Monday, December 14, 2015

#LondonTrip2015 ~ Day 2 ~ #Buckhingham Palace, #Big Ben, #The London Eye.



Assalamualaikum.....





Kenangan dari cabin crew Emirates KL - Dubai.... hubby kat tepi eynda tak nampak la pulak...diaorg snap guna polaroid...



Kami travel tanpa ejen... selalunya macam tu la... ada jugak minta quote dari ejen2 pelancongan tapi bila tengok jadual nampak agak padat & macam kami yg bawak anak-anak ni konfirm la kelam kabut nak kejar jadual kan... selalunya dgn ejen tak sempat nak berehat dah kena bergerak ikut jadual...lagipun kami suka lepak2 kat tempat2 yg kami pegi... kekadang berjam-jam... so lagi senang buat itenerery sendiri...

Dekat London dalam 4pm dah gelap gelita... 5pm tu rasa macam dah pukul 9pm kat Malaysia.... Day 2 dalam 6am dah terjaga... dekat 8am baru cerah kat luar bilik tu.... Bilik kami tak termasuk caj utk breakfast sebab tahu kat luar hotel banyak tempat makan....Tapi pepagi buta ni takdenyer nak keluar cari makan hahaha.... 


Nasib baik eynda tapau makanan2 simple yg tak habis masa dalam Emirates :-p Kami dapat 2 beg kecik dari Emirates so makanan2 tu eynda simpan dalam tu... pepagi bangun kelaparan boleh la alas perut kejap sementara nak bersiap keluar... Emirates hidang makanan punya la banyak...tak termakan la pulok so jangan membazir :-D





Bila keluar je dari hotel, cehhh konon nak cari tempat brekfast la... tetiba blur nak makan apa pun tak tau.... pilih pilih pilih kami makan kat Fatoush Lebanese Restaurant.... makanan berat terusss haha...





Pepagi dah makan nasi ye Eynda.... feveret eynda , kalau nasi arab mesti la dgn lamb...sedapnyaaaa....





Sambal pun sedap... ada sedikit macam sambal belacan rasa sambal ni :-D





Diakhiri dgn manisan free... yg pickles tu kami rasa sikit je...itu pekej dalam nasi tadi :-)

Total makan kat restaurant ni ( Nasi arab 2, mixed grilled 1, fries & drinks ) = £ 54.





Ambik gambar depan hotel.... depan hotel kami cross jalan je ada Marks & Spencer.... actually kan, takyah beli winter jacket/sweater banyak2 pun kat Malaysia kalau nak datang London time ni... beli sehelai dua dah cukup... macam kami ni cross jalan tu shopping kat M&S pun boleh tapi sebab kami dah shopping semua pakaian kat Malaysia, gigit jari aje la... kat London winter jacket, sweater semua cun2 tau huhu.....Nak shopping lebih2 pun takut tak cukup bag nanti nak balik :-D

Lepas breakfast kami balik bilik dulu.... buat apa yg patut dulu... nak masuk toilet better la siap-siap kat bilik kita coz nanti dah keluar susah jugak nak cari toilet tau.... nak toilet free kena la cari restaurant yg ada toilet, lebih bagus fast food restaurant sebab orang keluar masuk kedai ramai so tak nampak la macam kita nak pi toilet semata-mata.... nak cari toilet awam sangat susah... berbayar pulak tu dalam  £ 0.50.... Jenuh cari duit syiling....






1st time naik tube... agak mudah belajar cara naik tube kat sini.... dalam sehari dah boleh paham route2nyer.... buat masa ni kami belum beli Oyster Card... kami beli tiket biasa dulu.... Kalau taknak bersesak-sesak dgn geng yg pegi keje pepagi, sila la naik tube selepas 9am.... 






Naik tube turun di Charring Cross Underground....





Actually lalu dekat Trafalgar Square tapi belum posing2 kat situ.... hala tuju kat tempat lain dulu hehe.... jalan kaki aje... jauh jugak la nak sampai destinasi.... Buckhingham Palace....masa ni hujan renyai-renyai....





Dah sampai area Buckhingham Palace...





Cuaca adalah partly cloudy.... mendung je... awan nampak rendah sangat....



Bagaikan mimpi ye Adam... Buckhingham Palace depan mata....





Suhu adalah dalam 11c-12c.... sangat sejuk.... kalau angin datang lagiiiiii sejuk.... 





Jom kita pegi depan-depan palace....





Alaaaa tercepat satu hari la pulok.... tak sempat tengok changing of the guard.... esok tu memang tak datang dah area ni ... takpe la mungkin ini petanda kena pegi lagi next time :-D





Gate besar.... 





Diam-diam Adam snap gambar gelagat mama & ayah ye....





Like father like son.... dah nak sama tinggi...


Lepas tu kami teruskan perjalanan.... melalui St James Park.... Kat London ni anjing & kucing terbiar sekor pun tak nampak....


Merpati gebus2 semua maklum la sejuk kan....





Itik-itik pun banyak.... nampak je kita mesti nak datang sebab cari makanan...





Tupai pun banyak.... besar2...





Cuaca sejuk ni asyik cari kopi panas aje la.... sebab banyak berjalan memang cepat rasa dahaga....





Mamat ni beli mineral water yg sejuk pastu minum dalam cuaca suhu 12c! Dia saje je nak try iskkk...





Sejuk ok....





Tengok tu.... nak datang dekat je si itik.... muka eynda tu kenapa dah tak ingat... stress apa ntah haha... stress takut itik tu patuk kaki kot :-p 

Hannah makan muffin kat kerusi, bawah kerusi banyak burung merpati dok kutip muffin yg lebihan terjatuh....






Perumahan di tepi St James Park... St James Park ni menghubungkan area Buckhingham Palace dgn Big Ben...jalan kaki aje :-) Dah pakai sarung tangan tu maknanyer cuaca bertambah sejuk... tapi pakai sarung tangan tak best pun.... nak pegang handphone pun tak selesa... touch screen tak boleh guna pun.... so nak snap gambar eynda buang sarung tangan....





Jalan.... jalan.... jalan.... dekat nak sampai Big Ben dah....





Dari jauh ternampak telephone booth merah.... telephone booth aje pun tapi sebab kaler merah & sebab kat London maka kita kena la bergambar ye..... kat tempat lain pun ada tapi kat area ni agak cantik & jadi tumpuan pelancong bergambar....





Siap buat drama lagi eh ehhhh...





Cantik bangunan & pintu ni....





Dah sampai Big Ben.... gelap je gambar sebab memang cuaca mendung.... tak nampak matahari so far...





Kawasan ni angin sangat kuat sebab kawasan lapang....





Bertentangan dgn Big Ben kami nampak The London Eye... alaaa takyah naik la... kita ambik gambar dari sini je cukup.....tapi pastu kami cross jalan ke tempat The London Eye...tetiba teringin nak naik pulak... alang-alang dah sampai London kan.... 

Hannah melalak-lalak takmau naik... dia takut benda tu jatuh! Puas pujuk bagi dia rasa tenang sikit, baru la nak naik...






Beratur beli tiket.... kebetulan waktu tu tak sesak sebab tu kami boleh naik... kalau beratur panjang mungkin pikir 2-3 kali nak naik ke tak...Kami beli pekej plus 1 attraction.... satu lagi Madame Tussauds...




Yg kat Singapore dah pernah naik... kali ni kat London pulak...





Cantik pemandangan London dari atas...






Announcement masa nak turun, nanti ada kamera nak snap gambar kami dalam London eye tu....apa lagi..... posing jangan tak posing...pastu sila bayar kalau nak bawak balik rumah gambar tu hahaha... 




Masa utk balik ke hotel.... masa ni hujan renyai-renyai.... angin sangat-sangat kuat sampai terpaksa jalan menunduk kepala lawan angin... angin kuat sampai eynda pun rasa macam ditolak-tolak....

Masa ni Allah nak duga eynda, sakit tulang belakang eynda terasa la pulak.... tapi lebih kepada lenguh kat pinggang... lenguh sangat2...mungkin winter jacket eynda berat, dah le pakai baju 3 lapis... sweater lagi kat dalam... bawak handbag doremon... jalan laju2 kat sana.... so ada sedikit rasa tak selesa masa nak berjalan balik ke hotel....nasib baik la naik tube....





Laluan underground di Charring Cross....





Sampai kat bilik, Eynda & Hannah dah keletihan.... Hubby & Adam keluar tapau KFC...Hannah tak makan pun... dia tido dari 7pm malam tu sampai 6am pagi esok tu.... risau jugak... dia tido ke dia pengsan hahaha.... sebab jalan kaki memang banyak.... bangun pagi esok tu baru dia makan....

Eynda pulak memang sediakan panadol, sebagai pesakit tulang belakang memang le kena sentiasa bersedia apa saje kemungkinan kan.... balik bilik rehat baring2... buat strecthing sikit perbetul tulang belakang, makan panadol.... tido rehat utk jadual esok pagi pulak....Alhamdulillah bangun pagi esok tu dah lega rasa lenguh badan...

Alhamdulillah dalam sehari boleh pegi banyak tempat :-)











12 comments:

PinKy MoMMa said...

bestnyer tengok kak eynda jalan jalan sana..adam dah bujang sangat kan..tinggi betul

eynda said...

Pinky Momma...alhamdulillah diberi peluang jejak kaki kat sana... Haah Adam kejap je dah tinggi dari mama dia...tak lama lagi tinggi dari ayah dia pulak hehe...

Didie Kamila said...

bestnye kak eynda jln2 hjung tahun..

julie shahril said...

adoi bestnyaaa...letak gambar byk2 kak

ameris said...

sronoknya eynda dah sampai london. bila laa rezeki saya nak sampai..
cepat sambung cerita tau...

eynda said...

Didie Kamila...Alhamdulillah :-)

eynda said...

Julie Shahril... InsyaAllah :-)

eynda said...

Ameris... InsyaAllah nanti ur turn pulak ;-)

izzeyda said...

bestnya kak eynda..

eynda said...

izzeyda...Alhamdulillah :-)

Zaila Mohamad said...

sekali tengok eynda ni ada iras2 Dato Ct nurhaliza pun ada :)

eynda said...

Zaila... hehe... sejak zaman anak dara lagi dah ada org panggil eynda ct... sekali imbas je 2-3 kali imbas macam eynda aje :-p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails