Monday, December 14, 2015

#LondonTrip2015 ~ Day 1 ~



Assalamualaikum....


29hb November yg lepas kami pegi bercuti di London. Mula-mula ada 3 pilihan, Turkey, Korea atau London. Berbelah bagi jugak nak pilih mana satu sebab semua tempat best...Akhirnya kami pilih London. Perancangan ambik masa 2-3 bulan jugak la... setiap weekend keluar cari winter jacket, sweater etc....Kami bawak 3 bag besar & 1 bag yg boleh bawak masuk dln flight.

Percaya atau tidak? Eynda start kemas2 baju masuk bag malam sebelum bertolak? Dari 8pm pastu settle dalam pukul 11 malam! Eynda memang suka buat keje last minute.... sebab eynda akan lebih alert, lebih peka.... maka kurang sikit kejadian TERlupa itu ini.... 

Pagi tu sesudah subuh kami bersiap.... keluar rumah dalam 7.15am... bawak kete sendiri parking kat KLIA... caj sepanjang percutian dalam RM200... lebih kurang harga naik teksi jugak... lebih selesa...

Lepas check-in kami breakfast dulu...





Flight kami....





Waktu share gambar ni kat FB/IG barulah eynda bagitau eynda nak pegi holiday. Ada la kawan2 rapat yg dah tau sebulan dua sebelum tu... ada yg seminggu sebelum baru tau... bukan takmau canang awal... takut perancangan tak jadi saat2 akhir... so dah konfirm baru selesa share dgn kawan-kawan :-)






Menu kami...





Ni menu Hannah...kami request makanan kanak-kanak utk Hannah...





Kami transit kat Dubai sejam setengah...penerbangan dari KL - Dubai ambik masa dalam 7 jam...pastu flight dari Dubai ke London delayed 30 minit sebab ramai yg tak masuk dlm flight tapi beg dah ada dlm flight hhmmmm....





Nasib baik la banyak movie/cartoon utk kanak-kanak... games pun ada...tak la Hannah bosan... 





Menu utk flight Dubai ke London...





Macam-macam Hannah dapat masa dlm flight....






Alhamdulillah, akhirnya selamat mendarat di Heathrow Airport setelah 7 jam penerbangan... suhu malam tu 11c-12c....seronoknya :-)





Ini taxi kami... hubby booked thru http://www.airporttaxis-uk.co.uk/ .... taxi ni hantar kami ke hotel pastu hari balik nanti dia ambik kami bawak ke airport.... so takyah susah2 cari taxi tepi jalan walaupun taxi memang senang dapat kat sana...maklum la beg semua bukan kecik2 kan...

Actually eynda ada contact number owner taxi company ni... boleh direct whatsapp aje dgn dia... company atas tu kira ejen dia... Nanti2 eynda share number dia....







Hotel Hilton London Metropole, Edgeware Road.


Kalau 1st time nak pegi London & tak sure kat mana nak duduk, Eynda rekemen hotel Hilton London Metropole ni....Bilik sangat memuaskan hati dan luas jugak... ini family room... Kat sini mineral water kena bayar, bukan complimentary macam kat Malaysia. Nasib baik ada ice vending machine kat luar bilik... masak air dlm kettle, campurkan dgn ais sikit, boleh minum ... Kalau nak beli mineral water kat kedai pun bolehhh... £2-£3 harganya hehe...

Hotel ni di area Edgeware Road... Banyak betul makanan halal kat situ.... Restoran Melur dekat tak sampai 5 minit jalan kaki.... Restoran nasi arab lagi banyak, pilih je.... KFC ada...Subway ada.... semua Halal....harga makanan senang je nak anggar... Macam makan kat Restoran Melur, 4 orang makan nasi goreng dgn minuman harga lebih kurang  £45.... sama jugak harga makan kat Malaysia dalam RM45 tapiiiii kena la kali 6.5/7 hehe.... Nasi arab sepinggan £10, kali dgn 6.5/7 ye...




Boleh jugak download apps ni utk cari tempat makan halal berdekatan kita....


Dari hotel jalan kaki aje nak ke mana pun... Kami jalan kaki aje nak ke Paddington.... ke British Museum... Ke Hyde Park... Ke Marble Arch... etc.... Memang ada naik tube & teksi..., 1st day dah naik tube tapi rupanya semua tempat dalam walking distance aje...Cuaca sejuk jalan berjam-jam pun tak terasa....

Perjalanan kami ke London ambik masa lebih kurang 14 jam penerbangan ... Waktu di London adalah 7 jam lewat dari Malaysia so kami rasa muda 7 jam la masa sampai kat sana hehe...

Day 1 kira habis utk perjalanan aje la... sampai hotel dah malam, semua keletihan...nasib baik semua boleh tido nyenyak dapat lah berehat utk caj tenaga nak berjalan esok hari :-)






14 comments:

Zaila Mohamad said...

alaaa xsabar nak baca entri seterusnya :)

eynda said...

Zaila.. tungguuuu hehe...

Akak Kembang said...

Bestnya kak eynda...kak eynda jalan sendiri atau ada tour guide kat sana

julie shahril said...

bestnya...

cepat2 sambung cerita

dear anies said...

jauh beza x kak harga tix emirates dgn MAS?

eynda said...

Akak Kembang... kak eynda tak guna ejen pelancongan... sendiri2 aje :-)

eynda said...

Julie Shahril... akak tengah mengarang ni ;-)

ameris said...

cepat update eynda...

eynda said...

Dear Anies... MAS mahal extra RM3K++ berbanding emirates masa kami check harga tiket hari tu... tapi kena sentiasa check la...harga berubah-ubah ikut tarikh & masa...

eynda said...

Ameris..InsyaAllah..

izzeyda said...

best tengok emirates nih..

eynda said...

izzeyda... haah... rasa beza sikit la naik flight negara orang :-)

JUJU - DIARI HIDUPKU said...

Seronok baca catatan eynda..nmpk mudah je perancangannya....buat hati berkobar kobar nk ke london plak...ameen...

Stephen Carney said...

If you ever travel again we are always able to help at Airlink

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails