 


Posing ala-ala IU dalam drama korea, Hotel Del Luna... 


Best giler ok drama tu 👍





Apa ni? Apa ni? 😂
Makcik redha.....selama ni gigih edit gambar bagi nampak kurus.... kantoi sudaaaaa 😅

Dekat2 nak exit Ripley's tu kat satu corner terkejut Eynda! Ingat manusia! Terus meremang bulu roma... sebab perfect sangat kejadiannyer.... ok la ada la sikit nampak patungnyer tu... tapi hey.... cuba tengok dalam gambar ni... konfius tak mana satu patung? Hahahaha....


Mannequine vs human.... kaki tu.... kaki tu.... Eynda nak kaki macam dia huwaaaa.... dia tinggi sikit dari Eynda je kan.... dalam 164cm kot tu.... cehhhh sibuk pasal ketinggian pulak... jangan suruh pikir berapa berat badan dia... stressss...

Actually depan mannequine tu ada mannequine lelaki tengah snap gambar yg perempuan tu... so masa hubby eynda snap gambar ni keluar flash dari kamera mannequine lelaki tu... tu yg nampak kita pun glowing semacam je kahkahkah....

Banyak lagi la benda menarik dalam tu... jenuh nak snap semua kan....

Pastu exit, terus jalan-jalan lagi.... tetiba nampak outdoor gelap.... berkabus tebal.... wahhhh kelam kabut cari outdoor yg boleh posing2....


Rupanya baru lepas hujan.... tapi kabus tebal sungguh.... tak nampak sangat persekitaran....




Tak macam kat Malaysia kan?




Tu dia Starlight Carnival... tengok movie apa tu ye? Kelabu mata .... yg ni outdoor movie... Starlight Carnival ada lagi sampai 2/11/2019.... nak tahu lebih lanjut sila google ye...



Sejuk-sejuk kita cari kopi la... Eynda order Mocha Latte.... sedap la mocha latte kat dal.comm..... kopi & coklat pekat... kurang rasa susu... setengah coffee shop rasa susu banyak... Eynda kureng sikit dgn susu nih...kek tu share dgn hubby...


Dah minum2 kita sambung jalan-jalan lagi.... masuk shopping mall pulak... pusing2 tempat yg sama jugak hehe....cuci mata aje...




Malam tu kami dinner kat restoran ni... DC Comic Super Heroes.... tak sangka sedap jugak makanan kat restoran ni... selalu kat Pavillion tu tengok je tak pernah try.... makan sambil tengok movie Aquaman 😃

Kami tak tido kat sana.... hotel semua fullybooked... taknak la yg harga ribu-ribu satu malam.... yg tu ada lagi kot.... so kami nak balik dalam 10pm tapi tak boleh sebab hujan lebat sangat.... kabus pun tebal... scary jugak... parking pulak kereta kat open air... cemana nak pegi kat kereta kan... terpaksa la tunggu dulu... sementara tu layan anak-anak nak main video games ....



Last2 lepas 30 minit hujan renyai-renyai.... redah je pegi parking lot.... sejukkkk... rupanya 17c... pakai pulak baju musim summer...apalagi.... 

Esok tu dah bersin-bersin.... nasib baik sehari dua je selsema manja...

Masa nak turun dari Genting Highlands cuak sangat.... sebab tak nampak jalan... simpang tak nampak... orang nak lintas pun tak nampak... kalau kereta kat depan kita boleh la agak2 dgn lampu belakang kereta tu..... semua kenderaan turun dari Genting Highlands slow2 aje.... Alhamdulillah sampai area GPO dah cerah pemandangan....

Sampai rumah 12am.... tido 1am.... esok tu bangun pagi pegi jogging kat tasik SPK 5KM! Ye la makan macam-macam kan kat Genting Highlands tu....😅 Mengah jugak la nak lari... sebab tido tak cukup... makan banyak... hidung berair...ceittttt.... paksa jugak bagi cukup 5KM....💪

Next time pegi Genting Highlands nak tido satu malam la... tunggu outdoor theme park bukak... diaorg kena sediakan extra bilik la nanti kalau outdoor tu dah bukak... sekarang pun asyik fullybooked aje...😌











Tuesday, October 22, 2019

Satu Anniversary, Dua Hari Jadi.....




Assalamualaikum.....


Hari ni Eynda nak menulis tentang Oktober. Ada apa dgn Oktober? Setiap tahun memang ternanti-nanti bulan Oktober datang. Kenapa? Sebab bulan Oktober bulan kegembiraan bagi kami sekeluarga.



6hb Oktober 2019 ~ Ulangtahun perkahwinan kami yg ke-19 tahun.... Alhamdulillah... doakan kami sentiasa bahagia dunia akhirat ye....💖

Alhamdulillah kami ok je.... sepanjang 19 tahun berkawin dah tentu ada macam-macam pengalaman & dugaan...tapi sejak dah usia 40-an ni masing2 dah cooldown kot... lagi bagus jadi bestfriend dari mencari benda2 negatif yg ada pada pasangan kan... rugi je masa hidup2 ni nak cari pasal... ingat balik kenapa kita nak kawin dulu2 💗







9hb Oktober 2019 ~ Birthday Adam yang ke-18 tahun. 

Cukup 18 tahun mama kepung Adam hehehe... sekarang mama dah lepas Adam tapi umpama bermain layang-layang... selagi tak pergi jauh mama akan biar layang-layang terbang tinggi.... Adam dah belajar berdikari sekarang.... dah mula belajar di kolej...walaupun dekat tapi faktor kesesakan jalanraya kat Malaysia ni biarlah Adam duduk kat hostel aje... mudah utk dia fokus belajar...kalau tak nanti letih atas jalan je la...




20hb Oktober 2019 ~ 

Birthday Hannah yg ke-13 tahun. Hannah yg masih "melekat" kat mama... Bila berjalan macam ada gam melekat je tepi mama... haru sungguh... tapi sementara masih melekat ni kita enjoy aje... 


Dah besar anak-anak mama.... kalau baca balik blog ni awal-awal Eynda start menulis alahai.... kecik2 aje diaorg... macam-macam kerenah.... sekarang pun banyak karenah gak tapi karenah remaja lain dari zaman kecik dulu... 

Alhamdulillah Adam & Hannah anak2 yg mendengar kata...tak pernah masamkan muka, merajuk...hentak2 kaki... tutup pintu bilik berdebummmmm....takde... takde langsung.... nak mengamuk marah sebab tak dapat apa-apa yg diaorg nak.... takde.... Alhamdulillah.... mungkin diaorg takut dgn mama diaorg ni hahahaha... 

Eynda berdoa anak-anak Eynda terus pandai jaga diri kat dunia luar tu.... ada jugak org kata depan mak bapak pijak semut tak mati semut tu ye dak.... tapi kita doakan yg terbaiklah utk anak2... kalau anak2 dapat secukup kasih sayang & perhatian Insyaallah takde rungutan takde dendaman takde perangai pelik2...

Bila dah ada 3 celebrations ni dah tentu la sambutannyer setiap minggu hehehe... sebab tu kami sukaaaaa bulan Oktober.... Hannah la yg paling banyak wishlists!





Friday, August 9, 2019

Wedding #LinaShahir ( Ada Dato Siti Nurhaliza tau).....


Assalamualaikum....


Masih ingat entry #LinaShahir ? Kisah anak sedara eynda bertunang bulan September 2017. Alhamdulillah diaorg dah bergelar suami isteri bulan April lepas.... sayangnyer Eynda belum sempat update entry wedding diaorg....

Hari ni Eynda share gambar2 hari wedding Lina & Shahir hari tu... Alhamdulillah semuanya berjalan lancar...


Tema sebelah pengantin perempuan kaler Peach... pepandai je pakai pink...takpe la tudung tu peachy2 sikit... 




Sebelum wedding start kita posing2 dulu.... nanti kita dah sibuk layan tetamu....




Dengan kakak Barbie Hannah & biras Eynda....




Orang sibuk posing dgn pengantin, kita sibuk posing sendiri2...takpe kasi peluang kat tetamu bergambar dulu la...




Gambar dah tak tersusun ikut masa haha... ni gambar sebelum akad nikah... kita pinjam pengantin (anak sedara) siap2 sebab takut nanti dah tak sempat...




Dengan Hasni, wife anak sedara .... 



Masa utk akad nikah...




Pengantin lelaki cool aje ye...




Ketibaan pengantin perempuan...




Dah nak jadi isteri orang.... dulu2 kecik je...




Alhamdulillah akad nikah berjalan lancar....




Family photo dgn pengantin....




Kitaorang ni penyambut tetamu....




Haaaa.... ni yg tak disangka-sangka! Masa tengah bertugas sebagai penyambut tetamu, abg ipar datang bagitahu kami, nanti Dato K & CT nak datang, bagi meja yg sesuai utk diaorg.... kami macam... apaaaaaa? Dato CT???? Macam mimpi ok... tapi dah boleh agak la sebab Dato K kawan abg ipar dari dulu2... cuma tak sangka diaorg akan datang... tengok tu dari belakang pun boleh tau betapa terujanya eynda bila nampak Dato CT & Dato K....




Cantik sangat!



Dulu tengok konsert Dato CT masa Adam dalam perut Eynda....  



Hannah peminat last yg sempat bergambar dgn Dato CT... seronok sangat sampai sengih ke telinga dia hehe...




Berapa puluh tahun minat kat Dato CT akhirnya jumpa depan mata...




Kasut dia tinggi hehe....

Takleh move on lagi dgn pengalaman jumpa Dato CT .... 




Ok lah last sekali gambar family sebelah pengantin perempuan... ni pun ada yg takde dalam gambar/tak dapat hadir....

Aunty & Pakcik sekeluarga doakan Lina & Shahir sentiasa bahagia hingga ke Jannah.... selamat menjalani hidup berumahtangga utk kalian berdua 💖.


Sekian entry throwback serba ringkas dari eynda.... nanti2 buat entry raya Aidil Fitri pulak... padahal esok lusa dah nak sambut Aidil Adha 😁.

Terima kasih sudi baca blog eynda ye.... jumpa lagi InsyaAllah...







Monday, August 5, 2019

Jumpa Monalisa di Pameran Leornado Da Vinci OPERA OMNIA ~ Balai Seni Negara ~




Assalamualaikum....


Lamanya Eynda tak menulis di blog ni... masih ramai ke yg membaca blog2? Maklum la sekarang zaman facebook... instagram... tweeter... vlog.... zaman semua nak tulis ringkas2... zaman nak baca cepat2... zaman bercakap lagi cepat dari menulis hihi....apa-apa pun hak masing-masing la kan...


Ok eynda nak citer kisah Sabtu lepas.... Adam nak pegi Balai Seni Negara... sebenarnya Eynda & hubby pun tak pernah ke Balai Seni Negara tau... ni kira 1st time la utk kami... dah umur 40-an dah haha....

Kat Balai Seni Negara sekarang ada pameran Leornado Da Vinci OPERA OMNIA bermula 15/7/2019 hingga 15/8/2019... haaa masih sempat kalau yg baru tahu.... semua lukisan yg dipamer adalah dari hasil lukisan original tapi hanya printed material dari yg asal lah... cuma bila dipamerkan mereka cuba guna lampu LED belakang lukisan yg boleh menghasilkan warna original lukisan... 


Eynda share gambar2 yg sempat disnap.... actually tak banyak gambar berinfo lah sebab eynda tak plan pun nak menulis di blog ... sekarang eynda banyak share gambar2 di instagram & facebook... 



Suasana agak gelap dalam bilik pameran sebab nak naikkan warna lukisan2...




Di luar bilik pameran....




Jumpa dah Monalisa....❤️




Teringat pulak kali pertama jumpa Monalisa di Paris... rasa macam tak percaya... cumanya di Paris jarak nak bergambar dgn lukisan agak jauh lah... sebab ada gap yg dihadkan utk para pengunjung mendekati lukisan tersebut... maklum lah yg original....




Ini gambar yg original di The Lourve, Paris.... eynda dapat berdiri betul2 depan lukisan padahal tempat tu sangat la sesak.... 




Kami jalan2 jugak masuk bilik pameran lain.... yg tak pernah pergi boleh la pergi... especially yg minat dgn arts.... macam2 emosi boleh dirasa kalau kita paham makna setiap bahan pameran... ada satu tu diaorg gantung baju sekolah rendah kanak2 perempuan...eynda tak sanggup nak ambik gambar & masuk dlm ruang pameran tu... sebab emosi eynda terganggu dgn bahan pameran tu... Adam & Hannah je masuk... Adam kata pameran tu tentang pelajar yg selalu dibuli.... 😔




Seni itu indah.... hanya yg memahami aje yg boleh menghayatinya... (gambar lakonan semula)




Opppssss hahahaha..... lupa pulak nak snap gambar Saka Bawang! 




Ok lah itu je kisahnyer.... ringkas2 aje la eynda tulis.... masih sempat lagi ye kalau sesape nak jumpa Monalisa tu.... masuk adalah PERCUMA... dibuka dari pukul 10 pagi hingga 6 petang.

Lokasi? Silalah google 😃




Terima kasih kerana sudi baca Eynda's Diary...

Jumpa lagi di lain entry... InsyaAllah...











Friday, May 3, 2019

Sebentar Di Pulau Pinang....



Assalamualaikum...


31hb Mac hari tu kami ke Pulau Pinang.... balik kampung sehari sebelum tu... asalnyer plan nak naik komuter dari KTM Sungai Petani, turun kat Butterworth.... tapi masa sampai kat KTM rupanya kena tunggu lagi sejam utk komuter seterusnya ke Butterworth.... baik le pandu sendiri kan... so tak jadi naik komuter.... ni kali ke2 try nak naik komuter ke Butterworth... 1st time dulu tak ingat kenapa tak jadi...





Beli tiket...




Feri dah sampai....




Bukan feri yg kami naik.... saje snap sebab suka tengok lukisan kat feri tu...




Sehari selepas kami ke Pulau Pinang kan ada water spout (tornado) kat Pulau Pinang... actually bila naik feri selalu gak terpikir pasal tornado.... scary la ...


Dah turun dari feri kami jalan kaki aje.... hajatnyer nak lunch kat Restoran Kapitan....



Tadaaaa....




Ni menu pilihan eynda....


Dah kenyang sambung jalan kaki...


Tempat ni kami tak pernah sampai lagi.... kalau uollss perasan kat Instagram Naelofar ada gambar bangunan ni utk promosi koleksi terbaru diaorg... Pinang Peranakan Mansion...




Cantik tempat ni.... mewah... terasa macam dlm movie Crazy Rich Asians...




Berangan jap macam meja makan rumah sendiri...




Rumah dulu2 ada courtyard... ada gak la berangan nak rumah yg ada courtyard macam ni kalau dimurahkan rezeki...



Antara gambar2 random yg sempat eynda snap... bila tengok balik rupanya eynda banyak fokus kat kebaya nyonya hehe...















Dari situ kami sambung perjalanan ke Gurney Drive....  nak makan Mee goreng Sotong Hameed Pata ... tutup la pulak...




Makan ni je la.... sedap jugak ni... 


On the way jalan kaki balik ke jetty, terjumpa museum ni... Made In Penang Interactive Museum... bangunan museum ni bangunan sejarah awal2 penempatan di Pulau Pinang... try la google image bangunan muzium tu... kalau nak ikut jalanraya depan bangunan tu kawasan laluan para pedagang & dekat je dgn lautan.... tapi sekarang dah jadi jalanraya... muzium ni share bangunan yg sama dgn The Royale Chulan Penang....




1st time Hannah tengok terompah kayu ni... kesiannnn...



Hannah la nak sangat masuk muzium ni... syok la dia ada macam2...



Ni paling best! Macam ada cermin kan antara tapak tangan eynda & Hannah... takde pun... berlakon je tu....



Habis dah jalan-jalan.... letih dah... panaih lit-lit oittt Pulau Pinang.... tapi dah jenis suka jalan kaki so redah aje.... korang sanggup tak? hehehe.... tengok muka eynda pun dah macam udang kena panggang....


Sekarang dah ada Penang Sentral kat Butterworth tu.... senang parking kete dalam tu... terus sambung jalan ke jeti feri....ada banyak restoran gak dalam tu....


Puas hati dapat jalan-jalan kat Pulau Pinang walaupun sebentar aje....nanti pegi lagi...



TQ ye sudi baca blog Eynda.... jumpa lagi....








LinkWithin

Related Posts with Thumbnails