Friday, December 5, 2014

54.9kg vs 49kg vs 50kg vs NOW?????



Assalamualaikum....


Haaa nak bebel pasal berat badan pepagi ni...

Eynda ni tak habis2 kan kalau bab kurus ni... bukan la obses sangat... sebab tau bukan senang nak kurus sekelip mata... nak chubby senang sangat... makan tido makan tido... konfirm berat badan naik... 

Ada setengah orang pandang sinis kalau kita cakap pasal nak turunkan berat badan... kalau nak kurus... kalau nak slim... sama je la arah tuju tu...

Masih ingat lagi hari nak bertunang...pakai kebaya pendek... ada sorang makcik tu cakap depan eynda... "alaaa... nanti dah beranak pinak tak muat dah la baju ni..." Sampai hati makcik ye sob sob sob.... 

Okkk... memang tak muat dah pun baju bertunangku itu kekekeke.... pandai makcik ramal masa depan eynda ye....

Kalau uolls rajin ikuti blog eynda dari awal memang tau la eynda struggle sangat nak turunkan berat badan... pernah naik berat badan banyak sangat...dah le tak exercise... asyik mengah je... asyik migrain je... ada masa pulak eynda bersemangat nak exercise.... sampai takut nak makan nak minum... makan je exercise.. makan je exercise... orang jemput makan-makan dah mula takut... haaa sampai tahap tu... tapi sekarang orang jemput makan-makan ai is ok aje ahahaha....

Isshhh nak citer bab ni memang panjang lebar nanti uolls malas baca pulak... pendekkan aje la...satu hari eynda terjumpa apps ni... saje la check ideal weight... ni yg terkini ye... adehhhh...



Apaaaaa??? 54.9kggggg??? Kira bundarkan jadi 55kg la kannnn.... kejam betoi... dia tak tau ka la ni berat cheq brapa?? Jenuh nak sedut lemak satu badan niii....

Tapi takde la stress sangat tengok angka tu... sebab macam tak realistik ja.... ingat senang ka nak turun sampai tahap tu... susah tau....takpa kita cuba dulu...isshhh macam tak boleh ja...*garu kepala*






Pastu balik kampung hari tu terdetik la nak bukak pintu almari bilik tido tu.... dgn penuh debaran... tetiba keluar cahaya dari dalam almari!! Bukan ada alien punnn... bling bling baju kawin aje la heheh...berbunganya hatiiii... kenangan terindah paling indah ni... baju masa kenduri rumah hubby... masa tu freehair lagi... buat sanggul kelopak bunga pastu ada bunga putih kecik2 atas kepala... macam princess tauuu... takmau tunjuk gambar bukti la sebab tak tutup aurat huhu... bayangkan sudah....

Masa ni berat 49kg ja tau.... awat la kurus sangat... tapi kalau tengok lebih kurang sekarang je...cehhh takmau ngaku dah chubby sekarang hahaha.... ni zaman takleh tido malam... bukak radio pastu skipping dalam bilik sorang2... pasal tu la tinggai sekeping! So uolls nak kurus tiru la eynda zaman dulu2... zaman sekarang takleh tiru...sesat nanti haha...

Tiba-tiba datang azam!! Nak buat cabaran utk diri sendiri... nak bagi muat balik pakai baju kawin ni.... boleh ka? Boleh kot.... eynda dah try pakai... punya la suspen kan... kawin dah 14 tahun baru la ni teringat nak try sarung baju kawin ni.... semua masih muat...Alhamdulillah... tapi ada bahagian yg perlukan eynda susutkan skit utk jadikan eynda pakai baju ni dengan sempurna... paham kot... nak citer lebih2 malu ahhhh.... 

Ada yg suruh eynda alter baju ni... perbesar so boleh la pakai... ehhhhh mana bolehhhhh... takde makna la nak cabar diri kan... 

So balik shah alam eynda kidnap baju kawin eynda ni... dok elok lagi tau.... macam baru semalam kawin... tapi kain tu kotor skit pasal apa ntah... free2 nanti hantar pi dryclean....





Actually eynda takmau la kurus sangat.... dgn umur sekarang ni yg dah makcik2 rasa tak sesuai dah nak kurus kering... nanti nampak tua... eynda boleh bayang la kalau eynda terlalu skinny.... ni gambar dgn adam... masa ni berat 50kg ja... berat yg apps tu suruh dapatkan tu berat masa eynda start peknen Adam!! 

Eynda cabar diri sampai boleh pakai baju kawin tu sebab eynda takmau terlalu syok di zon selesa... kalau eynda selesa eynda akan makan apa saje... eynda malas exercise... tambah2 sekarang zaman internet... sana sini upload gambar tempat makan best2... kita pun dah tentu nak rasa jugak... sedap ka... terliur jugak... sedar2 nanti dah 100kg!! Huwaaaa jangan tak caya eynda mampu naik sampai macam tu berat badan... janji makan tido makan tido & tak exercise....lagipun eynda dari keluarga yg ada macam2 penyakit... darah tinggi, kencing manis, jantung... baru2 ni mama eynda dapat thyroid pulak... pastu eynda sendiri dah ada masalah dgn spine... berat badan naik skit dah terasa kat tulang belakang yg nak tampung satu badan... takut jugak sakit lutut, nak beribadah pun susah... so biarlah turunkan berat badan sebab kesihatan.... nak pakai baju2 cantik tu bonus...dah tentu utk hubby & anak2 kan... sedap mata memandang... jadi role model utk anak2 supaya sentiasa jaga penampilan & kesihatan....

Wahhh bebel panjang betul di pagi Jumaat ni.... cabaran eynda tu InsyaAllah nak buat lepas balik bercuti nanti.... atau masuk 2015 ke...nak bercuti mana boleh diet2... rugi ok.... bercuti kat mana?? Nanti eynda citer... dekat2 aje...

Berat badan sekarang?? Biarlah rahsia.... terpaksa belajar berahsia dgn berat yg ada sekarang...sadis betul... tapi ye la... masih nak pegang prinsip "waist management" bukan "weight management".... sebab beza inci bila ukur kat baju kawin tu tak banyak pun... tapi beza berat Ya Allah boleh pengsan! So eynda percaya berat tak penting... yg penting kita jadikan baju2 sebagai ukuran... contoh, eynda pernah miliki berat 65kg... tapi pakai baju XXL.... dan eynda pernah miliki berat 65kg tapi pakai baju size M...(bukan berat sekarang)...InsyaAllah...

Sekian... nak ringkaskan entry ni tapi panjang jugak :-)










10 comments:

Z@i Z@mR33 said...

ms zmn bljr berat 48kg...dh keja 55kg...dh kwen...emmm...emmm...sedey la nk habaq.nk kena kuruih byk ni

lawa la bj tunang.klau kuruih msti leh pkai blk

Kakcik Nur said...

Sebelum kahwin dulu, berat kakcik pun 49kg je. Sekarang???

Waaaaaaaaa.........dah lebih 80kg!!!

Ila said...

Assalamualaikum Eynda... I have same problem, waist and weight mgt,,, huhuhu... makin tua makin berselera makan,,, adehh!

Fiza Rahman said...

Kak...berat sebelum ngan selepas kawin memang berbeza. Lagi tambah beza lepas dah beranak...hehehe...

Selamat mengkuruskan badan kak. Cantik baju kawin tu.

Cik Iman said...

Cik Iman sebelum kawen 70kg, pas beranak pun 70kg wakakakka apa kes

Eda Ejai said...

nampak kurus je.. tak nampak berisi pon..

Ainniah Zulkefli said...

salam..gelak sy baca entri ni..ayat2 santai yang kelako..hahaha

berat sy sekarang sama dgn berat time sekolah rendah. anak dah dua..jgn jeles..hihihi.. :)

jemput ke blog sy. :)

ainniah.com

Najib Ariyan said...

pernah dengar keluhan kawan yg makan sampai bergantang2 tapi susahnya nak naik berat badan dia... untung dia kan...

Mummydearie said...

Janganlah dikenang kisah silam, Eynda! Memang luluh jiwa raga. Zaman anak dara saya 42kg tapi lepas kahwin memang tak pernah ya merasa turun berat macam ni. Naik banyak tu banyak kali jugalah rasanya! Sama macam awak, biarlah kita berahsia bab berat badan ni.

Baju kahwin saya of course tak muat. Kalau cuba juga pakai, memang tetaslah nanti. Jenuh nak jahit balik!

syalinda johari said...

saya pun tengah semangat nak kuruskan badan ni...jooommm kitaa..caiyook2...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails