Tuesday, December 23, 2014

Phuket 2014 ~ Nasi Ayam Phuket ~ # Day 4.




Assalamualaikum....



Hari ni hujan sepanjang hari di Shah Alam... mati kutu duduk dalam rumah... nak jalan2 dgn anak-anak pun malas drive hujan-hujan... maka duduk la kat rumah... makan...makan... makan... tido... update belog!

Berjanggut nak habis citer pi phuket ni.... 


Hari ke4, hari khamis 11/12/2014.... ehhhh nanti jap....


" Happy birthday to youuuu....happy birthday to youuuu.... happy birthday to hubbyyyyy....happy birthday to youuuuu..."

Hari khamis tu birthday hubby... semoga sihat sentiasa, hidup diberkati Allah... murah rezeki selalu...bahagia bersama kami anak beranak hingga ke Jannah... ameennn....





Lepas breakfast kami ke tour counter.... hubby ada jugak plan nak buat island hopping masa kat phuket... dia dah pernah sampai la ko phi phi island semua tu masa ikut company trip sebelum kawin.... eynda rasa banyak lagi tempat menarik kat phuket ni selain island hopping.... lagipun kami baru bercuti kat pulau perhentian kecil yg sangat2 cantik.... so eynda tak teringin nak buat island hopping kat phuket... ehhhh ni besday sape ni? kita pulak yg sibuk pilih2 tempat ahahahah.....

So kami pilih Siam Niramit :-)

Nanti eynda citer pasal Siam Niramit ye...


Hari ke4 siang hari lebih kepada relaks2 aje la... pi Patong Beach lagi sebab anak2 nak mandi laut...mama seperti biasa duduk sambil cuci mata ...





Adehhh nak snap gambar apa lagi ye... gambar burung pun ok...





Ada si penjual tikar offer tikar kat kami... "new one...new one... 200 baht..." Ok la RM20 beli aje... bukak2 tikar ada tahi burung seketul ceittttt... new one apaaaa... takpe la boleh gak duduk selesa...tikar tak bawak balik Malaysia sebab beg baju dah penuh... sedekah aje kat sape2 yg nak ambik... tinggal dlm bilik hotel..





Hari2 dog tu ada... hari pertama siap lalu tepi eynda...fuhhh terkejut eynda... dah le besar... tapi tak ganggu orang... pegang harimau suka... anjing lalu tepi dah panik kekekek....lelaki berbaju kuning tu sedang menjala ikan... dapat la ikan kecik2 macam ikan senangin kot...





Mainan korek-korek pasir... 550 baht... ada kapal besar takde dalam gambar masa ni , Hannah bawak main air laut...


Beberapa jam kat pantai kami balik ke resort dulu.... hilangkan peluh... keluar cari lunch... kali ni teroka jalan tepi resort... Kalim Road... jalan ni ada masjid-masjid...





Terjumpa restoran Armeen... berdekatan dgn masjid... masjid tu antara yg tidak runtuh masa Tsunami dulu...





Tuan restoran namanya Mohammad Hatta (agaknyer ejaan.)... sempat bersalaman dgn hubby, sembang2 sikit... ramah orangnyer... nenek bertudung hitam tu yg prepare makanan kami... mungkin jugak dia yg masak... sedap :-)





Nasi ayam....





Nasi ayam dgn salad ayam...sedap la tapi tak tau halus2 putih dalam salad tu apa... lain dari yg lain...kami la tolong perabih lauk nasi ayam dia hehe... laku betul makanan dia... tapi masih ada yellow rice (briyani)...ayam dia macam ayam nasi arab... pastu ada bihun cara siam la...kuah macam masak lemak kuning...setiap hidangan diaorg hidang bersama ulam timun, daun salad, daun bawang dan cili padi sebijik-sebijik...macam dalam gambar tu...






Dah makan kami teruskan perjalanan... Encik Mohammad Hatta suruh kami jalan hingga ke lorong Art Street.... eynda ingat kan ada la kedai2 lukisan... rupanya lorong tu banyak kedai Tattoo! 

Sepanjang jalan tu jumpa macam2 kedai makan... rasanyer kawasan kedai2 tattoo ni banyak kedai non-halal... jangan la percaya kat pekerja2 restoran yg gigih promote kedai diaorg... nampak eynda lalu sebab berhijab... " Assalamualaikum... Alhamdulillah... Halal...halal..." Tapi 1st sekali u all tengok menu ye... bagi salam tapi yg dalam menu ada lauk pork...so hati-hati... ada jugak ejaan halalnyer "hallal".... janji sebutan halal ye...

Jalan-jalan lagi terjumpa signboard toilet kekekeke... masuk la dalam bangunan ni... ada jual macam2... tapi tak beli la... eynda lagi suka tengok budaya, tengok manusia, snap gambar...berbanding beli macam2...penuh tangan susah nak berjalan :-p

Toilet kat situ sorang 50 baht... nak masuk tu pintunyer macam ni tapi besi buruk dah le...


~ googled ~

Duit syiling tak cukup utk 4 orang kami anak beranak sebab kena bayar kat vending machine tepi pintu masuk tu... tapi tokey kedai tattoo kat sebelah toilet tu baiknyer hati... dia keluar bagi tips kat kami... bayar 50 baht tapi masuk dalam pintu 2 orang terusss... boleh bayang tak? hehe... dia kata janji bayar je... 


Panas terik kat luar time tu... berpeluh-peluh kami... sambung jalan-jalan ikut kaki melangkah... Adam dok pujuk ayah dia... "jom la naik tuktuk... atleast sekali naik pun cukup..alang2 dah sampai Phuket..."

Ye kami belum naik tuktuk sepanjang berada di Phuket.... jalan kaki aje.. yg jauh2 ada shuttle & teksi dari resort...

Ayah kata "jalan dulu... tak tau kat mana ni... kalau kita jalan sampai jumpa Jungceylon Mall, kita naik tuktuk!"

So semua pakat berdoa la depan kami tu shopping mall tu hehe... rupanya betul depan tu shopping mall... Adam terus mintak ayah tunai janji...

Tapi sebelum tu masuk dalam mall dulu cari aircond... berpeluh niiii...







Laaaaa... teddybear lagi....





Akhirnya... Adam dapat naik tuktuk... nasib baik tuktuk ni tak pasang lagu kuat2... 





Petang tu kami berehat di bilik aje... sambil tunggu masa bersiap utk ke Siam Niramit... tiba-tiba pihak hotel datang hantar besday kek utk hubby... bagus betul cara layanan diaorg kan... alert dgn benda2 macam ni... 

Dah 5pm... jom jom turun ke lobby... 5.30pm shuttle dari Siam Niramit datang...








7 comments:

izzeyda said...
This comment has been removed by the author.
izzeyda said...

Dapat jugak Adam naik tuktuk.. yelah, bila lagi nak naik.. alang2 dah ada kat sana.. happy birthday buat hubby kak Eynda.. bestnya bila diaorang alert benda macam nih..

Azian Elias said...

salam eynda,


ke Phuket kita ye..

first time pegi akak pakai package.. makan tak best.. hari2 disuruh makan Thai food.. naik muak..

second time pegi dgn hubby habis semua kedai arab kami makan..

so kalau ada rezeki, kali ketiga, boleh akak cuba nasi ayam tu.. nampak macam sedap..

cantik anak dara awak bergambar kat are Jungceylon tu.. pink pink gitu kan..

CikLily Putih said...

sedapnye nasi ayam, terus jadi lapo ni..

mamabeauty said...

must ride kot tuktuk bila ke Phuket hehe..

nasi ayam tu nampak sedap

Mummydearie said...

Alamak gambar nasi ayam tu sikit punya besar, terus rasa teringin. Nampak sedap je. Nasib baik ayahnya tunaikan janji. Dapatlah Adam naik tuktuk ya.

Ann Ishak said...

nampak sedap kek birthday tu :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails