Thursday, November 20, 2014

Eynda & Dunia Alam Maya...



Assalamualaikum....



Eynda kenal internet sejak 2004.... zaman anak sulung kecik lagi.... masa tu tak tau nak buat apa dalam internet... maklum la naif sangat...masih suci murni jiwa gitu... 

Ntah cemana terserempak dgn forum-forum di alam maya.... dari situ eynda mula buat kawan... eynda pernah libatkan diri dgn dunia bisnes online... Alhamdulillah time tu sambutan sangat hebat... sayangnya eynda takleh sambung buat bisnes sejak mengandungkan Hannah.... sangat meluat dgn komputer... pembawakan bayi agaknya hahaha.... online je nak termuntah... rasa benci pun ada gak internet...pulakkk....pastu tak sihat pulak , perlukan eynda banyak berehat di katil masa peknenkan Hannah dulu... so terpaksa lupakan dunia bisnes... agaknyer kalau masih buat bisnes sekarang cemana la kan :-D

Dari forum2 mula kenal facebook.... dulu create aje fb tapi tak tau nak tulis apa.... tapiiiii... ntah angin mana datang, eynda jadi aktif di fb...akhirnya... kekadang sampai 11 kali update status okkkk... haaaa... hebat tak hebat hahahah....

Tapi tak tahu la facebook dulu ke blog dulu ekk... sama jugak laaa... blog tu update sehari 3-4 entry pun ada... semua nak cerita! Eynda memang minat menulis.... so blog tempat eynda guna utk hobi eynda... sejak sekolah eynda suka mengarang karangan... siap buat cerpen2 syok sendiri hahaha...tengok la entry ni pun dah berjela macam karangan kan :-D

Sekarang ada instagram pulakkkk.... syoknya jadi stalker hahaha... eynda suka IG ni sebab selalunya orang akan letak gambar2 yg of coz cun2 kan... boleh jugak belajar cara berfesyen... cara memasak makanan sihat... tengok orang bercuti... lebih kurang macam fb & blog jugak tapi bezanya IG ni orang lessss membebel... semua yg indah2 aje kata-kata...itu yg bagusnya tentang IG... tapi bab orang komen especially kat IG artis tu, kita letak tepi la... memang ada manusia yg tak reti nak cakap elok-elok... adalah lebih baik berdiam dari berkata-kata kalau kata-kata tu tak bawak faedah tetttttt.... *ni pun kena pesan kat diri sendiri gak grrrr *

Internet tak bersalah.... salahnyer bila kita salahguna internet... tak payah la eynda tulis panjang lebar bab ni...ramai pembaca blog ni dah dewasa dah tau mana elok mana tak elok... dunia alam maya boleh jadi tempat kita buat kawan... boleh jadi tempat kita dibenci...normal la tu lumrah hidup.... dulu selalu sentap bab haters ni... tapi sekarang makin matang pikiran... dah tau dunia ni sementara... tak payah pikir apa org kata... pikir apa Allah nampak kat kita.... 

Eynda ada ramai kenalan yg baik2 di alam maya... dari alam maya kenal ke dunia realiti.... yg takde chemistry hanya singgah sementara.... yg baik itu berkekalan insyaAllah hingga ke Jannah...ameennn...

Kadang-kadang cakap kat anak-anak... mama pegi mana kat dunia ni pun insyaAllah mama ada kawan... tak ke best hehehe... 






Terserempak dgn geng alam maya yg dah 4-5 tahun tak jumpa.. anak-anak pernah ke tumble tots bersama, pun dah tak ingat satu sama lain... tapi mama-mama masih mesra sebab selalu jumpa di alam maya :-)



Seronok kan... dari tak pernah kenal, kenal di alam maya, bila jumpa di dunia realiti kita takde masalah komunikasi....seakan memang dah selalu berjumpa... kita jadi mudah mesra... 

Itulah kebaikan alam maya yg eynda dapat...

Anda bagaimana? Cewahhhh ada soalan la pulok hahahaha....












13 comments:

izzeyda said...

betul kekadang dari alam maya kita dapat menjalinkan lebih ramai kawan.. bila dah biasa bertegur sapa, in shaa Allah tak dak masalah bila jumpa diluar.. huhuhu komen pun dah mula panjang nih.. ok kak Eynda moga kita dapat bertemu juga suatu hari nanti..

eynda said...

izzeyda... InsyaAllah :-)

Nieda ramly said...

ya betul tu .
teman alam maya yg baru berjumpa hari isnin lps...makcik kantin.

FadlinaMokhtar said...

Jom la dating kat the strand pulak kak eynda
FAD

Mimy Hamid said...

masa berlalu ...lama jugak sy kenal kak eynda....dari adam kecik..hannah baby....dr kak eynda duk umah lama..hehehe dan sy pernah join contest akak...

Azhamyra said...

BEST JADI KAWAN ALAM MAYA NGN KAK EYNDA..SELALU JADI PENCETUS SAYA NAK DIET..TAPI SAYA SELALU KECUNDANG...HEHE...

Kakcik Nur said...

Kawan di alam maya kakcik lebih ramai dari di alam nyata... :)

Fiza Rahman said...

Betul tu kak. Saya pon start dari forum susuibu.com dulu. Dari situ saya start buat blog bila ramai kwn2 forum yg ada blog. Dari alam maya ker realiti bila dapat buat gathering.

ADa beberapa kawan blog yg dah bersua muka. Memang best ☺

AMIIZAA said...

eynda, nostalgia tu :)

eynda said...

Nieda Ramly... bak pepatah.. berkawan biar beribu :-)

Mummydearie said...

Saya bermula pertengahan tahun 2013. Kira masih baru lagilah. Saya ni memang suka menulis. Sebab itu bila dah ada blog, saya membebel sahaja. Saya pun suka sebab setelah berblog saya kenal lebih ramai kawan. Seronok. Macam dah kenal lama je rasanya walaupun tak pernah jumpa. Pandai-pandai kitalah nak kawal diri ketika bermedia sosial. Kita pun bukan muda lagikan...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nanti ila jumpa kak eyna ila nak tegurlah hihi

Asmin Fahmi said...

Salam perkenalan. Pernah terbaca your blog dulu. Hari ni baru terjumpa balik:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails