Wednesday, December 24, 2014

Phuket 2014 ~ Gems Gallery/Cashewnuts/ Last Day # Day 5.




Assalamualaikum....


Akhirnyaaaaa.... sampai ke entry terakhir utk percutian di Phuket..phewwww.... lega!




Pepagi agak relaks sebab eynda dah kemas bag siap2... tinggal nak kunci bag aje...breakfast pagi tu pun kami pilih duduk di luar restoran... teduh aje tempat tak kena sinar matahari... sebelum ni tak berpeluang sebab selalu penuh meja kat luar tu...

Sempat lagi balik ke bilik, lepak2 sejam dua... baru la check-out...




Gambar last kat lobby resort.... dah tentu merindui tempat ni... Hannah beberapa hari nanges sebab rindukan Phuket especially Phuket Fantasea....nasib baik mama tak cengeng jugak... jenuh nanti hubby buat plan pi Phuket lagi kekekeke...





Otw ke airport eynda tertido sebenarnyer... letih baru nak terasa.... tetiba dengar suara hubby bagitau nak berhenti kat Gems Gallery... driver teksi kata pihak resort yg arahkan dia bawak kami ke sini... maklum la teksi resort... driver kata dun worry pasal beg2 kami... pasti selamat... percayalah sebab dia pekerja resort tu...ok kami percayaaa....

Mula2 kami dibawa naik train kecik macam kat Petrosains tu... masuk dalam kawasan gelap... ada kisah2 awal pencarian batu2...sejarah batu2...bla bla bla.... hubby eynda cuak sebenarnyer... dia takut kena beli batu permata utk eynda kat situ ahahaha... tahu takut :-p

Pastu kami di bawa ke kilang kecil membuat permata... satu persatu eynda tengok cara diaorg buat barang kemas... berkilau-kilaunyaaaaa.... sampai berkaca mata eynda sebab teruja tengok... tengok diaorg gosok2 cincin berkilau macam2 kaler....pastu masuk bahagian shopping permata pulakkkk... ohh tidakkkkk.... mana satu nak tengok dulu niiii.... tengok aje... dun worry hubby... binimu jenis pakai apa yg ada kat badan aje... kalau dah ada gelang takkan beli gelang lain... tak suka buat koleksi... anting2 pun dah tak pakai sampai tertutup lubang anting2 kat telinga huhu.... rantai leher yg bukak masa buat xray tulang bulan 5 hari tu, nak pi Phuket ni baru pakai balik... seee...seee...

Sempat la tengok rantai berbatu2 ala-ala mak datin... duit malaysia RM7K++... okkkk....nextttt....keluar terus dari situ cari driver naik kete hehe... ehhhh tapi ok la harga tu... kalau kat Malaysia konfirm belas2 puluh2 ribu...konfirm!





Pastu singgah kedai ni... beli cashewnuts.... kat sini boleh rasa pelbagai perisa cashewnuts... tapi hati-hati!!!! Sebelum rasa cashewnuts dalam tupperware pastikan tengok yg dalam peket dulu... cari logo Halal Thailand! Coz ada yg takde logo halal... yg takde logo halal kebanyakkannyer berminyak skit... so memang meragukan minyak apakah itu... kami beli dah tentu yg halal... perisa wasabi (best!)...perisa seaweed (macam bau pantai kekeke)...perisa natural...perisa pedas...beli jugak ikan bilis kecik2 yg berperisa... pastikan halal jugak... InsyaAllah...





Tiba awal sejam kat airport... check-in bag pukul 3pm... baru 2pm... nak makan2 kat situ rasanyer takde yg halal... ntah la.. tak nampak pulak.. malas nak tanya sesape.. sebab kami tak sempat nak lunch pun...minum kopi aje kat situ sementara tunggu kaunter utk check-in bukak,  terus kami beratur hantar bag...





Cari tempat solat... di tingkat 3... pengalaman baru utk eynda... suraunyer share dgn lelaki...laluan sama...jumpa surau lelaki dulu baru surau wanita... dipisahkan dgn penghadang kayu aje... ada jugak mamat2 yg terlajak nak masuk ke surau wanita....tempat wudhuk kena keluar dari surau...dalam 20 langkah sampai le bilik wudhuk... share jugak lelaki perempuan... so masa eynda berwudhuk, adam & hubby tunggu luar pintu bilik wudhuk supaya takde org lelaki tetiba masuk join eynda berwudhuk huhu... pelik pulak rasa... tapi syukur ada jugak tempat bersolat... malah telekung solat pun banyak tersedia...elok2 dn bersih :-)

Flight kami pukul 5.50pm...tapi 5.30pm dah bertolak wowwww... impressss... owhhh ye kami naik MAS... tadi tak sempat lunch kan... so lunch kami dalam flight aje... tu pun dah lewat benar... sandwich aje....syukur...

Otw balik Malaysia ni cuaca agak teruk... bergoncang-goncang kapal terbang...kalau tengok luar nampak awan gelap...tebal... bergulng-gulung... tak tau kat mana tu... scary jugak... kalau la rajin snap gambar time tu nampak la sebaris awan gelap yg tebal bergulung-gulung sedangkan area atas bawah dia terang matahari macam takde apa-apa...Subhanallah... masa nak touchdown pun scary sebab sambil turun sambil bergegar kapal terbang kami... Alhamdulillah selamat jugak mendarat di Malaysia...





Lepas collect bag terus anak-anak mintak makan kat Burger King... akhirnya boleh makan banyak makanan halal...rindu Malaysia...syukur hidup di negara yg senang nak makan kat mana pun... :-)

Sampai rumah dalam 10pm...bersihkan diri...terus baring2 tido keletihan semua hehe...owhh ye kami drive sendiri ke KLIA...parking di blok khas utk letak parking berhari-hari... 5 hari 4 malam kena bayar dalam RM160 kalau tak silap... not bad kan... kalau guna teksi pun mahal jugak...kereta sendiri lebih selesa... lain la kalau 5-6 bag nak bawak.. mungkin perlukan kenderaan lebih besar...takde kete besar, teksi jugak kena pilih...

Berakhir dah kisah di Phuket... InsyaAllah panjang umur murah rezeki kami berjalan-jalan lagi... tengok negara orang... tengok budaya orang... tengok orang hehehe....  selain berdoa utk jadi tetamu Allah,  eynda teringin nak pegi Banda Acheh...moga satu hari akan sampai di situ ... 






6 comments:

Farah Zamri said...

Salam Kak Eynda,

Wah bestnya pi Phuket! Tetiba gatal je tangan nak book flight ekeke.

Btw, baguslah bawa Adam & Hannah berjalan tgk negara orang, minda dorang akan lebih terbuka luas inshaAllah :) And inshaAllah dorang akan lebih menghargai Malaysia.

Kalau Kak Eynda ke Bandung, surau nya lebih kecil. Hanya muat sebaris jemaah lelaki & sebaris jemaah perempuan. Tak de penghadang pun & tempat wudhu juga share. Tapi mgkn di masa dpn diorang akan provide tempat yg lbh selesa since skrg airport Bandung sedang dinaik taraf :)

izzeyda said...

Syukurlah kita hidup di malaysia.. mudah untuk mencari makanan halal dan ada tempat solat yang selesa..

Apapun mesti Adam dan Hannah seronok dapat jalan2 melihat negara orang.. mereka akan lebih banyak belajar tentang suasana dan budaya negara lain..

CikLily Putih said...

bestnya phuket. bab makan tu yang payah sket kan

Najib Ariyan said...

Memang saya pun rindukan Phuket Fantasea tu... sayangnya masa datang kali kedua ke sana tempat tu tutup... tak tahu pulak ada hari dia tutup... sedey...

mamabeauty said...

part balik terasa letih tu memang.. mana lagi nak mikir unpacking satgi plus laudry.. hehe

Mrs Little Voice said...

Phuket memang best...walupun x penah sampai..tgk gambar pun dah tau..hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails