Sunday, December 16, 2018

Paris 2018 ~ The Journey.



Assalamualaikum.....


Tahun ni kami pilih Paris untuk destinasi percutian kami. Seperti tahun2 lepas...ambik masa 3-4 bulan untuk buat persediaan....lagipun awal-awal sibuk dgn anak2 yg nak exam... 

Kami pilih Qatar Airways sebab waktu survey tu Qatar yg paling berbaloi harga tiketnyer.... dah dapat tiket flight baru kami cari tempat penginapan. Memandangkan anak-anak dah besar, kami lebih suka cari apartment....Pening jugak nak mencari yg sesuai... dah la takde pengalaman stay kat Paris, obviously..... dok baca blog2 lain, instagram & lain2 website, eynda masih blur... 

Kebetulan rakan2 sekerja hubby ada yg berasal dari Paris, diaorg happy sungguh dapat tahu hubby nak ke Paris. Siap ajar bahasa French lagik.... orang sana suka kalau kita belajar bahasa diaorg, berkomunikasi guna bahasa diaorg... atleast sikit2 pun takpe... janji nampak effort kita....

So diaorg ada suggest beberapa tempat jugak la... salah sorangnya suggest kami stay di Monmarte.... area yg sangat klasik.... So itu la yg kami pilih.... dan ada jugak tempat2 penginapan yg diaorg tak suggest.... bila kami sampai & terjumpa, rupanya sebelah tu kawasan perkuburan! Nasib baikkkkk hehe...





Tibalah hari yg dinanti.... 7hb Disember 2018.  Flight kami 9.30am... kami ambik grab pukul 5am....sempat la solat subuh & breakfast dulu sebelum naik flight...




Gambar wajib sebelum boarding....




Duduk sebaris tapi Adam seat tengah....Eynda suka duduk tepi tingkap hahaha.... suka tengok luar kalau nak take off & landing kecuali malam gelap tak nampak apa la kan.... sebelum ni Hannah duduk tepi tingkap tapi sejak setahun dua ni dia mabuk pulak tiap kali naik kapalterbang, maka mama dapat la duduk tepi tingkap.... Alhamdulillah kali ni dia tak mabuk dah sebab makan ubat tahan mabuk....bagus la...berkesan ubat tu.... kalau tak kesian dia takut tiap kali nak naik kapal terbang....




Trafik .... semua ikut turn nak fly....



Breakfast..... nasi lemak...sedapppp...



Alhamdulillah transit di Doha sebelum sambung ke Paris.... tempat favourite kami kalau transit kat Doha... foodcourt dia best! 





Lepas 3 jam transit sambung flight ke Paris.... flight kosong! Hannah dapat 2 seat... hubby duduk depan tepi tingkap.... Adam duduk depan hubby tepi tingkap gak.... ramai yg dapat "katil" dlm flight tu.... ntah maybe sebab flight hari Jumaat atau ramai yg cancel flight sebab "riot" di Paris.... padahal masa booking flight penuh ok.... kami aje ye yg terjah je pegi walau tahu keadaan di Paris tak berapa bagus tapi heyyy... tiket semua nak beli... pegi je la... InsyaAllah Allah pelihara....



Dinner....sedap jugak... apa aje yg tak sedap eynda ni haha...




Kami tiba di Paris dlm pukul 9pm , 7hb Disember 2018.... Alhamdulillah perjalanan dipermudahkan...macam tak caya je dah sampai Paris....





Berjasa kan ribbon Duck eynda.... sebelum ni jadi pengikat buku teks Hannah sebab lupa beli tali rafia hehe....

3 beg besar, 1 hand luggage.... Eynda kagum la kawan2 yg travel bawak extra satu beg hanya isi dgn makanan...kami ni beg baju2 camni pun dah renyah adoiiii.... tapi bawak jugak la sikit2 mcm nescafe zero....milo 2 in 1... pek nasi pilaf KEMBARA 4 pek.... yg ni saje try sebab tengok kawan2 travel beli...




Tak sempat nak snap gambar masa tiba di airport Chales De Gaulle.... sebab driver dah siap tunggu luar arrival hall tu.... jadi kelam kabut terus naik kete...

Bagus driver ni.... dia pesan kat kami, esok, Sabtu jangan pegi area Champs Elysees, Arc De Triomphe, Eiffel Tower pun elak lah kalau boleh....sebab Sabtu ada " riot"! Nasib baik la dia bagitahu.... tapi katanya hanya hari Sabtu je riot.... hari lain ok.... Ehhh sembang cemana ye dgn driver tu.... hentam je... nasib baik paham sikit2 bahasa French dah belajar sebelum datang... dia pun tak reti sangat english... tapi masing2 boleh paham ok je hehe...




Tadaaaa....inilah apartment kami.... Aparthotel Adagio Monmarte Paris.... 

Apa yg pasti esok pagi tu plan kami totally berubah dari apa yg kami plan awal-awal sebab riot di Paris esok hari tu....masuk bilik bukak tv , nasib baik dapat channel France 24 yg guna English.... so kami sentiasa dapat update terkini pasal keadaan di Paris....


Nanti eynda buat entry pasal aparthotel ni.....


Sekian kisah perjalanan kami dari KL ke Paris....

Terima kasih sudi baca Eynda's Diary....









Paris 2018 ~ Sneak Peak.




Assalamualaikum....








Bonjour..........

Hai semua.... Eynda baru balik bercuti dari Paris... Alhamdulillah selamat pulang ke rumah petang semalam.... Alhamdulillah jugak la takde jetlag...hhmmm mungkin ada sikit pagi tadi pening2 maklum la kat Malaysia 8am, kat Paris 12am... 8 jam ke belakanggggg.... so rasa macam dipaksa bangun tengah2 malam la sebab masih ikut time sana... tapi tak la seteruk jetlag masa pegi London 2015 dulu, adoiiii hampir 2 minggu eynda asyik sleepy je....

Nanti eynda sambung citer okay.... Eynda nak kena pilih2 gambar... 700++ jugak la yg sempat snap... actually rasa macam tak cukup masa walaupun hanya seminggu kat sana.... banyakkkkkk yg nak dirakamkan tapi lagi baik bawak pulang Paris terus kan ahahaha...

Ok eynda free nanti eynda buat entry...

Bye...

Monday, October 22, 2018

Triple Celebration.



Assalamualaikum.....


Oktober setiap tahun adalah bulan yg kami sekeluarga tunggu-tunggu.... sebab oktober adalah bulan keriangan kami.... sebulan celebrationnya hehe...





6hb Oktober 2018 anniversary kami yg ke 18 tahun... Alhamdulillah.... doakan yg terbaik utk kami....





9hb Oktober 2018, birthday Adam yg ke 17 tahun.... Alhamdulillah dah besar anak mama.... tahun depan tak payah uniform sekolah dah.... 





20hb Oktober 2018, birthday Hannah yg ke 12 tahun.... yeaayyyy dah boleh buat MyKad dah....




Anniversary hari tu kami ke Pavillion makan-makan aje.... birthday Adam pulak dia ajak ke KLCC makan-makan & beli hadiah le.... birthday Hannah pulak dia nak ke Genting Highland main snow.... dan dah tentu la beli hadiah jugak....

Semoga anak-anak menjadi anak yg soleh, solehah dunia & akhirat.... jadi insan yg berguna... berjaya dalam apa pun yg dilakukan....dipermudahkan segala urusan....

Begitu jugak doa eynda utk rumahtangga eynda.... moga terus kekal bahagia hingga ke Jannah...ameennn....













Wednesday, October 17, 2018

Eynda & Virtual Run.



Assalamualaikum.....


Apa itu Virtual Run? Lebih mudah nak paham, larian umpama marathon tapi kita boleh lari di mana saja, bila-bila masa saja atau mengikut tarikh & waktu yg ditetapkan.... sorang2 kita pun boleh... 

Maknanya tak payah join marathon kat tempat tertentu... boleh lari anytime anywhere yg kita suka... bila2 masa kita free... ikut tarikh penyertaan jugak la... selalunya satu virtual run tu kita boleh lari dlm masa 3 hari.... pilih la hari apa nak lari dlm masa 3 hari tu... itu ONE run.... maknanya kalau 5km dlm satu larian je... 10km dlm satu larian je...3km dalam satu larian je... ada jugak virtual run utk 20km,50km,100km.... yg ni boleh multiple run... kumpul hari2 larian kita, dah cukup kilometer submit la... janji dlm tarikh yg ditetapkan... selalunya yg berpuluh-puluh kilometer ni ada yg 21 hari... ada yg sebulan... baru tamat tempoh larian...

Paham ke? Tak paham google je la hehe...

Ada banyak penganjur virtual run ni.... antaranya 42race & Running Station.... 2 ni eynda selalu join sebab senang cara nak submit result hehe...


Eynda baru je join so tak banyak medal yg eynda kumpul....saje suka2 join virtual run ni... semangat sikit nak berlari... rajin lari maknanya rajin la workout... kalau tak asyik duduk depan tv ....marathon gak tapi marathon citer korea!


Buat masa ni eynda dah kumpul 4 medal.... 2 medal lagi on the way...















Ranking tu utk keseluruhan 1 dunia yg participated... ok la kan sebab yg join setiap run pesertanya beribu-ribu.... yg free tu je dok dapat ranking 2K++ sebab FREE...ramai la yg join ahahaha....utk satu run bayaran paling rendah dlm RM29.90 .... apa-apa pun best la virtual run ni.... ramai yg dah terjebak.... kalau berminat boleh la try.... jalan kaki pun boleh.... cuma pace nanti tak cantik la... tapi ok je... janji join kan.... 

Pace eynda pun slow je tu ahahahaha....






Monday, October 15, 2018

Throwback September ~ i - City Theme Park.



Assalamualaikum....

Hari tu kami ke i-City theme park.... duduk kat Shah Alam ni sejak 2006...ni la 1st time kami pegi i-city tu sejak ia dibuka.....



Pegi lepas maghrib... bila sampai dah tentu cari tempat utk dinner dulu... nasib baik ada old town white coffee...




Posing je la... mama nak naik... Hannah taknak naik... dia tak naik, mama takleh naik huhu....



Anak-anak teruja la nak masuk Snow Walk... ada bahagian yg masih under renovation so kecik je la area yg boleh guna time tu....

Masa nak beli tiket staff tu suruh tengok dulu dari cermin luar keadaan dlm snow walk tu ... supaya kita tak menyesal ke... rasa rugi ke... bila masuk dlm tu.... 

Eynda pulak masa tengok tu hhmmmm kemain lagi takmau masuk... tiket berbaloi ke masuk nanti.... macam fake aje suasana dlm tu... tapi sebab anak-anak nak masuk jugak ok la mama ikut je....

Sekaliiiii bila masukkkk...


Ehhhh ada snow bear la....



Posing.... posing.... 





Konon-konon sejuk la sangat.... 5c suhu kat dalam tu...




Hannah sejukkkk....




Best la dia ada org layan...




Ni la muka orang yang awal2 tadi takmau masuk tuuu.... dia pulak terlebih happy...





Ayah & Hannah....



Hannah la ajak keluar dari Snow walk tu lepas tu.... tak tahan sejuk katanyer.... mama pulak kalau boleh nak duduk dlm tu sampai 12am! Last2 kesian Hannah sejuk sangat kami pun keluar dari situ & jalan-jalan tengok lampu pulak...









My not so little bunny....



Apasal dua-dua senget ni?




Kutip apa tu?








Nak naik tapi Hannah taknak naik hhmmmm.... ni sape yg kanak-kanak ni???



Sebelum balik dlm 11pm ada musical fountain....





Ok la pastu kami pun balik.... ada lagi yg kami tak sempat masuk malam tu.... InsyaAllah nanti pegi lagi....





Saturday, October 13, 2018

Throwback September ~ Kenduri Kesyukuran.



Assalamualaikum....


Kenduri kesyukuran ni sempena anak sedara nak sambung study kat Wales.... termasuk la utk Adam & Hannah yg nak menduduki UPSR & SPM... 



Eynda bawak kek ni... bukan eynda buat...Eynda order dari Wirda ( Mangotouchdelight ) .... sedap kek ni sebab kurang manis... eynda tak suka kek yg terlalu manis... lagi pun yg ni ada buah-buahan...manis buah pun cukup dah...




Buah anggur pun eynda bawak.... ehhhhh semua yg eynda bawak je eynda snap? Ahahaha... dasarrrr....




Ni haaaa.... banyak je makanan lain yg tuan rumah aka biras eynda sediakan... ada kuih muih gak tapi terlupa nak snap....




Amboi bila masa diaorg posing2 ni? Kemain bergincu Hannah....




Eynda & anak sedara aka kakak Barbie Hannah aka mama Arianna....





Tetiba anak sedara ajak selfie..... apalagi.... maklum la hobi sama!




 Lupa bawak tudung utk Hannah.... pinjam tudung maklong dia kejap....



Anak sedara yg nak sambung study kat Wales... actually dah ada kat sana pun sekarang... aunty je lambat buat entry ni hahaha.... perasan tak? Diaorg macam kembar???? Tinggi je belum sama....





Cousins....



Alhamdulillah semuanya dipermudahkan.... kenduri berjalan lancar.... anak sedara dah berada di Wales.... Hannah dah habis UPSR... tinggal Adam je tunggu SPM next month.... InsyaAllah Allah permudahkan utk Adam...








LinkWithin

Related Posts with Thumbnails