Tuesday, December 16, 2014

Phuket 2014 ~ The Journey ~ # Day 1...



Assalamualaikum...


Curi-curi masa nak menulis ni.... kalau tak ambik peluang menulis nanti banyak yg eynda lupa nak citer... eynda bukan jenis buat nota kalau pegi holiday... harap ingatan melalui gambar2 je... sebab tu eynda suka snap gambar ;-) 

Tahun ni kami pilih Phuket utk lokasi bercuti.... dah booked flight/hotel 2 bulan awal... pastu google aje la cari info apa yg best kat Phuket...





Bertolak dari rumah 1pm.... flight pukul 5.10pm... keluar awal dari rumah takpe... maklum la bawak anak2 ni... takut bajet masa tak betul... pernah kena dah dulu hampir2 terlepas waktu utk check-in luggage... sekarang apa-apa pun biar sampai awal di airport hehe...




Sempat jalan-jalan... lunch... solat jamak lepas check-in luggage @ 3pm....





Sepatutnya flight 5.10pm.... tapi dah 5.30pm baru diaorg panggil masuk dalam kapal terbang...





Tak dapek la nak duduk satu family... kerusinya 3 aje satu row huhu...



Adam seperti biasa cop tempat tepi tingkap....



Perjalanan ambik masa dalam 1 jam 15 minit... Alhamdulillah selamat sampai dalam 5.45pm waktu Phuket.....

Bila turun aje dari flight kena beratur kat immigration.... time tu ada 2-3 flight lagi baru sampai serentak dgn kami... makaaaa... beratur berjam-jam la kami.... 1 jam 30 minit baru settle dgn immigration... lenguh kaki berdiri... 

Dalam berjam-jam beratur tu ada jugak yg guna "fast lane" hehehe.... paham kot... bayar RM20 boleh guna fast lane... tapi eynda takmau... biar la beratur lama pun... nanti takut tak berkat percutian kami huhu... bagus jugak ada fast lane tu... cepat sikit kami bergerak ke depan... kalau tidak lagi lama kot beratur :-p


Owwhhh ye masa jumpa immigration tu kena ambik gambar... eynda ni siap senyum manis aje...tetiba terpikir alamak ni utk immigration ...nasib baik tak posing senget2 kepala ahahaha.... leka la pulok....ada letak kamera kecik atas meja tinggi diaorg tu... yg dewasa ni ok la... bila kena kat Hannah yg ikut eynda, staff tu suruh "take photo...take photo..."..... eynda cakap la tak boleh dukung sebab ada spine problem... apa dia heran... "take photo...take photo..." nasib baik hubby ada kat kaunter sebelah... hubby datang dukungkan Hannah utk ambik gambar...drama betoi....

Pastu terus pi ambik luggage kami yg dah sejam 30 minit tunggu tuan tak datang2... nasib baik laaaa takde org ambik kan... 

Terus cari teksi utk ke hotel... tambang dari airport ke hotel 800 baht (RM80)...kami ambik teksi yg ada kaunter...mungkin airport punya teksi so terus dapat plat kete teksi...pi cari driver...driver akan terjah kita tengok resit yg ada plat kete dia...takyah tunggu lama-lama....dari airport pun dah 8pm waktu Phuket.... 2 jam jugak perjalanan ke hotel.... mula2 naik teksi , driver akan stop kat satu corner...driver2 teksi memang kena stop kat situ...kena register apa ntah... driver kata utk makesure caj diaorg tak lebih dari sepatutnya....pastu driver akan stop kat satu kedai travel agent... ni memang rutin setiap teksi... staff travel agent akan datang kat kita yg duduk dlm teksi tu,, akan promote la segala aktiviti2 yg kita boleh buat kat phuket.... actually kat Patong tu berlambak travel agent... takyah kelam kabut pilih kat situ... kat hotel pun ada... so pandai2 la menolak dgn berhemah ye....

Selamat tiba di hotel dalam 10pm... adehhh... perjalanan yg panjang kannnn... tapi legaaaa sampai dgn selamat takde masalah teruk2.... 

Hilang letih bila receiptionist layan dgn baik sekali... ramah sangat... terasa macam dah kenal lama hehehe.... ada welcome drinks... ada face towel yg sejukkkkk.... rasa fresh balik.... 

Check-in terus & malam tu dinner pun kat restoran thai dalam hotel aje.... tak tau nak terjah mana sebab dah lewat malam....

Lepas dinner balik ke bilik & berehat utk aktiviti esok hari....pendek citer day 1 habis utk perjalanan aje hehe..





5 comments:

Khai♥Rin : anies said...

wahhh lama jg tu kak nk smpi... x pe la yg penting selamat smpi...

Bitt (double IS) said...

hi kak, dpt tahu dari hasha akak kat sini hehehee

tak sangka sama la pulak jalan ceritanya heheheeh waktu pon sama kak...tapi cerita post schedule
lambat keluar 18hb hehehe

do visit me too..tapi kami tak pegi pegang rimau p naik gajah...tak banyak plan berjalan sebab anak2p punya hal juga...hehehee

abang adam sangat bujang kak...owhhh cepat masa berlalu...

happy holiday to u n family ;-) kalau sama date rasanya mesti dapat jumpa kan :-)

Nieda ramly said...

wah bestnya bercuti

Z@i Z@mR33 said...

terasa mcm jauh sgt2 pjlnn utk day 1 tu.lama gila

Mummydearie said...

Nak kata jauh sangat tak juga ya tapi sampai satu hari habis untuk journey aje. Takpalah yang penting dapat pergi holiday!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails