Wednesday, December 24, 2014

Phuket 2014 ~ Siam Niramit ~ # Day 4.




Assalamualaikum.....


Sebelum eynda teruskan penulisan, eynda harap kita sama-sama berdoa semoga kesulitan yg dialami rakan-rakan kita di mana saje mereka berada especially masalah banjir yg teruk sekarang ni... semoga dipermudahkan urusan mereka... semoga keadaan kembali pulih seperti biasa... berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul... semoga tabah dgn ujian Allah... setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya...

Ok kembali ke citer di Phuket...

Petang hari ke4 tu kami ke lobby resort dalam 5.15pm... 5.25pm shuttle dari Siam Niramit datang jemput kami... lepas tu pegi pick-up guest kat hotel bersebelahan... nak jadi citer dekat 10 minit tunggu takde sape datang jumpa pemandu shuttle... pemandu masuk ke pekan Patong pulak... pick -up guest kat hotel dalam pekan... pastu patah balik ke jalan menuju hotel sebelah novotel... agaknyer dia wajib patah balik syarat konon ambik tourist tu padahal takde sape jugak... bayangkan petang2 dah le jammed pekan Patong tu... pemandu tu macam bebal dah... sebab dia kena hantar kami ikut time la... kalau tak banyak acara terlepas... "No good.. no good..." kata pemandu tu macam luah perasaan kat kami... agaknyer guest kat hotel sebelah tu tertido ke apa kan... tak dapat dijejak masalahnyer...tinggal gitu je la...

Jauh Siam Niramit dari Patong... dah dekat2 dgn airport... dekat 7pm baru kami sampai tau... 30 minit lewat...



Kami pilih pekej Show & Dinner...




Belum sempat turun dari shuttle, bidadari-bidadari Siam Niramit dah berlari-lari anak menuju ke arah kami kekekeke.... check tiket kami... register utk kami... tampal stiker kat baju kami... pakaikan bunga kat baju kami... pastu posinggggg....


Pastu berjalan la masuk ke dalam bangunan Siam Niramit.... sebelum start show kita boleh tengok2 suasana dalam tu... macam kat Phuket Fantasea cuma takde gaya funfair... lebih kepada kebudayaan... ada tomoi olok-olok... ada sawah padi... ada kerbau... ada kambing bertanduk & berjanggut yg sangat manja... ada wayang kulit...





Ni King & Queen ke apa ntah... eynda gedik-gedik nak snap gambar dgn diaorg ahahaha... ingat senang ke nak posing dgn orang2 yg mekap tebal2 & pakai glemer2... poyo kan :-D





Baik hati pemuda di tempat wayang kulit ni... tolong snap gambar kami satu keluarga...





Seriously... Hannah ni berani pegang apa saje binatang yg ala-ala kucing... tapi rama-rama & pepatung dia takut!!





Wahhhh.... dragonnnnnnnnn....


Lepas jalan-jalan perut dah lapar.... kita ke tempat buffet...





Rambang mata tak tau nak makan mana satu....





Alhamdulillah halal...





Bahagian dessert... takde la sedap sangat pun... tapi hubby terjumpa pulut mangga dalam bekas daun pandan ke daun pisang...kecik2 tersembunyi... eynda tak nampak pun masa pusing2 situ... hubby bagi eynda rasa sebekas dua... sedap pulak... hubby tanya nak lagi ke? Eynda kata takmau dahhhh...tapi gaya hirup santan buruknyer kelakuan hahaha... maka hubby pi top-up pulut mangga kat eynda banyak2 huwaaaaa...kenyang pulut dalam perut!





Tengah makan-makan tetiba bunyi bising gendang kat luar restoran... masuk la segerombolan penghibur2 Siam Niramit ke dalam restoran buat satu pusingan... eynda tengah rakam video diaorg pusing satu restoran tu... meja eynda memang tepi laluan diaorg... tetiba "gadis" yg paling last dalam kumpulan tu stop depan eynda & posing senyum manis! Alamak eynda tengah rakam video bukan tengah snap gambar... eynda angguk-angguk tapi dia masih tak berganjak... ok laaaa... eynda snap jugak gambar dia pastu eynda buat thumbs-up tanda dah snap gambar dia... baru dia pegi hehehe... 

Bangga woooo... dalam ramai-ramai tourist kat situ, kat eynda je dia berhenti... orang lain berjalan terus je keluar balik dari restoran... ada ongggg tau ahahaha... bagusnya dia kan :-)



Sementara show nak start ada lagi satu perarakan...



Ehh gajah! gajah!





Tourists diberi peluang bergambar dgn mereka ni... mereka ni bakal beraksi dalam show nanti...eynda nak posing dgn gadis2 lane paling depan tu... tak dapek...sesak sangat semua berebut posing dgn diaorg huhu...




Posing dgn gajah aje la...





Yeaayyyy dapat tarik sorang... tapi dia escort gajah je...jadi le..."gadis" jugak le dia huhu... mana yg tulen niiii...tapi cun giler!



Kami di bawa ke laluan masuk ke tempat show... kat sini gadjet2 kena kutip gak kecuali handphone... tapi kena off handphone masa kat dalam... jangan buat main2... sape on handphone dalam tempat show dapat la cahaya laser kat tuan empunya handphone...tetttttt....

Show menarik... lebih kepada kisah negara Siam... asal usul penduduk Siam... kisah pedagang-pedagang datang... walaupun kisah budaya mereka...takde la bosan sebab cara penyampaian diaorg tu bagus... sape duduk kerusi tepi2 habis laaa... diaorg naik tarik tangan buat show sekali... tapi rasanyer diaorg dah pilih2 tourist mana yg akan diaorg buli... cuak jugak sebab cahaya lampu diaorg tuju ke arah kami yg dekat2 hujung tempat duduk... nasib baik yg lane sebelah kena huhu...

Ada lagu happy birthday diaorg main dgn Angklung....ehhh tahu ek birthday hubby kita hehehe...

Show berlangsung anggaran 1 jam setengah... bila keluar dari situ, pemandu shuttle tadi dok tunggu dah... mudahnya... takyah tercari-cari dalam sesak...

Sebelum jumpa pemandu, ada sorang lelaki dok pegang frame gambar... dari jauh nampak dia setia menanti... pastu terus terjah kami... ehhh pandai terjah2 ek... betul pulak tu... frame gambar kami dgn bidadari Siam Niramit masa baru sampai tu le... ok la beli aje.. 250 baht....







Pastu balik resort.... hantar tourist yg hotel kat pekan dulu... baru hantar kami... pemandu tu kata " good for you.... far...far... good..." maknanyer bagus la pilih resort tu... kalau yg kat pekan tu sesak benar...sempat jugak dia usik sorang yg naik motor otw balik ke resort kami... "hello ladyboyyy..." kesian ladyboy tu kena usik2 hehe...


Sempat berkemas-kemas sebelum tido... esok tu nak check-out dah... hhmm... sedih jugak... walaupun cuti2 kami selalu balik hotel utk tido je... memanjang ada aktiviti... tapi best sebab takyah masak... takyah kemas macam kemas rumah kan hehehe....


Selalunya malam-malam dah bersihkan badan plannyer nak jugak tengok tv kan... tapi mata tak tahan... zzzzzzzzzzz jugak yg best....letih tapi happy... Alhamdulillah :-)









5 comments:

FadlinaMokhtar said...

Mcm lebih kurang fantasea gak kan kak eynda .best.

Linda said...

seronoknyaaa Eynda jalan2 :)

Kakcik Nur said...

Seronoknya...jauh berjalan luas pengalaman... :)

izzeyda said...

Seronok jugak tempat nih.. best kan sesekali ke tempat orang.. dapat jugak tengok budaya mereka dan melawat tempat2 yang menarik..

Mrs Little Voice said...

kalau dpt pakai kostum drg lg cantik kak eynda..hihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails