Thursday, December 18, 2014

Phuket 2014 ~ Patong Beach ~ # Day 2.



Assalamualaikum....


Kisah hari kedua.... pukul 4 pagi mata eynda dah terkebil-kebil tengok keliling bilik tido .... bukan ada perkara mistik ye... sebab eynda dah biasa bangun pukul 5 pagi waktu Malaysia! So pukul 4 pagi tu dah macam waktu eynda bangun tido la... jenuh pusing kiri kanan... bukak tv... last2 bangun jugak la... subuh kat phuket dalam 5.15am...semua keje buat 1 jam awal ni hehe...rasa begitu lambat masa berlalu...

Pastu kami bersiap utk turun breakfast....






Nak tepek jugak gambar ni... Hannah yg snap... pastu dia kata " cantik gambar ni mamaaaa... macam dalam iklan!! "

Errkkk..... takpe la kita hargaikan aje... nanti dia takmo jadi jurugambar mama lagi...





Pastu jalan-jalan tengok area hotel... banyak props menarik utk bergambar kat hotel ni... banyak flora & fauna... macam landskap kat Bali pun ada... macam le pernah sampai Bali kan! Konsep resort la.. banyak pokok kemboja... cantikkk.... tapi takde la sampai setiap penjuru nak bergambar... ni kat pergola mengadap Patong Beach... waktu kami kat situ angin sangat la kuat... nampak shawl eynda tu pun hampir nak tutup muka... kalau kat balkoni bilik dalam 7am-8am tu angin laju akan lalu dekat balkoni... sejukkkk je...





Singgah Tour Counter tengok apa yg menarik.... kami buat keputusan malam nanti nak pegi Phuket Fantasea.... anak2 suka.. mak pun sukaaaa.... nanti eynda buat entry pasal Phuket Fantasea...Tak ingat pulak nama staff ni... dia Indonesian... pernah keje kat Holiday Inn Melaka... so guna bahasa melayu/indonesia aje dgn dia...





Balik ke bilik... tukar uniform... terusss ke Patong Beach... dari resort kena cross jalan ye... nak cross jalan pun drama... kenderaan diaorg laju-laju... nampak kita nak cross pun diaorg buat tak tau je... kita la lari terkedek-kedek cross jalan.... ni baru 10am... dah panas cuacanyer...





Waktu ni tak ramai lagi manusia... dalam 12pm tu merenyut sepanjang pantai ... macam2 rupa.. macam2 gaya...macam2 size... sabar je la... jamu mata sampai kenyang...nak ambik gambar banyak2 pun takde makna... serupa je semua :-p





Kira lokasi kami ni kat penghujung utara Patong Beach la... eynda duduk tepi pantai aje... tolong jagakan harta benda suami & anak2... tak teringin nak berendam kalau tempat sesak2... kat pulau perhentian kecil dulu teringin jugak... dalam masa tu ramai la penjual jalanan jual macam2... diaorg lebih menerpa mat2 salleh je... eynda ni diaorg tak kisah sangat... dah le pakai tudung awning... agaknyer diaorg ingat minah thailand jugak sesat sorang kat situ haha...





Lepas 3 jam kat pantai, perut dah lapar... maka berjalanlah mencari makanan.... jalan...jalan...jalan...





Kat sini takde makanan... pakaian je ada... 





Last2 patah balik masuk ke area Patong Beach... makan kat situ je.... ni oyster salad... sedap tapi tak banyak... sebab share makan 2 orang dgn hubby hihi...nanti buat sendiri la kat rumah makan sampai puas hati :-p





Tomyam seafood.... sedap ... eynda rasa diaorg guna air kelapa utk buat kuah tomyam sebab manis2 buah...





Diaorg hidang buah-buahan free... "so you comeback" katanyer hehe...

Makan kat sini... tomyam 3 mangkuk (portion besar ok) + oyster salad utk 2 org + nasi 3 pinggan + fries 1 pinggan + mineral water 3 botol kecik = 770 baht (rm77).





Sampai ke bilik pun dah dekat 4pm.... rehatkan badan dulu...segarkan badan dulu... petang nanti 5.30pm dah kena ready kat lobby coz shuttle dari Phuket Fantasea nak datang ambik kami...

Comel kan gajah2 tu... dapat masa check-in...








7 comments:

mamabeauty said...

memang one of my whichlist tempat yang nak pegi next year..

thanks for the info

eira eixora said...

cantiknya pantai phuket. makanan pun nampak best.

eynda said...

mamabeauty...kalau berpeluang memang kena pegi... ;-)

eynda said...

eira eixora... ni baru pantai tepi pekan... takde sampah sarap langsung walaupun beribu tourist lepak situ... kalau pegi island hopping lagi terkesima kot hehe...

Z@i Z@mR33 said...

Subhanallah...cntiknya pmndgn....

Mummydearie said...

Gambar pertama tu tak berani nak komen takut photographer cilik baca blog ni dan merajuk :)

Tapi gambar kedua tu, memang cantik bangat scenerynya macam dalam lukisan pulak.

Kalau pi Thailand tak dapat tomyam, rasa lain macam pulak!

sal ya said...

Cantik tmptnya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails