Friday, April 19, 2019

Melaka Mac 2019 ~ Chapter 1.



Assalamualaikum....


Sempena birthday eynda... cewahhhh.... weekend tu hubby ajak jalan-jalan ke Melaka... tidur satu malam aje... takleh la bermalam-malam... nanti hubby nak keje...anak nak sekolah.... weekend aje kan... tu pun Alhamdulillah... janji tidur hotel :-p


Oleh kerana kami sampai awal, letak beg2 baju kat hotel dulu, pegi jalan-jalan.... sebab check-in lepas 2pm... ada masa 2-3 jam sebelum boleh check-in....


Kaki lima hotel.... Kami stay kat The Sterling Hotel....




Oleh kerana google maps kata dari hotel kami tu jalan kaki 5 minit je boleh sampai ke tempat2 menarik kat Melaka tu, maka kami jalan kaki aje la... 5 minit pun rasa jugak la sebab nak kena lintas jalan dgn sesaknyer kereta2... cuaca pulak panas terik... tapi kami memang jenis suka jalan kaki so apedehal kan...lagipun kalau keluar dgn kereta nanti balik hotel takde parking pulak... coz parking agak terhad... boutique hotel aje...



Lokasi pertama... The Stadthuys Museum... ahhh lega dapat aircond hehe... macam-macam info sejarah zaman dutch..british... portugese... kat situ... pening eynda sebab banyak input...





Luar bangunan merah...




Pastu jalan-jalan kat A Famosa....



Lokasi seterusnya, Muzium Kesultanan Melayu Melaka...




Upin dan Ipin dah besar rupanya.... adoi sorry ... 1st impression tengok dua patung ni memang teringat kat Upin & Ipin...




Jalan-jalan lagi... rasanya kami termasuk kawasan kubur Belanda... takde la Eynda nak ambik gambar kubur2 tu... tapi sempat la baca nama-nama mereka yg ditanam kat situ... ada yg askar... ada yg satu family... ada baby sekecil 2 bulan....

Dah banyak berjalan, masa utk lunch... konon2 nak cari asam pedas melaka la... ada satu restoran famous... Restoran Asam Pedas Selera Kampung....tapi tak dapat makan kat situ... full house! Maka kami lintas jalan makan kat Restoran Asam Pedas Hajjah Ruhana je... sedap jugak...dah lapar semua sedap! Alhamdulillah...





Dah kenyang kami jalan kaki balik ke hotel sebab dah boleh check-in....



Nanti eynda sambung citer ye.... letih pulak menaip... nanti eynda share gambar bilik hotel eynda... simple je hotelnyer...

Hingga jumpa lagi... tq sudi baca blog eynda :-)




2 comments:

Puan Hazel said...

Sebenarnya seronok berjalan kaki. Kadang tu 'terjumpa' tempat yg tak boleh nak access dgn kereta. Boleh exercise pun iye hehe...

Anyway, happy birthday k. Eynda

eynda said...

Hazel... tq :-)

Haah betul..bila jalan kaki kita boleh explore tempat2 yg tak pernah dijangka nak terjumpa...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails