Wednesday, December 3, 2014

Balik kampung November 2014.


Asalamualaikum....


Last weekend eynda balik kampung.... rasa macam lama dah tak balik kampung... padahal lepas bercuti kat Pulau Perhentian ada balik gak sebab mama tak sihat kat kampung.... ni balik pun sebab nak bawak mama pi check-up kat hospital...




Bertolak dari shah alam dalam 3pm... Alhamdulillah perjalanan dipermudahkan... highway tak sesak...





Hannah letih... macam dia yg bawak kete kan haha...

Malam tu singgah makan dulu kat area jam besar sg petani... tempat feveret ni dari zaman anak dara hehe... makanan gerai... makan kueteow sup utara sambil tengok bola...Malaysia lawan Singapura... eynda tak pernah tengok bola.. tak minat... tak paham... tapi malam tu terkesima ahkak sebab terjerit-jerit seronok tengok Indra Putra masukkan gol... cantikkk punya gol!





Balik rumah mama disambut oleh penghibur hati... boboi... ke boboy ejaan dia ek... sama je bunyi...mesti sibuk nak lepak bilik eynda... anak angkat niiii... eynda kutip kat tepi sg semeling raya 2 tahun lepas... masa tu dia kurus kering mata terbeliak... dah selalu citer...dejavu pulok...





Pastu mama ada bela anak2 kucing baruuuuu... Leo & Lily! Comelnyaaaaa... spesis fluffy gak ni... ekor kembang... baru usia 3 bulan... ikut hati nak bawak balik shah alam... mama eynda tak kisah... tapi eynda pikir balik... macam ada 5 org anak nanti fuhhhhh.... fluffy pun dah macam anak je lagaknyer kan...takpe la biar mama bela... atleast balik kampung ada kucing utk hibur hati... serius... kalau stress main le dgn kucing... hilang terus stress.... tapi kalau penakut kucing tak dapek nak tolong ye...





Esok pagi tu (ahad) bawak mama pi hospital... sampai je tempat register diaorg cakap doktor tak ambik pesakit hari ni sebab ada operation... eynda ni nampak je lembut tapi keluar gak cakap..."naper tak call pesakit? Inform pasal doktor takde... kesian kalau yg datang jauh2..." terus staff tu suruh eynda pegi jumpa nurse kat klinik doktor hehe... tapi eynda tak marah le nurse tu... saje gempar staff bahagian register hahaha... tapi betul la.. nasib kami naik kete...dekat dgn hospital... kalau yg datang dari jauh...naik bas...teksi... motor...kesian kan... so ahad ambik jugak sample darah mama...esok tu (isnin) jumpa doktor tengok result... mama eynda pesakit thyroid...





Nasi kandaq beratoq.... hehehe... tak le... Nasi Kandar Hussain Sg Petani... tapi beratoq panjang jugak... masa snap ni dah 20 minit eynda beratoq tau...kat situ ada lauk teloq sotong...tudiaaaa loghat kedah mai dah... sorry na... che ta pun speaking kedah gak kannn...hahaha...





Ni pulak mee goreng Thajudeen... femes kat sg petani... sedap betoi... 




Ada funfair ok kat sg petani.... last bawak anak2 masa adam umur 7 tahun! Kat shah alam tu la... area stadium melawati...selain yg kat genting highlands tu... seronok la anak2 ni... masa sampai kami orang ke2 atau ke3 sampai... ingatkan funfair tu kami yg punya la... tapi pastu sikit...sikit... orang datang...dah jadi ramai... baru la funfair namanya kan...





Bawak balik banyak hadiah tau... main apa pun dapat hadiah... tapi semua kecik2...





Tak mau la naik benda pusing2 tu... takut rosak pastu kami kat atas nun... jenuh....(imaginasi kena ada).





Naik kuda sambil dengar lagu let it goooo...





"Urrgghhh.... Hannah panik la masa naik kete pink ni..." (apa yg panik pun tak tau la )....panik ke pening haha...





Nasib baik la ada abang yg cool.... sanggup teman adik dia naik... tak offer pun dia sibuk nak naik... yg tak muat pun nak naik hahaha....


Balik kampung tak lama... sabtu sampai isnin je... InsyaAllah lagi 2 bulan balik pulak utk next appointment mama eynda....

Hari isnin tu bertolak balik shah alam pun 5pm sebab pagi bawak mama ke hospital lagi.... hujan lebat la masa bertolak tu... mulut eynda ni masin selalu... tercakap ni mesti hujan sepanjang jalan ni... hambekkkk... betul la hujan sepanjang highway... hujan lebat gelap kabus sampai tak nampak jalan...cewaahhh bombastiknya... serius... siap banjir kilat ok kat Behrang...






Dalam 8pm kami singgah RNR Tapah utk dinner & solat... dekat2 10pm baru bertolak ke shah alam... baru je beberapa kilometer, dah start jammed.... sejam lebih gak tak habis2 jammed... eynda check twitter hhmmm patut la ada bajir kilat! Nasib baik masa dah sampai di KM395 tu banjir dah surut... kawan hubby ada di tempat kejadian awal2 tu... katanyer ke utara & ke selatan highway takleh guna... ada gambar dia tunjuk...  tutup tayar gak ketinggian air banjir...huhu ... scary...

Alhamdulillah selamat perjalanan...hampir 1am baru sampai shah alam.... balik kampung cemana pun...time mana pun... tetap kena ngadap jammed kami ni... tapi redha aje... 

Sekian kisah balik kampung....





6 comments:

Kakcik Nur said...

Rindu nak balik kampung jugak....

tapi mak ayah dah takde, rumah pulak orang dah sewa... :(

Z@i Z@mR33 said...

Tudiaaaaa...dia mai dh loghat Utara dia...hehehe...

Btoi2..kdg tu kesian tgk org tua2 mai jauh nek bas kena tggu lama last2 ckp x boleh.Klau sy pon hangin 1 bdn dh time tu

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak eynda,
iols nengok style beratoq tu pun iols dah tau ni mesti kat hussain he3
ooooh3 rinduuuuuuuuuuuu kambing hussain sob3

Ainniah Zulkefli said...

salam..saya jalan2 blogwalking..
menarik entri ni..bagus bawak mak pi hospital..hehe :)

ainniah.com

Mummydearie said...

Orang utagha rupanya! Kaum kerabat Che Ta... ^_^

Sesekali balik kampung pi funfair best gak kan. Tak ingat bila last time pergi funfair ni. Anak-anak rasanya tak pernah. Mommy mereka ni rasanya terjah funfair masa baya-baya si Abang tu.

Najib Ariyan said...

dulu pernah tinggal kat Sg Petani dalam sebulan gitu.. pernah pegi ke tempat2 tu terutama tempat makan kat jam besar tu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails