Tuesday, December 15, 2015

#LondonTrip2015 ~ Day 3 ~ #Madame Tussauds, #Hop On Hop Off Bus, # Winter Wonderland, #Oxford Street.



Assalamualaikum....


Day 3 di London....seperti biasa bangun awal pagi relaks2 dulu minum kopi dalam bilik.... Dalam 8am start bersiap utk keluar cari breakfast.... kali ni takkan nak makan nasi lagi pepagi kan hehe.... kita cari sandwich ok jugak la...Alas perut aje kalau kita travel ni... sebab akan sentiasa makan kalau terjumpa tempat makan :-D





Kami stay kat tingkat 14.... tingkat paling atas.... sementara tunggu lif sampai ke tingkat kami, boleh la posing2 kejap.... nampak kat bawah tu sesak jugak dgn kenderaan...pepagi orang nak pi keje...

Suhu setiap pagi sentiasa dalam 11c-12c.... nyaman aje....






Kedudukan hotel kami sangat strategik .... pintu depan keluar je nampak Marks & Spencer, pintu belakang keluar je ada kedai Pretz & Manger, cafe yg jual coffee & sandwiches.... jalan skit cross jalan ada Costa, cafe yg jual coffee & sandwiches.... cumanya time 9am ni tak brape sesuai utk lepak kat kedai kopi sebab sangat la sesak nak cari tempat duduk pun susah... ini time orang2 keje tengah breakfast sebelum masuk office.... masa yg sesuai adalah selepas 10am atau sebelum 7am! 

Tapi kami ni selalu ended up keluar breakfast sekali dgn orang nak pi keje iskkkk.... cuba nasib aje la... Alhamdulillah selalu dapat jugak la meja utk duduk makan....

Masuk je dalam Costa cafe ni eynda disambut dgn senyuman manis oleh staff di kaunter.... berhijab...melayu....rupanya dia dah lama menetap di London... anak2 membesar kat London, dah kawin2 pun... dia kawin dgn orang London jugak... mesti anak2 dia cantik/handsome sebab akak ni pun cantik :-) Sempat dia jemput kami kenduri kat Malaysia Hall hujung minggu tu tapi kami memang tak janji la nak hadir...InsyaAllah... segan pulak tapi terharu baiknya dia baru kenal brape jam je kan...

Seperti biasa lepas breakfast balik ke bilik kejap sebelum terus berjalan makan angin....dah ready, kita tuju ke tube station....





Lengang aje tengahari...kalau pagi sesak betoi...station ni dekat aje dgn hotel... jalan kaki tak sampai 5 minit...




Kali ni naik tube, hubby belikan Oyster Card... mula2 nak beli 3, utk Adam jugak... Hannah free aje naik tube... tapi staff kat station nasihatkan kami beli 2 kad aje, utk hubby & eynda.... Sebabnya kalau tanpa guna kad, tiket kami setiap sorang £12 .... Kalau guna kad hanya bayar setiap sorang £8 . 

Adam pula dikira masih kanak-kanak kekekeke.... kat sana umur 11 tahun hingga15 tahun masih dikira kanak-kanak... so guna tiket aje la... harga tiket £6.


Kita naik tube & turun kat Baker Street Tube Station....tak sampai 2 minit jalan kaki nampak la Madame Tussauds....

Selamat datang ke Madame Tussauds.... :-)

Banyak gambar kami snap kat dalam Madame Tussauds ni tapi eynda share sikit2 cukup la.... artis2 patung aje... tapi dia punya rasa seronok tu macam jumpa artis betul haha... poyo sikit la ngakuuuu.... Ada artis yg nampak real.... ada yg macam tak real pun... 

Sebenarnya diaorg create patung2 ni semua ikut ukuran sukatan artis yg sebenar tau.... memang ada tunjuk cara diaorg ukur size kepala etc artis2 ni.... so apa yg kita nampak tu memang saiz sebenar artis2 ni.... cuma patung2 ni dah bertahun buat kan... ada artis yg dah berubah size dah heheheeh....




Sampai je kat pintu masuk kami disambut oleh Tom Cruise...senyum manis aje... nampak macam betul2 meraikan kedatangan kami....





Haaaa.... dia ni dah berubah size badan kannnn.... dah jadi size "dad bod" hihi....Leonardo DiCaprio...






Adam dgn Emma Watson...kemain lagi ye....






Malu sebenarnya nak duduk tepi George Clooney.... macho habis la dia... nasib baik patung...yg snap gambar kita tu George Clooney kita yg real hihi....hubby le sape lagi :-D






Nampak beza yg ketara oittt.... kecik betul Posh ni...ada terasa sentap jugak walau bergambar dgn patung aje... semua kecik2...





Ni sorang lagi slim sangat2....





Paling eynda happy bergambar dgn Kim K! Haaaa dia nampak sama tinggi eynda...tu pun dia pakai heels tu....





Kalau u all jumpa mamat ni jangan renung mata dia lama-lama... dia memang wolf!





Takat boleh cium ketiak wangi Kate Winslet aje la Hannah ye....





Kesian Hannah mata terpejam pulak time ni... cuba tengok betul2 eynda tepi Harry Styles... Hannah kata mama macam sama senyuman dgn Harry Styles.... ye la tu... boleh la kira gambar kakak & adik kan... terperasan sekejap ye...





"ET go home...."




Sebenarnya hajat utama datang sini nak bergambar dgn Audrey Hepburn.... tak sangka dia kecik sangat2... cantikkkk....





Steven Spielberg...nampak real kan...





Bila Fiona bertemu dgn Shrek :-D





Bila datang part atlet eynda pulak tak brape kenal... sape ni? *malunya*





Idola eynda sejak kecik... masa kecik dulu pegi gunting rambut mesti cakap nak rambut Lady Diana :-)





Semua tengah berfikir ye....





Dia la Madame Tussauds yg sebenar.....





Terjerit-jerit nampak Adele...kita minat Adele tau.... HELLOOOOO.....





Minah ni tak tau kenapa pakai telepon atas kepala.....

Ada lagi la ramai yg eynda tak share gambar/ tak ambik gambar... Macam Miley Cyrus posing tak senonoh sangat, terjelir lidah baju pun tak cukup kain.... Beyonce pun too sexy la... nak tengok kena pegi ye ;-)



Keluar dari Madame Tussauds ada orang jual makanan... Halal so boleh la makan...lapar...




Tetiba nampak matahari timbul...akhirnya nampak matahari tapi masih dlm kesejukan... kejap je matahari tu kat situ...pastu hilang dah...





Beli sosej & fries aje....alas perut...kenyang sangat susah nak berjalan nanti...


Dekat2 situ ada bus station .... ternampak Hop On Hop Off  London Bus.... plan sebenar nak ke Oxford Street terus tapi rasa macam awal lagi, so boleh la naik bus keliling London....





Sebelum bertolak.... duduk tingkat atas depan sekali.... Adam sorang2 kat belakang tempat tak berbumbung.... takmau la duduk situ...sejukkkkkk....


Jom la tengok gambar yg eynda snap sikit2 sepanjang perjalanan dgn bas ni....
















Cantik kan tempat ni....
















Ini Tower Bridge.... bukan London Bridge... Tower Bridge lagi cantik... London Bridge tu kosong je macam bridge kat Big Ben tu.... Mula-mula lalu atas London Bridge eynda nak snap apa pun tak tau haha... bridge biasa aje... kat Tower Bridge ni siap record video.... cantikkkk....

Lepas dari Tower Bridge ni kami dah kebosanan.... dah habis dah keliling London dalam brape jam je... pastu bas kena patah balik hingga ke Piccadilly Circus berdekatan Oxford Street.... time orang balik keje...jalan sesak betoi dgn ada repair jalan lagik.... termengantuk la sekejap...





Ni area mana ye... lupa dah... tapi nampak la pemandangan cantik kat depan tu....


Tiket bas ni sangat la mahal... kalau boleh takyah naik la... utk kami family aje dah lebih kurang RM500 tapi utk 3 hari naik bas tu.... nak pegi mana 3 hari... actually dalam sehari dah nampak semua tempat dalam London tu cuma tak turun bergambar je... ada yg dah pegi sebelum tu.... so bazir gitu aje kami bayar mahal naik sekali tu je....

Cuma nak pikir ada hikmah jugak la.... patutnya duit kami habis dlm Madame Tussauds.... gambar dgn Kim K, dgn One Direction... dgn Obama... dgn sape lagi ntah... semua guna photographer so masa nak balik bayar kat kaunter gambar utk gambar2 tu.... Itu pun dah beratusssss.... tapi kami terlepas kaunter terakhir so keluar gitu je dari Madame Tussauds.... malas nak patah balik ambik gambar2 tu.... dari bayar beratus utk gambar2 patung baik la guna utk lihat London kan....



Kami turun dari bas di tempat yg kami takde plan nak pegi pun....Asalnya dari Malaysia plan nak pegi tapi Hannah macam tak teruja nak pegi situ...bukan dia nak naik ride apa-apa pun... so cancel la awalnyer.... tapi tersinggah tetiba ni.... enjoy aje la... free kan :-D




Winter Wonderland!! Kat sini sejuk sangat.... sebab area Hyde Park... kawasan lapang konfirm sejuk gedik-gedik....





Santa Clause yg notty...asyik gelakkan orang kat dalam tu je.... Dalam tu sape masuk jaga2 tak jumpa jalan keluar....





Meriah.... nampak tak lantai diaorg macam lapik besi sikit...so kalau basah tak la lecah... 





Takde sebab tertentu berposing dgn yg kat belakang tu.....





Tempat ni kira syurga diaorg la... minum sampai mabuk... makan-makan... hhmmm....


Kejap je kat dalam tu.... pusing2 kat dalam tu.... ada toilet free sila la pegi .... tapi tu la ....toilet kat London ni mana ada air... ada tisu je... nasib baik ada sinki... haaa pepandai la guna otak kan.... nasib baik sentiasa bawak wipes jugak....





Jalan nak menuju ke Oxford Street kita jumpa Marble Arch dulu.... 







Kali ni masuk jenguk Primark aje.... tak beli apa-apa sebab sesak sangat kat dalam tu.... nak membayar kena beratur panjang.... sempat la survey apa yg nak dibeli nanti-nanti....

Day 3 ni kaki eynda pulak melecet aigooooooo..... hari sebelum tu lenguh pinggang.... ni sakit kaki nak berjalan punya la seksa.... sebab tu la takde mood nak masuk semua kedai.... lagipun sampai je Oxford Street dah mula keletihan.... nak balik naik tube pun kena tunggu tak sesak ... takmau join orang2 yg balik keje....tapi sakit2 kaki pun redah jugak... jangan layan.... dalam 8pm tube station dah lengang so boleh balik hotel yeayyyy.... merah jari2 kakiku ok.... tapi takkan mengalah! Esok tu mesti la nak jalan lagi.....


Ok nak citer sikit kenapa pilih Emirates, bukan MAS.... sebenarnya kami ada buat perbandingan sebelum nak pegi tu.... tarikh apa.... harga berapa.... kami dapati tiket MAS mahal lebih RM3K++ berbanding tiket Emirates....pastu Emirates ada transit kat Dubai.... MAS direct terus ke London... 14 jam atas flight okkkk... sape sanggup?? Yg transit pun dah rasa melebar montot duduk 7 jam - 7 jam dalam flight huhu....Lagipun dah selalu naik MAS...kita tukar angin timba pengalaman naik flight lain pulak kan....so tepuk dada tanya selera.... :-)










14 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Seronoknya Eynda holiday ke London pula ye..
Akak pun teruja tengok Lady Diana tu..
Puas lah bergambar ye Eynda..
Masa ni lah penuhi impian..

Akak Kembang said...

bestnya kak eynda tp bab amik gmbr tu igtkan boleh ambil sendiri...kena caj ek

eynda said...

Sis Nurhayati...alhamdulillah rezeki dapat ke sana... puas bergambar sampaikan balik Malaysia ni nak ambik gambar apa-apa pun takmau dah hehe...

eynda said...

Akak Kembang.... actually gambar2 ambik free aje...cuma ada artis yg diaorg anggap mahal/femes, ada jurugambar tunggu utk ambik gambar kita... kalau sesaje kita nak bergambar kat situ tak boleh... so sambil jurugambar ambik gambar, anak akak snap gambar tu jugak guna kamera kami... ada jugak la kenangan kan... gambar yg jurugambar ambik memang lawa la berbanding yg kita ambik... macam gambar akak dgn Kim K tu sebenarnya hasil gambar ala-ala kami tengah wefie berdua... sayang takde rezeki beli gambar tu... tapi mahal la.. rasanya satu gambar pun dah beratus ringgit...

dear anies said...

byk2 tmpt kt london yg ign sy pegi sesgt adalah madame Tussauds ni laa... dgr kt q pnjg ye kak sblm msk?

eynda said...

Dear anies... Alhamdulillah masa kami pegi tu tak beratur panjang pun.... kami beratur depan sekali... 5 minit tunggu dah boleh masuk... mungkin kena pilih masa sesuai jugak... kami pegi dalam 11am-12pm masa tu...

Kakcik Nur said...

Cantiknya patung-patung tu semua. Macam sebenar, cuma tak bernyawa je... :)

izzeyda said...

cantik laa patung semua tuh.. tak dapat jumpa yang real, patung pun jadi laa..

eynda said...

Kakcik Nur...memang nampak real sangat2... macam pelakon citer Twilight tu...kalau renung mata dia lama2 boleh berdebar macam dia tengok kita betul2 hihi....

eynda said...

izzeyda....kannn... jadi la patung pun hehe... jumpa yg betul ntah2 terkedu pulak tak jadi bergambar :-p

A.I said...

bestnye eynda... ^_^ kita tompang sronok. tp tompang baca jelah, nak sampai situ mmg tak la kot. huhu...

eynda said...

Aizah... Alhamdulillah eynda seronok dapat share pengalaman dgn kawan-kawan... InsyaAllah rezeki Allah kekadang tak terduga, eynda doakan kawan-kawan dimurahkan rezeki dan boleh lihat negara lain jugak... ameennn :-)

Zaila Mohamad said...

wah bestnya baca..semoga satu hari nanti zaila pon boleh jejakkan kaki ke sana

betul kata eynda kalau nk travel ni baik bandingkan harga, mana kita boleh save kita save dan boleh belanja tempat lain..

next entri please :)

eynda said...

Zaila... Alhamdulillah...InsyaAllah nanti giliran Zaila pulak :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails